Dodaj do ulubionych

euthyrox złe samopoczucie

20.04.05, 18:26
Wlutym lekarz zdjagnozował u mnie gruczolaka tarczycy wielkości 2,5
cm.Przepisał euthyrox 50N i jodit 100.Zle sie czuje mam zawroty głolowy i
mdłości,bóle głowy oraz jestem stale nerwowa.czasami byle drobiazg wyprowadza
mnie z równowagi.Może ktoś ma podobne problemy.Wyniki tsh 0,414 powiedział że
w normie.Kolejna wizyta od koniec maja.co robic poradźcie.Kasia
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: euthyrox złe samopoczucie 20.04.05, 19:01
      Witaj
      Po euthyroxie 50 na poczatku brania moga wystapic rozne dodatkowe objawy.
      Ostatnio bulo tutaj pare postow dotyczacych wlasnie tej dawki - wydaje mi sie ze
      nie bez przyczyny wlasnie dotycza one tej dawki.

Moge tylko napisac jak to bylo u mnie - zawrotow glowy ani mdlosci nie mialam,
      za to bolala mnie glowa (od bardzo wysokiego pulsu i skokow cisnienia) oraz
      bylam poddenerwowana i szybciej sie meczylam (tez od podwyzszonego pulsu).
      Te dodatkowe objawy zniknely na pewno po 2 miesiacach (nie pamietam dokladnie
      kiedy zniknely - czy to byly 2 czy 3 albo 4 tygodnie). Dlatego jesli bierzesz
      ten lek juz 2 miesiace i dalej masz takie objawy to watpie czy mozna to wiazac z
      euthyroxem.

Na tym forum raczej nie znajdziesz nikogo kto by bral obydwa leki. Jod jest
      niewskazany przy Hashimoto. Mialas biopsje zeby wykluczyc ze to nie Hashimoto?

pozdrawiam
      ula
      • aada1 Re: euthyrox złe samopoczucie 20.04.05, 19:15
        Witaj
        Kasiu gruczolak w obrębie tarczycy zazwyczaj wywołuje jej nadczynność.
        A Ty dostałaś hormon jak przy niedoczynności. Jakie miałaś TSH na początku?
        Masz aktualne badanie FT4?
        Ada
        • kasia2511 Re: euthyrox złe samopoczucie 20.04.05, 19:19
          nieiwm dokładnie jakie miałam tsh wczesniej teraz w lutym zanim zaczełam
          zażywać leki wynosiło 0,414.niekazał robić innych badań bo stwierdził że to
          niekonieczne. Niewspomniałam że straszył ewentualna biopsją i operacja jeśli
          guz sie niezmniejszy.
          • aada1 Re: euthyrox złe samopoczucie 20.04.05, 20:19
            Kasiu jeśli w lutym TSH wynosiło 0,414 i do tego zaczęlaś brać tyroksynę i jod
            to obawiam się, że Twoje TSH jeszcze bardziej spadło !!!! Czyli jesteś w
            nadczynności( no i z stąd takie Twoje sampooczucie!) . Jeśli tak jest to
            powinnaś odstawić hormon(i to natychmiast) bo on będzie ten stan tylko
            pogłębiał.W nadczynności tarczycy bierzesz całkiem inne leki. Musisz zrobić
            aktualne badania i to szybko- czyli TSH i TF4. Od hormonu gruczolak się raczej
            nie zmniejszy!! Bardzo lecisz z wagi?
            Kochana biopsji się nie bój nic strasznego i powinnaś ją mieć też zrobioną...smile
            Ada
            • kasia2511 Re: euthyrox złe samopoczucie 20.04.05, 20:49
              Oj ja juz sama niewiem co mam o tym wszystkim myśleć.Do lekarza chodze
              prywatnie i z polecenia paru koleżanek podobno dobry specjalista.tylko co w
              końcu mi dolega.Nadczynność ,niediczynnoś ć już sie w tym wszystkim
              pogubiłam.Na wadze nietrace choć szkoda bo po dzieciach troszke mi zostało.Po
              pierwszym dziecku 3 lata temu powiekszyła mi sie tarczyca ale z badań wynikało
              że to wol obojętny do czasu ponownego zajścia w ciąże brałam Letrox 25.na czs
              ciąży i karmienia kazał odstawic hormon, czyli niebrałam go ok.1.5 roku.po tym
              czasie udałam sie na wizyte kontrolną i okazało sie że pojawił sie gruczolak
              leki takie jak wspominałam i co dalej,zapowiedział żę zxwiekszy dawke do 100
              żeby guz sie zmniejszył czy ma racje a może mnie wykończy??
              • hashi-tess Re: euthyrox złe samopoczucie 20.04.05, 21:41
                Im niższa wartość cyfrowa TSH tym większa nadczynność.
                Jest postawowe pytanie; czy TSH tak spadło pod wpływem eutyroxu, czy takie było przed zażywaniem przez Ciebie hormonu.
                Poza tym skoro tak się żle czujesz proponuję zmienić albo lekarza, albo sposób leczenia.
                Myślę, że bez dodatkowych danych z Twojej strony czy wykonanych badań nic nie wymyślimy.
                Podstawowe badania obrazujące stan twojej tarczycy to:
                TSH
                FT4
                i USG.
                I wszystko stanie się jasne.
                Można pokusić się jeszcze o zbadanie mian przeciwciał TPO i TG.
                Tess
      • zwierzchu Re: euthyrox złe samopoczucie 21.04.05, 11:56
        Ja bralam, ja!! Ale juz nie biore jodu. A Euthyrox tez wtedy mialam mniejsza
        dawke - 25. Tylko ze ja nie umiem tak wiazac roznych objawow z zazywanymi
        lekami, wiec nie pamietam, czy sie dobrze czulam, czy nie sad(
        • zwierzchu Re: euthyrox złe samopoczucie 21.04.05, 11:56
          Uch, mialo wskoczyc jako odpowiedz na post to-ja....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka