Dodaj do ulubionych

proszę o interpretację

01.01.14, 16:48
Witajcie, jestem po pierwszym poronieniu - ciąża obumarła w 7 tygodniu. Postanowiłam zrobić sobie badania już teraz, przeciwciała antyfosfolipidowe wyszły dobrze, nie wiem natomiast jak interpretować wyniki badań tarczycy - zrobiłam je na własną rękę - pakiet podstawowy. Niby większość jest w normie, ale niepokoją mnie przeciwciała. Dodam tylko, że jestem prawie 5 tyg. po zabiegu,nigdy nie miałam problemów z tarczycą i nikt w rodzinie nie miał takich schorzeń. Wizytę kontrolną mam dopiero za tydzień. Czy możecie na to spojrzeć? Z góry dziękuję

TSH 3 generacja - wynik 2,960 normy dla wieku (28 lat) 0,55-4,00
FT3 wynik 5,51 - normy 3,5 - 6,5
FT4 wynik 15,98 - normy 11,5 -22,70
Przeciwciała anty TG -6,28 - normy od 0 do 4,11

Przeciwciała anty TPO - 1,61 - normy od 0 do 5,61
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: proszę o interpretację 01.01.14, 19:23
      jasta85 napisała:

> Witajcie, jestem po pierwszym poronieniu - ciąża obumarła w 7 tygodniu. Postano
      > wiłam zrobić sobie badania już teraz, przeciwciała antyfosfolipidowe wyszły dob
      > rze, nie wiem natomiast jak interpretować wyniki badań tarczycy - zrobiłam je n
      > a własną rękę - pakiet podstawowy. Niby większość jest w normie, ale niepokoją
      > mnie przeciwciała. Dodam tylko, że jestem prawie 5 tyg. po zabiegu,nigdy nie mi
      > ałam problemów z tarczycą i nikt w rodzinie nie miał takich schorzeń. Wizytę ko
      > ntrolną mam dopiero za tydzień. Czy możecie na to spojrzeć? Z góry dziękuję
      >
      > TSH 3 generacja - wynik 2,960 normy dla wieku (28 lat) 0,55-4,00
      TSH jest za wysokie dla tak młodej osoby. Nie powinno przekraczać 2, a najlepiej oscylować ok. 1.

> FT3 wynik 5,51 - normy 3,5 - 6,5
      > FT4 wynik 15,98 - normy 11,5 -22,70

FT4 40.00% [wynik 15.98, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 67% [wynik 5.51, norma (3.5 - 6.5)]

Taki stosunek hormonów może oznaczać niedoczynność. Poza tym zbyt duży rozrzut - oba hormony powinny być na zbliżonym poziomie.

> Przeciwciała anty TG -6,28 - normy od 0 do 4,11

Podwyższone. Świadczą o zapalnym procesie o podłożu autoimmunologicznym.

>

> Przeciwciała anty TPO - 1,61 - normy od 0 do 5,61

Jesteś świeżo po poronieniu, hormony uspokajają się jakieś trzy miesiące. Choć moim zdaniem TSH masz zdecydowanie za wysoko.

Zrób sobie test: www.chorobytarczycy.eu/test#0
      i napisz jaki wynik Ci wyszedł (i jakie objawy oczywiście).

Ja na Twoim miejscu w pierwszej kolejności zrobiłabym USG tarczycy, z podanymi 3 wymiarami - zobaczymy, jaką masz kolejność. Myślę, że USG rozwieje wątpliwości.

Następnie: d3, b12 i ferrytyna (nie żelazo!).
      Ja
      • jasta85 Re: proszę o interpretację 01.01.14, 19:44
        Test wskazuje na 10 pkt -pasują mi takie objawy jak zmęczenie - mam problem ze wstawaniem rano, potem się rozkręcam, ale już koło godz. 17-18 czuję dużą senność i zmęczenie, ostatnio zauważyłam u siebie problemy z koncentracją i pamięcią i z objawów to podkrążone oczy od dłuższego czasu.
        Dziękuję za odpowiedź, czyli bez wizyty u endokrynologa się nie obędzie, najpierw odwiedzę ginekologa. Ciekawi mnie, czy jeżeli mam tą niedoczynność to mogło to wpłynąć na obumarcie ciąży? Inne wyniki wyszły bardzo dobrze
        • gala_dali83 Re: proszę o interpretację 01.01.14, 20:04
          No niestety niedoczynność ma wpływ na rozwój dzieciątka i w ogóle prawidłowy przebieg ciąży.

Dlatego przebadaj się gruntownie, zanim zdecydujesz się ponownie. Piszesz o zmęczeniu i sińcach, zbadaj w takim razie ferrytynę, czyli poziom zmagazynowanego przez organizm żelaza. Ono również wpływa na ciążę i dziecko.

Trzymam kciuki! Pozdrawiam ciepło smile
          • jasta85 Re: proszę o interpretację 01.01.14, 20:14
            Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie! pozdrawiam!wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka