Dodaj do ulubionych

Moje wyniki-proszę o interpretacje.

19.12.08, 12:54
Dzisiaj odebrałam wyniki:
TSH 0,2 norma /0,27-4,2/
FT4 20,5 norma /12,0-22/
FT3 4,3 norma /3,1 -6,8/
witamina B12 583,3 norma /191-663/
OB 21
morfologia w normie hemoglobina 14,4
Jestem po operacji tarczycy z powodu guzkow.Operacje miałam 18 lat temu.
USG tarczycy z kwietnia 2008r.
Stan po częściowej resekcji,wymiary płatów 8x11x30 i 11x9x34,zarysy kikutow
nieregularne,w obu zmiany guzkowe,izoechogenne z wąską hipo otoczką.W płacie P
pojedyńczy guzek 12mm, w płacie L kilka guzków 8mm,9mm,7mm.Drobne odczynowe
węzły chłonne bocznie od naczyń szyjnych obustronnie.Jestem od długiego czasu
na euthyroxie dawce 100.Czuję sie fatalnie ,straszne bóle nóg ,zawroty
głowy,przytyłam,słabe włosy,depresja.Proszę serdecznie o pomoc bo do endo w
tym roku nie mam szans by się dostać, a rodzinny kompletnie sie na tej
chorobie nie zna.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jiji59 Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 19.12.08, 18:18
      Dotyczy mojego poprzedniego postu.Dodam,że po obejrzeniu tego usg w kwietniu
      moja endo napisała ,że nadal dawka 100mg/dobe euthyroxu iże w obrazie usg
      zwiększenie wymiarów płata prawego w porównaniu z poprzednim usg i że obraz
      guzków stabilny.Mam 49 lat a czuje sie jak staruszka.Pozdrawiam
    • hashi-tess Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 22.12.08, 20:01
      Masz marną przemianę T4 w T3,
      zrób badanie ferrytyny i wit. B12.
      Są to częste braki w n/przypadłości,
      które musimy wyrównywać.
      • jiji59 Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 22.12.08, 20:27
        Hashi-tess,serdecznie dziękuje Ci za odpowiedz.Poziom B12 rozbilam razem z
        pozostałymi hormonami,mam jej sporo bo aż 583.Ferrytyny nie robiłam.A czy od tej
        "marnej przemiany T4 w T3 moga być te moje dolegliwości i czym wyrównać tę
        przemiane,czy tylko euthyroxem?Pozdrawiam
        • hashi-tess Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 22.12.08, 21:17
          jeśli nie zajadasz selenu,
          to zacznij to robić i koniecznie
          sprawdz ferrytynę.
    • jiji59 Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 22.12.08, 21:45
      Bardzo dziękuje Ci Hashi za szybką odpowiedż.Życzę Ci zdrowych i wesołych Świąt.
      • hashi-tess Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 22.12.08, 22:02
        dzięki za życzenia;
        ja również Ci życzę rodzinnych
        i radosnych.

Tess
        • jiji59 Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 10.04.09, 08:52
          Po dłuzszej przerwie znowu pojawiam sie na tym forum.Moje dolegliwości się
          nasilają,okropne bóle nóg palacy ból w krzyżu,kolanach,nawracający
          półpasiec,szumy w uszach.Wyprosiłam u lekarza serie zastrzyków z B12 ale
          niestety nic nie pomogły.Jestem już bezradna,moja endokrynolog nie wiąże tych
          dolegliwości z tarczycą, dawkę 100 euthyroksu zmniejszła mi do 75.Ciągle
          tyję,może to z braku ruchu /mało chodzę z powodu bólu nóg/.
          Wynik ferrytyny:
          39 norma/od 11 do 150/

Usg tarczycy z 6.03.2009r.

Stan po częściowej strumectomii,kikuty płatów wymiary:
          P-14,5x9x32,5 L-10,5 x 13 x 20,5
          Odrost zwłaszcza prawego płata tarczycy.
          Zarysy płatów nierówne,b.nieregularne lewego kikuta.
          Oba kikuty obniżonej echogeniczności.
          W prawym kikucie wydziela sie lekko hyperechogenny twór guzkowy śred.11 mm.W
          lewym kikucie izoechogenne twory z delikatną otoczką hypoechogenną,twory śred.
          6mm ,7,5 mm i 8 mm.
          Bocznie od lewego kikuta owalny hypoechogenny węzeł chłonny dług.6mm,węzeł z
          zatoką niecharakterystyczny.
          Według endo.mam zrobic kontrolne TSH ,kontrola za pół roku.
          Czy wiązać moje dolegliwości z tarczyca czy szukac innej przyczyny.
          Proszę o radę,gdzie szukac pomocy.
          • izu-lek Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 14.04.09, 15:33
            ferrytyna skromniutka, zaczelabym cos lykac
            Tess radzila selen - zaczelas juz brac?
            zelazo i selen pomagaja w przemianie ft4 w ft3 tylko trzeba brac kilka godzin po
            tyroksynie, ale selen chyba nie wiecej niz 4 godziny po, bo pozniej nie ma juz
            takiego wplywu na przemiane

poszukaj na forum jaki selen i jakie zelazo - jest o tym u gory
          • mara_30 Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 14.04.09, 17:30
            Czy robiłaś ostatnio badania, czy te z grudnia są najnowsze? Jeżeli przy takich
            wynikach endo zmniejszyła Ci dawkę, to pierwszym Twoim krokiem powinna być
            zmiana lekarza. Zresztą podejrzewam, że w tej chwili Twoje hormony są jeszcze
            niższe. Od jak dawna bierzesz zmniejszoną dawkę?
            Poza tym - masz dużą rozbieżność między ft3 i ft4 (ft3 ok. 30% a ft4 ok 80%), i
            do tego niską ferrytynę. Stąd prawdopodobnie Twoje samopoczucie. Proponuję
            wrócić do dawki euthyroxu 100 (to niestety będzie huśtawka dla organizmu, ale
            myślę, że nie ma innego wyjścia). Jeżeli mniejszą dawkę bierzesz już jakiś czas
            (min 4 tygodnie)to watro zrobić badania przed zwiększeniem. Poza tym przydałoby
            Ci się łykać żelazo. No i szukaj w międzyczasie nowego endo - koniecznie! Może
            warto pomyśleć o suplementacji drugiego hormonu? Bo nawet jeżeli żelazo i selen
            poprawią przemianę to trochę potrwa.
            • jiji59 Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 15.04.09, 12:18
              Dziękuje bardzo za odpowiedż.Dzisiaj odebrałam wynik TSH /tylko na podstawie
              tego hormonu jestem leczona/,po zmniejszeniu dawki euthyroxu ze 100 do 75 wynik
              jest 2,23 /norma0,27-4,2/,poprzednie TSH przy dawce 100 wynosiło- 0,27.Selen
              suplementowałam przez miesiąc,żelaza nie/w tabletkach żle toleruję-wymioty ,bóle
              brzucha/.Będzie trudno zmienic lekarza,mieszkam w mieście,gdzie endokrynologów
              jak na lekarstwo.Jeszcze raz serdecznie dziękuje i pozdrawiam.
              • mara_30 Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 16.04.09, 07:51
                Zrób koniecznie ft3 i ft4, głowę dam, że są niższe niż ostatnio.I naprawdę
                postaraj się znaleźć innego lekarza, może w innym mieście? Wiem, że to wszystko
                są koszty i czas, ale w końcu chodzi tu o Twoje zdrowie. Ja sobie wytłumaczyłam
                to tak, że jeżeli teraz będę oszczędzać i nie wydam tych pieniędzy na badani i
                wizyty, to za jakiś czas może w ogóle nie będę w stanie zarabiać...
              • hashi-tess Re: Moje wyniki-proszę o interpretacje. 16.04.09, 08:35
                jiji59 napisała:

> Dziękuje bardzo za odpowiedż.Dzisiaj odebrałam wynik TSH /tylko na podstawie
                > tego hormonu jestem leczona/

Ja myślę, że przecież sama możesz
                nauczyć się dawkowania tyroksyny.
                Do tego nie jest potrzebna ogromna
                wiedza, a jej na forum jest sporo.
                Zawsze też możesz zapytać o nurtujące
                Cię dylematy.
                Do lekarza musisz chodzić bo lekarz
                patrzy na nas swoim profesjonalnym
                wzrokiem i widzi czego my chorzy
                bez przygotowania medycznego nie
                widzimy.

Życzę owocnej walki o siebie.

Pzdr
                Tess
              • jiji59 Moje nowe wyniki-proszę o interpretacje. 24.08.09, 11:40
                Dzisiaj odebrałam moje nowe wyniki,jestem na dawce 100 euthyroxu.Samopoczucie
                cały czas fatalne,okropne ból mięsni nóg,szum w uszach,stany depresyjne,zawroty
                głowy.

TSH 0,08 /norma0,27-4,2/

FT4 22,1 /norma12,0-22/ - 101%

FT3 4,5 /norma 3,1-6,8/ - 37,84 %

Badania oczywiście robiłam na czczo przed łyknieciem tabletki,przez miesiąc
                łykałam żelazo Sorbifer-dulures,zdobyłam bez recepty,biore też selen ale ten
                Polski.Z pozostałych wyników mam wysoki cholesterol całkowity250 i Ldl180.Ob
                37.Pomimo diety waga stoi w miejscu,77 kg a zawsze byłam szczupła.Nic z tego nie
                rozumiem,proszę Was o radę,czy zmniejszyc dawkę euthyroxu,bo według wyników
                weszłam chyba w nadczynność.Pozdrawiam
                • prenatka Re: Moje nowe wyniki-proszę o interpretacje. 24.08.09, 12:32
                  współczuję Ci złego samopoczucia, ale może bi pogadać o wdrożeniu Novothyralu???
                  Nie znam nikogo, kto to stosował, nie mam sama z nim doświadczeń, ale jak
                  przejrzysz posty tutaj to właśnie dużo osób z taką rozbieżnością hormonów to
                  stosuje... poszukaj troszkę przy pomocy wyszukiwarki.
                  forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99169168,99169168,novothyral_wasze_opinie_doswiadczenia.html
                  • jiji59 Prosze o pomoc 27.08.09, 08:25
                    W czorajpowtórzyłam badania cholesterolu,jego poziom jest jeszcze większy niz
                    poprzdnio:
                    chol.całkowity-271/norma 140-200/
                    hdl - 49/norma 35- 80/
                    triglyceydy -150/norma 0-150/
                    chol.LDL -192/norma 0-130/
                    Juz nic z tego nie rozumiem,poziomy hormonów tarczycy wskazuja chyba,że weszłam
                    w nadczynność a cholesterol rośnie zamiast w takim wypadku spadać,no i niepokoi
                    mnie to wysokie ob-37.
                    Nadal czuję sie okropnie,te bóle mięsni nóg,zawroty i szum w uszach mnie
                    wykańcza.W moim mieście nie ma dobrego endokrynologa.
                    Prenatko dziękuję za współczucie.
                    Weszłam teraz w okres menopauzy,może to jest przyczyna tych doległiwości.
                    Proszę doradżcie coś.Pozdrawiam
                    • aleksandra_01 Re: Prosze o pomoc 27.08.09, 09:56
                      Witaj

masz objawy niedoczynności a nie nadczynności.

TSH 0,08 /norma0,27-4,2/

FT4 22,1 /norma12,0-22/ - 101%

FT3 4,5 /norma 3,1-6,8/ - 37,84 %

Twoim problemem jest za niskie ft3, jeśli żelazo i selen nie pomogą
                      podwyższyć poziomu ft3 to będziesz musiała włączyć syntetyczne t3
                      np. w postaci Novothyralu.

dlatego też cholesterol jest jaki jest, pamiętaj że ft3 jest
                      hormonem silniej działającym, aktywnym w komórkach. zatem
                      Twoje ft3 jest niskie i brakuje go w tkankach więc poprawne mechanizmy
                      metaboliczne nie zachodzą prawidłowo. Efekty tego widzisz w objawach
                      samopoczucia, i w cholesterolu i pewnie jeszcze w innych kwestiach.

a.
                      • jiji59 Re: Prosze o pomoc 27.08.09, 11:55
                        Dziękuję bardzo za pomoc.To znaczy mam nie zmniejszać dawki euthyroxu /teraz
                        biore 100/.Mam jeszcze pytanie czy selen niemiecki Cefasel 100 nutri w
                        saszetkach może być,bo taki od niedawna suplementuję i czy robić wynik ferrytyny
                        /w kwietniu poziom 39 /norma 11-150/,przez miesiąc suplementowałam
                        Sorbifer-dulures ,zdobyłam go bez recepty,czy brać go już bez badania poziomu
                        ferrytyny.
                        Przepraszam,że tak zawracam Wam głowę,ale gdy wybiorę się z moimi wynikami do
                        mojej endokrynolog,powie że mam nadczynność i każe mi zminiejszyć dawkę
                        leku.Leczy na podstawie tylko TSH a ferrytyna,selen
                        to dla niej chyba abstrakcja,bo nigdy o niej nie wspominała.
                        Z góry dziękuje Wam za pomoc.
    • jiji59 Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 23.03.10, 10:19
      Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

Wyniki poprzednie z dnia 21.08.2009
      TSH-0,08/0,27-4,2/-4,83%
      FT4-22,2/12 -22/ -101%
      FT3-4,5 /3,1 -6,8/-37,84%
      Te wyniki robione oczywiście na czczo i przed tabletką-wtedy byłam na dawce 100
      euthyroxu.

Wyniki z dnia wczorajszego tzn.-22.03.2010/na czczo-od dwu m-cy 75euthyroxu.
      TSH-2,34 /0,27-4,2/-52,57%
      FT4-17,8 /12 -22/ -58%
      FT3-3,5 /3,1-6,8/ -10,81%/Poza tym bardzo wysoki cholesterol
      całkowity316-norma-120-200 i wysoki LDL201/norma od 0-130/.Do niedawna
      cholesterol miałam w normie.Trzymam diete ,zrzuciłam 8kg a cholesterol nadal
      rośnie.Samopoczucie fatalne,jestem senna,depresyjna/biore fluoksetyne/straszne
      bóle mięśni,szczególnie nóg,szum w uszach i zawroty głowy.Czuję się jak
      zombi.Poziom żelaza z dnia 22.03.2010 113/norma -37-145/.
      Ferrytynę robiłam poprzednio była w dolnej granicy normy.
      Proszę Was o radę i pomoc,czy ten wysoki cholesterol może by związany z tarczycą
      i jak poprawić moje samopoczucie.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję.
      • wierka-5 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 23.03.10, 16:59
        <Wyniki poprzednie z dnia 21.08.2009
        <TSH-0,08/0,27-4,2/-4,83%
        <FT4-22,2/12 -22/ -101%
        <FT3-4,5 /3,1 -6,8/-37,84%
        <Te wyniki robione oczywiście na czczo i przed tabletką-wtedy byłam <na dawce 100
        <euthyroxu.

<Wyniki z dnia wczorajszego tzn.-22.03.2010/na czczo-od dwu m-cy <75euthyroxu.
        <TSH-2,34 /0,27-4,2/-52,57%
        <FT4-17,8 /12 -22/ -58%
        <FT3-3,5 /3,1-6,8/ -10,81%/Poza tym bardzo wysoki cholesterol
        <całkowity316
        Według mnie masz za małą dawke eutyroksu i niepotrzebnie miałaś zmniejszoną gdy TSH spadło do 0,08. Na poczatku leczenia czesto Ft4 jest wysokie w stosunku do FT3.
        Wiem, ze na forum czesto przy duzej rozbieżności wyników FT4 i FT3 nie zaleca się zwiekszania dawki. Ja jednak tak nie uważam.
        Na pewno dostaniesz inne odpowiedzi i sama zdecydujesz.
        Nie patrz na Tsh, nadczynność to bedzie wtedy jak Twoje Ft3 przekroczy normę. Zresztą obecnie Tsh jest wysokie jak na osobę biorącą tyroksynę i świadczy o niedoczynności. Ja zwiększałabym powoli dawkę eutyroksu, robiła badania, a gdy przemiana po paru miesiacach takiego leczenia się nie poprawi zastanowiłabym sie nad nowotyrolem.

Dieta przy niewyrównanych hormonach nie jest najlepszym pomysłem.
        Choresterol czest jest wysoki przy niedoczynności tarczycy i normalizuje się po ustawieniu hormonów.

• aleksandra_01 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników. 23.03.10, 18:13
          ja byłabym za dodaniem novothyralu,
          bo widać, że przemiana się nie poprawia.

jak pisała wierka - cholesterol jest od niedoczynności.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka