Dodaj do ulubionych

Dziwne wyniki

22.04.16, 22:52
Tym razem ja proszę o pomysły co do moich wyników.
Mam Hashimoto, przed leczeniem
TSH 8
FT4 70%
FT3 60%
Na dawce 50 letroxu
TSH 1,6
FT4 93%
FT3 40%
Leczę się od 5 miesięcy, uzupełniam żelazo, B12 w zastrzykach, magnez, selen. Samopoczucie przed leczeniem i teraz dobre, bez zmian, tylko włosy lecą.

Czy nie za dużo tego FT4?

Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Dziwne wyniki 29.04.16, 23:36
      ciągle jesteś na tej samej dawce l-tyroksyny?
    • laura.phys Re: Dziwne wyniki 30.04.16, 15:49
      A jaki masz poziom witaminy d-25-oh? Problem wlosow moze tez byc wywolany zaburzeniami wydzielania insuliny (trzeba wykonac badanie krzywej insulinowej i glukozowej) lub np. niedoborem cynku.
      • laura.phys Re: Dziwne wyniki 30.04.16, 15:50
        poza tym masz duza roznice miedzy ft3 i ft4, czy badania wykonywalas rano bez uprzedniego przyjecia tabletki z hormonem?
    • ta_lady Re: Dziwne wyniki 30.04.16, 15:58
      Tak, jestem na tej samej dawce. Badania przed tabletką były robione.
      Czy hashimoto samo z siebie powoduje wypadanie włosów czy to wynika z niedoborów? bo mi dermo powiedziała, że tak już będzie.
      • ta_lady Re: Dziwne wyniki 30.04.16, 16:58
        Ciekawe jest to, że poziomy były ładne przy wysokim TSH a potem się rozjechały, każdy w swoją stronę. A może to też przypadkowe i przy kolejnym badaniu coś się pozmienia.
        Wit D zbadam przy kolejnej turze badan bo i tak lekarze i badania pochłaniają ogromne kwoty. Cynk jest w normie.
        • laura.phys Re: Dziwne wyniki 30.04.16, 20:28
          Badanie poziomu cynku nie odzwierciedla dobrze Jego poziomu w organizmie, podobnie jest z magnezem. Bierzesz jakiś preparat z jodem"? Jeśli tak to lepiej odstawić.
          Dopóki nie sprawdzisz poziomu ferrytyny b12 oraz d25oh to trudno przesadzać, co jest powodem wypadania. Jaka dawkę selenit przyjmujesz? Tak jak pisałam wcześniej w hashimoto często pojawia sie problem z tolerancja węglowodanów i to tez może być przyczyna wypadania i słabej przemiany ft4 w ft3.
          • ta_lady Re: Dziwne wyniki 01.05.16, 09:18
            Napisałam w pierwszym poście co biorę (B12 zastrzyki i tardyferon).Nie wspominałam o jodzie, bo go nie biorę. Niby po co.
            Jednak nie wydaje mi sie,, żeby nawet jeśli jakieś braki jeszcze były (suplementuje od 6 miesięcy) to miałyby one wpływ na aż takie wypadanie jakiego doswiadczam. Tymbardziej, że mi włosy rosną i nowe i na długość ładnie ale co jakiś czas szlag wszystkie bierze.
            Dlatego pytam się czy sam w sobie proces zapalny może być przyczyną. Przychodzi mi jeszcze do głowy, że tak może się objawiać nietolerancja pokarmowa, która np się objawiła.
            • hashitess Re: Dziwne wyniki 01.05.16, 22:50
              jeśli masz jeszcze inne wyniki badań hormonów,
              to proszę wpisz razem z przyjmowanymi dawkami hormonu.
            • laura.phys Re: Dziwne wyniki 02.05.16, 14:10
              tak, proces zapalny, rzut, moze byc przyczyna nasilenia wypadania.

Zeby dokladniej ocenic sytuacje potrzebne sa wyniki ferrytyny i d-25-oh, zakladam, ze zastrzyki b12 rozwiazuja problem niedoboru tej witaminy.
              Bez wynikow ferrytyny nie wiadomo czy suplementacja zelaza jest wlasciwa i sukuteczna.
              Cynk niestety nie akumuluje sie w organizmie i to jeden czestych niedoborów. Badanie poziomu cynku moze wyjsc ok, a mozna miec jego niedobór.

O jod pytalam dlatego ze wiele preparatow witaminowych przeciw wypadaniu wlosow ma w skladzie jod i wiele osob nie studiuje skladu tych preparatow.

Rozrzut hormonow masz duzy, dlatego pytam o wynik ferrytyny i dlatego interesuja mnie poziomy insuliny i glukozy. Taki rozrzut moze tez wynikac np. z tego ze przeciwciala atakuja teraz tarczyce - to pokazalyby badania przeciwcial.

Ja choruje na hashimoto, tezyczke wapniowa, mam liczne nietolerancje potarmowe, jestem na diecie, w ktorej eliminuje szkodliwe dla mnie produkty. Wlosy mi wypadaly intensywnie, mialam straszne przeswity i bardzo cienkie, gumowate wlosy od 7 miesiecy juz nie wypadaja i bardzo sie poprawily, z kazdym miesiacem jest lepiej, co uwazam jest zasluga przejscia na diete i odpowiedniej suplementacji.
              • ta_lady Re: Dziwne wyniki 02.05.16, 16:51
                Porobię badania ponownie i zobaczymy. Przeciwciała miałam bardzo wysokie od dawna ale tylko aTG. Dzwne to wszystko, bo zanim zaczęłam tą cała "zabawę" to poziomy hormonów nie były rozjechane, a zaczęłam badania przez włosy. Po suplementacji się rozjechały. Poza tym moje samopoczucie jest ok, poza depresją włosową. Cholera, całe życie byłam zdrowa. A teraz takie gówno...
                A jak odkryłaś swoje nietolerancje pokarmowe?
                I jak długo po przejściu na dietę włosy się poprawiły?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka