Dodaj do ulubionych

Badania u dziecka

28.10.13, 18:19
Zostało u mnie stwierdzone Hashimoto. Jakie badania powinnam wykonać swoim dzieciom? TFH, FT3, FT4? Czy ten komplet wystarczy czy warto zrobić przeciwciała? A może jeszcze coś?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Badania u dziecka 28.10.13, 20:06
      > TFH, FT3, FT4?
      Tak smile
      TSH + hormony tarczycy + przeciwciała a-TPO, a-TG + USG tarczycy z opisem i wymiarami
    • hashi-tess Re: Badania u dziecka 28.10.13, 22:02
      widzisz u nich jakieś objawy?
      w innym przypadku wydaje się, że są bezcelowe, badania.
      • agnieszka77_11 Re: Badania u dziecka 29.10.13, 13:16
        Sama nie wiem co może być takim bardziej istotnym objawem. Mój syn jest bardzo żywym dzieckiem, wygadanym, wszędzie go pełno. A to chyba łączy się z Hashimoto. Tylko czy zawsze nadpobudliwość jest cechą tej choroby czy po prostu wieku?! Chyba zrobię takie badania dla świętego spokoju skoro u mnie taka choroba wystąpiła.
        • djpa Re: Badania u dziecka 30.10.13, 20:38
          Wszystko zależy o jaki święty spokój chodzi. I o Twoją matczyną intuicję. smile Ty swoje dzieci znasz najlepiej smile

Jeśli miałyby to być badania moich dzieci dla mojego świętego spokoju, to ja bym nie robiła przeciwciał. TSH, fT3, fT4 i ewentualnie porządne usg tarczycy. Dorzuciłabym ferrytynę i witaminę D3. Jeśli dziecko nadaktywne, to bym się jeszcze zastanowiła nad podawaniem magnezu, ostatnio widziałam takie preparaty dla dzieci. I przyjrzała się diecie, wyrzuciła cukier, barwniki, konserwanty.
          • agnieszka77_11 Re: Badania u dziecka 31.10.13, 08:57
            A dlaczego bez przeciwciał?
            • muktprega1 Re: Badania u dziecka 31.10.13, 10:57
              Agnieszko
              zrób cały pakiet i już, to chyba lepsze niż uporczywe myślenie z powodu ewentualnego zaniechania i poczucia odpowiedzialności za dzieci, które już Cię dręczy wink
            • hashi-tess Re: Badania u dziecka 31.10.13, 11:52
              p/ciała u dzieci często nie występują.
              Ja osobiście wolałabym zapłacić za usg u dobrego
              radiologa. Sprawdzałaś synkowi poziom wit. D3?
              Dzieci siedzą albo w domu, albo w przedszkolu/szkole.
              Stąd u nich braki tej witaminy.
              No i oczywiście dieta to podstawa.
              Bez chipsów, coca coli czy innych reklamowanych trucizn.
              Uważam, że dobry cukierek jest zdecydowanie lepszy
              od wszelkiej maści przekąsek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka