Dodaj do ulubionych

Uczucie goraca w stopie

30.10.16, 20:45
Trafiłam nie dawno do endokrynologa z objawami niedoczynnosci tarczycy (internista podejrzewala hashimoto). Od endokrynologa wyszłam z opinią że wyniki badań są ok, recepta na witaminę D i zaleceniem brania tranu. Niedługo po tym jak zaczęłam przyjmować wit d3 i tran zaczęłam mieć uczucie goraca w stopie. Najpierw rzadziej, teraz już bardzo często. Czy może to być związane z braniem witamin D3 lub A, a może to objaw niedoczynnosci ? Czy szukać przyczyny gdzieś zupełnie indziej ? W tej chwili biorę też żelazo, magnez i B12, ale problem pojawił się wcześniej?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Uczucie goraca w stopie 31.10.16, 18:29
      Czy to jest jedyny objaw, który Cię niepokoi?
      Napisz proszę wyniki wraz z normami - TSH, Ft4, Ft3, a-TPO, a-TG oraz USG tarczycy. To są podstawowe badania, które decydują o tym, czy problem tarczycy jest czy go nie ma smile
      • leni6 Re: Uczucie goraca w stopie 31.10.16, 19:21
        W tej chwili to mnie najbardziej niepokoi. Do internisty trafiłam z nawracajacymi co 2-3 tygodnie infekcjami gardła, po zastosowaniu zaleceń dla osób z refluksem chyba problem infekcji zniknął. Wiem, ze refluks moze wynikac z niedoczynnosci tarczycy. Czesto tez jest mi zimno, mam zimne rece i stopy, miewalam w zyciu anemie, bardzo niskie cisnienie, mam problem z utrzymaniem wagi. Nie sa to problemy istotnie wplywajace na moje funkcjonowanie. Wyniki pisze z pamięci, więc będą przybliżone:

TSH 1,49
        Ft4 49%
        Ft3 36%
        a-TPO w normie
        a-TG nie robiłam
        Wit D3 20 (niedobor)
        Wit B12 20%
        Ferrytyna 20%

Na USG tarczycy umówiłam się do polecanej na forum lekarki, termin dopiero w grudniu. Przyjmuje w tej chwili wit d3 3000, tran, żelazo, B12, magnez, kwas foliowy, wit C, jem orzechy brazylijskie, staram się zdrowo odżywiać i ruszać.
        • laura.phys Re: Uczucie goraca w stopie 31.10.16, 20:29
          Niedobór jednej z witamin z grupy B, nie pamietam dokładnie której, chyba b2 daje objawy palących stop i dłoni. Wiec możliwe ze niedobory. Sprawdź w internecie objawy niedoboru witamin.
          • laura.phys Re: Uczucie goraca w stopie 31.10.16, 20:32
            B12 tez masz nisko, a jej niedobór tez daje mnóstwo objawów czuciowych. Ile bierzesz kwasu foliowego? Czasami kwas foliowy nie jest dobry, musisz sama obserwować organizm.
            • leni6 Re: Uczucie goraca w stopie 31.10.16, 20:55
              Z tego co znalazłam w internecie to takie objawy może dawać niedobor b12 lub b6, tylko że ja je właśnie suplementuje. Problem ze stopa pojawił się z tydzień przed rozpoczęciem suplementacji, ale się nasila moim zdaniem. Kwasu foliowego biorę jedna tabletkę 0,4 mg dziennie, biorę już 2,5 roku (starania o dziecko, ciaza, karmienie, starania o drugą ciaze) z krotkimi przerwami.
              • hashitess Re: Uczucie goraca w stopie 31.10.16, 22:58
                masz za niskie poziomy hormonów FT4 i FT3,
                a za wysokie TSH. Świadczy to o za małej dawce l-tyroksyny.
                Jak długo jesteś na obecnej dawce?
                Masz potw. Hashimoto przez badanie usg?
                Badałaś się pod kątem pasożytów?
                • leni6 Re: Uczucie goraca w stopie 31.10.16, 23:11
                  Nie biorę tyroksyny i nie chce jej brać jeśli chodzi nie będzie konieczne. Co do USG to tak jak napisałam jestem umówiona na grudzień, nigdy wcześniej nie miałam USG tarczycy. Nie badalam się pod kątem pasożytów, powinnam ?
                  • laura.phys Re: Uczucie goraca w stopie 01.11.16, 05:45
                    powtorz za kilka tygodni badania tsh ft3 i ft4.
                    nie branie tyroksyny, gdy jest sie w niedoczynnosci, zwlaszcza jesli chcesz miec dziecko, nie jest rozsadne. Jesli nie bedziesz miec odpowidnio ustawionych h. tarczycy to niedobory nie beda znikac, bo h. tarczycy jest potrzebny do metabolizmu wielu skladnikow odzywczych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka