effkaa1
25.04.08, 20:51
Witam. Odebrałam dzisiaj wynik badania ultradźwiękowego tarczycy. Jestem przerażona. Proszę jeżeli umiecie, rozszyfrujcie mi jego treść, lekarz nic nie chciał powiedzieć.
Tarczyca ze znaczną przewagą płata lewego, w przeważającej masie utworzona przez zmiany ogniskowe-w płacie prawym zmiana w środkowo-dolnej części2x1,4cm i za nią zwapnienia do 7mm (górna część płata prawego bez ewidentnych zmian ogniskowych na dł.3 cm). W płacie lewym wolne od zmian jest ok 2 cm. górnej części płata, poniżej nakładające się na siebie, o różnej sonomorfologii zmiany ogniskowe (tak hypo jak hyperechogeniczne) różnej wielkości. Płat lewy sięga poniżej rękojeści mostka -rozpoczynające się wole zamostkowe. W cieśni zmiana ogniskowa 3 cm dł, pomiary w przekroju poprzecznym trudne z uwagi na podskórne umiejscowienie zmiany tworzące widoczny guz.
Płat prawy o wymiarac:6,1x1,7x1,8cm
płat lewy o wymiarach 8,7x2,4x2,6cm
Cieśń grubości:guz
objętość narządu ok 9,3+27,1=36,4ml.
W okolicy nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych. Wole guzowate z tworzeniem się lewostronnego wola zmostkowego. Obszary wolne od ewidentnych zmian ogniskowych w górnych biegunach obu płatów.
Proszę napiszcie coś bardzo się denerwuję. Co robić dalej? Mieszkam we Wrocławiu.