exellence 18.01.14, 22:03 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy moje wyniki wskazują na nadczynność tarczycy? TSH 0,928 (norma lab. 0,270-4,20) FT4 1,68 (norma lab. 0,93-1,70) Zdarzyły mi się już 3 ataki tachykardii. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muktprega1 Re: Interpretacja wyników badań 20.01.14, 00:42 FT4 97.40% [wynik 1.68, norma (0.93 - 1.7)] Ft4 masz na bardzo wysokim poziomie, ale TSH w tzw "normie", za mało danych, żeby wysnuć jakikolwiek wniosek. Ja mam Hashimoto z niedoczynnością i mnie też zdarzały się tachykardie. Masz jakieś USG tarczycy, przeciwciała? a-TPO a-TG, TRAB? Jak się czujesz, jakie masz objawy poza tachykardią? Przy niskim poziomie D3 też można mieć problemy z sercem, ja miałam. Odpowiedz Link
exellence Re: Interpretacja wyników badań 07.03.14, 12:12 Musiałam powtórzyć badanie tarczycy, bo to pierwsze miałam robione po tygodniu od odstawienia sterydów. Teraz TSH 0,748 FT4 1,37 Endokrynolog powiedziała, że to nie tarczyca, bo na USG wszystko w normie. muktprega1 biorę też od miesiąca wit D3. Nie wiem czy to jej brak mógł powodować te tachykardie, ale czuje się bardzo dobrze. Czy możesz mi napisać co ci twój lekarz powiedział na temat niedoboru tej witaminy? Odpowiedz Link
muktprega1 Re: Interpretacja wyników badań 07.03.14, 21:45 Mnie niestety nie lekarz powiedział tylko badałam sobie niedobory sama za własną kasę, bo lekarz pierwszego kontaktu nie chciał, no i okazało się, ze miałam dużo poniżej norm. Od Koleżanki Natder dowiedziałam się wszystkiego na temat zależności d3- wapń- magnez i tzw objawy tężyczki, który nie jest jakąś osobną jednostką chorobową, a typowym objawem przy niskiej D3 przy Hashimoto. forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html Jest bardzo dużo artykułów na temat D3 - korzystaj z wyszukiwarki w prawym górnym rogu > na USG wszystko w normie. No to dobrze, a mogłabyś mimo wszystko napisać 3 wymiary płatów? Tak z ciekawości No tak, sterydy, które brałaś zaburzają proporcje hormonów.... Odpowiedz Link
exellence Re: Interpretacja wyników badań 08.03.14, 20:36 muktprega1 czytam o tej tężyczce i nie umiem wyjść ze zdumienia, bo miałam sporo z tych objawów: najważniejsze to chyba stany lekowe (bałam się zasypiać, bo myślałam że umrę w nocy), bezsenność, drżenie rąk, drętwienie palców, zaburzenia pamięci, nerwowość. Kurcze ale ja od jakiegoś czasu zasypiam jak niemowlę po kąpieli. Sprawdziłam poziom magnezu: w listopadzie miałam na granicy niskiej normy. Od tamtej pory biorę magnez, a od miesiąca D3. Nie wiem jak z poziomem wapnia u mnie. Może tez warto go zbadać? Wtedy te hormony brałam na zapalenie korzonków (a przyczyną takiego zapalenie jest też dieta uboga w wapń i witaminy) przed tym jeszcze w ciągu 2 miesięcy dwa razy brałam antybiotyk. Co do tej rozmiarów tarczycy to ci nie napiszę, lekarka tylko powiedziała, że jest ok. Dane zapisała w karcie. Dlatego nie wiem szczegółów. Odpowiedz Link
muktprega1 Re: Interpretacja wyników badań 08.03.14, 22:26 W Polsce jest nagminny niedobór D3. Jeśli odczułaś ulgę pio stosowaniu magnezu, to kontynuuj, w podanym linku masz wszystkie potrzebne informacje do zrozumienia procesu. > Co do tej rozmiarów tarczycy to ci nie napiszę, lekarka tylko powiedziała, że j > est ok. Dane zapisała w karcie. Dlatego nie wiem szczegółów. masz prawo do wszystkich swoich wyników, przy okazji poproś o ksero, nawet dla porównania objętości za jakiś czas. A co jak zmienisz lekarza? Mam uczulenie na "tarczyce w normie", bo tu na trzech forach jest całe stado ludzi z tarczycą w normie, a okazuje się, że mają połowę lub 1/3, a jednej to nawet lekarz nie powiedział o guzkach No to się trzymaj - niech Ci tarczyca zdrową będzie i cała reszta też Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Interpretacja wyników badań 20.01.14, 03:23 Chorujesz na coś? Leczysz coś czymś? Łykasz jakieś leki? A może magnezu / potasu / sodu ci brakuje? Odpowiedz Link
exellence Re: Interpretacja wyników badań 20.01.14, 10:57 USG będę miała robione dopiero w środę. Mam nadciśnienie. Biorę na to Vivace 5. Ale pierwszy atak zdarzył się jak nie brałam niczego. Kardiolog przepisała mi Isoptin 120. Ale nawet po tym miałam ten ostatni atak. Innych wyników tarczycy nie mam. Bo mój lekarz nie chce mi dać skierowania na badania. Na TSH mi dał. Ale FT4 już sama zbadałam. pies_z_laki_2 magnez, żelazo, potas, sód w normie. Raczej w tej dolnej granicy. Biorę witaminy, bo biorę lek moczopędny na ciśnienie, a to wypłukuje. Oprócz tachykardii mam problem z nerwowością. Szybko się denerwuję, a bardzo długo uspokajam. Nie zdarzało mi się to wcześniej. Jestem troszke przerażona, bo nie wiem skąd te ataki, a lekarz mnie olewa. Nie chcę brać leku na serce skoro serce jest zdrowe. Zbadam jeszcze tą D3. Jestem od 20 lat wegetarianką, także mogę jej mieć mało. Odpowiedz Link
procesor Re: Interpretacja wyników badań 20.01.14, 12:31 jak jestes wegetarianką to lepiej zbadaj B12 ferrytynę też - NIE żelazo lekarz pewnie dał ci takie badania jakie mógł, internista nie może dać skierowania na ft4 i ft3 itd. może coś się zaczyna dziać z tarczycą robiłaś test internetowy na niedoczynność? Odpowiedz Link
exellence Re: Interpretacja wyników badań 20.01.14, 12:40 Procesor test oblałam. Nie mam niedoczynności. Ferrytynę zrobiłam. 86,11 norma 13-150. A dlaczego internista nie może dać skierowania? Ja już się nie załapałam na endokrynologa państwowego. Limit na ten rok się skończył. Idę prywatnie, a tam pewnie nie dadzą mi skierowania na dodatkowe badania. A na ta D3 i B12 internista może dać skierowanie? Odpowiedz Link
natder Re: Interpretacja wyników badań 20.01.14, 21:12 Ja bym sprawdziła jeszcze poziom ft3 tak dla pewności. I koniecznie przeciwciała tarczycowe czyli anty-TPO i anty-TG I oczywiście usg tarczycy. Dobrze byłoby również przebadać się pod kątem tężyczki utajonej - ona może dawać takie objawy, nalezy zbadać parathormon, d3, wapń i magnez ew. można wykonać próbę tężyczkową u neurologa. Szukaj przyczyny bo skądś się te dolegliwości biorą a leki wprawdzie eliminują dolegliwości ale nie usuwają przyczyny. Odpowiedz Link