Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

30.09.13, 17:59
Witam serdecznie.

Od pewnego czasu /2 lata/zaczęła dokuczać mi bezsenność,nadmierna potliwość-kładłam to na karb klimakterium.Jednak od 3 miesięcy moje samopoczucie pogorszyło się.Miałam trudności z wejściem po schodach,doszło drżenie rąk ,duszność po przejściu iluś metrów.

Lekarz dał mi skierowanie do endokrynologa.

Dzisiaj zrobiłam badania

Oto wyniki;

TSH 0,006mlU/ml norma 0,27-4,2

FT3 9,2pg/ml norma 2,0-4,4

FT4 30,9pmol/l norma 12,0-22,0

Za dwa tygodnie będę miała zrobione usg tarczycy.

Bardzo proszę o odpowiedz,czy te wyniki potwierdzają nadczynność?Ew.chorobę GB.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Proszę o interpretację wyników 01.10.13, 10:24
      Witaj
      Potwierdzają nadczynność ale za mało danych do stwierdzenia GB, potrzebne:
      - USG tarczycy z trzema wymiarami i opisem
      - przeciwciała a-TPO, a-TG, TRAB, chociaż już właściwie po wynikach Ft4 i Ft3 widać nadczynność oraz w niskim TSH
      FT4 189% [wynik 30.9, norma (12 - 22)]

FT3 300.00% [wynik 9.2, norma (2 - 4.4)]

Szybciutko do lekarza, pewno dostaniesz thyrozol na zatrzymanie zbyt wysokiego poziomu hormonów tarczycy. Powodzenia

www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • muktprega1 Re: Proszę o interpretację wyników 01.10.13, 10:26
        Ten test poniżej wkleił mi się niechcący, jest dla tych co mają niedoczynność smile
      • maritawu Re: Proszę o interpretację wyników 01.10.13, 12:22
        Bardzo dziękuję za odpowiedz, tak zrobię.

Po usg tarczycy,znów poproszę o opinie i napiszę co powiedział endo.

Pozdrawiam
        • maritawu Re: Proszę o interpretację wyników 16.10.13, 21:25
          Witam serdecznie.
          Zrobiłam usg tarczycy.Oto opis:
          Tarczyca zlokalizowana typowo,ruchoma,elastyczna przy badaniu.
          Cieśń szerokości 5 mm
          Całkowita objętość 19,1 ml
          Echogeniczność niejednorodna.W obydwu płatach widoczne nieregularne obszary hyperechogeniczne mogące odpowiadać zmianom włóknistym.W lewym płacie torbiel 9x5x10mm.Zarysy narządu dładkie regularne.Węzły chłonne o prawidłowej echogeniczności w wymiarze długim 12mm.
          Z wynikami TSH,ft3,ft4 i opisem usg,byłam u endokrynologa.
          Diagnoza była jednoznaczna:choroba Graves-Basedowa.
          Rzeczywiście dostałam Thyrozol 2xdziennie po 20 mg.
          Kontrola za miesiąc.
          Moje pytanie: czy przedstawione badania rzeczywiście wskazują na GB, czy może jednak
          zrobić dodatkowe, które sugerowała muktprega1.
          Bardzo proszę o radę.
          • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników 16.10.13, 22:27
            p/ciała trab wszystko wyjasnia.
          • maritawu Re: Proszę o interpretację wyników 30.10.13, 09:31
            Wciąż czekam na wynik TRAb,u mnie trwa to 21 dni.
            Ale mam dylemat żywieniowy.
            Czy przy prawdopodobnej chorobie GB,są jakieś obostrzenia jeśli chodzi o zawartość jodu w pożywieniu.Znalazłam różne opinie.
            Chyba że jest znaczna różnica w leczeniu nadczynności z wolem z braku jodu/mnie to raczej nie dotyczy/ a chorobą GB.
            Na wszelki wypadek zaczęłam brać selen z wit.E.
            Również nie chudnę,a wręcz przeciwnie,jak się nie pilnuję to tyję.
            Więc co robić? Jeść sałatę i dorsze i solić solą jodowaną,czy raczej ostrożnie.
            • maritawu Re: Proszę o interpretację wyników 15.11.13, 22:43
              Witam ponownie.Mam już chyba wszystkie wyniki i jestem tak zagubiona jak dziecko we mgle.
              Spróbuję zebrać wszystko w jednym poście.

Wyniki Wrzesień 2013
              TSH 0,006 ml/U/ml norma 0,27-4,2
              FT4 30,9 pmol/l norma 12,0-22,0 189%
              FT3 9,2 pg/ml norma 2,0- 4,4 300%

Po prawie miesiącu byłam u kontroli,gdzie miałam zrobić tylko FT4.
              FT4 1,02ng/dl norma 0,8-1,7 24,44%

Lekarz obniżył dawkę thyrozolu do 1x 20mg
              Wczoraj odebrałam wynik
              P-ciała p/receptorom TSH AB-TSHR
              14,11 IU/l norma <1,5
              Wczoraj też zrobiłam trójkę tarczycową

TSH 0,05 mlU/ml norma 0,27-4,2
              FT4 0,72 ng/dl norma 0,8-1,7 -8,89%
              FT3 3,35 pg/ml norma 2,6-5,1 34,0%

Czyli TSH rośnie,ale FT4 drastycznie zmalało.Nie rozumiem co się dzieje.Do czego dąży endokrynolog.Następną wizytę mam w grudniu.I mam zrobić tylko TSH.
              Proszę też o ocenę,czy wynik TRAb jest wysoki,czy potwierdza GB.
              • maritawu Re: Proszę o interpretację wyników 18.11.13, 08:42
                Up
                • maritawu Re: Proszę o interpretację wyników 19.11.13, 13:02
                  Bardzo dziękuję za odpowiedź,ponieważ obawiałam się już,że moja tarczyca została zamordowana,tylko nikt nie chce mi o tym powiedzieć smile.
                  Wiem,że na tym forum większość osób boryka się z niedoczynnością,ale podane przez Ciebie linki trochę mi rozjaśniły.
                  Moje samopoczucie fizyczne jest zdecydowanie lepsze niż jeszcze 2-3 miesiące temu.
                  Nie budzi mnie już ból bioder w nocy,minęło osłabienie mięśni i drżenie rąk.
                  Ale zaczęły się lekkie bóle głowy,bezsenność się też raczej utrzymuje.
                  Od rana próbuję znaleźć innego endokrynologa do konsultacji.
                  Chwalona endo ma termin prywatnie na polowę grudnia.Zapiszę się i zobaczę co powie.
                  Nie mogę wyobrazić sobie jak wyglądają FT3 i FT4 po roku stosowania thyrozolu.
                  Muszę jeszcze dużo czytać,żeby to ogarnąć.
                  Niestety zaczęłam mieć jakieś nadwrażliwe oczy,ogólnie czuję jakby były bardzo zmęczone i źle reagują na światło.
                  Od dzisiaj biorę połówkę 20mg thyrozolu,bo nie wiem,czy mogę tak gwałtownie odstawić.
                  Na początku grudnia mam wizytę u mojego endokrynologa,mam nadzieję że zareaguje na wynik hormonów.
                  Jeszcze przypomniałam sobie o jednej rzeczy.Chyba ze 3 tygodnie temu wybrałam się na "kijki".Po 4 km zaczęła palić mnie twarz i trzymało mnie tak ze dwa dni.
                  Już wiem,że coś pobudziłam do wysiłku i takie były skutki.Nadmiar energii też już się lekko obniżył.
                  Przepraszam za chaos,ale to wszystko jest dla mnie nowe.
              • muktprega1 Re: Proszę o interpretację wyników 19.11.13, 00:37
                > Wyniki Wrzesień 2013
                > TSH 0,006 ml/U/ml norma 0,27-4,2
                > FT4 30,9 pmol/l norma 12,0-22,0 189%
                > FT3 9,2 pg/ml norma 2,0- 4,4 300%

"normalne" proporcje miedzy hormonami tarczycy Ft4 i Ft3, - w zakresie od 60-80% mniej więcej, u Ciebie widoczna spora nadczynność, bo masz przekroczone normy. TSH - hormon przysadki mózgowej bardzo niski, on ma za zadanie poganiać tarczycę do pracy, a u Ciebie spadł drastycznie nisko, bo wysokie hormony.

> Po prawie miesiącu byłam u kontroli,gdzie miałam zrobić tylko FT4.
                > FT4 1,02ng/dl norma 0,8-1,7 24,44%

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,90659410,,Nadczynnosc_diagnoza.html?v=2
                forum.gazeta.pl/forum/w,24712,95536373,95536373,nadczynnosc_zmiany_skorne_bole_miesni.html
                • muktprega1 cd 19.11.13, 01:00
                  Niechcący wkliknęłam a nie dokończyłam:
                  po miesiącu Thyrozolu 2xdziennie po 20 mg który ma za zadanie hamować wydzielanie hormonów tarczycy ponad normę, Twoje wyniki spadły

> FT4 1,02ng/dl norma 0,8-1,7 24,44%

Ft4 już jest bardzo niziutkie, a lekarz obniżył Ci dawkę thyrozolu do 1x 20mg na której hormony bardzo niskie:
                  FT4 0,72 ng/dl norma 0,8-1,7 -8,89%
                  FT3 3,35 pg/ml norma 2,6-5,1 34,0%

Masz Ft4 poniżej normy i zaczyna się niedoczynność, jak Ty się czujesz z takimi wynikami i w takiej Huśtawce?
                  Sama mam Hashimoto i nauczyłam się trochę swojej choroby, na Gravesie tak się nie znam, ale moim zdaniem, jeśli hormony tak spadły drastycznie, to przestałabym brać thyrozol i powtórzyła samo Ft4 i Ft3 za miesiąc.

TRAB 14,11 IU/l norma <1,5
                  tak, ten wynik potwierdza Graves Basedowa,
                  A nie masz jakiegoś innego lekarza do skonsultowania? Niedoczynność też nie jest ciekawa

>Następną wizytę mam w grudniu.I mam zrobić tylko TSH.

Zawsze rób badania hormonów traczycy Ft4 i Ft3, bo w końcu masz tarczycę chorą a nie przysadkę mózgową, TSH to tylko jeden z parametrów, znaczy coś ale w komplecie badań.
                  To od tych hormonów Ft4 i Ft3 zależy Twoje samopoczucie, ważne są proporcje między nimi.
                  Masz dość duży rozrzut między nimi, przy okazji następnego wkłucia warto zbadać
                  B12
                  ferrytynę
                  D3

• maritawu Graves-Basedow 06.12.13, 10:49
                    Witam.
                    Niestety wyniki TRAb potwierdziły GB.sad
                    Od trzech tygodni biorę połowę przepisanej przez lekarza dawki Thyrozolu,czyli 10mg.
                    Wyniki odebrane dzisiaj:
                    TSH 0,05 mlU/ml norma 0,27-4,2
                    FT4 0,9 ng/dl norma 0,8 -1,7 11,11%
                    FT3 3,73pg/ml norma 2,6-5,1 45,2 %

Samopoczucie przy tej huśtawce hormonalnej jest niezłe.
                    Ale moje najważniejsze pytanie:
                    jak dalej brać thyrozol?
                    Jak wyniki wskazują TSH nie drgnęło przez te trzy tygodnie,jedynie FT3 i FT4 lekko ruszyły w górę.
                    Czy przy GB bardziej chodzi o unormowanie TSH ?
                    Lekarz zalecił wrócić do dawki 20 mg.
                    Proszę o jakieś sugestie.
                    P.s.Zaczęły się niestety "odzywać" oczy,tzn.lekkie pobolewania,pieczenie,drżenie powieki.
                    • maritawu Re: Graves-Basedow cd 06.12.13, 11:29
                      Sprostowanie.
                      Zmniejszoną dawkę thyrozolu biorę od 2 tygodni /nie wiem jak ja liczyłam/.
                      Może TSH miało prawo jeszcze nie drgnąć ?
                      • procesor Re: Graves-Basedow cd 06.12.13, 14:33
                        tsh reaguje z opóźnieniem mniej więcej miesięcznym
                        • maritawu Re: Graves-Basedow cd 10.12.13, 10:45
                          Mam pytanie.
                          Jak często warto badać p/ciała?
                          Czy reagują od razu na leczenie,czy również z opóźnieniem,jak np.TSH.
                          • muktprega1 Re: Graves-Basedow cd 10.12.13, 18:15
                            Ja mam Hashimoto i w zasadzie przeciwciała są potrzebne do postawienia diagnozy, wiadomo, ze one są i już i nie ma sensu ich badać, szkoda kasy, lepiej badać poziom hormonów Ft4 i Ft3, żeby sprawdzać proporcje i czy w Twoim przypadku nie lecisz w niedoczynność smile
                            • maritawu Re: Graves-Basedow cd 10.12.13, 22:19
                              Dziękuję Muktprega.
                              Twoje uwaga o możliwym wpadnięciu w niedoczynność zapaliła mi czerwone światełko
                              w głowie.Dlatego zmniejszyłam Thyrozol i pilnuję,pilnuję FT4 i FT3.
                              Doczytałam również,że jeśli te hormony są mniej więcej w widełkach,to jest mniejsze zagrożenie
                              orbitopatią.
                              Jeśli chodzi o ferrytynę i B12,to też pewnie miałaś rację sugerując badanie.Wyniki morfologii wskazują na niedobory.Tak mi się wydaje.Zrobię badanie i napiszę.
                              Pytając o przeciwciała chciałam dowiedzieć się, czy Thyrozol niszczy TRAby i czy one kiedyś znikną. smile
                              • maritawu Nowe wyniki 19.12.13, 22:38
                                Witam.
                                Po miesiącu brania zmniejszonej dawki Thyrozolu czyli 10 mg,moje wyniki:
                                TSH 0,034uIU/ml norma 0,270-4,200
                                FT4 15,0 pmol/l norma 12,0 - 22,0 30%
                                FT3 3,8 pg/ml norma 2,0 - 4,4 70%

Mam wrażenie,że zaczynam iść znów ku nadczynności.Przez ostatnie kilka dni bywało mi już "za ciepło"zaczęła czerwienić się twarz i dokucza serce.
                                Moje pytanie: czy zwiększyć thyrozol znów do 20 mg i po miesiącu sprawdzić wyniki?
                                Miałam nadzieję,że hormony będą się ładnie stabilizować,ale chyba przez wysokie TRAb 900% normy,łatwo nie będzie.
                                Zrobiłam również
                                B12 420 pg/ml norma 191 - 663 48,52%
                                Ferrytyna 85,01ng/ml norma 13 - 150 52,56%
                                Bardzo proszę o odpowiedź, co robić dalej?
                                • muktprega1 Re: Nowe wyniki 20.12.13, 10:00
                                  > Mam wrażenie,że zaczynam iść znów ku nadczynności.

nie możesz mież nadczynności przy niskim Ft4 i wyższym Ft3:
                                  > FT4 15,0 pmol/l norma 12,0 - 22,0 30%
                                  > FT3 3,8 pg/ml norma 2,0 - 4,4 70%

raczej wkrada się niedoczynność....
                                  B12 i ferrytynę masz na dobrym poziomie, chociaż coś wink
                                  A co mówił lekarz na obniżenie Ft4? Nie daj się tylko sprowokować do podwyższenia tyrozolu, jeśli endo bedzie brał pod uwagę tylko TSH, często na podstawie tylko tego parametru dochodzą do wniosku nadczynności, który jest błędem, co widać doskonale po Ft4 i Ft3, a TSH jest wskazaniem sprzed miesiąca albo 1,5
                                  • maritawu Re: Nowe wyniki 20.12.13, 12:01
                                    Lekarz wszystkie wyniki jakie do tej pory widział określił jako złe,a konkluzja to" i tak i tak tarczycę trzeba będzie w końcu wyciąć"
                                    Nie wiem właśnie,czy przy takich TRABach jest niemożliwe ustabilizowanie hormonów?
                                    Nigdzie nie mogę znaleźć,jak wysokie mogą być TRAby.
                                    Czy dobrze doczytałam w postach,że za samopoczucie odpowiada FT3,
                                    Zostanę na 10 mg Thyrozolu i znów po miesiącu sprawdzę wyniki.
                                    Dziękuję Muktprega,że choć jesteśmy na przeciwległych biegunach chorób tarczycy,tak bardzo pomagasz smile
                                    Zastanawiałam się,czy nie zapytać też o mój problem na zaprzyjaźnionym forum obok,bo tam chyba jest więcej osób które borykały się z GB.
                                    Pozdrawiam
                                    • muktprega1 Re: Nowe wyniki 20.12.13, 19:12
                                      Na tym forum na niebiesko jest przypięty temat Choroba Graves-Basedow czytałaś?

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,18092431,18092431,Choroba_Graves_Basedowa.html
                                      Może tam uzyskasz zrozumienie swojego choróbska, Natder, miała podejrzenie Gravesa przed operacją, może się odezwie do Ciebie smile
                                      • natder Re: Nowe wyniki 20.12.13, 22:32
                                        Nie bardzo pomogę, bo choć nadczynność miałam długo ostatecznie nikt G-B nie potwierdził u mnie, przeciwciała miałam w normie.
                                        Nadczynność powodował u mnie guz toksyczny.
                                        Jak się czuje człowiek w nadczynności wiem, u mnie wysoki poziom hormonów Thyrozol zbijał szybko i skutecznie (zbyt szybko i zbyt skutecznie), u nas jest jakiś dziwny standard, że nadczynność trzeba zbić i to jak najprędzej bo jest okropnie szkodliwa. Dlatego dużymi dawkami Thyrozolu blokuje się tarczycę bo niedoczynność "podobno" jest mniej szkodliwa dla organizmu (taaa, jasne).
                                        Po Thyrozolu zdychałam, potrafiłam latem chodzić w rękawiczkach, koszmar.
                                        Na Twoim miejsu olałabym TSH a dawkę Thyrozolu dobierałabym do poziomu ft4 i ft3.
                                        Jak zdecydujesz się na operację to pewnie będą chcieli żeby TSH pokazywało niedoczynność, mój chirurg na TSH 8 kręcił nosem, wolałby żeby było wyższe.
                                        Z perspektywy czasu nie dałabym się dotknąć chirurgowi do tarczycy aż do uzupełnienia wszystkich niedoborów (ferrytyna, b12, d3, wapń i magnez) bo po operacji wchłanianie pada i jak są braki w organizmie to uzupełnienie ich zanim ustawi się hormony jest problemem a jak są niedobory to ciężko znów ustawić hormony i błędne kółeczko się zamyka.
                                        • maritawu Re: Nowe wyniki 20.12.13, 23:36
                                          Bardzo dziękuję natder.
                                          Nie chcę operacji i zamierzam wyleczyć się farmakologicznie smile.O gdyby to było takie proste.Potwierdziłaś również,że FT3 i FT4 są najważniejsze do kontrolowania.
                                          Niestety różnica procentowa między nimi wciąż się utrzymuje,dość znacząco.
                                          Czy jest możliwe przy Thyrozolu podwyższenie tylko FT4.?
                                          I jeszcze ważne pytanie.Jak często badać FT3 i FT4.Czy raz w miesiącu wystarczy,czy raczej kierować się objawami?
                                          • maritawu Pytanie o nowego endo. 29.01.14, 09:09
                                            Witam.
                                            Mam pytanie.
                                            Czy nowemu endo przedstawić historię leczenia,czy raczej zmilczeć.Mam tu na myśli leczenie tyreostatykami.
                                            • minutek1 Re: Pytanie o nowego endo. 29.01.14, 09:44
                                              No nie żartuj.Chyba musisz mu powiedzieć,bo zacznie od nowa ci przepisywać te same leki.A jakie twój stan na dzień dzisiejszy?Jak mu pokażesz wyniki w normie?to co powiesz ,że same się poprawiły?
                                              A tak jeszcze zapytam,rozważałaś radiojod?
                                              • maritawu Re: Pytanie o nowego endo. 29.01.14, 10:22
                                                Tak też myślałam,choć sugestię o której pisałam, usłyszałam od "służby zdrowia".
                                                Wyniki na dzień dzisiejszy to baaaardzo wolno dźwigające się TSH
                                                TSH 0,261 [norma 0,270-4,200]
                                                FT4 12,9 [ 9,0% ( 12,0 - 22,0]
                                                FT3 3,1 [ 45,83% ( 2,0 -4,4 }
                                                Wciąż mam dużą różnicę pomiędzy ft4 i ft3
                                                Endokrynolog nadal każe brać 20 mg Thyrozolu, wtedy wpadam w niedoczynność,/ale on mnie nie słucha/ smile.Biorę na własną odpowiedzialność 10mg i mam nadzieję,że hormony ustabilizują się.
                                                Radiojod endo wykluczył od początku.Raczej wciąż wspomina o operacji.
                                                W listopadzie gdy po raz pierwszy wpadłam w niedoczynność zaczęły boleć mnie oczy i odczuwam je do dziś.Raz bardziej,raz mniej.
                                                Napisz mi Minutku,czy przed radiojodem miałaś problemy z oczami?
                                                Chcę obecnie skonsultować moje leczenie i wyniki.
                                                • minutek1 Re: Pytanie o nowego endo. 29.01.14, 11:04
                                                  A te wyniki to na jakiej dawce masz? jak długo na tej dawce,o to mi chodzi. Tsh to chyba bym się nie przejmowała. Mi gadali,że po tyrozolu tsh takie może być.

Z moimi oczami to ja sama nie wiem,hmmmmm....drastycznych problemów nie miałam,konsultowałam te oczy ,okulistka twierdziła,że nic wytrzeszczu nie zapowiada i skoro na początku nadczynności cyt :"nie wyszły to nie wyjdą". Wiem też ,że są inne zdania i doświadczenia niektórych osób,że właśnie się pogarsza z oczami w czasie jodu,po jodzie itd.
                                                  Ja z oczami mam inne problemy ,nie wiem czy ona mają cokolwiek wspólnego z Hashimoto i Gravesem(okulistka twierdziła,że nie),a mianowicie zwyrodnienie plamki żółtej i odwarstwianie siatkówki,które hmmm w nadczynności mi się poprawiło,ale może to nie miało związku.Robię kontrole OCT na oczy (tomograf). Poza tym mam nadwrażliwość ,czasem jedna cześć głowy z okiem włącznie mnie pobolewała,suchość, zapalenie brzegów powiek a teraz chyba ostrość widzenia mi się pogorszyła.Natomiast okulistka powiedziała,że jak będę dalej lękać się o wytrzeszcz to robi się specjalne usg i chyba coś jeszcze co pozwala monitorować czy jest zagrożenie.
                                                  Czytałaś może książkę "Choroby tarczycy" S.Rosenthal.?
                                                  Ja zakupiłam wczoraj "Jak żyć z Gravesem" i" Jak żyć z Hashimoto" i zobaczę jak tam jest przedstawiony problem leczenia jodem radioaktywnym i tyerostatykami.
                                                  W tej wspomnianej przeze mnie pozycji było na korzyść radiojodu i tak też twierdziła moja endokrynolog. Choć z kolei poprzednia endo jak włączyła mi tyreostatyki ,a ja zapytałam ją o jod to powiedziała :"każdy kij ma dwa końce" i temat jodu olała.
                                                  • maritawu Re: Pytanie o nowego endo. 29.01.14, 11:15
                                                    Na 10mg Thyrozolu jestem od listopada,chociaż endo każe brać 20mg.Moje bóle oczu są chyba typowe dla GB,bo jest to uczucie wypychania,ale otoczenie twierdzi ,że nic nie widać smile
                                                    Dziękuję za odp.Zapiszę się na konsultacje i zobaczę co dalej.
                                                  • maritawu Po konsultacji 02.03.14, 23:32
                                                    Witam.
                                                    Jestem po konsultacji,moje najnowsze wyniki to:
                                                    TSH 1,75 mlU/ml (0,27 - 4,2 )
                                                    FT4 11,8 pmol/l (12,0 - 22,0 ) -2%
                                                    FT3 2,5pg/ml (2,0 - 4,4 ) 20,83%

Wywnioskowałam z wyników,że za długo biorę dawkę Thyrozolu 10mg.
                                                    Endokrynolog u której byłam na konsultacji poleciła zmniejszyć dawkę do 5 mg.
                                                    Pozytywne jest to,że przestały pobolewać mnie oczy /obym nie zapeszyła/
                                                    Nowa endo nie widzi narazie potrzeby operacji i tu mnie bardzo podniosła na duchu.
                                                    Muszę nadal pilnować aby nie wpaść w niedoczynność.
                                                  • muktprega1 Re: Po konsultacji 03.03.14, 09:09
                                                    > Muszę nadal pilnować aby nie wpaść w niedoczynność.
                                                    > FT4 11,8 pmol/l (12,0 - 22,0 ) -2%
                                                    > FT3 2,5pg/ml (2,0 - 4,4 ) 20,83%

W niedoczynności to Ty już jesteś, masz poniżej normy Ft4 i nisko Ft3. Czy dr nie rozważał równoczesnego podawania hormonów tarczycy?
                                                  • maritawu Re: Po konsultacji 03.03.14, 13:39
                                                    Witaj Muktprega.
                                                    Traktuję tą niedoczynność jako "lekką" smile.Myślę,że zmniejszona dawka Thyrozolu poprawi wyniki,sprawdzę za 3 tygodnie.
                                                    Dr nawet słowem nie wspomniał o podawaniu hormonów tarczycy.Pewnie Thyrozol w dawce 10 mg za bardzo zablokował wydzielanie i stąd ta niedoczynność.Ogólnie czuję się nieźle,tylko to przybieranie na wadze.....wrrrr.

• maritawu Nowe wyniki 10.04.14, 21:52
                                                    Jestem od 6 tygodni na dawce Thyrozolu 5 mg.
                                                    Moje wyniki z lutego:

TSH 1,75 (0,27-4,2 )
                                                    FT4 11,8 (12,0-22,0) -2%
                                                    FT3 2,5 (2,0-4,4 ) 20,83%

Po 6 tygodniach
                                                    TSH 0,122 (0,27-4,2)
                                                    FT4 1,41 (0,8-1,7 ) 67,78%
                                                    FT3 2,96 (2,6-5,1) 14,40%

Co myśleć o tych wynikach? Do tej pory to FT3 było zdecydowanie wyższe od FT4 .
                                                    W tej chwili tendencja odwróciła się,co to oznacza?
                                                    Samopoczucie pogorszyło się,trudno jest mi zmobilizować się do działania.
                                                    Nadmienię,że początkowo brałam selen,później orzechy brazylijskie /gdzieś było ,że selen przy Gravesie ma dobry wpływ na oczy/
                                                    Ale gdy w jednym z wątków przeczytałam,że selen w nadczynności jest niewskazany -przestałam brać.
                                                    Proszę,napiszcie,co myślicie o tych wynikach.
                                                  • muktprega1 Re: Nowe wyniki 11.04.14, 18:37
                                                    paradoksalnie na tych pierwszych wynikach czułaś się lepiej:
                                                    > TSH 1,75 (0,27-4,2 )
                                                    > FT4 11,8 (12,0-22,0) -2%
                                                    > FT3 2,5 (2,0-4,4 ) 20,83%

bo i różnica pomiędzy hormonami, była ok 20% i Ft3 wyższe, ponadto wreszcie zeszłaś z nadczynności która dawała Ci się we znaki, a teraz rozdźwięk pomiędzy jest ok 53%:
                                                    > FT4 1,41 (0,8-1,7 ) 67,78%
                                                    > FT3 2,96 (2,6-5,1) 14,40%

i niziutkie Ft3, a ono jest najbardziej odpowiedzialne za nasze samopoczucie właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka