Dodaj do ulubionych

WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ

29.03.12, 10:37
Dziewczyny pomócie mi zinterpretować wyniki.... Byłam ost.raz u endo w grudniu- moja dr oznajmiła ze na pewno nie podpisze w nowym roku- 2012'- umowy z nfz z tą przychodnią. W nowym roku kiedy odnalazłam moja dr w innej przychodni na początku lutego- termin wizyty dostałam na 2013'... co teraz robić ?.... może wizytę uda mi się załatwić na jesień...ale co do tego czasu? sad Zrobiłam wyniki podstawowe i czekam na wynik z biopsji...
A oto wyniki:
GRUDZIEŃ 2011' :
-TSH 1,180 uIU ( norma: L 0,27 H 4,200),

MARZEC 2012'
-TSH 2,220 uIU,
-FT3 2,74 pg/ml ( norma: L 2,00 H 4,40),
-FT4 1,33 ng/dl (norma L 0,93 H 1,70 ).
Kalcytonina < 2,00 pg/ml (norma: H 5,00 )
Bardzo proszę dziewczyny pomóżcie bo ja nie potrafię ich odczytać...
Obserwuj wątek
    • procesor Re: WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ 29.03.12, 11:23
      masz diagnozę czy dopiero szukasz?
      bierzesz leki - jeśli tak to w jakiej dawce
      jakie masz objawy?
      od kiedy to trwa?

my tu nie jasnowidzki smile
      napisz coś więcej
      • zgaga2 Re: WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ 29.03.12, 12:14
        och przepraszam: leczę się od ponad 2 lat. Mam stwierdzoną Hashi. Obecnie biorę eutyrox 50. Wszystkie objawy w różnym natężeniu : włosy- suche końce- wypadają, rozmazane widzenie nieraz wcale a nieraz mocno. Nerwowość, problemy z koncentracją i pamięcią, huśtawki nastrojów, przemęczenie...i niezwykłe marznęcie podczas wiatrów i wilgotnej pogodzie. i to wszystko z róznym natężeniem..Żle znoszę zimę... Teraz wiosenne słońce powoduje, że już jest mi dużo lepiej...
        • procesor Re: WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ 29.03.12, 14:28
          FT4 51.95% [wynik 1.33, norma (0.93 - 1.7)]
          FT3 30.83% [wynik 2.74, norma (2 - 4.4)]

to twoje wyniki w procentach
          czyli średnie
          TSH poszło ci w górę czyli można przypuszczać że wyniki spadną z czasem jeśli nie podniesiesz dawki
          u leczonych osób TSH powyżej 2 to w ogóle za dużo

do tego masz objawy niedoczynności
          czyli trzeba zwiększyć - dawkę masz raczej małą, więc jeśli nie masz problemów przy podnoszeniu dawki to dodaj ćwierć tabletki i obserwuj czy jest lepiej, ewentualnie połówkę i zrób badania po 4-6 tygodniach
          włosy mogę też lecieć od anemii więc warto to sparwdzić
          • zgaga2 Re: WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ 29.03.12, 15:18
            wielkie, wielkie dzięki procesor.... a jakie powinnam mieć proporcje miedzy ft3 a ft4 i co można zrobić by to poprawić?
            • procesor Re: WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ 29.03.12, 20:47
              na forum przyjmujemy smile że ft4 i ft3 powinny być na tym samym poziomie
              jeśli jest duża różnica
              to gdy ft4 jest wyższe od ft3 to znaczy że organizm nie radzi sobie z przerobieniem hormonu, z barku ferrytyny, selenu czy B12
              ft3 wyższe od ft4 - zwykle świadczy o niedoczynności

każdy może miec inny optymalny poziom hormonów
              jedni dobrze się czują na poziomie 50% inni 80-90%
              decydują objawy
              • pies_z_laki_2 Re: WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ 29.03.12, 23:25
                Z przemianą nie radzi sobie też przy kiepskiej diecie (za mało białka i witamin).
              • zgaga2 Re: WIELKA PROŚBA O INTERPRETACJĘ 03.04.12, 10:03
                dzięki serdeczne! Na prawdę dobrze czułam sie przy poprzednim wyniku kiedy miałam tsh niewiele ponad 1...Zwiększyłam sobie dawkę i biorę dodatkowo prócz 50 jeszcze 1/4 tej dawki (z 50). Chcę zwięszyć całkowitą dawkę i brać 75 EUTYROX. Przez ile czasu mam brać tę dodatkową dawkę; 12,5 zanim przejdę na 25?
                Jaki był mój % poziom hormonów przy poprzednim wyniku a jaki jest obecny?

Jezeli chodzi o suplementację: zażywam selen mono kapslen- ostatnio nie systematycznie(zapominam:/). I sporadycznie wieczorem- sorbifer durules.Niestety często przed spaniem zjadam jabłko albo napiję się owocowej herbaty gdzie jest vit.C, więc rezygnuję potem z brania żelaza sad.... Z witamin natomiast od ponad 2 miesięcy stosuję Bio Silica(2xdziennie) z Olimpu...czy mimo tego, powinnam zazywać B12?
                dziękuję serdecznie za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka