malpazuza
22.01.13, 15:33
Witam
Wlasciwie to nie wiem od czego zaczac bo tyle tego jest choruje jeszcze nie wiem na co choc trwa to ponad 10 lat robiac test tarczycowy wychodzi ze ma niedoczynnosc tarczycy, ale nie wszystko jest jasne . Kiedys juz raz pisalam tu na forum po mojej pierwszej wizycie u endo ktory swierdzil ze jestem zdrowa a powinnam tylko wiecej cwiczyc tzn 2 razy dziennie powinnam chodzic na arobik 7 razy w tygodniu i gotowac zupy na kostkach rosolowych . Do mojej pierwszej wizyty u endo sklonily mnie moje objawy po 1 tycie i mega puchniecie, ciagle uczucie zimna , nerwowosc jestem jak bomba zegarowa , nie moge spac , mam tysiace mysli na minute ostanio doszy jeszcze problemy ze stawami i miesniami oraz zawroty glowy do tego stopnia ze boje sie wyjsc z domu a musze codziennie obierac moja starsza corke ze szkoly i jade po nia z druga mlodsza corka wiec mam zawsze stres ze jak cos mi sie stanie to co bedzie z moja mlodsza corka .Dodam jeszcze , ze mieszkam obecnie w Wiedniu poszlam ostanio do lekarza rodzinnego i dostalam skierowanie na badanie krwi i usg tarczycy nie wiem czy mam pisac o badaniach krwi dokladnie tzn podawac wam szczegolowo wyniki badac wyszlo z nich ze mam za wysoki cholesterol , podwyzszony poziom cukru , za duzo kwasu moczanowego, ferytyna 100ng/ml przy normie 8 do 150 TSH 2.16 norma 0.20 do 5.00 to sa wyniki z dnia 9 pazdziernika .
na usg wyszlo ze mam normalnych rozmiarow tarczyce ale ma na kazdym z platow po jednej cyscie jedna 3 a druga 4 mm ,, typowych dla (thyreoiditis hasimoto) . Po tych badaniach dostalm skierowanie do szpitala endokrynologicznego i tam zrobiono mi kolejne badania tosa badania z dnia 17 listopada
tsh 2.23 norma 0.1 do 4
LH 4.5 norma 1.5 do 13
FSR 2.7 norma 3 do 12
prolaktyna 7.7 norma 2 do 25
progesteron 8.59 norma 0 do 20
estradiol 115 norma 50 do 200
testosteron 0.33 norma 0.06 do 0.86
androstendion 2.78 norma 0.30 do 3.10
DHEA S 2.83 norma 0.32 do 2
z badan wyszlo rowiez ze mam za malo witaminy D na tej wizycie lekarz zlecil mi zrobienie TRH
i zrobilam je wynik jest taki tsh przed podaniem tyroksyny 1.45 norma 0.27 do 4.20 a po podaniu 17.2 a norma to 2.0 do 25.0 na poczatku po podaniu wziewnie do nosa tyroksynn czulam sie fatalnie ale za czasem zaczelo to ustepowac i na chwile przed ponownym pobraniem krwi czulam sie super byo mi cieplo mialam suoer humor i zero mysli w glowie chodzi mi o ta gonitwe mysli . Kolejna wizyte ma 31 stycznia ale nie bardzzo rozumiem po co bylo to badanie trh co mi wlasciwie moze byc lekarz mowil cos o przewleklym zapaleniu tarczycy , prosze powiedzcie co to moze byc bo ja juz sama nie wiem co mam myslec
pozdrowienia z Wiednia