olka9939 16.10.06, 11:38 Mam nadczność taryczy. Lekarz prepisał mi ten lek. Czy ktoś go stosował. Czy są sktutki ubocze. Cztając ulotkę dołaczną do leku to się przeraziłam. I czy jest pomocny. Pozdrawam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamabeata2 Re: Thyrozl 20 16.10.06, 21:47 olka9939 napisała: > Mam nadczność taryczy. Lekarz prepisał mi ten lek. Czy ktoś go stosował. Czy > są sktutki ubocze. Cztając ulotkę dołaczną do leku to się przeraziłam. I czy > jest pomocny. Pozdrawam Hej jestem Beata.od maja stosuje thyrozol zaczelm od 2 X 20 ,potem dawka sie zmniejszala, nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych,a ulotke wyrzuciłam na samym początku,pani doktor poradzila mi żeby tego nie czytać -bo najważniejsze jest pozytywne nastawienie,i oczekiwanie poprawy , a nie oczekiwanie na skutki uboczne. włosy mi wypadają-ale to nie jest od thyrozolu -tak zapewnił mnie mój endo, a czytając to forum dochodze do wniosku ,że wypadają prawie wszystkim niezaleznie od tego co stosują. pozdrawiam serdecznie i życze zdrówka Pa Odpowiedz Link
olka9939 Re: Thyrozl 20 17.10.06, 09:40 Beata dzieki za odpowiedź.Trafiłaś na dobrego endo , że wszystko Ci wyjaśnił. Niestety mój endo poprostu mnie potraktował jak jakiegoś matoła. Nic mi nie powiedział na temat co mi dolega. Zapisał mi thryzal nie mówiąc po co to . A ja głupia się nie zapytałam. Kazał mi przyjść w grudniu z nowym wynikiem Tsh. Dostałam 50 tabletek i nie wiem czy mam zrobić badanie jak mi się skończą tabletki czy wcześniej. Sporo się dowiedziałam z tego forum o mojej chorobie ale i też sie trochę podłamałam. Najbardziej się boję że niepotzrebnie biorę ten thyrozal. W nadczynności powinnam chudnąć a ja niestety tyję. Okropne mam bóle głowy oraz puchną mi nogi w kostkach - chociaż nie wiem czy to ma związek z tą tarczycą. Pozdrawiam Odpowiedz Link
rosteda Re: Thyrozl 20 17.10.06, 11:53 Witaj Ola9939 Czy Naczynnosc u Ciebie byla stwierdzona tylko samym badaniem TSH? To za malo. Radze zrobic wszystkie badnia - TSH, fT3, fT4,przeciwciala anty-TPO, anty-Tg, TRAB i USG tarczycy. W poczatkowym okresie choroby Hashimoto tez moze byc nadczynnosc, ktora potem przechodzi w niedoczynnosc. Nadczynnosc Basedowa leczy sie Thyrozolem, natomiast w Hashimoto nie potrzeba. Hashimoto po tym krotkim okresie nadczynnosci przechodzi samo w niedoczynnosc. To Twoje tycie moze byc juz niedoczynnoscia i dlatego radze zrobic te wyniki. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
olka9939 Re: Thyrozl 20 17.10.06, 12:33 Mam mieszane uczucia co do mojego endo. TAk na podstawie Tsh przepisał mi thyrozol. Na własną ręke zrobiłam jeszcze pozostałe 2 /proponowałaś mi to wcześniej)i wyszło w sumie tak FT4-37,08 FT-7,83 TSH-0,05. 5 stycznia 2007 jestem zarejestrowana do endo w szpitalu uniwesyteckim im. Jurasza w Bydgoszczy.Lekarz rodzinny powiedział ,że powinnam szybko iść do endo. No i poszłam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam i że zaczełam brać te tabletki.Pozdraiam Odpowiedz Link
ewilek2 Re: Thyrozl 20 17.10.06, 20:20 witam! Ja też mam GB, i biorę ten sam lek. twoje wyniki badań wskazują ewidentnie na nadczynność. u mnie ten lek się sprawdził w 100%, już po trzech tygodniach była duża poprawa a po 6 wyniki Ft4 i TSH miałam w normie. Ale jeszcze długa droga przede mną. Tak że czekaj na wizytę u lekarza a do tego czasu bierz thyrozol. to lek dobry a jeżeli chodzi o skutki uboczne to... nawet witamina c może je mieć Pozdrawiam Odpowiedz Link
olka9939 Re: Thyrozl 20 19.10.06, 08:56 Dzięki ewilek2 , napisz mi proszę na czym będzie polegało dalsze leczenie jak już będzie wyrównany poziom Ft4 i TSH . Ja nie mam wytrzeszczu oczu ani powiększonego wola ( czytałam, że to są główne objawy GB). Biorę 6 dzień thyrozol i na razie też nie mam skutków ubocznych ale i nie widzę poprawy tzn. nadal się okropnie pocę i męczę , nogi przez 2 dni mi nie puchły a od wczoraj znowu mam spuchnięte. U mnie najgorsza jest podświadomość o tych skutkach ubocznych. Jak połykam tabletkę to zaraz wydaje mi się będzie bolała mnie szyja i mięśnie ,brzuch, wymioty. dostanę żółtaczkę albo będę miała wytszeszcz oczu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewilek2 Re: Thyrozl 20 19.10.06, 18:14 witaj olka9939 co do wytrzeszczu oczu, czy w ogóle problemów z oczami to nie mogę powiedzieć ci nic pocieszającego gdyż fak że nie masz w tej chwili problemów nie świadczy że ich mieć nie będziesz później. To niestety taka choroba . W każdym razie wytrzeszcz nie jest skutkiem ubocznym thyrozolu. Z tego co wiem to i tak thyrozol jest mniej toksyczny niż metizol (czy jak tam się ten lek nazywa) Jeżeli chodzi o efekty leczenia to są one bardzo różne u różnych osób. Ja mam nadzieję że zareaguje twój oragnizm tak samo szybko jak mój .Gdy ilość hormonów we krwi spadnie to poprawi ci się nastrój, nie będziesz się tak pocić i męczyć. Moje w tej chwili wyniki są w normie. Moja lekarka właśnie zmniejszyła mi dawkę Thyrozolu do 10 mg co drugi dzień. czyli jednego dnia biorę 20 mg drugiego 10mg Za dwa tygodnie jeżeli wszystko będzie ok to przejdę na 10 mg co dzień. Biorę propanolol i kwas foliowy a osłonowo magvitB6 . Co 3-4 tygodnie mam robić analizy krwi: czyli płytki, morfologię, próby wątrobowe. Staram się nie myśleć o skutkach ubocznych i tobie radzę zrobić to samo. Tak dla ciekawości powiem ci że u mnie najpierw podejrzewali SM . Czyli jak wiadomo makabra. Zaczęło się u mnie od mrowienia w prawej stopie, problemów z widzeniem , zawrotów głowy. Pocenie i kołatanie serca brałam za efekt stresu. na rezonans musiałam poczekać jakiś czas , W tym czasie zaczęłam czytać co się dało o SM. Efekt był taki że zaczęłąm mieć objawy np jak drętwienie prawej stopy i prawej dłoni których tak naprawdę nie było. Lekkie mrowienie było efektem zaburzenia krążenia spowodowanego nadczynnością tarczycy, ale drętwienie to już sobie wyrobiła moja własna wyobraźnia.(po wynikach rezonansu natychmiast to ustąpiło) teraz już wiem że najgorsze co może być to nadmierne wsłuchiwanie się we własne ciało - wtedy można "usłyszeć" więcej niż jest w rzeczywistości. tak, że nie martw się na zapas. pozdrawiam Odpowiedz Link
olka9939 Re: Thyrozl 20 20.10.06, 09:09 Dzięki ewilek2, a powiedz mi kiedy zaczełaś brać propanol i kwas foliowy i czy magvitB6 osłonowo sama bierześz czy lekarz ci zapisał. Mój endo zapisał mi tylko Thyrozol i nic więcej. Odpowiedz Link
saba76 Re: Thyrozl 20 20.10.06, 18:12 ja brałam propanol- to poprzednik twojego leku, bralam go w czasie ciazy- jest jedynym z dopuszczalnym w czasie ciazy leków na nadczynnośc- najleprzym!! Jednak po ciazy, gdy prawie odrazu przestałma karmic i miałam tragiczny wynik dostałam Metizol na którym jestem do dziś. Przy propanolu jak i metizolu mam czasowe problemy z wlosami ,teraz odrzywiam je dodatkowymi lekami ( na włosy: H-PANTOTEN CLASIC- po 1dnym listku przestaly mi się lamać i wypadać w tak duzym stopniu , poprawa o 75%). ja sama z siebie biore jesienno-zimowo ,wiosennym okresie witaminy kompleksowe, rozne ,zeby nie przyzwyczaić organizmu no i unikam tych z jodem- a to trudne zadanie i maly wybór, jesli jesteś zbyt pobudzona dobrze dobrać sobie magnez B6, ale tu bym poradzila się chodz lekarza ogólnego i przedewszystkim zrobiła morfologie względem pierwiastków w organiźmie, ja robie co roku. Od długiego czasu przyjmuje Metizol 20 w dawce 1tab dziennie, teraz po wizycie 1 co 2 dzień ( 3x w tyg). Odpowiedz Link
rubi21 Re: Thyrozl 20 20.10.06, 21:34 propranolol jest na zaburzenie rytmu serca, a propycil o którym pisze saba jest poprzednikiem thyrosanu. Thyrozol jest silniejszym lekiem niż thyrosan. Odpowiedz Link
saba76 Re: Thyrozl 20 21.10.06, 13:21 oj fakt zwracam honor- tak to jest jak czlowiek zapracowany myli już wszystko: ( - ech przepraszam za zamieszanie Odpowiedz Link
saba76 zamiast propranol mialo być propycil- przepraszam 21.10.06, 13:22 poprostu już zaczynam świrowac od tych nazw - przepraszam Odpowiedz Link
ewilek2 Re: Thyrozl 20 20.10.06, 19:55 cześć! ja oprócz thyrozolu biorę propranolol, jest to lek dodatkowy, działa na zaburzony rytm serca, nadciśnienie tętnicze itp. Przy nadczynności serce nie pracuje właściwie, bardzo często jego praca jest przyspieszona (to nazywa się chyba tachykardią) Więkrzość chorych z nadczynnością ten lek zażywa. Wszystkie leki zapisał mi lekarz. Ja sama z siebie nic nie biorę. przy tej ilości lekarstw bałabym się brać coś na własną rękę. Jeśli nie masz zaburzeń rytmu serca (nie odczuwasz tzw. kołatania i masz dobre ciśnienie) to być może twój endo uznał że nie potrzebujesz propranololu. Jeżeli chodzi o kwas foliowy to gdzieś wyczytałam że być może nieco pomaga przy chorobie grevsa bassedowa - czyli tej co ja mam. Ale szczerze mówiąc nie spytałam się o to mojego lekarza . wszystkie te leki dostałam od razu przy pierwszej wizycie. W tej chwili oprócz zmiejszonej dawki thyrozolu mam też zmiejszoną dawkę propranololu do 20 mg na dobę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
olka9939 Re: Thyrozl 20 26.10.06, 10:26 Dzieki za informację. Biore 13 dzien tryrozol i wydaje mi sie ze jest ze mna gorzej. Rece trzęsą mi się okropnie, jestem strasznie nerwowa, byle co wyprowadza mnie z równowagi nie mogę na tym zapanować. Głowa juz mnie nie boli ale nogi nadal puchną. I jeszcze dość czesto tak by mi coś w serce wbijano trwa to kilka sekund jest to 3 -4 ukłucia ,Napiszcie czy wy też tak mieliście Odpowiedz Link
lucky_55 Re: Thyrozl 20 01.11.06, 22:27 U mnie thyrozol spowodował powiększenie się wola. I to spore. Brałam go przez prawie 2 miesiące 3x 1 tabl. Radzę więc uważać i mierzyć obwód szyji. Ja tego nie robiłam, ani endokrynolog. Tak podobno działa ten lek. Mnie na nadczynność tarczycy pomaga leczenie naturalne. Pozdrawiam Lucky Odpowiedz Link
olka9939 Re: Thyrozl 20 02.11.06, 12:16 Lucky dzieki. Na czym polega leczenie naturalne Odpowiedz Link
lucky_55 Re: Thyrozl 20 02.11.06, 22:27 Olu, zastanawiam się, jakby ci najkrócej odpowiedzieć.... Lekarz stosujący leczenie naturalne widzi organizm jako całość, a nie odrębnie poszczególne narządy. Wie jak one na siebie wpływają. Zna się często na homeopatii, preparatach ziołowych, witaminach, związkach mineralnych, preparatach roślinnych. W odróżnieniu od medycyny klasycznej nie leczy objawów choroby, tylko jej przyczynę, przy użyciu naturalnych preparatów, suplementacji i przede wszystkim diety. Jest to medycyna bezpieczna, to najważniejsze, prawda Podam taki oto przykład. Mamy objawy bezsenności, trudności w zasypianiu, wybudzaniu się nad ranem, nadpobudliwości nerwowej, skłonności do bólów powierzchownych mięśni, uczucia zamykania się w sobie i ucieczki w swój świat wewnętrzny wynikają najczęśćiej z nadmiaru wapnia w stosunku do magnezu. Co proponuje w tym wypadku lekarz medycyny naturalnej - propnuje branie magnezu, radzi całkowicie wyeliminować mleko z pożywienia itp. Co radzi lekarz klasyczny? Zgadnijcie. Oczywiście tabletki nasenne lub uspokajające, prawda. Pozdrawiam i życzę zdrowia Odpowiedz Link
ewilek2 Re: Thyrozl 20 02.11.06, 18:25 witaj lucky powiększenie wola występuje w chorobach tarczycy. I to one są w pełni odpowiedzialne za to a nie lek dzięki któremu nasze organizmy mogą w miarę dobrze funkcjonować. Nie napisałaś jaką chorobę u ciebie stwierdzono. Czy ma greves bassedowa? Poczytaj trochę o chorobach tarczycy a przkonasz się że powiększone wole to bardzo częsty objaw. Przecież thyrozol leczy objawy a nie przyczynę choroby. Leczenie naturalne w chorobach autoimmunologicznych - a to one są bardzo często przyczyną powikłań w pracy tarczycy - prawdopodobnie na nic się nie zda. Ale próbować zawsze można . Oby tylko w konsultacji z lekarzem. Odpowiedz Link
lucky_55 Re: Thyrozl 20 02.11.06, 21:59 Witaj Ewilek2 Mam stwierdzoną nadczynność tarczycy, mówiąc jezykiem nieprofesjonalnym "zwykłą". Nie mam basedowa. Nie mogłam brać żadnego tyreostatyku, z uwagi na objawy uboczne, a brałam ich kilka m.in. właśnie Thyrozol 20, Metizol i w końcu Thyrosan. Od roku nie biorę żadnego. ))))) Na pewno nie wrócę już nigdy do leczenia tradycyjnego tarczycy, u ednokrynologa, który zaproponował mi poza tyreostatykami operację lub jod promieniotwórczy.... A jeżeli już, to tylko po to, aby pokazać lekarzowi, jakie mogą być efekty leczenia niekonwencjonalnej medycyny. Bo co to za sztuka zniszczyć gruczoł czy usunąć go, prawda. Efekty leczenia metodą medycyny naturalnej już u mnie są widoczne. Nie mam strasznego kołatania serca, wysokiego tętna, a często dawniej było ono powyżej 100 i .....ciśnienie mi sie też ustabilizowało. Tylko od czasu do czasu miewam jeszcze epizody wysokiego tętna, ale najwyżej 1-dniowe. I mijają. ))) Prowadzi mnie lekarz homeopata. Ewilek2, czywiście, że leki (tyreostatyki) leczą objawy, a nie przyczynę choroby. Medycyna naturalna leczy przyczyny. Dzięki za odpowiedź i troskę. Odpowiedz Link
olka9939 Re: Thyrozl 20 13.11.06, 11:33 Po 5 tygodniach brania thyrozolu moje TSH nie tknęło z miejsca nadal jest poniżej 0,05, Tylko morfologia mi się pogorszyła i trójglicerydów mam za duzo 175 przy normie 145. A jeśli nie da rady tabletkami wyrównać TSh to co wtedy? Odpowiedz Link