julita77 14.01.09, 13:43 hej, co myslicie o tym selenie? kosztuje 14 zł za 100 sztuk www.apoteket.se/rd/d/4292/a/8758 znajomy może mi w piatek przywieźć ze Szwecji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosteda Re: Selen za Szwecji 14.01.09, 19:20 Selen w polaczeniu z wit.E mozna dostac i w Polskich aptekach tez. Nie znam jezyka szwedzkiego i na temat tego selenu nie umie sie wypowiedziec. Ale wiem tyle ze nam wit.E jest raczej niewskazana(wit.E ma jakis niekorzystny wplyw na poziom hormonow), a bardzo potrzebny czysty selen w polaczeniu z sodem = natrium selenit. Sama tez uzywam tylko natrium selenit bez polaczen z jakakolwiek inna witamina. Rosteda Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Selen za Szwecji 14.01.09, 20:10 informacja o produkcie na stronie tej apteki: "Selen+E ACO innehåller 50 µg oorganiskt selen i form av natriumselenit samt 20 mg vitamin E. Selen hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler. Selen hjälper också vissa vita blodkroppar i kroppens immunförsvar och ger skydd mot tungmetaller." w prawdzie mój szwedzki jest na słabym jeszcze poziomie, ale z tego co tu widzę i rozumiem: "Selen + E ACO zawiera 50mg organicznego selenu w formie natrium selenit oraz 20mg witaminy E. Selen pomaga komórkom w bronieniu się przeciw fria radikaler Selen pomaga również krwinkom [?] w organizmie zawierającym immuno-przeciwciała i chroni przed metalami ciężkimi" czyli to jest taki selen jak ten niemiecki, tylko z dodatkiem witaminy E i w mniejszej dawce, bo tu jedna tabl. zawiera 50mg, a w niemieckim 100mg. jeśli Ci się to opłaca finansowo to możesz kupić, na pewno będzie lepszy niż np. polski Naturell Selen + E, bo Naturell jest drożdżowy a ten jest natrium selenit. a. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Selen za Szwecji 14.01.09, 21:05 a.! nie doczytałaś tego co napisała rosteda, cytuję: "Ale wiem tyle ze nam wit.E jest raczej niewskazana(wit.E ma jakis niekorzystny wplyw na poziom hormonow)" Odpowiedz Link
krycha222 Re: Selen za Szwecji 14.01.09, 21:41 Mój endo zaleca mi witaminę E z powodu bardzo suchej skóry, nawet w zwiększonych ilościach. Jak to jest? Może ktoś wie? witaminy.eu.interia.pl/witamina_e.htm Z tego co czytałam, między innymi zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych, a to chyba bardzo ważne w naszej chorobie. Nie wyobrażam sobie sałatek bez oliwy z oliwek... Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Selen za Szwecji 14.01.09, 23:04 zauważyłam tą informację ale też dużo osób pisze że bierze drożdżowy selen + e z Naturell i nikt im tego nie próbuje wybić z głowy, jedynie informując że lepszy jest natrium selenit. bardziej chodziło mi o przekazanie informacji dotyczącej tego produktu. jeśli chodzi o mnie to mogłabym sobie kupić taki selen + e. i jeśli miałabym wybierać między selenem polskim z drożdży z/lub bez witaminy e, to i tak wybrałabym ten szwedzki, właśnie dlatego że jest natrium selenit. tak szukam, szukam jakiegoś związku wit. E i Hashimoto i nic nie mogę znaleźć, póki co jedynie że wit. E jak i A i D jest rozpuszczalna w tłuszczach magazynujących się w organizmie i jej przedawkowanie może być szkodliwe, ale to chyba u każdego człowieka. dodam jeszcze tylko że wypowiedź rostedy jest niepewna "jest raczej" "ma jakiś niekorzystny" na tą chwilę nie znalazłam nic co mogłoby zdeklasować witaminę E ani nic o jej przydatność ze szczególnym uwzględnieniem chorych na Hshimoto. na opakowaniu Naturell selen + e też nie znalazłam żadnych informacji. a. Odpowiedz Link
krycha222 Re: Selen za Szwecji 14.01.09, 23:23 Myślę, że masz rację, Rosteda nie jest pewna, że witamina E ma szkodliwe działanie w naszej chorobie. Mój lekarz, jak żaden dotąd, ostrzegał mnie przed spożywaniem różnych produktów, a witaminę E i A+E zaleca. Chyba że połączenie selenu z witaminą E ma jakieś negatywne skutki dla nas. Selenu nie biorę, bo przy novothyralu FT3 mam wysokie i nie potrzebuję go zwiększać. Jak brałam selenit, to miałam podwyższone tętno i ciśnienie. Odpowiedz Link
rosteda Re: Selen za Szwecji 15.01.09, 00:50 Napisalam troche niepewnie o tej witaminie E i hormonach tarczycy bo nie potwierdzalam tego zadnym linkiem (nie mialam czasu szukac a myslalam ze ktos moze to odnajdzie). Podaje link: www.luskiewnik.gower.pl/toxtocopherol.html Cytat: "Witamina E hamuje czynności tarczycy, zmniejsza stężenie tyroksyny i trójjodotyroniny, już w dawce 600 mg/24 h. Należy więc być ostrożnym u pacjentów z niedoczynnością tego gruczołu dokrewnego." Na Niemieckim forum Hashimoto tez nikt nie poleca tej witaminy wlasnie z tego powodu. Do Aleksandra_01 Co do tego selenu w tych witaminach ze Szwecji to nie jestem pewna czy to jest ten sam selenit sodu. Sama przetlumaczylas ze to jest selen organiczny (moze to byc selenometionina, selenocysteina npktory wchodzi w jakas tam reakcje z sodem. Ten selen ktory nam sie poleca to jest seln nieorganiczny polaczony z sodem i nigdzie sie nie spotkalam zeby on wystepowal w polaczeniu z jakakolwiek witamina. Juz dawno temu na temat tych selenow tutaj pisalam. warto sprawdzic w archiwum. Rosteda Ps. sa osoby ktore nie toleruja selenitu sodu, a dobrze toleruja te seleny organiczne i odwrotnie. Ale trzeba pamietac ze selenitu sodu nie przedawkujesie w dawce 200µg/na dobe, nawet biorac go bardzo dlugo. Natomiast selen w polaczeniach organicznych (ten z drozdzy - selenometionina czy tez selenocysteina) mozna latwo przedawkowac bo one sie kumuluja w organizmie. A badan na poziom selenu we krwi nie wiem ile z was robilo. Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Selen za Szwecji 15.01.09, 01:10 W takim razie to wiele wyjaśnia, > "Witamina E hamuje czynności tarczycy, zmniejsza stężenie tyroksyny i > trójjodotyroniny bo gdzieś widziałam że jest zalecana osobom z nadczynnością, tylko nie było podane czemu. > Sama przetlumaczylas ze to jest selen organiczny (moze to byc selenometionina, > selenocysteina niestety informacja przy szwedzkim selenie jest dość ogólna, występuje jedynie określenie natrium selenit > badan na poziom selenu we krwi nie wiem ile z was robilo. mało laboratoriów wykonuje to badanie, czyli podsumowując szwedzki selen został przedyskutowany i dużo się wyjaśniło. a. Odpowiedz Link