Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

17.12.12, 17:56
Witam jestem tu nowa od ponad roku staramy się z mężem o dziecko niby wyniki dobre ale nie wychodzi jestem po konsultacji endokrynologa ponieważ miałam dużą prolaktyne po metoclopremidzie zrobiła usg na którym wyszły ni to guzki,cysty (stany zapalne) podejrzenie azt przepisała euthyrox 25 zrobiłam badania oto wyniki pomoże ktoś mi je zinterpretować

FT3 3.55 norma 1.71 do 3.71
FT4 1.05 norma 0,7 do 1,48
anty -TG 1.76 norma do 4.11
anty-TPO 0,07 norma 5,61
TSH 3.040 norma 0,350 do 4,940
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 18.12.12, 13:32
      A opis usg masz? Podasz?

Masz za wysokie tsh, powinno sięgać max 2, ostatecznie 2,5.
      Od kiedy łykasz E25? Badanie robiłaś PRZED czy PO połknięciu tabletki?
      • karlaccc_83 Re: interpretacja wyników 19.12.12, 19:33
        Tarczyca w położeniu typowy płat prawy o wym 12/18/45 mm (5,1 ml) o prawidłowych obrysach normoechotonicznych, widoczne 2 obszary hypoechotoniczne słabo odgraniczone od otoczenia z obwodowym unaczynienie o wym 1 5/3 mm w P1 i 2 8/3 mm w P3 w tylnym obrysie.
        Plat lewy o wym 12-17-39 mm 4,1 ml o prawidłowym obrysie normoechotonicznym w l3 widoczny hypoechotoniczny obszar o wym 2,3-2,5-5 mm cień o wym 3,2 mm wezly chłonne niepowiększone
        • procesor Re: interpretacja wyników 20.12.12, 00:08
          wyniki badań są sprzed leczenia czy w trakcie?
          po tabletce czy przed? i jak długo bierzesz leki?
          • karlaccc_83 Re: interpretacja wyników 20.12.12, 07:23
            wszystkie badania są robione przed branie tabletek a E25 biorę dopiero od kilku dni
    • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 20.12.12, 11:38
      Na podstawie podanych wyników i opisu usg można powiedzieć, że masz seronegatywną niedoczynność tarczycy stwierdzoną na podst. podniesionego tsh i tarczycy w zaniku (norma to 13-18 ml).

Seronegatywna czyli nie wykryto p.ciał (nie pojawiły się jeszcze? już opadły?). Co nie znaczy, że nie pojawią się znowu. Różnica jest taka, że przy p.ciałach jakby automatycznie stawia się diagnozę niedoczynności na tle ch. Hashimoto. Bez p.ciał tylko niedoczynność, czyli leczy się do chwili wyregulowania poziomu badanych hormonów, po czym kończy suplementację hormonem syntetycznym.

Ja uważam (nie jestem lekarzem!!!), że jeśli tarczyca jest zmniejszona (u ciebie w stopniu niewielkim, ale jednak poniżej normy), to znaczy, że masz zanikowe zapalenie tarczycy, prawdopodobnie teraz w wersji przewlekłej, a nie ostrej. I po wdrożeniu tyroksyny sytuacja może się zmienić, co zwykle raportują dziewczyny (chłopcy o tym nie pisują, co nie znaczy, że u nich przebiega to inaczej...). Czyli zaczynasz łykać tyroksynę, przez co chwilowo spada poziom fT4, tsh skacze, aż do powolnego uspokojenia sytuacji co fachowo nazwano eutyreozą. Ten okres od początku łykania tyroksyny do eutyreozy nazywamy ustawianiem dawki i żeby dobrze ustawić dawkę badamy trójkę tarczycową (tsh, fT4 i fT3) co miesiąc (rano, przed łyknięciem tabletki).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka