Dodaj do ulubionych

niskie ft3 - złe samopoczucie

17.01.14, 19:28
Witam , jestem po usunięciu tarczycy.Już przed usunięciem bardzo źle się czułam a teraz pomimo tego ,że tsh mam już w normie , czuję się nieciekawie.
moje ostanie wyniki:
TSH 4,98
FT3 2,63 (26,25%)
FT4 1,53 (77,92%)

obecnie mój wynik TSH 2,15 czyli w normie.FT3 i FT4 nie badałam ponieważ mój endokrynolog nie widzi takiej potrzeby.Czy moje poprzednie wyniki FT3 i FT4 mogą mieć wpływ na moje samopoczucie?
Przed usunięciem tarczycy wszystkie wyniki tarczycy miałam w normie.Ft3 i Ft4 na poziomie ok.50%
Obserwuj wątek
    • procesor Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 17.01.14, 20:32
      możesz jakoś obszerniej historię choroby podać?
      a przebiegiem, objawami, wynikami z normami i %

owszem niskie ft3 może dawać do wiwatu
      ale nie wiemy czemu wycięto ci tarczycę, kiedy, a co gorsza świeże masz tylko TSH
      bez ft4 i ft3 nic sensownego nie da się powiedzieć
      jeśli lekarz nam nie zleca - robimy na własny koszt
      • bjon5 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 17.01.14, 21:59
        Tarczycę mam usuniętą 1,5 roku temu z powodu podejrzenia nowotworu pęcherzykowego.Okazało się ,że niepotrzebnie ale co zrobić.
        Objawy to przede wszystkim zmęczenie , bóle mięśni ,czasem ból stawów , depresja , tycie bez powodu , kłopoty ze spaniem , wypadające i zniszczone włosy .Obecnie biorę letrox 150 , zastanawiam się nad zmianą na novothyral ze względu na niskie ft3.Mam też zdiagnozowaną boreliozę , leczyłam 10 m-cy bez żadnego rezultatu.Zastanawiam się ile z moich objawów to borelioza a ile mogą dawać niskie hormony tarczycy.
        • bjon5 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 17.01.14, 22:01
          W poniedziałek robię nowe badania , dam znać jak będą wyniki.
        • muktprega1 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 18.01.14, 00:45
          Witaj
          > Tarczycę mam usuniętą 1,5 roku temu z powodu podejrzenia nowotworu pęcherzykowe
          > go.Okazało się ,że niepotrzebnie ale co zrobić.

czyli co, żle Cię zdiagnozowano?? Wiesz, że masz prawo wnieść sprawę do sądu za niesłusznie usuniętą tarczycę?
          No, ale teraz trzeba skupić całą uwagę na tym, żeby doprowadzić samopoczucie do lepszego stanu i skoro już tu doszłaś to może być tylko lepiej smile
          Masz duży rozdźwięk między hormonami dający paskudne objawy niedoczynności o których piszesz. Kilka pytań:
          1) jakie miałaś USG tarczycy przed operacją? (opis + wymiary)
          2) cy miałaś kiedykolwiek zbadane przeciwciała a-TPO a-TG?? A może TRAB?
          3) Czy przed operacją leczyłaś się i przyjmowałaś coś? Jak długo?

Może rzeczywiście w przypadku usunięcia tarczycy i niskim Ft3 będzie dla ciebie lepszy Novothyral? A może masz dostęp do Thybonu? Polska recepta respektowana w Niemczech, a o wiele łatwiej dozować 2 składniki osobno. Teraz tak dużo ludzi jeździ tam do pracy.
          Bardzo ważne badania, zrób je:
          - ferrytyna
          - B12
          - D3

Jest trochę ludzi na 3 forum które mają równocześnie i borelkę i np Hashimoto, często autoimmunologiczne idą w parze.
          • bjon5 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 18.01.14, 11:26
            usg - prawy płat 19x25x54 obj.13ml , lewy płat 17x19x47 obj.7,9ml.
            W prawym płacie obszar o obniżonym echu , bez wyraźnej otoczki o wym.11x5x11.Biopsja-podejrzenie nowotworu pęcherzykowego.
            Ferrytyna , B12 w normie , wit.D nie badałam -suplementuję.Pozostałych badań , o których piszesz nie robiłam.
            Leki z Niemiec to teraz nie problem , własnie problemem jest co wybrać i jak dawkować.
            Nie leczyłam tarczycy przed operacją , wyniki były dobre a guza wykryto (niestety)przypadkiem.
            • muktprega1 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 20.01.14, 01:00
              objętość całej tarczycy: 20.4155 ml obliczona w/g stronki:

www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
              czyli miałaś trochę ponad normę (n dla kobiet 13-18)

Napisz proszę ten wynik ferrytyny i B12 z normami. Wit D - ile i jaką bierzesz? Jak będziesz robiła badania laboratoryjne, to zrób przerwę ok 10 dni w suplementowaniu D3 żeby wynik nie był przekłamany.
              > Leki z Niemiec to teraz nie problem , własnie problemem jest co wybrać i jak da
              > wkować.

Sama biorę dodatkowo Thybon i on postawił mnie na nogi, jest lepiej dawkować pojedynczo T4 w postaci tyroksyny i T3 w postaci np Thybonu, niż preparat złożony - Novothyral.
              Zmieniałam zawsze jednorazowo za dobrą poradą praktyków z forum jden hormon nie dwa razem, aż doszłam do najbardziej dla mnie opcjonalnego T4-125 oraz T3 - 15.
              Jeśli zdecydujesz się na Thybon 20 - 100 tabletek, chętnie pomogę we wprowadzaniu. Zaczynałam od 5 czyli od 1/4 tabletki rano z tyroksyną.
              Teraz biorę T3-5 z tyroksyną na czczo, potem o 12.00 samą T3-5 i na wieczór ostatnią 5, metodą prób i błędów doszłam do takiego podziału smile

• natder Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 20.01.14, 21:20
                Wg mnie niezależnie od poziomu ferrytyny, b12 i d3 należy wprowadzić oprócz tyroksyny także t2.
                Myślę, że z takim poziomem tego hormonu paskudnie się czujesz.
                Poszukaj endo który nie boi się stosować u swoich pacjentów Novothyral - a jak nie to niestety pozostaje kupować czyste t3 i kurować się samemu.
                Ja tak robię jak po roku od operacji doszłam do stanu zombie, powiedziałam dość i radzę sobie sama. Bardzo sobie to chwalę i polecam smile
                • bjon5 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 21.01.14, 17:17
                  Bardzo mnie pocieszyłaś Natder , że Tobie pomogły te tabletki.Powiedzieć , że czuję się paskudnie to za mało.Ciekawe , że objawy niedoczynności zaczęłam mieć dopiero po ponad roku od operacji.Tzn zaczęłam tyć bez zmiany diety a na głowie siano zamiast włosów.Tak jak pisałam ,żle się czułam już przed operacją ale nie aż tak źle.Ja prawie w ogóle nie funkcjonuję , zrobienie badań o 9/00 rano to dla mnie wyczyn.Nie wiem dlaczego ja ciągle wierzę lekarzom , myślałam że jak mam dobre TSH to jest ok a byłam u kilku endokrynologów.
                  Dziękuję za odpowiedź smile
                  • natder Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 21.01.14, 18:33
                    Myślę, że ma to związek z tym, że na jakiś czas po operacji starcza nam hormonów które są w tkankach.
                    U Ciebie wygląda na to, że organizm nie przerabia ft4 na ft3 - może to niedobory a może taka Twoja uroda.
                    U mnie zaczęło się pogarszać jakieś pół roku po operacji, ft4 wysoko, tsh prawie zero, waga coraz większa, dolegliwości sercowe, obrzęki, potworne uczucie zimna - nie będę ci pisać bo pewnie to znasz z autopsji. Pani doktor powiedziała, że skoro tyję to znaczy że muszę się obżerać Nie docierało do niej że jem 1/3 tego co kiedyś, że chodzę głodna i tyję.
                    Po 9 miesiącach walki z niedoborami i tężyczką dałam sobie spokój, i we wrześniu wdrożyłam t3 i choć nie jest idealnie - jest dużo, dużo lepiej niż było. Właśnie włączyłam u siebie trzecią piąteczkę Thybonu - także ustawianie hormonów może potrwać.
              • bjon5 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 21.01.14, 16:46
                Dziękuję za odpowiedź.Masz rację tarczyca duża , pewnie dlatego że miałam wole guzowe.Witaminy D biorę 3000 jedn.ale mam zamiar brać 5000 (czekam na zamówienie z i-herb)Nie mogę znaleźć w tym stosie badań ferrytyny , B12 miałam 397.To i tak są stare badania więc muszę wszystkie powtórzyć.Zamówiłam już Thybon , myślałam dokładnie o takim samym dawkowaniu jak Ty.
                W zeszłym roku ,po 1 roku od operacji przy dawce euthyrox 150 miałam wyniki:
                TSH 4,98
                FT3 26,25%
                FT4 77,92%

Lekarz zmienił mi euthyrox na letrox i moje TSH wynosiło:
                0,385
                2,15
                Dzisiejsze wyniki:

TSH 0,332 (0,27-4,2)
                FT3 2,01 (2-3,4) 0,42%
                FT4 1,56 (0,93-1,7) 81,82%

Wydaje mi się , że jednak powinnam wrócić do euthyroxu bo wyniki były jednak lepsze.Moje obecne Ft3 całkowicie mnie zaskoczyło.
                Mam nadzieję , że thybon coś pomoże.Wierzę ,że przynajmniej część moich objawów to tarczyca a nie borelioza.
                • natder Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 21.01.14, 16:52
                  Ja bym na razie nic nie zmieniała, poziom ft4 jest przyzwoity.
                  Jak będziesz mieć t3 wprowadzaj powoli, stopniowo, poszukaj wątków na forum o stosowaniu t3.
                  Poczytaj o hormonach - t4 jest nieaktywne biologicznie a t3 tak - działa silnie ale krótko, nie gromadzi się w tkankach. Powinnaś mieć wiedzę zanim zaczniesz stosować u siebie t3 - hormony to nie cukierki ani tabletki na ból głowy.
                  • bjon5 Re: niskie ft3 - złe samopoczucie 21.01.14, 19:32
                    Mnie też wszyscy próbowali wmówić , że nie wiem ile jem i że mam się przyjrzeć diecie.Ja całe życie musiałam i pilnować dietę i najlepiej znam swoje ciało.Tylko byłam zdziwiona ,że tsh mam w normie a zaczyna się coś dziać.
                    Ja już nie liczę na to ,że będzie całkiem dobrze ale żeby było przynajmniej trochę lepiej.
                    Przed usunięciem tarczycy miałam ft3 i ft4 na podobnym poziomie ok.50% więc chyba było ok.
                    Jeszcze nie mam tabletek ale zastanawiam się co jaki czas zwiększać dawkę.Zacznę od 5 mcg rano.Szkoda , że trzeba się diagnozować i leczyć przez internet ale całe szczęście że mamy taką możliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka