floretka74 30.09.05, 20:28 Cześć, czy ktoś z Was brał na Hashimoto Bromergon? I czy Wam też jest tsk strasznie zimno, mam dosyć docinków znajomych na temat mojego ubierania się. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
candy74 Re: Bromergon i Hasihmoto 30.09.05, 21:20 Bromergon jest na zbicie wysokiego poziomu prolaktyny i wyregulowanie cyklu. Odpowiedz Link
pakawsm Re: Bromergon i Hasihmoto 30.09.05, 22:14 Ha ha ciekawa jestem floretko74 skąd Ci to przyszło do głowy? Paula P.S. Coraz więcej dziwnych pytań pojawia się na tym forum....a to niepokojące zjawisko Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Bromergon i Hasihmoto 30.09.05, 22:38 Podejrzewam, że floretka74 była u gin-endo, a ten nie był uprzejmy poinformować swojej pacjentki jakie leki jej ordynuje i po co. Pewnie bał się, że będzie za mądra. Prawdziwe podejście lekarzy do pacjentów. Odpowiedz Link
iwotlen Re: Bromergon i Hasihmoto 01.10.05, 10:35 Mysle, ze poprostu ostatnio na tym forum pojawilo sie wiecej nowych osob ktore maja problemy z tarczyca, czesto jest to wlasnie Hashi, a sa poczatkujace w tym temacie. Te dziwne pytania to chyba jednak nie spamy. Jak sobie przypomne siebie po zdiagnozowaniu to mialam takie zaufanie do lekarzy ze nawet nie zajrzalam do literaratury fachowej ani interenetu i pewnie wtedy zadawalabym rownie dziwne pytania. Prosba tylko do nowych Hashi o wpisywanie sie do watku "ile nas jest" i "gdzie mieszkamy", bo to byl dobry zwyczaj. Pozdr. IWO Odpowiedz Link
iwotlen Re: Bromergon i Hasihmoto 01.10.05, 11:49 Floretko, Napisz wiecej. Rozumiem ,ze masz stwierdzone Hashi. Jakie masz wyniki TSH, FT3, FT4 (o ile robilas te badania). Bromergon obniza prolaktyne, ktora jest czasami podwyzszona przy Hashi. Czy bierzesz inne leki? To zimno jest charakteryczne dla niedoczynnosci, ktora wystepuje w Hashi. Pozdr. IWO Odpowiedz Link
dorota321 Re: Bromergon i Hasihmoto 01.10.05, 12:19 Witam Wlasnie wczoraj bylam prywatnie u endo i stwierdzil ze mam Hasihmoto, tez mi jest panicznie zimno i juz jraza dowcipy na ten temat wsrod znajomych i rodziny ale z tego co pamietam to ja zawsze odczuwalam zimno ,nawet jak bylam dzieckiem nie chcialam wychodzic z domu jak bylo zimno. Pozdrawiam nie przejmuj sie tak i ubieraj sie jak ci sie podoba, nie zwracaj uwagi na docinki Odpowiedz Link
aagata4 Re: Bromergon i Hasihmoto 02.10.05, 09:55 nie wiem czy dobrze Cie zrozumialam ... domyslam sie ze mialas badana prolaktyne okazala sie za wysoka wiec stad dostalaś bromergon (aby ja obnizyć) .. czy mialas badane TSH? i czy ono bylo choc troszke za wysokie? mam nadzieje, że po badaniu tego TSH okazlo sei ze masz w normie wiec nic nie trzeba robisc z tarczycą a i stad ten bromek na obniżenie prolaktyny (czyli homonu kobiecego) ... generalnie bromek powinno sei brac jak juz homony tarczycy (TSH i FT4 i FT3) sa uregulowane, poniewaz czesto tak sei zdarza, że uregulowanie homonów tarczycy powoduje ze prolatkyna spada i jest w normie norma TSH u mlodej dziewczyny ktora planuje dzieci winno byc od 1 do 2 a nie jak jest na wyniku badan czyli 0,25-5,00 a z tym marznieciem to moze sei okazać ze taka twoja uroda a moze byc i to z powodu tarczycy .. czy masz jeszcze jakies objawy problemow z tarczycą oprocz tego zimna? mam nadzieje ze Ci wyjaśnilam to co wprawdzie juz nie raz bylo na tym forum, jednak duza ilosc informacji powoduje ze czasem mamy problemy dotrzec do tego co nas interesuje .... pozdrawiam Agata Odpowiedz Link
floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 02.10.05, 11:35 Cześć, niedawno stwierdzono u mnie Hashimoto. Przeciwciała szaleją, mam strasznie wysoką prolaktynę, ale lekarka stwierdziła, że tylko Bromergon. Niestety pierwszy lekarz, do którego trafiłam, profesor z Krakowa - znany specjalista - stwierdził, że mi nic nie jest, tylko nakrzyczał na mnie , że jestem anorektyczką (miałam 46 kg przy 172 cm), pamiętam, że wyszłam od niego z płaczem (dopiero co wtedy na obiad zjadłam tyle, że teraz nawet nie mogę w to uwierzyć. Leczą mnie teraz Bromergonem, skóra, włosy , waga jest OK, ale mam rozregulowany okres. Nie wiem, kto jest dobrym specjalistą w Krakowie. Odpowiedz Link
floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 02.10.05, 11:40 I jeszcze zapomniałam dodać, że dziękuję za odpowiedzi... Naprawdę poczułam się raźniej, tym bardziej, że z nikim w rodzinie nie rozmawiam o chorobie (wie tylko mój mąż i mama), kiedy chciałam podzielić się tym ze szwagierką - dowiedziałam się, że jestem hipochondryczką. Tu poczułam się dużo raźniej. Dziękuję. Odpowiedz Link
sakami Re: Bromergon i Hasihmoto 06.10.05, 08:57 Witaj Mam ten sam problem i wbrew pozorom nie jest to temat niezwiązany z Hashi. Mam hashi, brałam hormonki i jednocześnie okazało się, że prolaktynka też szaleje i ustawienie tarczycy niewiele pomaga. Niestety po Bromergonie wróciło zimno, zaparcia i myślałam, że to znów wina tarczycy. Są to jednak skutki uboczne bromka i warto o tym wiedzieć. Bromek to po prostu sporysz i najlepiej poczytać też o nim. Ja właśnie zmieniam go na inny (też niestety ze sporyszu, ale podobno mniej objawowy, ale finansowo niestety gorszy) pozdrawiam Sakami Odpowiedz Link
candy74 Re: Bromergon i Hasihmoto 08.10.05, 18:02 Sakami, co dostałaś zamiast bromergonu? A czy któraś brała castagnus? Moja lekarka kręci na to nosem i mówi, że nie każdemu pomaga. Panicznie boję się sporyszu, kiedyś brałam lek ze sporyszem i czułam się fatalnie. Chcę tego uniknąć ponownie, ale niestety PRL szaleje. Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Bromergon i Hasihmoto 08.10.05, 19:56 Dosc czesto biore castagnus. Gdy wpadam w niedoczynnosc oraz rosnie tsh - rosnie prolaktyna i mnie bola piersi. Wtedy zawsze castagnus mnie ratuje. Dosc szybko dziala Np. w porownaniu z mastodynonem. Na pewno castagnus nie zaszkodzi ale nie wiem na ile on jest w stanie obnizyc prolaktyne. Znajoma robila badanie przed i po kuracji castagnusem i jej ladnie obnizyl. Odpowiedz Link
floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 09.10.05, 10:05 Bromergon pomógł mi na wyciek z piersi. Lało się z nich jakby osocze. Teraz to zniknęło, ale prolaktyna nadal bardzo wysoka. Zaczęłam tyć na B. i muszę się pilnować z jedzeniem. Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Bromergon i Hasihmoto 10.10.05, 20:08 Na wysoka prolaktyne sa i inne leki. Jaka masz prolaktyne spoczynkowa i po obciazeniu? Jakie masz TSH i horony tarczycy? Zeby bylo jasne - bromergon nie jest na Hashimoto. Profesor moze nie powinien byl na Ciebie krzyczec ale niestety jesli chodzi o przytycie to ma racje tzn. niedowaga moze miec wplyw na hormony, zwlaszcza przysadki. > zniknęło, ale prolaktyna nadal bardzo wysoka. Zaczęłam tyć na B. i > muszę się pilnować z jedzeniem. ?????????? Jesli wazysz 46 kg to raczej nie musisz sie pilnowac z jedzeniem i b.dobrze zaczelas tyc. Chyba czegos nie rozumiem. Chcesz byc zdrowa ? Czy moze waga ma priorytet? Chcesz miec kiedyc dzieci? To kochana zacznij tyc i sluchac lekarzy. pozdr. ula Odpowiedz Link
floretka74 Re: Bromergon i Hasihmoto 11.10.05, 17:56 To nie tak. Wtedy ważyłam tak mało, mimo apetytu i ogromnych porcji. Znalazłam innego lekarza (czy nie napisałam, że prof. nie uznał mnie za chorą - to jak miał przepisać lek?) który uznał ,że to has. i przepisał Bromergon i nic więcej. Stąd moje pytanie. Nie jest dla mnie jasne dlaczego nie mam innych leków, po prostu sie martwię. A niestety niektórzy lekarze nie lubią propozycji i pytań. Co do drugiej części: Teraz ważę duuuuuuuużo więcej i dlatego muszę się pilnować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sakami Re: Bromergon i Hasihmoto 13.10.05, 11:14 Witaj candy74 Sorki, że tak długo, ale teraz przez te leki to nawet do komputerka nie siadam. Na razie wypróbowałam Norprolac (na zbicie PRL) i nic nie pomaga, a samopoczucie...... no wolę już nie wspominać. Został jeszcze tylko jeden lek, ale jest tak diablo drogi, że nie wiem jak to będzie. Dobrze, że przynajmniej hormonki na Hashi są dotowane i nie mają takich skutków! pozdrawiam Sakami Odpowiedz Link