Dodaj do ulubionych

Wyniki badan 8-latki

07.05.14, 12:50
Witajcie,
napiszcie prosze co sadzicie o wynikach mojej osmioletniej corki. Czy sugerujecie dodatkowe badania? Czekam na USG (widoczny golym okiem "obrzek" u dolu szyi) i biegniemy do endokrynologa. Wolalabym jednak pojsc z kompletem, a nawet nadkompletem badan niz tracic czas, bo czegos nie bedziemy mialy. Sama mam Hashimoto, dlugo borykalam sie z ustabilizowaniem niedoczynnosci, wiem jak to potrafi bolec.

TSH 1.86 mIU/ml (0.6-4.84)
FT3 5.8 pg/ml (2.53-5.22)
FT4 1.53 ng/dl (0.97-1.67)
aTPO 42.53 (max 34)
aTG 59.88 (max 115)

Dziekuje i pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Wyniki badan 8-latki 07.05.14, 16:46
      ma jakieś objawy oprócz powiększonej szyi?
    • tulla-pokriefke Re: Wyniki badan 8-latki 08.05.14, 11:08
      Trudno wlasciwie ocenic co jest u niej potencjalnym objawem ew. dysfunkcji tarczycy, a co wiaze sie z byciem dzieckiem.
      To co mnie niepokoi: nadmierna placzliwosc (cos jak przy szalejacej prolaktynie), wypadanie wlosow, przesuszona skora, na siatce centylowej jest na 97 centylu wzrostem i waga (bez nadwagi, oboje rodzice w normie wzrostowej i wagowej), od ok. 1 roku zycia ma jasne przebarwienia na skorze, ktore wg dermatologa moga wiazac sie z problemami tarczycowymi.

Podczas ciazy nie wiedzialam, ze mam hashimoto i niedoczynnosc, a na pewno mialam, wiec nie suplementowalam tyroksyny. W mojej rodzinie ze strony mamy wszystkie kobiety maja hashimoto, sa tez inne choroby autoimmunologiczne. Na wlasna reke co roku badam corce hormony, przeciwciala i tsh. W tym roku pierwszy raz pojawily sie podwyzszone aTPO. Jutro rano ma USG tarczycy, wpisze informacje o wyniku po badaniu.
    • tulla-pokriefke Re: Wyniki badan 8-latki 08.05.14, 11:12
      Pominelam, ze corce jest wiecznie goraco i duszno, wszelkie ew. kwestie sercowe (ma wysoki puls) lub plucne sa wykluczone.
    • tulla-pokriefke Re: Wyniki badan 8-latki 09.05.14, 12:39
      Mam wynik badania usg. Nie ma zadnych anomalii. Wymiary PP 13x13x38mm PL 11x9x26mm.

Martwi mnie to fT3 przekraczajace norme.
      • hashitess Re: Wyniki badan 8-latki 09.05.14, 12:48
        w/g mojej wiedzy córka ma małą tarczycę.
        tu masz normy dla dzieci i dyskusję n/t

dalsza dyskusja
      • hashitess Re: Wyniki badan 8-latki 09.05.14, 12:50
        wpisz może jeszcze opis gruczołu z usg.
        Na podst. wymiarów wnioskuję, że jeden płat jest większy
        od drugiego. Bardzo charakterystyczny objaw w hashimoto.
        • tulla-pokriefke Re: Wyniki badan 8-latki 09.05.14, 13:22
          Tarczyca polozona typowo, dwuplatowa. Plat prawy wielkosci 13x13x38mm, lewy 11x9x26mm, ciesn do 3 mm. Echogenicznosc miazszu rownomierna, prawidlowa, bez zmian ogniskowych i zaburzen perfuzji. Nie uwidoczniono patologicznie zmienionych wezlow chlonnych.
          Corka jest b. duza, mimo niespelna 8 lat (ur. 06/2006) ma ponad 140cm wzrostu i ponad 35 kg.

• tulla-pokriefke Re: Wyniki badan 8-latki 17.05.14, 16:17
            Bylam dziś z córką u endokrynologa. Pani doktor bardzo gruntownie ją zbadała: mierzenie, ważenie, pomiar ciśnienia, badania palpacyjne szyi, brzucha, badanie stetoskopem, ocena uzębienia, stanu skóry i włosów oraz sylwetki plus siatka centylowa.
            Wg doktor dziecko nie ma żadnych objawów nadczynności ani tym bardziej niedoczynności. Policzyła objętość tarczycy i powiedziała, że jest adekwatnej wielkości dla tak dużego dziecka.
            Dostałyśmy zalecenie kontrolowania hormonów i tsh co 3-4 miesiace plus przeciwciala i usg raz w roku. Jesli pojawia sie objawy nadczynnosci: kolatanie serca, biegunki, nagla utrata wagi mamy przyjsc natychmiast.
            Pani doktor kilkukrotnie podkreslila, ze leczy pacjenta i jego objawy, a nie wyniki.
            • hashitess Re: Wyniki badan 8-latki 17.05.14, 21:39
              czy p. dr wskazała przyczynę pogrubienia szyi i pozostałych
              objawów?
              • tulla-pokriefke Re: Wyniki badan 8-latki 17.05.14, 22:24
                Z pogrubieniem szyi to juz dr podczas usg powiedzial, ze to fald skory niepokrywajacy sie z umiejscowieniem tarczycy, dzis dr powiedziala w sumie to samo. Ja nie umiem w ogole sie do tego odniesc sad zgrubienie jest dokladnie u podstawy szyi.
                Co do objawow, powiedziala, ze sa nietarczycowe.
                Jestem troche w kropce. Nie mam bladego pojecia o hashi u dzieci. Wydawalo mi sie, ze hormon ponad norme to juz nie jest norma. Szukac dalej? Bede u mojej dr na poczatku czerwca to podpytam, moze ona cos podszepnie. Ech uncertain
                • hashitess Re: Wyniki badan 8-latki 17.05.14, 22:33
                  Uważam, że jedna porada u jednego medyka
                  to za mało.
                  Przy okazji zrób córce badania pod kątem
                  anemii i oznacz poziom wit. D, kt. niedobory
                  są powszechne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka