Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

15.03.13, 16:52
Witam,
od dwóch lat leczę się na niedoczynność tarczycy. Przyjmuję euthyrox75. Od jakiegoś czasu bardzo źle się czułam (ból i zawroty głowy, osłabienie, bóle mięśni i stawów - można byłoby wyliczać jeszcze długo). Widać, jestem jeszcze niedouczona, jeżeli chodzi o moją chorobę, bo w ogóle nie powiązałam tego z tarczycą. Dopiero jak poczytałam wpisy na tym forum, to poczułam się tak jakbym czytała o sobie. Ponieważ wizytę u endo mam dopiero za miesiąc postanowiłam zrobić badania na własną rękę i oto co mi wyszło:
TSH 2,300 (norma 0,27 - 4,2)
FT4 1,43 (64,94%)
FT3 2,92 (37,34%)
magnez 0,78 (9,68%)
potas 4,35 (53,12%)
witamina D 11,2 (wg normy jest to poziom niewystarczający)
witamina B12 382,5 (21,43%)
ferrytyna 49 (35,45%).
Ostatnio jak badałam TSH (co prawda było to dość dawno - ok. rok temu), to było w granicach 1.
Proszę Was o interpretację wyników i porady co powinnam robić. Czy przy takich wynikach mam prawo czuć się źle? Dziękuję z góry za wszystkie rady i wskazówki.
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: prośba o interpretację wyników 15.03.13, 22:07
      TAK- masz prawo czuć się źle, fT3 masz niskie i masz znaczną różnice pomiędzy fT3 a fT4, D3 tez fatalne. Gdy tak mam to często własnie tak się czuje jak Ty.
      Dokładniej opisza Ci Twoje wyniki dziewczyny które bardziej sie na tym znają
      • goska3110 Re: prośba o interpretację wyników 16.03.13, 09:49
        Jak myślicie, czy przy tych wynikach powinnam zwiększyć dawkę euthyrox? Jeżeli tak, to w jaki sposób?
    • agask81 Re: prośba o interpretację wyników 16.03.13, 10:12
      Gosia : a jakie wcześniej miałaś wyniki ft3 ?
      Bierzesz selen, witaminę b12 i d3,żelazo ?
      zamów sobie z "portalu zakupowego" d3 -mają wysokie dawki do sprzedania smile.
      Ja starałabym podnieść witaminy bo możesz mieć złą przemianę w ft3 . Jeśli ft3 miałaś zawsze niskie to jeśli witaminy nie podniosą przemiany to trzebaby wprowadzić Novothyral.

masz hashimoto potwierdzone?
      jeśli podnieść euthyrox to o niewiele .Tylko wtedy pewnie powiększy się różnica pomiędzy ft3.
      • goska3110 Re: prośba o interpretację wyników 16.03.13, 12:59
        Wcześniejsze wyniki fT3 3,27 (51,87%), fT4 1,27 (44,16%). Wtedy czułam się o niebo lepiej niż ostatnio. Ale to było wieki temu sad
        Nie wiem już co robić. Od trzech dni jestem na tabletkach przeciwbólowych - tak bardzo boli mnie głowa. Myślicie, że to przez te niedobory witamin? Jak mogę sobie pomóc zanim dotrę do lekarza?
        Hashimoto jak do tej pory nie miałam stwierdzonego. Ale też, muszę przyznać, nigdy nie przykładam zbytniej wagi do regularnych badań i wizyt u endo, bo też nie czułam się tak fatalnie jak ostatnio. W ostatnich miesiącach miałam sporo stresu, może stąd wzięło się pogorszenie.
        • goska3110 Re: prośba o interpretację wyników 16.03.13, 13:13
          Witamin do tej pory nie brałam, bo dopóki nie zajrzałam na to forum, to nawet nie podejrzewałam, że powodem moich problemów może być tarczyca. Zastanawiam się teraz czy kupować na własną rękę witaminy (bez recepty) czy poczekać na wizytę u lekarza. Dzisiaj wyprosiłam w aptece euthyrox25 bez recepty. Pomyślałam sobie, że może zwiększę od jutra dawkę o 1/4 tabletki (czyli o 6,25). Nie wiem czy to dobry pomysł, to wszystko jest dla mnie nowe. Nie do końca potrafię połapać się w tych wszystkich wynikach i procentach. A czuję się naprawdę źle. Zapisałam się prywatnie do endokrynologa za poniedziałek ale też nie wiem czym skończy się ta wizyta, bo nie wiem co to za lekarz. Zapisałam się po prostu do pierwszego, który przyjmuje w poniedziałek.
    • muktprega1 Re: prośba o interpretację wyników 16.03.13, 22:24
      Witaj Gosiu, wypunktuję to , co sama zrobiłabym, a wybór i tak należy do Ciebie:

1) Jeśli chcesz, to możesz spróbować podnieść o 6, ale nie sądzę, żeby to podniosło Twoje samopoczucie, czy zmieniło proporcje miedzy Ft3 i Ft4, bo te kuleją z powodu:

2)niedoborów, najlepiej jest, aby były one w granicach, co najmniej 50% do 70%, wtedy poprawia się konwersja czyli przemiana Ft4 w Ft3

3) zdecydowanie za wcześnie, żeby myśleć o Novothyralu

No i pokaż lekarzowi szczególnie D3powinien Ci przepisać, masz stanowczo poza skalą, nie napisałaś jakie masz normy, może się zdarzyć, że nie przepisze Ci suplementów, bo uzna, ze są w granicach normy, wtedy zadbałabym o nie sama.
      Czy bierzesz selen? Wspomaga przemianę, bezpieczna codzienna dawka, to 200 mcg do 4 godzin po porannej tyroksynie. Powodzenia
      • goska3110 Re: prośba o interpretację wyników 17.03.13, 09:40
        Dziękuję Wam bardzo. Zobaczymy co jutro powie lekarz.
        • goska3110 Re: prośba o interpretację wyników 18.03.13, 20:19
          Jestem po wizycie u endo. Powiedziała, że wyniki mam uregulowane a moje złe sampoczucie może mieć bardzo dużo innych przyczyn. Jak jej zwróciłam uwagę, że fT3 mam na poziomie 37% a fT4 na poziomie 65% a powinny być na zbliżonym poziomie, to powiedziała, że to nieprawda. Wyszło na to że niepotrzebnie je badałam. Zapytałam o selen, to powiedzła, że jak chce to moge brać ale na efekty nie powinnam liczyć. Jedyne co zleciła to suplementację witaminy D3. Opiszę Wam jeszcze USG:
          Tarczyca dwupłatowa, hypoechogenna, okoliczne węzły chłonne niepowiększone. Prawy płat o wymiarach 17x14x43 mm, lewy płat o wymiarach 12x14x40 mm.
          Powiedziała, że nie należy zwiększać dawki euthyroksu a jedynie uzupełnić witaminę D.
          Proszę, powiedzcie, co o tym myslicie. Już sie przestraszyłam, że może choruję na cos poważniejszego a niepotrzebnie czepiam się tej swojej tarczycy. Ale jak poczytałam to forum, to wypisz wymaluj mam wszystkie objawy, które tu opisujecie: ból glowy, uczucie niepokoju i takiego wewnętrznego rozedrgania, miałam deliktne zawroty głowy, ból kolan, brak energii, wieczne zmęczenie i od miesiąca nie mogę wyleczyć infekcji.
          • wierka-5 Re: prośba o interpretację wyników 19.03.13, 12:47
            Własciwie to odpowiedzi masz już wyżej. Niektórzy lekarze uważają ,ze jeśli wyniki są w normie to ok. MY jak zauważyłaś tak nie myślimy. O novothyralu na razie nie myśl, ale Eutyroks jest do podniesienia. 6 to za mało w Twoim przypadku. Twoje tsh jest wysokie, a hormony spadają w stosunku do poprzednich wynikow co ma odbicie w twoim samopoczuciu.
          • muktprega1 Re: prośba o interpretację wyników 19.03.13, 15:17
            > Powiedziała, że wyniki mam uregulowane a moje złe sam
            > poczucie może mieć bardzo dużo innych przyczyn. Jak jej zwróciłam uwagę, że fT3
            > mam na poziomie 37% a fT4 na poziomie 65% a powinny być na zbliżonym poziomie,
            > to powiedziała, że to nieprawda. Wyszło na to że niepotrzebnie je badałam. Zap
            > ytałam o selen, to powiedzła, że jak chce to moge brać ale na efekty nie powinn
            > am liczyć.

No i cóż powiedzieć, klasyka niestety dość znacząca, a endokrynolodzy z prawdziwego zdarzenia też się niektórym zdarzają (na szczęście dla nich)
            A co do selenu to zacytuję z "Jak zyć z Hashimoto" dr. L. Brakebusch i prof. dr. med. A. Heufelder :
            "Selen działa hamująco na procesy zapalne, neutralizując wolne rodniki.... W chorobie Hashimoto i Graves-Basedowa zapotrzebowanie na selen jest zwiększone...Podczas wytwarzania hormonów tarczycy T4 i T3 dochodzi również do wytworzenia H2O2.... ażeby nie działał uszkadzająco, musi on ulec chemicznemu przekształceniu z udziałem enzymu..... który zależy od obecności selenu. Jeżeli ilość selenu jest zbyt mała, może uszkodzić tkanki.....
            Jeżeli ilość selenu jest zbyt mała, może dojść do upośledzenia przekształcenia prohormonu T4 w aktywny hormon T3 ... itd...."
            "
            • muktprega1 Re: prośba o interpretację wyników 19.03.13, 15:22
              A czytałaś to?

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,143247033,143320093,Re_Mala_tarczyca.html
              Na jakiego endo koleżanka trafiła? Zaprzeczenia Twojej, co do badania chociażby Ft3 iFt4 smile
              • goska3110 Re: prośba o interpretację wyników 19.03.13, 21:21
                Czytałam. Szkoda że ja nie miałam tyle szczęścia. Muszę poszukać jakiegoś innego lekarza, który potraktuje mnie poważnie. Tylko przykre jest to że musimy tracić swój czas i pieniądze na takie poszukiwania. A co myślicie o moim USG?
              • goska3110 Re: prośba o interpretację wyników 19.03.13, 21:29
                W każdym bądź razie dzięki za wsparcie. Na razie podniosłam na własną rękę dawkę euthyroxu o 6,25 i zaczęłam przyjmować magnez, selen, witaminę D i B12. Zobaczymy co będzie dalej. A może ktoś z Was zna dobrego endo z Białegostoku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka