agnieszka77_11 28.10.13, 18:19 Zostało u mnie stwierdzone Hashimoto. Jakie badania powinnam wykonać swoim dzieciom? TFH, FT3, FT4? Czy ten komplet wystarczy czy warto zrobić przeciwciała? A może jeszcze coś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muktprega1 Re: Badania u dziecka 28.10.13, 20:06 > TFH, FT3, FT4? Tak TSH + hormony tarczycy + przeciwciała a-TPO, a-TG + USG tarczycy z opisem i wymiarami Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Badania u dziecka 28.10.13, 22:02 widzisz u nich jakieś objawy? w innym przypadku wydaje się, że są bezcelowe, badania. Odpowiedz Link
agnieszka77_11 Re: Badania u dziecka 29.10.13, 13:16 Sama nie wiem co może być takim bardziej istotnym objawem. Mój syn jest bardzo żywym dzieckiem, wygadanym, wszędzie go pełno. A to chyba łączy się z Hashimoto. Tylko czy zawsze nadpobudliwość jest cechą tej choroby czy po prostu wieku?! Chyba zrobię takie badania dla świętego spokoju skoro u mnie taka choroba wystąpiła. Odpowiedz Link
djpa Re: Badania u dziecka 30.10.13, 20:38 Wszystko zależy o jaki święty spokój chodzi. I o Twoją matczyną intuicję. Ty swoje dzieci znasz najlepiej Jeśli miałyby to być badania moich dzieci dla mojego świętego spokoju, to ja bym nie robiła przeciwciał. TSH, fT3, fT4 i ewentualnie porządne usg tarczycy. Dorzuciłabym ferrytynę i witaminę D3. Jeśli dziecko nadaktywne, to bym się jeszcze zastanowiła nad podawaniem magnezu, ostatnio widziałam takie preparaty dla dzieci. I przyjrzała się diecie, wyrzuciła cukier, barwniki, konserwanty. Odpowiedz Link
muktprega1 Re: Badania u dziecka 31.10.13, 10:57 Agnieszko zrób cały pakiet i już, to chyba lepsze niż uporczywe myślenie z powodu ewentualnego zaniechania i poczucia odpowiedzialności za dzieci, które już Cię dręczy Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Badania u dziecka 31.10.13, 11:52 p/ciała u dzieci często nie występują. Ja osobiście wolałabym zapłacić za usg u dobrego radiologa. Sprawdzałaś synkowi poziom wit. D3? Dzieci siedzą albo w domu, albo w przedszkolu/szkole. Stąd u nich braki tej witaminy. No i oczywiście dieta to podstawa. Bez chipsów, coca coli czy innych reklamowanych trucizn. Uważam, że dobry cukierek jest zdecydowanie lepszy od wszelkiej maści przekąsek. Odpowiedz Link