Dodaj do ulubionych

po co badanie TRH

22.01.13, 15:33
Witam

Wlasciwie to nie wiem od czego zaczac bo tyle tego jest choruje jeszcze nie wiem na co choc trwa to ponad 10 lat robiac test tarczycowy wychodzi ze ma niedoczynnosc tarczycy, ale nie wszystko jest jasne . Kiedys juz raz pisalam tu na forum po mojej pierwszej wizycie u endo ktory swierdzil ze jestem zdrowa a powinnam tylko wiecej cwiczyc tzn 2 razy dziennie powinnam chodzic na arobik 7 razy w tygodniu i gotowac zupy na kostkach rosolowych . Do mojej pierwszej wizyty u endo sklonily mnie moje objawy po 1 tycie i mega puchniecie, ciagle uczucie zimna , nerwowosc jestem jak bomba zegarowa , nie moge spac , mam tysiace mysli na minute ostanio doszy jeszcze problemy ze stawami i miesniami oraz zawroty glowy do tego stopnia ze boje sie wyjsc z domu a musze codziennie obierac moja starsza corke ze szkoly i jade po nia z druga mlodsza corka wiec mam zawsze stres ze jak cos mi sie stanie to co bedzie z moja mlodsza corka .Dodam jeszcze , ze mieszkam obecnie w Wiedniu poszlam ostanio do lekarza rodzinnego i dostalam skierowanie na badanie krwi i usg tarczycy nie wiem czy mam pisac o badaniach krwi dokladnie tzn podawac wam szczegolowo wyniki badac wyszlo z nich ze mam za wysoki cholesterol , podwyzszony poziom cukru , za duzo kwasu moczanowego, ferytyna 100ng/ml przy normie 8 do 150 TSH 2.16 norma 0.20 do 5.00 to sa wyniki z dnia 9 pazdziernika .
na usg wyszlo ze mam normalnych rozmiarow tarczyce ale ma na kazdym z platow po jednej cyscie jedna 3 a druga 4 mm ,, typowych dla (thyreoiditis hasimoto) . Po tych badaniach dostalm skierowanie do szpitala endokrynologicznego i tam zrobiono mi kolejne badania tosa badania z dnia 17 listopada
tsh 2.23 norma 0.1 do 4
LH 4.5 norma 1.5 do 13
FSR 2.7 norma 3 do 12
prolaktyna 7.7 norma 2 do 25
progesteron 8.59 norma 0 do 20
estradiol 115 norma 50 do 200
testosteron 0.33 norma 0.06 do 0.86
androstendion 2.78 norma 0.30 do 3.10
DHEA S 2.83 norma 0.32 do 2
z badan wyszlo rowiez ze mam za malo witaminy D na tej wizycie lekarz zlecil mi zrobienie TRH
i zrobilam je wynik jest taki tsh przed podaniem tyroksyny 1.45 norma 0.27 do 4.20 a po podaniu 17.2 a norma to 2.0 do 25.0 na poczatku po podaniu wziewnie do nosa tyroksynn czulam sie fatalnie ale za czasem zaczelo to ustepowac i na chwile przed ponownym pobraniem krwi czulam sie super byo mi cieplo mialam suoer humor i zero mysli w glowie chodzi mi o ta gonitwe mysli . Kolejna wizyte ma 31 stycznia ale nie bardzzo rozumiem po co bylo to badanie trh co mi wlasciwie moze byc lekarz mowil cos o przewleklym zapaleniu tarczycy , prosze powiedzcie co to moze byc bo ja juz sama nie wiem co mam myslec

pozdrowienia z Wiednia
Obserwuj wątek
    • malpazuza Re: po co badanie TRH 23.01.13, 09:20
      nie wiem czy cos zle napisalam ze nikt sie nie odzywa , czy moze ktos mi podpowiedziec jakie badania powinnamm jeszcze zrobic wiem ze ft3 i ft4 w karcie szpitalnej widzialm f3 i f4 ale czy to jest to samo czy to zupelnie inne badnie niestety nie moge podac wynikow tych badan bo lekarz mi ich nie wpisal w moja karte , nie iwem czy trafilam na kolejnego konawala i na kogos kto cos wie . Tu mam o tyle fajnie ze wszystkie badania sa refundowane wiec o co poprosze to mi zrobia ale w ktorym kierunku isc jestem juz zmeczona jak wstaje rano to czuje sie jakbym przebiegla maraton podczas snu jak jest mi zimno to nie wystarczy okrycie kocem czy cieple skarpety musze wejsc do wanny z goraca woda dopiero lekko sie rozgrzewam .

pomozcie mi prosze bo ja juz nie potrafie sama sobie pomagac
      • muktprega1 Re: po co badanie TRH 23.01.13, 15:38
        > po podaniu wziewnie do nosa tyroksynn

Nigdy o takim nie słyszałam, czy w Polsce robi się takie badania?

> iedziec jakie badania powinnamm jeszcze zrobic wiem ze ft3 i ft4 w karcie szpi
        > talnej widzialm f3 i f4 ale czy to jest to samo czy to zupelnie inne badnie

To nie jest to same badanie, Ft3 i Ft4 są to wolne hormony tarczycy i są dokładniejsze niż samo T3 i T4

> Tu mam
        > o tyle fajnie ze wszystkie badania sa refundowane

No to fajnie, o wit D już wiesz, zrób B12, ferrytynę masz dobrą, no i Ft3 i Ft4, a rozejrzyj się czy nie ma tam dobrych rekomendowanych endokrynologów? Na pewno są
        • malpazuza Re: po co badanie TRH 23.01.13, 16:12
          Wiesz co moze zle to napisalam ja przy tym badaniu dostalam dawke hormonu do nosa zapytalam pani w laboratorium co to jest a ona powiedziala ze to tyroksyna mi podano to do nosa w rozpylaczu potem musialam czekac pol godziny i zrobiono mi po raz 2 badanie krwi . Zastanawia mnie tez czy normalnym jest zeby tak mi sie wydaje dosc szybko spadalo tsh , miesiac temu bylo na poziomie 2,40 a teraz 1,40 .

Co do lekarzy to wiem ze to jeden z najlepszych szpitali a problem tarczycy jest tu dosc powszechny natomiast lekarz jest dosc mlody i nie wiem czy dosc doswiadczony
          • muktprega1 Re: po co badanie TRH 23.01.13, 16:51
            Wiesz poziom TSH ulega zmianom, wskazuje stan sprzed ok 1-1,5 miesiąca temu, dlatego bardziej miarodajne są badania Ft3 i Ft4
            • malpazuza Re: po co badanie TRH 23.01.13, 17:12
              ok wielkie dzieki jutro bede miala skierowanie na FT3 i Ft4 i B12 mam nadzieje ze po nich bede mniej zielona jak teraz smile
              Mam jeszcze pytanie czy samo to ze mam cysty na tarczycy moze swiadczyc o hasimoto czy nie ma to wplywu
              no i co ja zrobię, że ja tak mam .....
              • muktprega1 Re: po co badanie TRH 23.01.13, 17:49
                Niektóre z nas Hashi mają cyst, guzki, a inne nie, niekoniecznie idą w parze smile
    • pies_z_laki_2 Re: po co badanie TRH 23.01.13, 17:49
      > na usg wyszlo ze mam normalnych rozmiarow tarczyce ...

To znaczy jaką? Na ogół radiolog pisze, że "tarczyca niepowiększona", albo "w normie", a potem okazuje się, że zapomniał dopisać "objętość jak u niemowlęcia" tongue_out

Podaj wymiary albo objętość tarczycy, proszę.

• rosteda Re: po co badanie TRH 23.01.13, 18:20
        Tu pisalm o TRH
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,122804492,122848667,Re_wyniki_mojego_Taty_niskie_tsh_ale_i_niskie_.html
        • malpazuza Re: po co badanie TRH 23.01.13, 18:30
          Rosteda dziekuje ci bardzo wlasnie o cos takiego mi chodzilo szukalam czegos takiego w internecie ale nie mialam odnosnika a z tego wynika ze u mnie jest podobnie jak u Ciebie tyle ze mi z 1,45 skoczylo na 17,2 i po podaniu hormonu czulam sie rewelacyjnie tak jak kiedys az zadzwonilam do meza i sie poplakalam ze moze byc tak super, brzmi to moze troche jak opowiesc cpuna na haju, ale tak sie wlasnie czulam jeszcze raz wielkie dzieki . Tak czy siak zrobie sobie jeszcze FT3 i ft4 no i wit B 12
      • malpazuza Re: po co badanie TRH 23.01.13, 18:22
        No wlasnie oto chodzi ze nie ma podanych wymiarow ani objetosci cyt .
        Es findet sich eine normgröße und regelrechte gelegene Schilddrüse.Auffallend ist lediglich eine geringe inhomogen Strukturierung wie bei Immunthyreoiditis (Thyreoiditis Hashimoto) co ozancza ze tarczyca jest normalnych rozmiarow ale znaleziono mala niejednorodna stukture ktora wyglada jak autoimunologiczne zapalenie tarczycy podane sa wymiary cyst 3 i 4 mm. Dodam , ze mam w roznych miejscach na ciele na udach na przedramieniu podskorne guzy moze ma to tez zwiazek z tarczyca czasmi robia sie mniejsze a czasmi wieksze ma to zwiazek z moim samopoczuciem jak mi robi sie gorzej to one sie powiekszaja i staja sie bolesne .
        • malpazuza Re: po co badanie TRH 07.02.13, 12:31
          Witam ponownie na razie pelna wiary ze bedzie lepiej smilesmilesmilesmile
          31 stycznia bylam na kolejnej wizycie u endo poszlam do niego z wynikami TRH i zrobilam sobie tez dodatkowo
          FT4 11,4 norma to 7 do 17 procentowo 43%
          FT3 4,8 norma to 3,1 do 6,8 procentowo 45,5%

witamina B12 wynik 363pg /mL a norma 191 do 663 pg/ml
          i wutamina D wyszlp 19 przy normie 10 do 30 ng/ml

lekarz przepisal mi Thyrex 50ug witam D3 w kropelkach i selen 200ug 1 raz dziennie
          tyrex biore od 1 lutego moj stan znacznie sie poprawil przynajminie przez 4 dni bylo mi super nie odczuwalam zimna bylam spokojna jak aniol ale od 2 dni znow zaczynam sie robic nerwowa i znow zaczyna mi sie robic zimno np tabletke lykam kolo 8 rano to o 12 znow robi mi sie zimno , czy to znaczy ze moj organizm juz przyzwyczail sie do leku czy to jest za mala dawka , czy powinnam dostac wieksza , czy moze zwiekszyc ja o jeszcze pol tabletki . Kolejna wizyte ma 21 marca napiszcie prosze co mam robic jestem swieza w tym temacie i nie chce przekombinowac .
          • malpazuza Re: po co badanie TRH 07.02.13, 12:33
            zapomnialam dopisac jeszcze TSH wynik 1,64 a norma od 0,27 do 4,20
          • pies_z_laki_2 Re: po co badanie TRH 09.02.13, 00:54
            > i wutamina D wyszlp 19 przy normie 10 do 30 ng/ml

Podajesz tylko wycinek z opisu, a pełne normy badania poziomu D 3 są inne...
            ===
            poziom wystarczający 30-100
            poziom niewystarczający 10-30
            niedobór <10
            toksyczność >100
            ===
            Teraz poziom 19 nie jest już taki fantastyczny, prawda?

> lekarz przepisal mi (...) witam D3 w kropelkach

Ile jednostek witaminy D3 łykasz dziennie? Jeśli jest ci zimno, to możliwe, że dawka jest za niska...

Poczytaj tu:
            - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,126806484,126806484,wit_D3_u_dzieci_i_doroslych.html
            - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,139787380,139787380,Kilka_pytan_do_osob_ktore_lecza_niedobory_wit_D3.html
            - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141221961,141221961,niedobor_wit_d3_i_ciaza_Brac_tabletki_.html

> lekarz przepisal mi Thyrex 50ug

Nie znam, czy to jest lewotyroksyna 50 jednostek? Jeśli tak, to być może będziesz łykała o wiele więcej, ale na razie łykaj 50 i odczekaj 4 tyg. do badania trójki tarczycowej, wtedy się okaże, czy jest wystarczająco, czy za dużo, czy za mało.

> lekarz przepisal mi (...) i selen 200ug 1 raz dziennie

Ja tam wolę jeść dwa orzechy brazylijskie na śniadanie, tyle samo selenu, a łatwiej przyswajalne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka