Dodaj do ulubionych

Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endokr.??

23.04.10, 15:58
Witam smile
Być może potraficie mi pomóc... Jestem młodą mamą z niedoczynnością tarczycy i
myślę, że powinnam skonsultować mojego synka u endokrynologa dziecięcego. Boję
się, że pediatra zbagatelizuje moje obawy, bo wyniki są w normie, mnie jednak
martwi, że fT3 i fT4 są przy dolnej granicy normy... (normy wg
forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100719713,100719713,Normy_TSH_FT3_i_FT4_dla_noworodkow_i_dzieci_.html).
Co sądzicie??
TSH 3,1 uIu/ml (dla 4-30dni........0,43-16,1)
fT3 6,273 pmol/l (dla 4-30dni........4,2-16,3)
fT4 15,36 pmol/l (dla 4-30dni........10,6-39,8)

Myślę nad powtórzeniem badań, ale zastanawiam się, po jakim czasie?
Pewnie też powinnam sprawdzić synkowi poziom przeciwciał aTg i aTPO (sama je mam).
Macie może namiary na dobrego endokrynologa dziecięcego przyjmującego w
Warszawie (prywatnie)?
A może któryś z nich pracuje w Instytucie Matki i
Dziecka przy Kasprzaka (mam bardzo blisko)? I tak pewnie najpierw muszę się
umawiać prywatnie,bo zależy mi na szybkiej konsultacji. A może któraś z tych
lekarek?... dr Małgorzata Szymborska, dr Irena Lenartowska, autorek tego
artykułu przesiew.imid.med.pl/pl/badania/hipoty.htm

Z objawów wymienionych w tym artykule do mojego synka pasują jedynie (jak na
razie i mam nadzieję, że to się nie zmieni): mała ruchliwość w czasie ciąży,
sucha skóra, chyba zaparcia (bo kupek jest kilka dziennie, ale mam wrażenie,
że ma problem z ich wyparciem, pomaga mu herbatka z kopru włoskiego), szybko
zasypia przy ssaniu piersi.

Przepraszam za taki długi post, ale jestem przerażona następstwami zaniedbanej
niedoczynności u niemowląt....
Bardzo proszę o pomoc smile
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 23.04.10, 16:38
      Wyniki wyglądają na całkiem dobre, ale mimo to idź koniecznie z nim do endo i
      bądź pod jego kontrolą z uwagi na swoją chorobę. Będziesz spokojniejsza. Endo
      powinna Ci wytłumaczyć na co zwracać uwagę i kiedy zrobić kolejne badania synkowi.

Przeciwciał nie badaj, on zapewne ma przeciwciała od Ciebie, które nie powinny
      niszczyć jego tarczycy.

Cytowany przez Ciebie artykuł jest o wrodzonej niedoczynności tarczycy. Gdyby
      Twój synek to miał, to wyniki byłyby bardzo złe.

Na leżąco trudno zrobić kupkę. Możesz spróbować wink Sporo niemowląt musi się
      nastękać, aby kupkę zrobić. I bardzo wiele niemowląt zasypia przy piersi - moje
      wszystkie.

Herbatkę koperkową bym sobie darowała. Kopru tam niewiele, za to glukozy
      mnóstwo. Twoje mleko jest znacznie lepsze. Jeśli chcesz aby miał luźniejsze
      kupy, Ty jedz dużo owoców i warzyw. U mnie to działało.

Jeśli nadal będziesz tylko piersią karmić, to nie zdziw się, jeśli za jakiś czas
      syn będzie robić kupę raz na tydzień wink Na piersi wszystko jest możliwe, bo
      mleko z piersi świetnie się wchłania i bardzo dobrze trawi!

Bardzo wiele niemowląt w tym wieku ma suchą skórę, moim dzieciom super pomogły
      emolienty czy jakoś tak, takie coś z apteki.
      • junkersica Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 23.04.10, 16:53
        Gdzieś, tu na forum kilka dni temu ktoś pisał, że tak malutkim dzieciom nie bada
        się ft3 i ft4, tylko samo tsh.
        To normalne, że dziecko wypróżnia się kilka razy dziennie, nie martw się tym.
        Sucha skóra to też raczej norma.
        No i synek miał na pewno badania przesiewowe, gdyby było na dzień dzisiejszy coś
        niepokojącego, to na pewno byś o tym wiedziała.
        Obserwuj dzieciątko smile
        Tsh nie jest wcale wysokie jak na takie małe dziecko.
        Choć dla swojego własnego spokoju warto iść do endo smile
        Może trafisz na kogoś, kto zna się na rzeczy, czego Ci życzę.
        A Ty czujesz się dobrze?
        • djpa Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 23.04.10, 17:00
          Bada się takim małym dzieciom całą trójkę tarczycową. Dla kontroli można sobie
          fT3 odpuścić, bo takiemu maluchowi i tak Novothyralu nikt nie przepisze.

Moje dzieci zawsze miały robione TSH i fT4, czasem też fT3. To jest ważne!
          Również u dzieci poziom TSH może nie współgrać z poziomem hormonów tarczycy, są
          różnego rodzaju niedoczynności.

Zresztą zobacz, tu są przykładowe normy dla dzieci

www.lmbruss.pl/serwispacjentow.php?section=oferta&subsection=badania_ekran2&badid=131&grupa=immunochemia
      • madziulaw polecani endo dziecięcy - Warszawa 23.04.10, 18:28
        Musialam sięgnąć do notesu---

My dotychczas chodziliśmy do Grajewskiej - Ferenc (Lux Med - najlepiej pójść w
        niedzielę bo nie ma kolejek w ogóle, wizyta 150 zł). Jest ok, ale bez
        fajerwerków. Wie o jodzie, ze jest be i woli euthyrox, co szalenie doceniam, bo
        większość endo wali jednak jod, mimo informacji że jestem hashimoto....

Na forum polecano również Beatę Staroszczyk (pracuje w IMiDz) a prywatnie
        przyjmuje w CM Arka (blisko Instytutu). U niej nie byliśmy, ale pewnie pójdę,
        zeby obaczyć jaką wiedzę prezentuje.Zapisalam ją w notesie.
    • madziulaw Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 23.04.10, 17:50
      hej,
      ja badam tylko tsh, bo w naszym wypadku ft syn ma zawsze przepiekne, przy
      ewidentnej niedoczynności (miernikiem jest tsh + objawy).Z moich obserwacji
      wynika, ze u dzieci ft potrafią sie szybko zmieniać i bynajmniej nie są dobrym
      wskaźnikiem pracy tarczycy dziecka. Choć uważam ze raz na jakiś czas lub przy
      częstej zmianie dawki ---dobrze jest je zbadać, nawet po to, zeby się
      zorientować jak to z nimi jest u dziecka.

Sunflower ---moim zdaniem twoje dziecko ma ładne hormony. Ja osobiście
      zrobilabym kolejne badanie za pół roku. Trzeba dac czas tarczycy na podjecie
      pracy. Tak naprawdę, o ile nie wystąpią niepokojące objawy, dziecko należy badać
      - w 3 miesiącu życia, po ukończeniu roku, a później raz na rok wystarczy.

ja swojemu drugiemu synowi zrobilam bad hormonów dopiero w 3 miesiącu życia--tsh
      wyszlo kolo 3, 4--
    • madziulaw Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 23.04.10, 18:03
      słuchaj - karmisz tylko piersia? zastanawia mnie ta sucha skóra... gdzie głównie
      jest sucha?
      • sunflower_agi Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 23.04.10, 22:19
        Ślicznie dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi smile Dzięki wam trochę się uspokoiłam, co do wyników synka smile Ale co racja to racja, dla swojego świętego spokoju pójdę z nim do endokrynologa.
        Madziulawdziękuję za namiary, chyba zdecyduję się na CM Arka, bo mogę się wybrać sama z wózkiem i nie czekać na podwózkę męża. Zobaczymy, jak lekarz się ustosunkuje do badania TSH plus pozostałe hormony, czy tylko TSH. Mam nadzieję, że nie rozczaruje mnie ta wizyta...mam złe doświadczenia z endokrynologami, wciąż szukam tego właściwego dla siebie- w ciąży zmieniałam lekarza 3 razy- bo zwracał uwagę tylko na TSH, albo nie interesowało go moje samopoczucie, albo nie widzieli potrzeby robienia badań co 3-4 tyg, więc właściwie w dużej mierze kontrolowałam się sama...
        Tak, karmię tylko piersią, a suchą skórę ma na podudziach, udach (ale tu obstawiam winę pieluchy) i na czole. Zaraz po urodzeniu łuszczyła mu się głównie na rączkach i stópkach (ale to ponoć normalne).
        Djpa co do tej herbatki z kopru, to piję ją sama (tzn taką zaparzaną, nie Hipo rozpuszczalną). Po 3 dramatycznych dniach pod względem kolki i wycia ciągłego przez co najmniej 2 godziny, sprawdziłam działanie tej herbatki- następnego dnia były kupki po każdym karmieniu praktycznie i dziecko po raz pierwszy (i jedyny niestety) nie mało kolki. Wczoraj i dzisiaj było nieźle, sytuacja opanowana. Użeramy się z tym okropieństwem od jego 2 doby życia (stosowaliśmy esputikon, pomógł na jakieś 4 dni uncertain, teraz mamy krople SabSimplex, ale mam wątpliwości co do ich skuteczności)
        Dobrze, że mi zwróciłaś uwagę na te przeciwciała, jakoś nie przyszło mi do głowy, że mogę je przekazywać w mleku. A co do robienia tej kupki na leżąco, faktycznie ciężka sprawa big_grin Co się nastęka to jego, gorzej jak zaczyna przy tym ryczeć...
        Junkersica ja się chyba czuję dobrze big_grin Dziękuję, że pytasz. Ciężko mi odróżnić zmęczenie wywołane niedoczynnością, od zmęczenia z niewyspania... Ale nie czuję takiej "tępoty" umysłowej i braku koncentracji, które pojawiają mi się przy wchodzeniu w niedoczynność. Chcę jeszcze odczekać ze dwa tygodnie na obecnej dawce i sprawdzić, jak sprawy się mają.
        A ja się znów rozpisałam smile
        • rosteda Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 23.04.10, 22:47
          sunflower_agi napisała:

> Zobaczymy, jak lekarz si
          > ę ustosunkuje do badania TSH plus pozostałe hormony, czy tylko TSH. Mam nadziej
          > ę, że nie rozczaruje mnie ta wizyta...mam złe doświadczenia z endokrynologami,

Moge zrozumiec ze masz zle doswiadczenia z lekarzami.
          Ale dlaczego na sile szukasz choroby u dziecka tego nie rozumie.
          Juz dziewczyny ci odpowiedzialy ze kazde dziecko ma robione badania zaraz po
          urodzeniu i gdyby byly zle to bylabys natychmiast powiadomiona o tym.
          Musisz zrozumiec ze choroba Hashimoto nie jest choroba dziedziczna to znaczy ze
          nasze dzieci rodza sie zdrowe.
          Nasza choroba jest uwarunkowana genetycznie co znaczy ze dziecko moze (ale nie
          musi) w genach odziedziczyc predyspozycje do tej choroby i kiedys w przyszlosci
          ta choroba moze sie u niego rozwinac.
          Wiec przestan meczyc dziecko badaniami i lataniem po lekarzach bo jeszcze zlapie
          przy tylu kontaktach jakas infekcje.

> wciąż szukam tego właściwego dla siebie- w ciąży zmieniałam lekarza 3 razy- bo
          > zwracał uwagę tylko na TSH, albo nie interesowało go moje samopoczucie, albo ni
          > e widzieli potrzeby robienia badań co 3-4 tyg, więc właściwie w dużej mierze ko
          > ntrolowałam się sama...
          > Tak, karmię tylko piersią, a suchą skórę ma na podudziach, udach (ale tu obstaw
          > iam winę pieluchy) i na czole.

Od pieluch sucha skora na podudziach i na czole?
          Wykap dziecko w krochmalu tak jak robily twoja babcia i mama kiedys, a wszytkie
          kosmetyki wyrzuc i nie plucz bielizny dziecka w modnych specjalnych plynach to
          klopoty ze skora sie skoncza.

> Dobrze, że mi zwróciłaś uwagę na te przeciwciała, jakoś nie przyszło mi do głow
          > y, że mogę je przekazywać w mleku.

Nom i co z tego ze te przeciwciala przechodza do mleka.
          Te przeciwciala sa twoje i one niszcza tylko twoja tarczyce a nie dziecka.
          Nie ma zakazu karmienia dzieci piersia przy Hashimoto bo one nie maja zadnego
          wplywu na dziecko.

> A co do robienia tej kupki na leżąco, faktyc
          > znie ciężka sprawa big_grin Co się nastęka to jego, gorzej jak zaczyna przy tym rycze
          > ć...

No, chyba nie wpadniesz na pomysl zeby sadzac dzieko 3 tyg na nocnik.
          Jeszcze troche i dziecku to przejdzie. Kazde dziecko steka jak robi kupke.

Zacznij sie cieszyc macierzynstwem a nie wyszukuj problemow taka jest moja rada.
          Pozdrawiam Rosteda
          • djpa Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 24.04.10, 11:05
            Rostedo, mój syn jest na Euthyroxie od kiedy skończył 3 miesiące życia do teraz.
            Ma już prawie 4.5.

Przesiewowe badania tarczycy wyszły mu OK. Badania tarczycy gdy miał tydzień,
            też wyszły OK.

Dzieci mam z Hashimoto z reguły rodzą się zdrowe.
            • junkersica Jeśli chodzi o kolki 24.04.10, 13:21
              Mojej córeczce baardzo pomógł dicoflor (bakterie). Dwóm dzieciakom koleżanek,
              którym go poleciłam, również - kolki zniknęły z dnia na dzień. Jednemu
              maluszkowi niestety nie, ale moja statystyka jest obiecująca smile Może spróbujesz?
              Na pewno nie zaszkodzą, tylko pomogą - nawet, jeśli nie na kolki.
              Co do skóry, na pewno po kąpieli nawilżasz dziecię oliwką? Tu gdybam tylko, ale
              może jest na nią uczulony? Może jakiś naturalny olejek by się sprawdził...
              Spróbuj się tak nie zamartwiać, bo popadniesz w paranoję, czego osobiście nią
              zarażona Ci nie życzę smile
              • sunflower_agi Re: Jeśli chodzi o kolki 24.04.10, 20:52
                > Mojej córeczce baardzo pomógł dicoflor (bakterie). Dwóm dzieciakom koleżanek,
                > którym go poleciłam, również - kolki zniknęły z dnia na dzień. Jednemu
                > maluszkowi niestety nie, ale moja statystyka jest obiecująca smile Może spróbujesz
                > ?

O tym środku jeszcze nie słyszałam, będę miała go na uwadze i pewnie w
                najbliższym czasie go wypróbuję. A skórę nawilżamy parafiną, słyszałam też, że
                można spróbować zwykłej oliwy z oliwek. Będziemy testować.

> Spróbuj się tak nie zamartwiać, bo popadniesz w paranoję, czego osobiście nią
                > zarażona Ci nie życzę smile

Staram się nie zamartwiać smile I na ogół mi się to udaje smile Po prostu ciężko to
                wszystko ogarnąć przy pierwszym dziecku, a jak się wpadnie w wir szukania
                rozwiązań problemów, to już tak leci kompleksowo smile)
          • sunflower_agi Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 24.04.10, 19:35
            > Moge zrozumiec ze masz zle doswiadczenia z lekarzami.
            > Ale dlaczego na sile szukasz choroby u dziecka tego nie rozumie.

Chyba zupełnie opacznie zrozumiałaś mój post, nie wiem, może to kwestia tego
            typu, że nie potrafię trafnie ująć swoich myśli w słowa, ale na twoim miejscu
            zastanowiłabym się, czy można od razu kogoś tak surowo oceniać...
            Nie szukam na siłę dziecku choroby, to żeby robić wyniki w 3 tyg życia nie było
            moim pomysłem- takie dostałam zalecenia od pediatry w szpitalu, jako odopwiedź
            na pytanie, czy jako matka z niedoczynnością tarczycy powinnam dodatkowo zwrócić
            na coś uwagę. Więc usłyszałam, że mam powtórzyć badania po 3 tyg, kiedy dziecko
            nie jest już pod wpływem moich hormonów i skonsultować u endokrynologa. I tyle!
            Zdaję sobie sprawę z tego, że badania przesiewowe są robione i wynik przychodzi
            tylko, kiedy jest nieprawidłowy.

> Od pieluch sucha skora na podudziach i na czole?
            O pieluchach pisałam w nawiasie i tyczyło się to tylko ud. Że pieluchy mogły być
            za ciasne i poobcierać nóżki...

> kosmetyki wyrzuc i nie plucz bielizny dziecka w modnych specjalnych plynach to
            > klopoty ze skora sie skoncza.

Ciuszki piorę tylko i wyłącznie w płatkach mydlanych i są dokładnie wypłukane.
            Nie wiem, skąd od razu przypuszczenia o jakiś modnych płynach do płukania!

> Nie ma zakazu karmienia dzieci piersia przy Hashimoto bo one nie maja zadnego
            > wplywu na dziecko.

Wiem, że nie ma zakazu karmienia piersią, dlatego karmię

> No, chyba nie wpadniesz na pomysl zeby sadzac dzieko 3 tyg na nocnik.
            > Jeszcze troche i dziecku to przejdzie. Kazde dziecko steka jak robi kupke.
            Ależ tutaj nie o samo stękanie chodzi, ale o przeraźliwy płacz z powodu kolki,
            bo często jego stękanie kończy się takim rykiem, którego niczym nie da się
            uspokoić.
            Chyba nie wyobrażasz sobie, że oczekuję, że takie małe dziecko przestanie stękąć
            przy robieniu kupki... Taki trochę poniżej pasa ten opis o sadzaniu na nocniku 3
            tygodniowe dziecko.

> Zacznij sie cieszyc macierzynstwem a nie wyszukuj problemow taka jest moja rada
            Ależ ja się cieszę macierzyństwem! A takie wypowiedzi jak twoja na pewno mi w
            tym nie pomogą, więc proszę zastanów się, zanim zaczniesz kogoś tak oceniać...
            • hashi-tess Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 25.04.10, 22:22
              przy naturalnym karmieniu /piersią/
              musisz zwracać uwagę na to co jesz.
              Spróbuj przeanalizować swoją dietę
              i wyeliminować potrawy, dania, które mogą
              powodować opisywane przez Ciebie problemy
              u maluszka.
              Niestety karmienie piersią jest trochę uciążliwe
              dla mamy, ale za to jakie radosne dla dwojga
              współuczestników tejże czynności.

Życzę końca problemów.

Tess
              • sunflower_agi Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 26.04.10, 17:54
                > Życzę końca problemów.

Dzięki serdeczne smile Dzisiaj maluch kończy miesiąc, być może za 2 miesiące problemy już się skończą smile

> przy naturalnym karmieniu /piersią/
                > musisz zwracać uwagę na to co jesz.

Staram się kontrolować to co jem. Ograniczyłam głównie potrawy wzdymające, ciężkostrawne, smażone, cytrusy, czekoladę. Pytałam pediatry, czy wprowadzać restrykcyjną dietę, to mi odradziła. Podobno białko (np jaja kurzego), mleko i jego przetwory nasilają kolki, jeszcze nie wykluczyłam ich z diety, na razie ograniczyłam. Z drugiej strony zastanawiam się, czy przyjmować jakieś witaminy, wapno, żeby nie doprowadzić do niedoborów.
                Masz może wiedzę, jakie produkty najbardziej nasilają kolki? Bo docierają do mnie sprzeczne informacje.
                Przepraszam, że na forum dotyczącym hashimoto wypytuję się o inne rzeczy, obiecuję ostatni raz smile
                Pozdrawiam
                • madziulaw Re: Wyniki synka w 3tyg życia- szukać porady endo 26.04.10, 18:48
                  Hej,
                  mój synek skonczył właśnie 5 miesięcy.
                  Jak już ci pisalam też były u nas problemy z kupkami. Gastroenterolog dziecięcy
                  poradzil mi wykluczyć CAŁKOWICIE mleko z diety, a wapń uzupełniac Calperosem
                  1000 3 razy dziennie. Ja mleko już dawno odstawiłam ze wzgl na starszego synka,
                  jak rownież dlatego, ze uważam je za szkodliwe dla większości z ludzi.Jednak po
                  jego wizycie przestalam jeść wszystko co zawiera nawet małą ilość mleka.
                  Dodatkowo gastroenterolog zalecił mi,abym wszystko gotowała, (nic
                  smażonego),zero owoców i warzyw surowych (z gotowanymi też ostrożnie), bo po tym
                  były ewidentne problemy.
                  Po 3 miesiącach zaczęłam wprowadzać coraz więcej pokarmów, teraz jem prawie
                  wszystko.Przez cały czas karmię piersią...

Mam swoje zdanie na temat diet mam karmiących. Moim zdaniem pierwsze 3 miesiące
                  to zero mleka krowiego, zero smażenia, zero czerwonego mięsa i zero owoców i
                  warzyw, nawet gotowanych. Wiem, wiem drastyczne to moje zdanie --ale bardzo
                  pomaga jednak dorosnąć małemu układowi pokarmowemu. Po 3-4 miesiącach mozna już
                  jeść prawie wszystko (za wyjatkiem oczywiście bigosów czy innych ciężkostrawnych
                  paskudztw). Owoce i warzywa też.

ja nie łykałam nawet witamin, ale Rosteda i Tess ochrzaniły mnie tu na forum i
                  zaczęłam z powrotem łykac Prenatal Classic, który moim zdaniem jest super. Mozna
                  prowadzić taką diete jak powyżej pod warunkiem, ze łyka się prenatal + calperos.

Aha ---zauwazyłam, ze po bananach i ryżu Malemu się pogarsza. Mozna jeść byle
                  wymiennie (jednego dnia ryż drugiego banany) bo dzialają wstrzymująco. Ziemniaki
                  gotowane + makaron - sa ok. Moge ci podac przepis na sos z kurczaka do makaronu.
                  Pierś z kurczaka można też dusić na rosole.
                  Unikaj buraków, pomidorów, brokułów.

Dieta (twoja) + espumisan + dicoflor ----i będzie super.
                  pa
    • madziulaw dieta cd 26.04.10, 19:09
      ze słodyczy ---dobrze jest tolerowana szarlotka swojego wypieku i ciasteczka
      swojego wypieku, ale bez proszku do pieczenia.
      Mi się strasznie chcialo slodyczy, więc pieklam je na okragło.
      • madziulaw Re: dieta cd 26.04.10, 19:13
        polecam POWIDLA ŚLIWKOWE LOWICZA (na kanapki, cistka). Baaardzo dobrze wpływają
        na perystalityke dzieciaczka
        • djpa Re: dieta cd 26.04.10, 21:48
          Karmiąc córkę mogłam jeść wszystko oprócz mleka, a przy synku musiałam bardzo
          uważać, podobnie jak Madziula. Z tym, że zauważyłam, że nie muszę uważać na to,
          co jem, ale na to ile jem. Jak nie jadłam owoców - było źle, jak
          zjadłam kilka jabłek na raz - też było źle. Z biegiem czasu było coraz lepiej,
          układ pokarmowy synka dojrzewał.

Synkowi bardzo pomagał syrop dla dzieci Debridat. Jest na receptę. Są o nim
          różne opinie - u nas był świetny. My tylko dwa tygodnie go stosowaliśmy, potem
          nie miałam na niego recepty.
      • sunflower_agi Re: dieta cd 28.04.10, 12:36
        Madziulaw i Dpja wielkie dzięki za porady smile Dojrzałam do myśli o
        wprowadzeniu restrykcyjnej diety. Chyba faktycznie to mleko jest głównym
        winowajcą. Mam wrażenie, że od 2 dni jest ciut lepiej, odkąd go nie piję.
        Dzisiaj już łyknęłam Prenatal Clasic (wybierać te preparaty witaminowe raczej
        bez jodu? A co z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi?), jeszcze muszę się udać do
        apteki po ten wapń w tabletkach. Mam nadzieję, że nie jest na receptę?

Madziulaw chętnie skorzystam z przepisu na kurczaka, zresztą na szarlotkę i
        ciasteczka też big_grin Jak możesz to wyślij mi je proszę na maila (sunflower_agi3@o2.pl).
        Jeszcze raz wam dziękuję, nieocenione jest wasze wsparcie smile
        Pozdrawiam
        • sunflower_agi Re: dieta cd 28.04.10, 12:40
          Zastanawiam się nad tymi witaminami, ale mają jod w swoim składzie
          www.feminatal.pl/metafolin400.html
          • adamargit Re: dieta cd 29.04.10, 21:49
            to prawda. KArmiac piersia musisz na poczatku bardzo, bardzo uwazac.
            Potem bedzie lepiej.
            Wiem ze to trudne, sama bylam na bardzo scislej diecie przez 3 tyg. (bo kupska
            nam sie rozjechaly, tzn. byly sluzowate).
            To co dziewczyny pisaly: gotowane miesko, ziemniaki, makaron.
            uwazaj na buraczki-ja raz zjadlam ich duzo, bo nie wiedzialam ze musze je
            ograniczyc i brzuszek bolal.
            Odstaw mleko. Zostan Ci kanapki ze swojska wedlinką i dzemem, ale potem bedzie
            lepiej smile
            u synka Espumisan pomagal-2, 3 kropelki przed karmieniem.
            Masowanie brzuchola, "rowerek" nozkami, by wpomoc trochę przeplyw.
            Po herbatce koprowej bylo jeszcze gorzej.

jest tez forum karmienie piersia. zarzyj tam tez. Dawno tam nie byla, ale byly
            ciekawe pomysly i rady.

• sunflower_agi Re: dieta cd 04.05.10, 12:33
              Dzięki za porady smile Już odstawiłam mleko i wszystkie jego pochodne, ale podobno
              na efekt trzeba zaczekać chyba nawet 3 tyg.
              Więc do jedzenia zostały mi faktycznie te produkty, o których piszesz. Byliśmy
              dzisiaj u pediatry skonsultować wysypkę na buzi, możliwe, że to właśnie
              alergia(oby nie!), ale jeszcze mam się udać do dermatologa. Wydawało mi się, że
              przy alergii właśnie kupki się zmieniają, a ja nic takiego nie zauważyłam...
              Dostaliśmy też skierowanie do endokrynologa, nasza pediatra też zwróciła uwagę
              na te hormony bliżej dolnej granicy normy. Kogo polecacie z Instytutu Matki i
              Dziecka na Kasprzaka? A może ktoś ma jakieś informacje nt dr Staroszczyk?

A na forum o karmieniu piersią zaglądałam, tylko wciąż brakuje mi czasu na
              czytaniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka