eleona 06.11.07, 19:07 Endokrynolog-ginekolog stwierdził:Hashimoto.Ale nigdzie tu, na forum,nie znalazłam osoby z tak wysokim odczytem! a tu chodzi o 13- latkę! Jajniki pracują dobrze, to tarczyca szaleje, co sie wiąże z takim wynikiem? pomóżcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eleona Re: TSH 3 wynik:5.19 06.11.07, 19:28 I jeszcze jedno-lekarz zlecił córce badania na tarczycę,ale znam tylko wynik TSH, czy TF3 i FT4 to co innego, na co też trzeba mieć "zlecenie"? Odpowiedz Link
rosteda Re: TSH 3 wynik:5.19 06.11.07, 23:34 Czy to Hashimoto zostalo stwierdzone tylko na podstawie TSH? To troche malo. Do rozpoznania potrzebne sa wszystkie wyniki: TSH, fT3, fT4, przeciwciala TPO i Tg, oraz USG tarczycy. Jesli Twoja corka dostala juz leczenie (to jest dobrze) to po 4-6 tygodniach powinna miec zrobione badania TSH, fT3 i fT4. Oczywiscie w dniu pobrania krwi nie lyka sie tabletki, dopiero po pobraniu. W innym watku pisalas ze sie wystraszylas dolegliwosciami. Niepotrzebnie, bo nie wszyscy musza je miec tak mocne jak osoby z forum. Byly osoby juz tez z TSH kilkaset. Jak poszperasz na forum to znajdziesz takie informacje tez. Ja osobiscie jednak tarczyce nie leczylabym u ginekologa nawet jesli on jest endokrynologiem, tylko jednak u endokrynologa ktory zna sie na tarczycy, a dziecko to juz u endokrynologa dzieciecego. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
eleona Re: TSH 3 wynik:5.19 07.11.07, 14:03 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi i światełko w tunelu.Zaraz popędzę robić badania szczegółowe i...aferę u endokrynologa.Zostałyśmy skierowane do endokrynologa-ginekologa właśnie po to,aby stwierdzić bez najmniejszej wątpliwości,czy za objawy odpowiada tarczyca,czy jajniki,właśnie ze wzgl.na okres dojrzewania.Zrobiono również USG, właśnie spec od niego zasugerował,że wyglada to na Hashimoto,co potwierdziła endokrynolog.Córka ma napady agresji,rzadkie,ale jednak.Inna sprawa,że może mieć to po mnie:jestem cholerykiemMoże również tak przechodzic okres dojrzewania.Jest często zmęczona, ciężko jej się skupić i choć ma doskonałe oceny, to okupuje to 12-godzinną nauką 7 dni w tygodniu.To,co nas załamało i zaalarmowało to nadmierne owłosienie- od szyi w dół jest pokryta meszkiem-w kolorze blond,ale jednak bardzo wyraźnym.Nie trzeba mówić,jak się z tym czuje. W zeszłym roku nie było problemu,tego lata nie mogła założyć nawet bluzki z dekoltem. Naprawdę jestem wdzięczna za Wasze rady-dobrze jest móc porozmawiać z kimś, kto nie jest laikiem,a o lekarzach -jak widać można powiedzieć dużo, tylko nie to,że się starają.Jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link