Dodaj do ulubionych

jod a hashi

21.05.14, 08:47
Czy ktoś wie coś konkretnego nt. dlaczego jod powinno się ograniczać przy hashi, albo go wręcz eliminować? Z przeróżnych wątków wynikają same ogólniki - spotkałam się np. ze stwierdzeniem, że jod "rozwala tarczycę" - czyli konkretnie co robi? Albo, że "wywołuje atak autoagresji (chyba)" - czyli co? No i czy "chyba" czy wywołuje?

Zastanawia mnie to ostatnio, zważywszy, że choroby tarczycy kojarzą się wszak z brakiem jodu właśnie.
Znalazłam na szybko takie informacje w necie:
Jod jest jednym z wielu pierwiastków śladowych, niezbędnych dla naszego organizmu. Zapewnienie dostatecznej ilości jodu ma podstawowe znaczenia dla syntezy hormonów tarczycy (trójjodotyroniny i tyroksyny), a także dla zachowania jej prawidłowej czynności i budowy.

Dieta osób, u których choroba Hashimoto przybiera postać niedoczynności tarczycy, powinna uzupełniać niedobory jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie.

Chciałabym poznać jakieś sprawdzone informacje. Jeśli macie - dawajciesmile
Obserwuj wątek
    • procesor Re: jod a hashi 21.05.14, 11:28
      to już było tyle razy wałkowane że sie nikomu nie chce pisać widocznie
      jod pobudza do pracy tarczycę, u nas niedobór nie wynika z braku jodu a stanu zapalnego i niewydolności/ zaniku tarczycy
      pobudzanie jej do wysiłku pogarsza jej stan
      no i po cóż nam pogorszenie?
      to tak ogólnie
      pewnie gdzieś były naukowe odnośniki ale nie mam czasu szukać

ja mam kikut 2,5ml, po resekcjach zostają ludziom większe kawałki - przyjmowanie jodu nie zwiększy mi produkcji hormonów tarczycy...
    • hashitess Re: jod a hashi 21.05.14, 21:31
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,75273955,75290007,Re_jak_to_jest_z_tym_jodem_po_raz_setny.html
      • pindzia.lindzia Re: jod a hashi 24.05.14, 18:46
        Hashitess, moja mama na wole brała przez 10 lat jod. Dopiero po mojej diagnozie zbadała przeciwciała i wyszło Hashi. O dziwo, zarówno tarczyca jak i wola mają się dobrze.
        • hashitess Re: jod a hashi 24.05.14, 22:33
          pindzia.lindzia napisała:

> Hashitess, moja mama na wole brała przez 10 lat jod.

jak się czuła przez te lata?

Dopiero po mojej diagnozie
          > zbadała przeciwciała i wyszło Hashi. O dziwo, zarówno tarczyca jak i wola mają
          > się dobrze.

czy to oznacza, że mama również czuje się ok?
    • sar-na7 Re: jod a hashi 22.05.14, 07:46
      Mój endokrynolog postawił pierwsza diagnozę niedoczynność ...
      Więc mój mąż szybciutko zakupił dla żonki wodę z jodem, sól jodowaną bo po tym miałam się czuć lepiej...
      Piłam taką wodę 1-2 szklanki dziennie przez 9 miesięcy....do drugiej diagnozy Hashimoto....
      I pewnie nieźle sobie "doprawiłam " moją maleńką tarczycę....sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka