23.08.12, 18:20
witam mam 24 lata i od jakiegoś roku choruje na niedoczynność tarczycy, wszystko się zaczęło od tego ze dostałam strasznych duszności( wcześniej robiłam badania i wyszło wszystko ok)zaczęło się jeżdżenie do szpitala ,najpierw zaczęli od płuc , później stwierdzili ze mam coś z sercem ,a na końcu już po wszystkich badaniach wyszło ze to niedoczynność tarczycy i zaczęłam się leczyć. Biorę euthyrox 50 na samym początku zaczęło pomagać dobrze eis już czułam ,teraz jest coraz gorzej zaczynam się źle czuć mam straszne problemy z oddychaniem, w nocy budzę się i nie mogę oddechu złapać chłopak budzi mnie w nocy bo momentami nie oddycham, chodzę często do lekarza ale moim zdaniem to marnowanie pieniędzy i czasu ,bo cały czas twierdzi ze ja sobie to wymyślam, a ja się porostu boje ze kiedyś pięknego dnia ja się nie obudzę .Dodam na koniec ze tsh moje waha się od 0,011 do 6 wiec nie mogą dawki dopasować .proszę czy ktoś możne mi pomóc???
tsh w
Obserwuj wątek
    • agnesssa0 Re: TARCZYCA 23.08.12, 18:56
      znam ten problem. jesli chcesz dobrze ustawic dawde rob badania z jednego pobrania krwi co miesiac przy odopiwedniej dawce.

wykonaj:
      TSH
      ft4
      ft3

oporcz tego p/ciala anty-TPO i anty-TG

masz usg tarczycy z opisem? jesli nie wykonaj go.

oprocz tego zrob badanie potasu !!! przede wszystkim u mnie takie dusznosci m. in. byly przez niski potas

oprocz tego wykonaj badanie ferrytyny.

i wtedy bedziemy dzialac. pozdrowionka!
      • aska1185 Re: TARCZYCA 24.08.12, 08:56
        anty-TPO wynik mam 594 anty-TG mam w normie w sunnie wynik potasu mam zawsze niski i z tego tez powodu mam tez niski magnes ale czytałam gdzieś na forum za najlepiej zażywać witaminę D,
        ale szczerze nie stać mnie na robienie tych wszystkich badan co miesiąc bo są bardzo drogie
        TSH 20zl
        > ft4 30zl
        > ft3 30zł
        anty-TPO 90zl
        anty-TG 150zł a żaden lekarz choćby co 3 miesiące chciała bym zrobić nie da mi skierowania na te wszystkie badanie , na usg wyszedł mi tylko mały guzek na tarczycy i nic więcej, nie wspomnę ze lekarz do którego chodzę tez bierze 100 zł wiec jednym słowem masakra na na fundusz w kolejce czekam do tej pory wiec chyba zmienię lekarza.
        • agnesssa0 Re: TARCZYCA 24.08.12, 09:33
          niestety jesli chccesz dojsc do zrowia musisz troche wydac. mnie tez nie stac na takie wydatki, ale po prostu pozyczam kombinuje bo najwazniejsze jest zrowie.

po antyTPO widac, ze masz hashimoto. a objetosc tarczycy jaka jest?

poza tym gdzie Ty robisz te badania ze sa takie drogie???????
          zmien po prostu laboratorium bo przeplacasz po 2razy tyle!
          u mnie tsh ft4 i ft3 po 15 czyli razem 45zl
          antyTG i antyTPO po 30zl razem 60.

chodzi o to, zebys mogla ustallicodpowiednia dla Ciebei dawke. poprzez co miesieczne badania tsh ft4 i ft3 bez badan nic nie wskorasz i nie polepszysz swojego samopoczucia-wiem cos o tym.

uzupelniaj potas kaldydum lub kalipozem jaki masz wynik potasu???-napisz. bo mnie tak dusilo prawdopodobnie od tego, ze nie wiedzialam co mam ze soba zrobic serde mi nawalalo po 110 120 na minute, mialam ogromne bole w klatce piersiowej oslabienie miesni..odkad zazywam regularnie potas jest pod tym wzgledem lepeij. potem dochodzilam dlaczego mam ciagle niski potas zbadalam aldosteron(ktory steruje ze tak powiem potasem, sodem w organizmie a tazke odpowiada za prawidlowe cisnienie krwi) wyszedl za wysoki i tu moga byc winne nadnercza czekam na wizyte u endo.

Takze radze Ci zmienic laboratorium i badac sie regularnie wtedy szybko dojdziesz do zrowia.
          na jakiej dawce euthyroxu jestes?
        • pies_z_laki_2 Re: TARCZYCA 24.08.12, 10:54
          P.ciała masz wysokie, wiec jakiś proces chorobowy właśnie się dzieje.
          Tak, zrób koniecznie tsh, fT4 i fT3 (na czczo, bez tabletki, hormon połkniesz po wyjściu z zabiegowego). Nie musisz badać za każdym razem p.ciał, wystarczy raz do roku. Ale do ustawienia dawki musisz wiedzieć czego masz za mało, a czego za dużo. Potem, po ustabilizowaniu sytuacji badania trójki tarczycowej można robić co kwartał, a bawet rzadziej.

Podaj nam wszystkie wyniki badań z normami, wg dat (dopisz, czy brałaś wtedy hormon, ile i czy łyknęłaś tabletkę przed czy po badaniu).

Czy masz dokładną diagnozę? Niedoczynność prostą leczy się nieco inaczej, niż niedoczynność na tle autoimmunologicznym. Skoro masz wysokie p.ciała, to prawdopodobnie masz ch. Hashimoto.

Czy masz zaświadczenie od endo dla internisty (lekarza pierwszego kontaktu)? Dzięki diagnozie na piśmie dalszy ciąg terapii możesz ciągnąć u dowolnego lekarza smile
          • aska1185 Re: TARCZYCA 27.08.12, 09:35
            tsh 3 generacji mam 0,011 jak brałam 1,5 tabletki po 50mg prolaktynę miałam 13,1, później brałam 1 tabletki tsh mialam6,137 i jeszcze 12,556 przy tej samej dawce tsh (trab) miałam 0,2 to jest wynik dobry magnez mam niski i potas tez fT4 i fT3 nie mogę nigdzie znaleźć .nie mam żadnego zaświadczenia od endo bo mi nie da , a internista dal mi tylko raz badania na wszystko bo się wystraszył jak miałam taki duszności , a co do endo to ona robi mi badania tylko tsh i żadnych innych.chyba czas najwyszy zmienic lekarza w pon pojde zrobic badania fT4 i fT3 i sie wtedy zobaczy.
            • pies_z_laki_2 Re: TARCZYCA 28.08.12, 09:19
              > tsh 3 generacji mam 0,011

Normy!!! Podaj nam normy. I datę badań.

> jak brałam 1,5 tabletki po 50mg prolaktynę miałam 13,1

Półtorej tabletki czego? Prolaktyna też musi mieć normy. Szczegóły są ważne!

> później brałam 1 tabletki

Później? Czyli kiedy? 1 Tabletkę? Czego? Nic nie rozumiem sad

> tsh mialam6,137

Kiedy? Podaj datę badania.

> i jeszcze 12,556 przy tej samej dawce

A to wynik jakiego badania?

> tsh (trab) miałam 0,2 to jest wynik dobry

Tsh to nie jest to samo, co trab. Bez podanych norm trudno ocenić, czy to wynik dobry, czy niedobry. I właściwie wynik badania czego?

> magnez mam niski i potas tez

Znowu bez konkretów.

Znacznie lepiej by było, gdybyś zebrała wszystkie wyniki i po kolei je sobie wpisała w zeszyt (czy plik).

Data
              Jakie badanie
              Jaki wynik / jakie normy
              Na jakich lekach / na jakich dawkach
              Jakie było samopoczucie / czy występowały jakieś dolegliwości

I dokładnie spisz co łykasz, od kiedy, jakie dawki, dlaczego takie, a nie inne...
              • aska1185 Re: TARCZYCA 30.08.12, 11:49
                w poniedziałek napisze bo będę miała wszystkie wyniki już świeże daty i normy tez podam i sie porówna ze starymi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka