Dodaj do ulubionych

Witam,jestem nowa,prosze o interpretacje wynikow

27.07.09, 18:57
Witam
Moje wyniki
TSH 1.200 [0.35-4.94]
FT3 3.10 [1.71-3.71]
FT4 1.00 [0.70-1.48]
anty-TG 18,3 [max 34.0]
anty-TPO 2,0 [max 12.0]
ferrytyna 25.70 [13.00-150.00]
wit B12 322,7 [208.0-963.5]

Z kalkulatora
FT4 38,46%
FT3 69,50%

Moje samopoczucie jest kiepskie,sennosc,czasami moge ziewac caly
dzien,drazliwosc,zawroty glowy,klopoty z koncentracja i z
pamiecia,zaburzenia rownowagi,czasami wydaje mi sie ze chodze jak
pijana,brak energii,szybko sie mecze,pocenie sie,nadwaga,mimo
diet,nie umiem nic schudnac,nerwowosc.
Nie biore i nie bralam zadnych lekarstw,leczylam sie 8 lat temu
przez 2 lata na depresje,mialam wtedy takie same objawy co teraz,tam
mnie wyslali po zbadaniu tylko TSH.
Obserwuj wątek
    • ogrodek.zosi Re: Witam,jestem nowa,prosze o interpretacje wyni 27.07.09, 19:03
      Przez przypadek nacislam wyslij
      Obecnie mieszkam w niemczech,robilam co roku badania na
      tarczyce,twierdza,ze mam zdrowa tarczyce,a na te objawy,twierdza,ze
      to apatia.Wybieram sie do endo,ale najpierw chcialabym poznac wasza
      interpretacje,zeby sie mogla przygotowac,i z gory dziekuje.
    • mara_30 Re: Witam,jestem nowa,prosze o interpretacje wyni 27.07.09, 20:58
      Witaj,
      Twoje wyniki tarczycowe tragiczne jeszcze nie są, ale widać już, że coś złego
      się dzieje z tarczycą. Duża szansa, że to hashimoto, niskie przeciwciała wcale
      go nie wykluczają. Dobrze byłoby jakbyś zrobiła usg tarczycy, to dużo powie na
      temat jej stanu.
      Poza tym słabiutko wygląda też ferrytyna i b12 (a to przy hashi jest częste) -
      myślę, że tak niskie poziomy mają duży wpływ na Twoje objawy. I jeżeli nic z tym
      nie będziesz robić, to z czasem będzie coraz gorzej niestety. Depresja to
      ostatnia choroba na którą powinnaś się leczyć! przede wszystkim musisz łykać
      żelazo, czeka Cię też suplementacja tyroksyny. No i pewnie zastrzyki z b12.
      Jeżeli jakiś lekarz będzie Ci wmawiał, że te wyniki są idealne, to nie daj się
      zbyć! bo to najprawdopodobniej one są przyczyną Twojego samopoczucia.
      • ogrodek.zosi Re: Witam,jestem nowa,prosze o interpretacje wyni 28.07.09, 20:17
        Dziekuje za szybka odpowiedz,termin mam do endo na 6 sierpnia
        prywatnie,do tego czasu zrobie jeszcze usg tarczycy.Jest to dla mnie
        jakies swiatelko w tunelu,bo lekarze chca mnie wysylac do
        psychiatry,ale teraz dzieki wam,forum wiem,co mi moze byc,ze wcale
        tam nie musze isc.Zobaczymy,co mi powie endo.przepraszam za
        bledy,pisze na szybko,korzystam z komputera znajomych.Dziekuje i
        pozdrawiam.
        • ogrodek.zosi wyniki usg 06.08.09, 16:15
          Wyniki USG
          plat prawy o wymiarach 13 x 11,5 x 24mm zawiera ognisko echoujemne o
          srednicy 3mm
          plat lewy o wymiarach 12 x 13 x 25mm jednorodny
          ciesn: grubosci 2mm
          Nie znam sie na tym,nie wiem czy sa to dobre wyniki czy zle.Dzisiaj
          wieczorem mam termin u endo i normalnie sie boje.Boje sie,ze powie
          mi,ze mam dobre wyniki i dalej bede sie tak zle czuła.Najgorsze jest
          to,ze to sie ciagnie juz dobre kilka lat,wlasciwie,to problemy z
          koncentracja,sennosc i pocenie sie pamietam juz od
          dziecinstwa.Pierwszy raz mialam robione TSH jak mialam 20 lat,(teraz
          mam 31),wyniki wyszly zle,ginelolog kazal powtorzyc i drugi raz
          wyszly dobrze i na tym sie skonczylo.
          Zobaczymy,co mi dzisiaj endo powie,mam nadzieje,ze potraktuje mnie
          powaznie,ide do jednego tu polecanych endokrynologow.Napisze jutro o
          wizycie.Pozdrawiam.
          • mara_30 Re: wyniki usg 07.08.09, 14:20
            Oj, malutka ta Twoja tarczyca!
            Tak mała tarczyca i wyniki takie jak Twoje, a do tego jeszcze samopoczucie, są
            absolutnym wskazaniem do leczenia! To, że nie są tragicznie niskie wynika tylko
            z tego, że tarczyca pracuje na najwyższych obrotach, a powinnaś ją odciążyć.
            Poza tym jeżeli trwa to u Ciebie tak długo, to bardzo możliwe, że we krwi te
            hormony owszem są, ale w tkankach już ich mocno brakuje. Dlatego tak źle się
            czujesz.

A co powiedział endo? Mam nadzieję, że wyszłaś od niego z receptą?
            • ogrodek.zosi Re: wyniki usg 07.08.09, 18:13
              Dziekuje za odpowiedz.
              Niestety nie.I mam dzisiaj podly nastroj.Ale nie poddaje sie,nie ten
              to nastepny.
              A na wizycie powiedziala mi,ze duzo moich objawow wskazuje na
              tarczyce,ale moje
              wyniki krwi sa dobre,usg tez jest dobre.Przepisala mi na poprawe
              koncentracji body max i gingkofar.Kazala mi zrobic badania krwi
              morfologia,zelazo w sur,wapn w sur i cos tam jeszcze,nie umiem tego
              odczytac.
              Morfologie mialam niedawno robione i wszystko ok,oprocz
              cholesterolu,jest podwyzszony do 242.Mowilam o skapych
              miesiaczkach,o niskim cisnieniu,ale patrzyla tylko na wyniki krwi.
              Bede jeszcze 3 tyg w polsce i musze dostac sie do dobrego endo.Co
              mam robic,co moge kupic bez recepty,zebym choc troche lepiej se
              czuła? A i jeszcze mam pytanie,czy u Was endo przelicza ft3i ft4 na
              procenty? Pozdrawiam.
              • ogrodek.zosi Re: 07.08.09, 18:16
                A moze ktos jest z opolskiego i poleci mi naprawde dobrego endo?
                • aleksandra_01 Re: 07.08.09, 22:26
                  witaj,
                  przy Twoim tsh, znalezienie lekarza który przepisze Ci tyroxynę
                  będzie bardzo trudne, ponieważ do tych dobrych lekarzy są długie kolejki.
                  Myślę, że następnemu endokrynologowi musisz odpowiednio zaprezentować
                  swoją sytuację. nie wiem, powiedzieć że już bierzesz np. euthyrox,
                  albo chociaż poinformować na wstępie że masz już stwierdzone Hashimoto.
                  niestety doświadczenia tego forum pokazują, że lekarzowi łatwiej jest
                  zaakceptować jakąś diagnozę kiedy usłyszy że już ktoś inny to stwierdził przed nim.
                  oczywiście lekarz rodzinny również powinien przepisać Ci tyroxynę,
                  na czas zanim dostaniesz się do endokrynologa.

Możesz też argumentować endokrynologowi wielkością swojej tarczycy.
                  Mówiąc/ pytając, że jak taka mała tarczyca ma pracować na taki duży
                  /dorosły/ organizm ? i że dlaczego ona taka mała ?
                  i co jak ona jeszcze się zmniejszy /bo tak będzie/ ?

Wiem, że przy takich wynikach jak Twoje ciężko jeszcze wymyślać
                  sposoby rozmowy z lekarzem, ale to ważne, bo Twój stan sam się nie poprawi.

powodzenia
                  a.
                  • rosteda Re: 07.08.09, 22:43
                    Poradze Ci nie lekarza w Polsce tylko jesli mieszkasz w Niemczech i tam jestes
                    ubezpieczona to na miejscu.
                    Wejdz na forum niemieckie i zamelduj sie tam
                    www.ht-mb.de/forum/
                    i dobrze poszukaj polecanych lekarzy.
                    Bez zameldowania sie nie znajdziesz.
                    Jak sobie nie dasz rady to sie odezwij.
                    • ogrodek.zosi Re: 09.08.09, 17:49
                      Witaj rostedo i dziekuje za linka,problem jest taki,ze nie umiem za
                      dobrze jeszcze niemieckiego,ale jak bede na miejscu to poprosze
                      kuzynke i wtedy sie tam zamelduje.Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam
                  • ogrodek.zosi Re: 09.08.09, 17:35
                    Witam i dziekuje za odpowiedz
                    Nastepnym razem jak pojde do endo to chyba tak zrobie,wierzyc mi sie
                    po prostu nie chce,ze tak ciezko jest znalesc dobrego lekarza.Mam
                    tylko pytanie,jak sie oblicza objetosc tej tarczycy,z tego co tu
                    wyczytalam,to pomnozyc wyniki i to jeszcze pomnozyc przez 0,5,czyli
                    mi u mnie by bylo tak;
                    13x11,5x24x0,5=1,79cm
                    12x13x25x05=1,95cm
                    1,79+1,95=3,74cm=ml?
                    Prosze,poprawcie mnie,jesli sie myle.Wyczytalam,ze u kobiet objetosc
                    tarczycy wynosi 13-18ml,dlatego chcialabym wiedziec ile moja wynosi
                    dokladnie,zebym sie mogla lepiej nastepnym razem
                    przygotowac.Pozdrawiam.
                    • aleksandra_01 Re: 09.08.09, 18:10
                      Witaj

> 13x11,5x24x0,5=1,79cm
                      > 12x13x25x05=1,95cm
                      > 1,79+1,95=3,74cm=ml?

wszystko dokładnie tak, tylko wynik ze wzoru to już w ml, czyli

objętość płata pierwszego 1,79 ml.
                      objętość płata drugiego 1,95 ml
                      objętość tarczycy 3,74 ml

może dziwić Cię taka wielkość tarczycy, szczególnie wobec norm,
                      ale przy Hashimoto tak właśnie jest, że tarczyca się zmniejsza.
                      To pokazuje, że chorujesz już od dłuższego czasu i jak najbardziej
                      potwierdza Hashimoto. Sama więc widzisz że tak mała tarczyca
                      nie da sobie rady z organizmem dorosłej kobiety.

a.
                      • ogrodek.zosi Re: 10.08.09, 18:04
                        To niemozliwe,myslalam,ze sie pomylilam w obliczeniach,to wychodzi
                        na to,ze mam tarczyce wielkosci 6 letniego dziecka.Jednego nie
                        rozumiem,dlaczego wyniki krwi sa w normie i "dobre" wedlug endo u
                        ktorej osatnio bylam? Ja wiem,ze one dobre nie sa,dlaczego endo tego
                        nie przeliczyla na procenty.
                        Zlosc mnie ogarnia,bo tyle lat sie tak juz mecze,co rok robilam
                        badania tarczycy i twierdzili,ze jestem zdrowa,a moje samopoczucie
                        to wina depresji,ale teraz dzieki wam,wiem,ze tak nie jest i sie
                        teraz nie poddam.Pozdrawiam
                        • aleksandra_01 Re: 10.08.09, 20:17
                          > To niemozliwe,myslalam,ze sie pomylilam w obliczeniach,to wychodzi
                          > na to,ze mam tarczyce wielkosci 6 letniego dziecka.

tak to całkiem możliwe, duża część z nas ma taką właśnie wielkość tarczycy,
                          a nawet i mniejszą. To jest bardzo indywidualna sprawa jak długo
                          Twoja tarczyca jest w stanie produkować hormony. Całkiem inną sprawą
                          jest to, że te hormony nie docierają już do wszystkich miejsc w organizmie
                          w których są potrzebne - dlatego masz objawy. Dobry lekarz to taki który
                          potrafi połączyć różne informacje, również te subiektywne o samopoczuciu.
                          Moja znajoma ma tarczycę w wielkości 9ml i nie odczuwa żadnych objawów
                          niedoczynnych - jaka będzie wielkość jej tarczycy gdy pojawią się objawy,
                          być może taka jak Twoja.

> ktorej osatnio bylam? Ja wiem,ze one dobre nie sa,dlaczego endo tego
                          > nie przeliczyla na procenty.

ponieważ endo jest takim specjalistą że jednym rzutem oka widzi wszystko big_grin
                          a poważnie, jak ktoś ma już tytuł lekarza to trudno mu jest zejść
                          do poziomu zwykłego śmiertelnika i pokornie wszystko policzyć i przeanalizować.

> Zlosc mnie ogarnia,bo tyle lat sie tak juz mecze,co rok robilam
                          > badania tarczycy i twierdzili,ze jestem zdrowa,a moje samopoczucie
                          > to wina depresji,

w przypiętym do forum fragmencie książki "diet cure" jest sporo takich historii.

> teraz nie poddam.Pozdrawiam

i o to chodzi ! Warto powalczyć o dobre samopoczucie bo ono jest
                          na wyciągnięcie ręki. im więcej będziesz wiedzieć o tej chorobie tym
                          łatwiej będzie Ci sobie z nią radzić.

a.
                          • ogrodek.zosi Re: 01.09.09, 14:20
                            Witam po dlugim czasie.Dziekuje Aleksandro za odpowiedz smile.
                            U mnie nic sie nie zmienilo,do lekarza nie dotarlam,znalazlam dobrego endo,polecanego na znanylekarz.pl,ale termin dopiero na koniec wrzesnia sad.Jestem juz z powrotem w niemczech i wybieram sie w czwartek do lekarza ogolnego,zapytac sie o ostatnie wyniki na tarczyce,ktore robilam przed wyjazdem i ktore juz oczywiscie znam,a mianowicie,ze jestem zdrowa uncertain
                            Chce wziac te wyniki z polski i tu sie zastanawiam,czy powiedziec,ze bylam w polsce u lekarza i stwierdzil u mnie hashi???
                            Spisalam na kartce jak obliczyc procenty ft3 i ft4 i objetosc tarczycy i mysle,co powiedziec,zeby mnie nie zbyl.
                            Mam teraz czas,zeby na spokojnie wszystko tu poczytac.Napisze w czwartek jak bylo na wizycie,a jak sie nie uda,to bede szukala na forum,ktore podala mi Rosteda.Pozdrawiam.
                            • aleksandra_01 Re: 01.09.09, 17:19
                              powodzenia !
                              daj znać jak było, może wreszcie się uda.
                              będziemy tu trzymać kciuki.

a.
                            • mara_30 Re: 01.09.09, 18:55
                              > Chce wziac te wyniki z polski i tu sie zastanawiam,czy powiedziec,ze bylam w po
                              > lsce u lekarza i stwierdzil u mnie hashi???

Wiem, że to nie do końca w porządku i zostało już kiedyś na forum skrytykowane,
                              ale ja bym na Twoim miejscu powiedziała, że lekarz zapisał mi tyroksynę i że np.
                              zapomniałaś zabrać z Polski albo coś takiego. No chyba,że są duże szanse, że sam
                              z siebie przepisze...
                              Bo szukać lepszego lekarza i tak możesz, ale im szybciej zaczniesz się leczyć
                              tym szybciej będziesz dobrze sę czuła.
                              W każdym razie trzymam kciuki smile
                              • milaemalka Re: 01.09.09, 23:56
                                Jezeli mie umiesz dobrze po niemiecku to poproś kuzynke,zeby z Tobą poszła do
                                lekarza.Przygotuj wczesniej co chcesz powiedziec ,zeby Ona mogła to
                                przetłumaczyć.Proponuję tekst,że Twoja mama i siostra mają hashimoto.Ponieważ
                                czujesz się bardzo żle zrobiłaś badania i usg ,z którego wynika że tarczyca jest
                                bardzo mała i ma pojemnosć.....Możesz dodac,że u Twojej mamy też nie było
                                przeciwciał. Gdyby były problemy i pytał dlaczego nie poszłaś do lekarza w
                                Polsce skoro badania robiłaś powiedz ,że trzeba długo czekać. Nie mam wyrzutów
                                namawiając Cie do kłamstwa.To samoobrona .Niech sie wstydzą niedouczeni
                                lekarze.Teraz mam juz zagwarantowane zastrzyki wit b12 ale pierwsze musiałam
                                zdobyć symulując ból korzonków (diękuję temu ,kto mi to podpowiedział smile )
                                • ogrodek.zosi Re: 03.09.09, 14:46
                                  Dziekuje wam dziewczyny za odpowiedzi i trzymanie kciukow,jestescie kochane kiss .Recepty niestety nie mam,ale mam skierowanie do endokrynologa.Moje wyniki tutaj robione 07 lipca
                                  TSH 1,9 (0,3-4,3)
                                  FT3 4,8 (3,2-7,1) 41,03%
                                  FT4 15,2 (11,5-24,0) 29,60%
                                  usg opisu nie ma,pisze tylko 9ml?(w polsce 3,74ml) i nie ma zadnych guzow!!!
                                  Powiedzialam,ze moja siostra ma hashi i sie leczy (dzieki milaemalka) i zrobilam sobie badania w polsce,bo sie zle czulam.Pokazalam wyniki i oczywiscie,wyniki mam w normie i tarczyce mam zdrowa.Jednak przy moim wyniku usg z polski troche sie zastanowil,bo na tym zdjeciu z usg i jest widoczny guzek.Sugerowalam sie wielkoscia,ze jest taka malutka i jak moze obsluzyc dorosly organizm,ale powiedzial,ze wielkosc nie ma znaczenia,bo ci co maja powycinane tarczyce i zostaje im 2cm,to tez im pracuje,a jak pracuje,to pokazuja wyniki krwi,a ja mam w normie,wiec jest ok. i nie mam przeciwcial.Dostalam, skierowanie,bo mu sie ten guzek nie podoba.
                                  Dziewczyny,rece i nogi mi juz opadaja,jest mozliwa taka roznica z tymi procentami? Moge jeszcze dodac,ze pierwsze badania mialam robione 5 dni przed miesiaczka,a drugie w 13 dniu cyklu,jesli to ma jakies znaczenie.
                                  Pojde do tego endo,popatrzy na wyniki i powie,ze jestem zdrowa,wszystko w normie uncertain
                                  Zostaje mi szukac na forum dobrego endo,ale ja czuje,ze to walka z wiatrakami.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka