Dodaj do ulubionych

roznice w TSH

03.03.05, 23:41
Dziewczyny znowu prosze o wasze zdanie...
14-go lutego moje TSH wynosilo 17,5
powtorzylam badanie 2-go marca i wyszlo 10,10
norma w obu badaniach do 4,0
czy taka roznica jest normalna ?
moze powtorzyc badanie trzeci raz ?
nie biore jeszcze rzadnych lekow
nitca
Obserwuj wątek
    • tess-hashi Re: roznice w TSH 04.03.05, 01:01
      To, że TSH spadło bez łykania tabletek, to wcale nie znaczy, że tarczyca sama dojdzie do normy.
      Bagatelizowanie tej choroby nie wyjdzie Ci na zdrowie.
      Tess
      • nitca Re: roznice w TSH 04.03.05, 07:49
        Witaj Tess
        Nie bagatelizuje, zdziwila mnie roznica.
        Pierwszy raz w zyciu mam do czynienia z takimi badaniami, wiec jestem
        jeszcze "zielona".
        Chce na pierwsza wizyte 14.03 przygotowac wszystkie wyniki potrzebne do
        zdiagnozowania i rozpoczecia leczenia. (Do pozniejszego porownania ewentualnych
        efektow chyba tez moga sie przydac)
        zglebiam wiedze i probuje sie dogrzebac co jeszcze powinnam zrobic - poziom
        jodu w porannej probce moczu, glukoze, ASO, TR-ab, stosunek moralny T3/T4, Tg,
        kortyzol, ACTH ?? Moze cos jeszcze innego ?? Na razie czuje jak glupieje.
        Mam USG tarczycy, TSH, lipidogram -ok, jonogram -ok, OB -ok, rozmaz -ok,
        morfologia -w niektorych punktach znaczne roznice, a-HCV ujemne, prolaktyna
        18,70 , FT3 2,23 (norma 1,8-4,2), FT4 1,14 (norma 0,8-1,9),
        a-TPO >1000,0 (norma do 35) i to chyba swiadczy o tym, ze jestem kolejna z
        choroba hashimoto
        Za kilka dni odbiore a-TG i wit.B12
        Pozdrawiam Cie
        nitca
        • tess-hashi Re: roznice w TSH 04.03.05, 18:57
          Rzeczywiście miano TPO jest niepokojące i świadczy niestety, że możesz mieć hashi.
          To jednak nie jest jeszcze wiarygodne /może laboratorium się pomyliło?!/
          Nic nie piszesz na temat mian TSH /doczytałam - też ponad normę. Też można żyć/ i USG tarczycy - w jakim ona jest stanie: powiększona, z guzkami - jakimi.
          Dużo jeszcze niewiadomych.
          A Twoje samopoczucie?
          Nic się nie martw, wszystkie to przeszłyśmy. Nie taki diabeł straszny.
          Da się przeżyć.
          Najważniejsze żeby nie przyplątała ci się jakaś choroba współistniejąca.
          Naprawdę można pożyć i to całkiem dobrze.
          Serdecznie Cię pozdrawiam Tess
          • nitca Re: roznice w TSH 04.03.05, 21:39
            USG z 18.02
            Oba platy tarczycy sa niepowiekszone a ciesn niepogrubiala.
            Echostruktura gruczolu znacznie obnizona jednorodna z ogniskami zwloknien,
            zarys jest gladki, miejscami wrebiasty, a torebka dobrze widoczna.
            Wola zamostkowego nie wykazano.
            Tchawica w polozeniu prawidlowym.
            Nie znaleziono w obrebie tarczycy powiekszonych wezlow chlonnych, ani innych
            patologicznych struktur.
            Ruchomosc gruczolu prawidlowa.
            Obraz usg na pierwszym miejscu odpowiada zmianom zapalnym, nie mozna wykluczyc
            tla immunologicznego.
            (na dzien dobry zmierzyla mnie wzrokiem i powiedziala, ze w tym wieku sie nie
            choruje)

USG z 25.02
            Prawy plat 51x20x22mm
            Lewy plat 51x14x15mm
            Oba platy o jednorodnej ubogoechowej strukturze z cechami zwloknienia.
            Obraz usg przemawia za autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy.
            Nieprawidlowych ultrasonograficznie wezlow chlonnych w obrebie tarczycy nie
            zobrazowano.
            (ale znalazl mi lekko powiekszone wezly chlonne poza tarczyca, w polowie szyi
            na wysokosci ucha)

Czuje sie okropnie, jestem wiecznie zmeczona, podsypiam kiedy tylko sie da,
            ciagle okrutnie marzne (zawsze wolalam cieplejsze klimaty, ale nie az tak),
            jestem jakas spowolniona a jednoczesnie ciagle podenerwowana -miedzy innymi
            tym, ze tak sie czuje. Trudno jest mi sie skoncentrowac i ciagle czegos
            zapominam, wypadaja mi wlosy, skore mam silnie odwodniona i widze jak z dnia na
            dzien sie starzeje. Pieka mnie oczy, rano mam spuchniete powieki, czasami
            zauwazam lekki obrzek lydek, jestem coraz slabsza fizycznie i psychicznie,
            kompletny brak kondycji, i chyba jakas nadwrazliwosc czuciowa - jeszcze
            niedawno corka mogla po mnie skakac, a teraz sprawia bol i robia sie siniaki.
            Wydaje mi sie, ze od jakiegos czasu zmienila sie won potu. W gardle
            mam "kluche", lekka chrypke i przeszkadzaja mi golfy.
            Zawsze mialam bardzo niskie cisnienie (nawet w ciazy doszlo zaledwie do poziomu
            normalnego zdrowego czlowieka), zaparcia mam od urodzenia (bardzo slaba
            perystaltyka jelit -podobno ten ten typ tak ma). Sklonnosci do zapalenia gardla
            tez od kiedy siegam pamiecia.
            Dziwnych objawow z ostatniego roku jest wiecej, spisze je sobie na kartce, bo
            moga sie przydac u endo.
            Meczy mnie tez bezsilnosc, zlosc ze zachorowalam, ze wczesniej nie
            interesowalam sie chorobami tarczycy, ze od razu nie wpadlam na pomysl
            zrobienia takich badan, ze srodowisko lekarskie jest tak hermetyczne, a
            swiadomosc spoleczna znikoma. Ze nie wiem jak bedzie....
            Gasne w oczach, a jeszcze tak niedawno, na wakacjach w 2003r. bylam silna,
            wysportowana, pelna zycia... nie do zdarcia.
            • kolina111 Re: roznice w TSH 04.03.05, 22:15
              Rozumiem Cię bardzo dobrze.Ja cierpię, nie mogąc zrozumieć co się ze mną dzieje
              już cztery lata. Sama podejrzewałam że coś nie tak z tarczycą, ale badania
              wyszły ok. Lekarz nie zasugerował mi badań TPO. Ale cieszę się, że sama jeszcze
              raz do tego doszłam i wreszcie wiem co może mi być. Trzymaj się! Nie zgaśniemy!
              mamy przecież wolę życia. Wybieram się do mojego znajomego radiostety, który
              zasugerował mi zrobienie badań TPO. Napiszę Ci co poradził. Szukam tez
              endokrynologa. Czy już byłaś u lekarza? Super opisałaś objawy to tak jakbym
              czytała o sobie.
            • aada1 Re: roznice w TSH 05.03.05, 13:33
              Witaj Nitcasmile
              Trzymaj sie i nic sie nie martw...smileBardzo dobrze Cię rozumiem. Wszystko będzie
              OK!!!!!!To są własnie objawy niedoczynności( z takimi wynikami TSH to nic
              dziwnego- są wysokie)Zaczniesz brać leki,zbijesz TSH - wszystko przejdzie,
              jeszcze będziesz sie z tego śmiać- zobaczysz.Oczy Cie pieką i mogą swędzieć -
              jest wysuszona spojówka( kup sobie sztuczne łzy w aptece),lekka chrypa jest też
              jak najbardziej na miejscu( mała wilgotnośc w obrębie gardła - na to piłam
              siemie lniane),wydaje Ci się, że masz kluchy w gardle spokojnie to nerwy...smile
              Pot jest bardzo śmierdzący, dużo sie pocisz a na bluzkach zostawiasz żółte
              plamy które trudno sprać? mam rację?
              Kolejny problem to niski ciśniennie! U mnie było i jest to samo. Wydawało mi
              się kilka razy dziennie, że za chwilkę będę mdleć. Jak bedziesz u endo poproś
              go o Gutron lub Effortil( leki podnoszące ciśnienie- są na receptę)Ja biorę
              Effortil i jestem zadowolona.Nie mam takich spadków ciśnieniowych.
              Zaparcia też miną, organiz zacznie czyścić sie z toksyn i ogólnie skóra ( jej
              wygląd) poprawi się.
              Zawroty głowy, skurcze mięśni( w nocy),lęki, niepewność, kołotanie serduszka są
              u Ciebie?
              Nitca podstawowa zasada u nas Hashimotek to utrzymywać TSH w normie,czyli
              dostarczać tyle tyroxyny ile organizm potrzebuje.
              Kiedy masz wizytę u lekarza?
              Będzie dobrze na to się nie umiera...smile-Tak zawsze pociesza mnie mój lekarz.
              Wiesz na pierwszej wizycie kazał mi sie cieszyć ,że to nie cukrzyca bo podobno
              jest bardziej opierdliwa...smile
              Pozdrawiam Cie serdecznie,Ada
              • nitca Re: roznice w TSH 05.03.05, 23:39
                Witaj Ado
                Zawroty glowy miewam, gdy za szybko wstane z lozka. Kolatanie serca, gdy sie
                zdenerwuje. Skurcze lydek mialam przez jakis czas, ale minely. Niepewnosc,
                bezradnosc, uczucie regnacji i "tumiwisizm" staly sie juz codziennoscia.
                Poce sie raczej niewiele ...ale jest w nim cos obcego, drazniacego.
                Ucisk w gardle pojawil sie kilka miesiety temu, latem zeszlego roku. Po jakims
                przeziebieniu. Podejrzewalam, ze to nadwyrezenie po zapaleniu gardla.
                Nie przeszlo. Jest do dzisiaj, bez wzgledu na moj stan ducha. Tlo nerwowe
                wykluczylam dawno temu, a o zaburzeniach tarczycy jestem swiadoma od niecalego
                miesiaca.
                Sztuczne lzy na pewno sobie zaaplikuje, i siemie lniane tez. Choc niezbyt
                smaczne, to jednak bardzo zdrowe - teraz przynajmniej bede miala wyrazny powod
                by je pic smile
                Do endo ide w przyszly poniedzialek. Postaram sie nie zapomniec o niczym, co
                jak mnie sie wydaje, moze miec znaczenie.
                Pozdrawiam smile
                nitka
          • nitca Re: roznice w TSH 04.03.05, 23:04
            Dziekuje Tess, Twoje zainteresowanie wzruszylo mnie i troche rozstroilo. Juz
            jest ok. Dziekuje Wam wszystkim za przychylnosc i optymizm, ktory mi gdzies
            wyparowal.
            Na codzien staram sie byc silna, nie obciazac otoczenia swoimi
            zmorami ...wlasciwie z nikim o tym nie rozmawiam.
            Ja rowniez serdecznie Cie pozdrawiam
            nitca
    • nitca Re: roznice w TSH 10.03.05, 00:28
      Trzeci wynik TSH z 9.03 wynosi 15,20
      od pierwszego nie minal nawet miesiac, a roznice sa wieksze niz widelki normy
      0,4-4,0.
      Wszystkie badania robilam w dwoch laboratoriach tej samej firmy.
      ...Zastanawiam sie na ile moge byc pewna, ze TSH 2,31 u mojej corki jest
      wlasnie takie.
      nitca
      • aada1 Re: roznice w TSH- Do Nitca 10.03.05, 08:25
        Witajsmile
        Oj rozlatało się to Twoje TSH...smile Takie różnice mogą być jak nie bierzesz
        hormonów. Nitca wizyta u endo się prosi...smilezaczniesz brać leki, dopasujesz
        odpowiednią dawkę i wszystko wróci do normy.Trzeci wynik TSH i wszystkie
        wysokie!Jakie jest FT4 u Ciebie? - Wychodzi niedoczynność tarczycy.
        Zastanawiam się jak się czujesz? Chyba nie za dobrze-Co?
        Nitca - nie sądzę aby to była wina laboratorium,córki TSH też jest OK.
        Głowa do góry, będzie dobrze, nie martw się smile)
        Pozdrawiam Ada
      • tess-hashi Re: roznice w TSH 10.03.05, 08:42
        Nitca! Czy ja Cię dobrze rozumiem?
        Robisz tylko badania?
        Nie przyjmujesz leków?
        To nic nie da.
        Koniecznie musisz się leczyć.
        Do tego czasu i jeszcze trochę Twoje samopoczucie się nie poprawi.
        Ja też zachorowałam po pobycie na wakacjach.
        Prawdopodobnie chorobę uaktywniło słońce. Od tamtej pory nie korzystam z kąpieli słonecznych.
        A wracając do Twojego samopoczucia, to bez leków ani rusz.
        Po wizycie u endo daj znać.
        Tess
        • nitca Re: roznice w TSH 10.03.05, 22:54
          U mnie przyczyna uruchomienia byl najprawdopodobniej silny stres.
          Drugie a-TPO wyszlo niestety takie jak poprzednie >1000, fT3 i fT4 w normie,
          glukoza ok., a-TG <20 (norma do 40), wit.B12 174 (174-878), jutro bedzie ASO i
          kwas foliowy. I co ciekawe, od mniej wiecej 2 lat moja temperatura bez wzgledu
          na pore dnia wynosi 37,2
          Lekow jeszcze nie biore, bo na pierwsza wizyte (dr Bednarek-Tupikowska -moze
          ktoras z Was moze mi o niej cos powiedziec ?) ide dopiero w poniedzialek -jesli
          dozyje smile
          Doslownie z dnia na dzien jest coraz gorzej, juz ledwo chodze, gdyby nie corus,
          to pewnie bym wcale nie wstawala. Wszystko mnie boli i czuje sie jak stara
          baba, a mam 38 lat.
          • nitca Re: roznice w TSH 11.03.05, 12:49
            piszecie :
            tess-hashi 11.03.2005 11:11 + odpowiedz
            W skrócie:
            Nie, nie
            Hashi = niedoczynność + przeciwciała TPO i TG.

zwierzchu 11.03.2005 11:17 + odpowiedz
            A ja bym napisala tak: Hashi = przeciwciala TPO i Tg + predzej czy pozniej
            niedoczynnosc (bo przeciez na poczatku rozwoju choroby, jak u mnie dlugo bylo,
            moze byc eutyreoza, czyli poziom hormonow OK).

Czy to znaczy, ze jesli a-TPO jest duze, a a-TG w normie, to to nie jest
            Hashimoto tylko jakas inna cholera ??

• joanna97 Re: roznice w TSH 11.03.05, 21:31
              ja mam zdiagnozowane hashimoto (ponad 3 lata temu) mimo braku podwyzszonego
              miana przeciwcial i tak sobie wymyslilam, ze moze wcale nie mam hashi, ale
              niestety dzisiaj dorwalam w ksiegarni podrecznik dla studentow medycyny o
              chorobach tarczycy i tam jak wol stoi, ze wyroznia sie cztery rodzaje choroby
              hashimoto - laczy je to , ze maja podloze autoimmunologiczne, najczesciej jest
              to hashi= niedoczynnosc + przeciwciala tpo i tg, ale istnieje rowniez hashi z
              nadczynnoscia (sic!) oraz odmiana, ktora mnie prawdopodobnie dotyczy czyli
              zanikowe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, gdzie nie ma juz przeciwcial,
              bo nie ma juz antygenow tarczycowych (tak zapamietalam, cokolwiek by to mialo
              znaczyc), jeszcze jakas czwarta odmiana, ale nie zapamietalam - ksiazka
              kosztowala ok 40zl, a o hashi bylo cale 3 str, wiec uznalam, ze to przesada, by
              ja kupowac. Aha z tego co pamietam przeciwciala moga wystepowac roznie parami,
              trojkami i pojedynczo, wiec chyba u ciebie to tez hashi. Serdecznie pozdrawiam.
              Joanna
              • nitca Re: roznice w TSH 11.03.05, 22:42
                Dzieki za odpowiedz.
                Z niecierpliwoscia czekam na wizyte u lekarza (teoretycznie powinien wiedziec o
                tej czwartej odmianiesmile )
                Mam cicha nadzieje, ze uzyskam wyczerpujace odpowiedzi przynajmniej na polowe z
                1000 moich pytan i nareszcie zaczne jakies leczenie.
                Pozdrawiam
                Nitca
    • to-ja-007 Re: roznice w TSH 21.02.06, 12:46
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka