Dodaj do ulubionych

dziwne wyniki

11.12.12, 16:07
Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

19.11.12r.

TSH: 1,34 (0,250-5,00)
antyTPO: 29,5 (do 8,0)

07.12.12r.

fT3: 2,72 (2,57 - 4,43) 8%
fT4: 1,07 (0,93 - 1,70) 18%

Badania hormonalne zlecił mi ginekolog, do którego udałam się z powodu braku miesiączki od 4 miesięcy (po odstawieniu tabletek anty). Na podstawie wyników z 19.11. stwierdził, że mam zespół Hashimoto. Odesłał mnie do endokrynologa. Przed wizytą postanowiłam zbadać jeszcze fT3 i fT4, ponieważ mam objawy niedoczynności, na co nie wskazuje jednak wynik TSH. Czy taki poziom hormonów to faktycznie niedoczynność? Czy przy Hashimoto TSH nie powinno być raczej wysokie? Zgłupiałam już zupełnie, proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: dziwne wyniki 11.12.12, 17:11
      Nie patrz na TSH tylko na objawy niedoczynności, bardzo niski poziom hormonów oraz przeciwciała. Warto zrobić USG tarczycya właściwie zrób koniecznie.
      Mnie zdiagnozowano hashi przy TSH 1,8 i makabrycznych objawach niedoczynności (prawdopodobnie choruję od kilkunastu lat- sądząc po objawach).
      Dokładnych rad co robić na pewno udzielą Ci bardziej doświadczone koleżanki
      • smokobibok91 Re: dziwne wyniki 11.12.12, 18:48
        Umówiłam się na jutro do endokrynologa, mam nadzieję, że zrobi mi USG od razu. Dziękuję za odpowiedźwink
        • muktprega1 Re: dziwne wyniki 11.12.12, 19:54
          Od razu mu zasugeruj, ze chcesz potwierdzenia w USG, ale ginekolog Twój mnie zachwycił smile
          • smokobibok91 Re: dziwne wyniki 11.12.12, 20:01
            tak zrobięwink a z tym ginekologiem to ironia?
            • nebiru Re: dziwne wyniki 11.12.12, 21:53
              To nie ironia, to autentyczny zachwyt nad jego wiedzą. Jak posiedzisz i p0oczytasz trochę historie hashimotek odsyłanych od lekarza do lekarza i posadzanych o hipochondię zamiast diagnozowanych to zrozumiesz, że w Polsce inteligentny lekarz to bardzo rzadkie zjawisko.
              • smokobibok91 Re: dziwne wyniki 11.12.12, 23:07
                pytam, bo mnie trochę zdziwiło kiedy ledwo popatrzył na wyniki i od razu postawił diagnozę. Zwłaszcza, że zwykle podobno poziom przciwciał jest przy Hashi bardzo wysoki, rzędu setek lub nawet tysięcy, podczas gdy u mnie nie ma nawet 100. ale fakt, wcześniej przeprowadził wywiad w kierunku niedoczynności, i generalnie sprawia wrażenie dobrego fachowca.
                • muktprega1 Re: dziwne wyniki 11.12.12, 23:57
                  Tak, tak, dobrze Nebiru prawi, to prawdziwy zachwyt, a daj znać na jakiego endokrynologa trafisz, oby dorównał ginekologowi, czego Ci życzę smile
    • pies_z_laki_2 Re: dziwne wyniki 12.12.12, 04:43
      Weź kwitek od endo dla internisty, żeby mógł (był w prawie) dalej cię prowadzić w leczeniu. Hashi to choroba przewlekła i warto mieć blisko kumatego lekarza pierwszego kontaktu, czy rodzinnego.

I wcale nie trzeba do diagnozy mieć normy przekroczonej tysiące razy, chociaż może i takie przypadki się zdarzają (na forum chyba tylko raz, czy dwa na setki dziewczyn). Zdrowy człowiek w ogóle nie powinien mieć tych p.ciał... a jeśli je ma, to znaczy, że nie jest zdrowy, albo że jest zdrowy... jeszcze...
      • smokobibok91 Re: dziwne wyniki 12.12.12, 19:40
        Jestem świeżo po wizycie. Pan doktor popatrzył na antyTPO i TSH, stwierdził, że to Hashimoto ale z tarczycą wszystko ok, nie ma niedoczynności. Kiedy powiedziałam o niskim fT3 i fT4 orzekł, że bardziej czułe jest TSH i że na hormony tarczycy patrzy się w nadczynności, poza tym jestem w normie. Nie ma sensu wprowadzać leczenia bo wpadnę w nadczynność. Brak miesiączki na 100% nie od tarczycy, zlecił milion badań hormonów płciowych i odesłał z wynikami do ginekologa. Zbadał jeszcze palpacyjnie tarczycę, podobno jest mała. O USG nie wspominał nawet, generalnie chyba się zastanawiał co ja tam w ogóle robię. Aha, powiedział jeszcze, że na wszelki wypadek mogę powtórzyć TSH. W takim razie pozostaje mi chyba co parę lat kontrolować tarczycę i narazie o niej zapomnieć.
        • nebiru Re: dziwne wyniki 12.12.12, 21:01
          No to juz ni8estety wiesz o czym pisałysmy w sprawie lekarzy ...
          Jeśli chodzi op zatrzymanie miesiączki miałam coś podobnego 2 lata przed diagnoza hashi. Po prostu naraz mi się zatrzymała w marcu i wróciła dopiero końcem lata. Sama wróciła. Nie byłam u zadnego lekarza. Czułam sie wtedy tragicznie i sadziłam że umieram. Postanowiłam olać lekarzy i przezyc ostatanie miesiące życia w spokoju w domu ciesząć sie każdym dniem. Dzis się z tego śmieję, ale wtedy to była masakra. To hashi mi dokuczało.
          Prawdopodobnie to zatrzymanie jest z powodu hashi i idź tym sladem. Znajdź innego endokrynologa lub przynajmniej sama zrób USG i kogos kto to robi. Mnie zdiagnozował lekarz przeprowadzający USG (chirurg). Poszłam zrobic co innego a on po glosie i moim wyglądzie wpadł na to, że to może byc hashi.
        • pies_z_laki_2 Re: dziwne wyniki 13.12.12, 15:57
          Wzięłaś od endo zaświadczenie z diagnozą?

Jeśli nie, to idź ponownie i bez kolejki przypomnij panu endo, że zapomniał wystawić kwitka o chorobie przewlekłej. On am obowiązek na żądanie wypisać taki kwitek dla lekarza pierwszego kontaktu.
        • muktprega1 Re: dziwne wyniki 13.12.12, 16:14
          Proszę wpisz od siebie te powiedzonko lekarza (... to Hashimoto ale z tarczycą wszystko ok... i dalej) w wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,139926434,139926434,Smieszne_i_dziwne_powiedzonka_lekarzy_.html
    • marti613 dziwne wyniki 17.12.12, 14:25
      A ja mam hormony w normie, a przciwciała pow. 1000
      anty-TPO - wynik pow. 1000 (norma 0-35)
      TSH - wynik 1.1 (norma 0.55-4.00)
      FT4 37.59% - wynik 15.71 (norma 11.5 - 22.7)
      FT3 43.67% - wynik 4.81 (norma 3.5 - 6.5)
      • muktprega1 Re: dziwne wyniki 17.12.12, 20:41
        Marti, normy dla nas nic nie znaczą. Ja mam zawsze w granicach normy a bywam ciężko chora, najważniejsze Twoje samopoczucie wraz z wynikami.
        Widzę, że NOWI, którzy przychodzą na forum mało czytają wiadomości z pierwszej strony Hashimoto - wszystko co jest niebieską kursywą, to elementarz, wiele dni spędziłam na czytaniu i uczeniu się swojej choroby, co wcale nie jest takie proste na początku smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka