17.03.05, 11:52
Witam wszystkich
przyglądam się forum od jakiegos czasu (jesteście super), - mam kilka pytań
ale doszłam do wniosku że zadam je dopiero jak dostane wyniki. FT3 6,20 (3,5-
7,9), FT4 13 (7,64-19,7) TSH 4,8 (0,55-3,35), AbTgt 90,8 (nor.60), AbTPO 2970
(nor.60), USG - brak zmian w tarczycy, bogate unaczynienie. Diagnoza:
autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. - czy to jest to samo co Hashi?
Leczenie Letrox 25.
czy możecie mi coś podpowiedziać ?
pozdro.W.
Obserwuj wątek
    • monika1009 Re: diagnoza 17.03.05, 12:01
      Witam.Mam do Ciebie pytanie-jakie mialas objawy zanim zrobilas te badania?
      • whopi Re: diagnoza 17.03.05, 12:08
        nie wiem, czy objawy były typoewe, ale kołatanie i kłucie serca było uciążliwe
        więc najpierw trafiłam do kardiologa - masa badań (coś tam mi się nie domyka) i
        wysłano mnie do endo. Póżniej dopiero, gdzy trochę zagłębiłam się w internet
        znalazłam WAS. Jeżeli chodzi o inne objawy, to możę : ciągłe uczucie zimna,
        nastroje zmienne i grobowe, sucha skura na nogach (ale może to od zimy). Myślę,
        że coś jeszcze może też by się znalazło ...
        W.
        • monika1009 Re: diagnoza 17.03.05, 12:23
          Pytalam Cie o objawy ,bo ja nie mam jeszcze diagnozy lekarskiej,ze mam chora
          tarczyce ale wszystko na to wskazuje.Napisalam wczoraj na tym forum i wszystko
          na to wskazuje,ze tarczyca daje mi sie we znaki-watek Witam i prosze o pomoc-
          napewno odezwie sie do Ciebie ktos kto Ci udzieli odpowiedzi na pytania.Jest
          tutaj duzo madrych i pomocnych ludzi
    • tess-hashi Re: diagnoza 17.03.05, 13:08
      Witaj! whopi!
      Witaj w klubie mających problem z tarczycą.
      Niestety wszystko wskazuje na to, że Cię dopadło hashi choć jest jeszcze jedno choroba z auto agresji g-b.
      To musi zdjagnozować lekarz.
      Objawy podobne tylko przy nadczynności to jest basedow, a przy niedoczynności hashi.
      Przy diagnozowaniu tarczyca ma różne humorki i dlatego potrzebny jest czas i dobry lekarz.
      Wróć do nas z tymi pytaniami, a my chętnie Ci udzielimy odpowiedzi.
      Pzdr Tess
    • aada1 Re: diagnoza 17.03.05, 16:12
      Witajsmile
      Witamy w klubie Hashimotek... hi hi hi!
      Autoimunologiczne zapalenie tarczycy = Hashimoto. Jak się czujesz obecnie?
      Przy chorobie basadowej (nadczynność tarczycy na tle autoimunologicznym) nie
      dawkuje się tyroksyny! A Ty już bierzesz Letrox! Tak więc masz już diagnozę
      postawioną.
      W imieniu wszystkich dziewczyn dzięki za uznanie. Jest nam bardzo miło!
      Whopi jeśli masz jakieś konkretne pytanka śmiało pytaj.
      Pozdrawiam Ada
      • whopi Re: diagnoza 18.03.05, 09:29
        jakie są możliwe skutki branie hormonu tarczycy (w moim oprzypadku Letrox)? czy
        jest możliwe gwałtowne tycie lub chudnięcie ?
        czy przy braniu tego hormonu trzeba na cos specjalnie uważać? (mój lekarz
        twierdzi, że nie - tzn, że nie muszę nic zmieniać w swoim trybie życia).

pozdro. W
        • aada1 Re: diagnoza 18.03.05, 12:42
          Witaj Whopismile
          Skutki brania hormonu tarczycy!- chyba dobra wiadomość dla Ciebie ja chudnę, i
          szybciej rosną mi włosy...smile
          Hormon ten ogólnie pobudza przemianę materii w organizmie.
          Pilnuj tylko aby lek przyjmować na czczo minimum 30-40 minut przed śniadankiem.

Pozdrawiam Ada
          • whopi Re: diagnoza 18.03.05, 13:43
            dzięki za info smilehmm, to jest dobra wiadomość...(chociaż nie narzekam na wagę)
            jak długo bierzesz hormony? ja całe 9 dni w tym przez pierwsze 5 po 0,5 Lertox
            25. tak, biorę przed śniadaniem lekarz zalecił 1 godz. oczywiście tolerancja
            kilki(nastu minut jest do przyjęcia).
            A jak pozatym jak samopoczucie ogólne ?

pozdro.W.
            • aada1 Re: diagnoza 18.03.05, 14:43
              Ja hormonik biorę od prawie 15 miesięcy. Jeśli idzie o moje samopoczucie to
              jest różnie raz dobrze raz zle...smileCzasami bolą mnie stawy. Jak się czujesz po
              Letroxie?
              Ada
              • whopi Re: diagnoza 18.03.05, 15:00
                chyba jeszcze za wcześnie, żeby ocenić jego działanie, ale jak zacznę
                obserwować jakieś zmiany dam znać (P.S. robię straszne błędy i z góry za to
                przepraszam smile)
                W.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka