Dodaj do ulubionych

Bromergon i Hasihmoto

30.09.05, 20:28
Cześć, czy ktoś z Was brał na Hashimoto Bromergon? I czy Wam też jest tsk
strasznie zimno, mam dosyć docinków znajomych na temat mojego ubierania się.
Obserwuj wątek
    • candy74 Re: Bromergon i Hasihmoto 30.09.05, 21:20
      Bromergon jest na zbicie wysokiego poziomu prolaktyny i wyregulowanie cyklu.
    • pakawsm Re: Bromergon i Hasihmoto 30.09.05, 22:14
      Ha ha ciekawa jestem floretko74 skąd Ci to przyszło do głowy?

Paula

P.S. Coraz więcej dziwnych pytań pojawia się na tym forum....a to niepokojące
      zjawisko
      • hashi-tess Re: Bromergon i Hasihmoto 30.09.05, 22:38
        Podejrzewam, że floretka74 była u gin-endo, a ten nie był uprzejmy poinformować swojej pacjentki jakie leki jej ordynuje i po co.
        Pewnie bał się, że będzie za mądra.

Prawdziwe podejście lekarzy do pacjentów.
      • iwotlen Re: Bromergon i Hasihmoto 01.10.05, 10:35
        Mysle, ze poprostu ostatnio na tym forum pojawilo sie wiecej nowych osob ktore
        maja problemy z tarczyca, czesto jest to wlasnie Hashi, a sa poczatkujace w tym
        temacie. Te dziwne pytania to chyba jednak nie spamy. Jak sobie przypomne siebie
        po zdiagnozowaniu to mialam takie zaufanie do lekarzy ze nawet nie zajrzalam do
        literaratury fachowej ani interenetu i pewnie wtedy zadawalabym rownie dziwne
        pytania. Prosba tylko do nowych Hashi o wpisywanie sie do watku "ile nas jest" i
        "gdzie mieszkamy", bo to byl dobry zwyczaj. Pozdr. IWO
    • iwotlen Re: Bromergon i Hasihmoto 01.10.05, 11:49
      Floretko, Napisz wiecej. Rozumiem ,ze masz stwierdzone Hashi. Jakie masz wyniki
      TSH, FT3, FT4 (o ile robilas te badania). Bromergon obniza prolaktyne, ktora
      jest czasami podwyzszona przy Hashi. Czy bierzesz inne leki? To zimno jest
      charakteryczne dla niedoczynnosci, ktora wystepuje w Hashi. Pozdr. IWO
    • dorota321 Re: Bromergon i Hasihmoto 01.10.05, 12:19
      Witam
      Wlasnie wczoraj bylam prywatnie u endo i stwierdzil ze mam Hasihmoto, tez mi
      jest panicznie zimno i juz jraza dowcipy na ten temat wsrod znajomych i rodziny
      ale z tego co pamietam to ja zawsze odczuwalam zimno ,nawet jak bylam dzieckiem
      nie chcialam wychodzic z domu jak bylo zimno. Pozdrawiam nie przejmuj sie tak i
      ubieraj sie jak ci sie podoba, nie zwracaj uwagi na docinki
    • aagata4 Re: Bromergon i Hasihmoto 02.10.05, 09:55
      nie wiem czy dobrze Cie zrozumialam ...

domyslam sie ze mialas badana prolaktyne okazala sie za wysoka wiec stad
      dostalaś bromergon (aby ja obnizyć) ..

czy mialas badane TSH? i czy ono bylo choc troszke za wysokie? mam nadzieje, że
      po badaniu tego TSH okazlo sei ze masz w normie wiec nic nie trzeba robisc z
      tarczycą a i stad ten bromek na obniżenie prolaktyny (czyli homonu kobiecego) ...

generalnie bromek powinno sei brac jak juz homony tarczycy (TSH i FT4 i FT3) sa
      uregulowane, poniewaz czesto tak sei zdarza, że uregulowanie homonów tarczycy
      powoduje ze prolatkyna spada i jest w normie

norma TSH u mlodej dziewczyny ktora planuje dzieci winno byc od 1 do 2 a nie jak
      jest na wyniku badan czyli 0,25-5,00

a z tym marznieciem to moze sei okazać ze taka twoja uroda a moze byc i to z
      powodu tarczycy .. czy masz jeszcze jakies objawy problemow z tarczycą oprocz
      tego zimna?

mam nadzieje ze Ci wyjaśnilam to co wprawdzie juz nie raz bylo na tym forum,
      jednak duza ilosc informacji powoduje ze czasem mamy problemy dotrzec do tego co
      nas interesuje ....

pozdrawiam

Agata
      • floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 02.10.05, 11:35
        Cześć, niedawno stwierdzono u mnie Hashimoto. Przeciwciała szaleją, mam
        strasznie wysoką prolaktynę, ale lekarka stwierdziła, że tylko Bromergon.
        Niestety pierwszy lekarz, do którego trafiłam, profesor z Krakowa - znany
        specjalista - stwierdził, że mi nic nie jest, tylko nakrzyczał na mnie , że
        jestem anorektyczką (miałam 46 kg przy 172 cm), pamiętam, że wyszłam od niego z
        płaczem (dopiero co wtedy na obiad zjadłam tyle, że teraz nawet nie mogę w to
        uwierzyćwink. Leczą mnie teraz Bromergonem, skóra, włosy , waga jest OK, ale mam
        rozregulowany okres. Nie wiem, kto jest dobrym specjalistą w Krakowie.
      • floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 02.10.05, 11:40
        I jeszcze zapomniałam dodać, że dziękuję za odpowiedzi... Naprawdę poczułam się
        raźniej, tym bardziej, że z nikim w rodzinie nie rozmawiam o chorobie (wie tylko
        mój mąż i mama), kiedy chciałam podzielić się tym ze szwagierką - dowiedziałam
        się, że jestem hipochondryczką. Tu poczułam się dużo raźniej. Dziękuję.
    • sakami Re: Bromergon i Hasihmoto 06.10.05, 08:57
      Witaj
      Mam ten sam problem i wbrew pozorom nie jest to temat niezwiązany z Hashi. Mam hashi, brałam hormonki i jednocześnie okazało się, że prolaktynka też szaleje i ustawienie tarczycy niewiele pomaga. Niestety po Bromergonie wróciło zimno, zaparcia i myślałam, że to znów wina tarczycy. Są to jednak skutki uboczne bromka i warto o tym wiedzieć. Bromek to po prostu sporysz i najlepiej poczytać też o nim. Ja właśnie zmieniam go na inny (też niestety ze sporyszu, ale podobno mniej objawowy, ale finansowo niestety gorszy)

pozdrawiam Sakami
      • candy74 Re: Bromergon i Hasihmoto 08.10.05, 18:02
        Sakami,
        co dostałaś zamiast bromergonu?
        A czy któraś brała castagnus? Moja lekarka kręci na to nosem i mówi, że nie
        każdemu pomaga. Panicznie boję się sporyszu, kiedyś brałam lek ze sporyszem i
        czułam się fatalnie. Chcę tego uniknąć ponownie, ale niestety PRL szaleje. sad
        • to-ja-007 Re: Bromergon i Hasihmoto 08.10.05, 19:56
          Dosc czesto biore castagnus. Gdy wpadam w niedoczynnosc oraz rosnie tsh - rosnie
          prolaktyna i mnie bola piersi. Wtedy zawsze castagnus mnie ratuje. Dosc szybko
          dziala Np. w porownaniu z mastodynonem.

Na pewno castagnus nie zaszkodzi ale nie wiem na ile on jest w stanie obnizyc
          prolaktyne.

Znajoma robila badanie przed i po kuracji castagnusem i jej ladnie obnizyl.

• floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 09.10.05, 10:05
            Bromergon pomógł mi na wyciek z piersi. Lało się z nich jakby osocze. Teraz to
            zniknęło, ale prolaktyna nadal bardzo wysoka. Zaczęłam tyć na B. i muszę się
            pilnować z jedzeniem.
            • to-ja-007 Re: Bromergon i Hasihmoto 10.10.05, 20:08
              Na wysoka prolaktyne sa i inne leki.
              Jaka masz prolaktyne spoczynkowa i po obciazeniu?
              Jakie masz TSH i horony tarczycy?

Zeby bylo jasne - bromergon nie jest na Hashimoto.

Profesor moze nie powinien byl na Ciebie krzyczec ale niestety jesli chodzi o
              przytycie to ma racje tzn. niedowaga moze miec wplyw na hormony, zwlaszcza
              przysadki.

> zniknęło, ale prolaktyna nadal bardzo wysoka. Zaczęłam tyć na B. i
              > muszę się pilnować z jedzeniem.

??????????

Jesli wazysz 46 kg to raczej nie musisz sie pilnowac z jedzeniem i b.dobrze
              zaczelas tyc.

Chyba czegos nie rozumiem. Chcesz byc zdrowa ?
              Czy moze waga ma priorytet?

Chcesz miec kiedyc dzieci? To kochana zacznij tyc i sluchac lekarzy.

pozdr.
              ula
              • floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 11.10.05, 17:56
                To nie tak. Wtedy ważyłam tak mało, mimo apetytu i ogromnych porcji. Znalazłam
                innego lekarza (czy nie napisałam, że prof. nie uznał mnie za chorą - to jak
                miał przepisać lek?) który uznał ,że to has. i przepisał Bromergon i nic więcej.
                Stąd moje pytanie. Nie jest dla mnie jasne dlaczego nie mam innych leków, po
                prostu sie martwię. A niestety niektórzy lekarze nie lubią propozycji i pytań.
                Co do drugiej części: Teraz ważę duuuuuuuużo więcej i dlatego muszę się
                pilnować. Pozdrawiam.
        • sakami Re: Bromergon i Hasihmoto 13.10.05, 11:14
          Witaj candy74
          Sorki, że tak długo, ale teraz przez te leki to nawet do komputerka nie siadam. Na razie wypróbowałam Norprolac (na zbicie PRL) i nic nie pomaga, a samopoczucie...... no wolę już nie wspominać. Został jeszcze tylko jeden lek, ale jest tak diablo drogi, że nie wiem jak to będzie. Dobrze, że przynajmniej hormonki na Hashi są dotowane i nie mają takich skutków!
          pozdrawiam Sakami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka