Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników i dobór dawki leków -prośba

01.08.09, 09:57
Witajcie,
mam nadzieję, ze nie zabiorę za duzo czasu. Chodzi o interpretację wyniku i o dawkowanie leku. Dodam, ze zaniedbałam swoją tarczyce bardzo; z GB przeszło w HAshimoto (efekt 6-letniej przerwy w leczeniu i złej diagnozy; juz byłam hashi, gdy lekarz twierdził, ze to "wyrównany" GB).
20.05.09 - TSH 78 (0,30-3,60); Letrox50 (oprócz USG brak innych badań, USG niskoechogeniczna tarczyca w postaci szczątkowej);
30.07.09 - TSH 9,64; FT3 (7,86%) 2,38ng/dl (2,6-5,4), FT4 (14,67%) 0,668 (0,8-1,7)

Samopoczucie od maja nieco lepsze (mniej śpię i jestem pogodniejsza), chociaz wciąz jestem opuchnięta (głównie twarz, powieki)i włosy mi wypadają (a raczej ich resztkiwink. Forma intelektualna (pamięć, koncentracja) nadal b. kiepska i prawdę mówiąc, to mnie najbardziej martwi.
Mam takiego sobie endo, wizytę za kilka dni i chcę negocjować dawkę. Proszę o pomoc i dziękuję.

PS HIstoria choroby: pierwsze problemy w wieku 14 lat (GB)- 1987r., trzyktorny nawrót nadczynności (ostatnio w 2000); w latach 2000 - 2003 hormony w normie, niskoechogeniczna tarczyca z dwoma guzkami, sukcesywnie coraz mniejsza; 2003-2009 - moje zaniedbanie; 2009 -stwierdzono niedoczynność z Hashimoto; guzków nie widać w obrazie USG (maleńka 15X20X18 tarczyca o mocno obnizonej echogeniczności i o bardzo nierównym rozkładzie ech; lekarz stwierdził, ze obraz nie daje podstawy do wyodrębnienia guzków).

Ile Letroxu? Biorę 50. Czy coś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • marsjanka1999 Re: Interpretacja wyników i dobór dawki leków -pr 01.08.09, 10:11
      ja w kwestii formalnej - ty masz poziom ft3 i ft4 na minusie
      (czyli minus 7% i minus 14% normy)

co do reszty - nie czuję się kompetentna
      • apraw Re: Interpretacja wyników i dobór dawki leków -pr 01.08.09, 10:31
        DZięki za słuszną uwagę; widzicie więc, jak pracuje mój mózgwink. Cierpliwie
        czekam na Kogoś, kto wie więcej niz ja...
        • jurmik Re: Interpretacja wyników i dobór dawki leków -pr 01.08.09, 11:12
          Przy takich kiepskich wynikach zwieksz sama Letrox do 1 i 1/2
          tabletki czyli 75 od razu, a potem pewnie trzeba bedzie brac 100.
          Miałaś robione przeciwciala : anty-Tg, anty-Tpo i TRAB ? Sprawdz tez
          poziom ferrytyny, bo myślę, że masz bardzo małą. Jesli mam rację ,
          bierz żelazo (tylko nie rano, a po poludniu lub wieczorem). I już
          nie zaniedbuj leczenia, bo szkoda życia na takie beznadziejne
          samopoczucie.
          • apraw Re: Interpretacja wyników i dobór dawki leków -pr 01.08.09, 18:01
            Dzięki za odpowiedź. Przeciwciał nie robiłam, ferrytyny tez nie, tylko zelazo
            całkowite (8 przy normie 6-26). Dawkę letroxu zwiększę od jutra.
            • jurmik Re: Interpretacja wyników i dobór dawki leków -pr 01.08.09, 20:02
              koniecznie kup Biofer (żelazo), jest bez recepty i zacznij łykać
              codziennie 2 tabletki wieczorem - masz kiepskie to żelazo i pewnie
              jeszcze gorszą ferrytynę.
              • apraw Bół stopy i opuchlizna 04.08.09, 10:07
                Zwiększyłam o 0,25 i pierwszy raz od wielu lat obudziłam się wyspana. Moze to
                przypadek? Mimo wszystko cieszę się bardzo.
                Moje pytanie: czy ból tkanek miękkich stopy i lekka opuchlizna przy palcach i
                kostce moze mieć związek z hashi? Od początku lipca dokucza mi ta dolegliwość,
                czuję dyskomfort przy chodzeniu. Byłam, oczywiście, u rodzinnej, dostałam
                KetoSpray. Dodam, ze wcześniej tego nie miałam. A moze to symptom schorzenia
                towarzyszącego hashi?
                Czekam na sugestie i pozdrawiamsmile
                • hashi-tess Re: Bół stopy i opuchlizna 04.08.09, 11:12
                  apraw napisała:

> Moje pytanie: czy ból tkanek miękkich stopy i lekka opuchlizna przy palcach i
                  > kostce moze mieć związek z hashi?

tak.

Od początku lipca dokucza mi ta dolegliwość,
                  > czuję dyskomfort przy chodzeniu. Byłam, oczywiście, u rodzinnej, dostałam
                  > KetoSpray.

i pomaga???
                  • apraw Re: Bół stopy i opuchlizna 04.08.09, 13:05
                    Przynosi ulgę, ale zapewne dlatego, ze ma działanie przeciwbólowe. Łagodzi więc
                    objawy, nie znosząc przyczyny-tak myślę.
                    • asiam10 Re: Bół stopy i opuchlizna 04.08.09, 18:34
                      Mam pytanie w kwestii opuchlizny- mam taka głównie wokół kostek. Czy
                      ona ma zwiazek z hashi czy z niedoczynnością? Czy ustąpi po
                      wyregulowaniu hormonów? Jełśi nie- co dalej z tym robić? Dla mnie to
                      nie tylko kwestia estetyczna, ale również wygody w noszeniu
                      niektórych butów.
                      • apraw Re: Bół stopy i opuchlizna 04.08.09, 19:07
                        Sama nie wiem, chociaz wydaje mi się, ze to z niedoczynności. Leczę się (tzn.
                        biorę letrox) od 2 miesięcy i np. opuchlizna twarzy i powiek utrzymuje się. Od
                        lipca dokucza mi opuchlizna stopy.Mam jeszcze niewyregulowane hormony, więc
                        myślę, ze dlatego opuchlizna się utrzymuje. Trochę obawiam się tej stopy-czy to
                        nie dolegliwość skojarzona z Hashimoto?
                        • apraw Re: Bół stopy i opuchlizna 08.08.09, 16:33
                          Byłam wczoraj u mego endo i stwierdził, ze opuchlizna stopy nie ma nic wspólnego
                          z niedoczynnością, gdybym miała GB, to owszem. Zwiększył mi letrox o 25, ale
                          tylko 3 razy w tygodniu, gdy-jak powiedział- w ciągu 2 miesięcy TSH spadło mi z
                          76 na 9, czyli znacznie, a "FT4 ma pani prawie w normie". Na pytanie o selen
                          przy niedoczynności odpowiedział, ze na pewno nie zaszkodzi, polecił orzechy
                          brazylijskie i migdały, przypominając, zeby jednak uwazać, bo są kaloryczne.
                          Postanowiłam brać 75 letroxu 7 dni w tygodniu. Badanie kontrolne w
                          październiku-tylko tsh. I co Wy na to? Czy ktoś miał podobne dolegliwości ze
                          strony stopy?
                          • apraw konspekt wizyty 18.08.09, 23:09
                            Moze to infantylne, ale chcę się dobrze przygotować do wizyty u endo (np. zestaw kluczowych pytań); potrzebuję konsultacji, bo mój lekarz wydaje mi się taki sobie.Lekcewazy opuchliznę i twierdzi, ze wyniki mam prawie w normie (o tym wyzej). Idę prywatnie, wizyta 100zł, jestem umówiona na 15.50 (tak więc na pacjenta albo 10, albo 20 minut maks). Czytałam artykuł z prof. (polecany przez hashi-tess), ale za konkretne podpowiedzi, jak prowadzić rozmowę, byłabym wdzięczna, zwłaszczaze moja kondycja umysłowa to to, co mnie martwi najbardziej.
                            Pozdrawiam i czekam na wskazówki z zycia wziętesmile
                            • hashi-tess Re: konspekt wizyty 19.08.09, 07:43
                              apraw napisała:

> Moze to infantylne, ale chcę się dobrze przygotować do wizyty u endo (np. zesta
                              > w kluczowych pytań);

Tylko te pytanie to Ty musisz je postawić.
                              Napisz jakie nurtują Cię problemy związane
                              z tarczycą, a my możemy tylko w tym Ci pomóc.
                            • harmoniak Re: konspekt wizyty 22.08.09, 17:52
                              Kiedy masz wizytę?
                              • apraw Re: konspekt wizyty 23.08.09, 02:09
                                Wizytę mam w poniedziałek. Trochę się boję, że znów będzie tylko tsh
                                i obśmianie dolegliwości (np.opuchlizny stopy), chciałabym jednak
                                jak najwięcej skorzystać na tej wizycie, zwłaszcza ze niedoczynność
                                dość znaczna, urlop się kończy i chcę przede wszystkim sprawnie
                                wejść w rytm, a kondycja intelektualna nadal taka sobie. Rację ma
                                hashi-tess, że każdy powinien sam obmyślić pytania; na pewno będę
                                drążyć t3(dlaczego jest to takie nieważne), kwestię normy (że to, co
                                w normie laboratoryjnej, nie musi oznaczać zdrowia), zapytam o
                                ferrytynę i b12 przy hashimoto oraz o to, czy guzki, które miałam
                                diagnozowane kilka lat temu, mogłły ot tak zniknąć. Będę jednak
                                wdzięczna za podpowiedzi.
                                Dobranocsmile
                                • apraw Re: konspekt wizyty 24.08.09, 21:51
                                  Lekarz wydaje się rozsądny (w porównaniu z poprzednim); oczywiście,
                                  nie zapytałam o wszystko, o co chciałam zapytać, ale wrażenie
                                  pozytywne. Powiedział, analizując moje wyniki i historię choroby, że
                                  najprawdopodobniej mam autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
                                  Stwierdził, że to GB+Hashimoto, ale żeby mieć pewność zleci mi
                                  wykonanie przeciwciał jednych i drugich, zrobi USG i sprawdzi tsh,t3
                                  i t4 (jak zrozumiałam, na kasę chorych, bo kazał zgłosić się do
                                  gabinetu, gdzie przyjmuje na fundusz). Powiedział też, że
                                  najprawdopodoniej mam za małą dawkę hormonów. Biorę letrox50 dwa
                                  razy w tygodniu i 75 w pozostałe dni; kazał "mieszać" te 50 (tzn.
                                  nie brać dzień po dniu), przyjmować oczywiście na czczo, popijając
                                  wyłącznie przegotowaną wodą. Zapytał, ile ważę (wywnioskowałam, że
                                  waga jest istotna przy doborze dawki). Na badania mam zglosić się w
                                  kolejny poniedziałek.
                                  • apraw Re: konspekt wizyty 31.08.09, 16:05
                                    Mój nowy endo zrobił mi dzisiaj USG (mimo że przyniosłam Usg sprzed
                                    2 miesięcy) i potwierdził, że nie mam guzka w prawym płacie (co było
                                    w opisie 5 usg z lat 1997-2003). Po prostu moja tarczyca wygląda jak
                                    sito- tych czarnych dziur mam mnóstwo i to jest działanie
                                    autoagresji, a nie guzki. Mam zrobić przeciwciała (na kasę chorych)
                                    i komplet badan tarczycowych. Dawki na razie nie zmieniać - kontrola
                                    za 2 miesiące.
                                    Moje pytanie: przeciwciała zrobić teraz czy z jednego pobrania razem
                                    z tsh, t4 i t3 tuż przed wizytą kontrolną?
                                    • harmoniak Re: konspekt wizyty 31.08.09, 18:35
                                      Gdybym była Tobą, to nie czekałabym 2 miesięcy na zmianę dawki. W początkowym
                                      etapie leczenia wyniki najlepiej robić często (4-6 tygodni po zmianie dawki) i
                                      dopasowywać dawkę. Nie ma co czekać... Tak oto Ci doradzam smile

Fajnie, że masz badania na kasę chorych.

• apraw Re: konspekt wizyty 31.08.09, 20:01
                                        Dzięki, Harmoniak. Rzeczywiście, trzeba działać, bo mimo 4 tygodni
                                        od zwiększenia nie czuję się dużo lepiej, a przecież ostatnie wyniki
                                        (z końca lipca) miałam ujemne. Poczekam jeszcze dwa tygodnie i
                                        zrobię cały pakiecik.
                                        Zastanawiam się tylko, czy moje nawracające ostatnio bóle głowy (tył
                                        głowy, szyja, jak gdyby wokół tarczycy i węzły chłonne) to sprawka
                                        rzutu czy stresu? Jutro idę do pracy po dwumiesięcznej przerwie i
                                        trochę się obawiam, zwłaszcza słabej formy intelektualnej...
                                        • harmoniak Re: konspekt wizyty 31.08.09, 20:12
                                          > Poczekam jeszcze dwa tygodnie i
                                          > zrobię cały pakiecik.

A może za tydzień? Im szybciej, tym lepiej! smile

> Jutro idę do pracy po dwumiesięcznej przerwie i
                                          > trochę się obawiam, zwłaszcza słabej formy intelektualnej...

Po sobie widzę, że odpowiedni poziom ferrytyny i b12 istotnie wpływa na pracę umysłową... Zrób te badania przy najbliższej okazji (trochę kosztują, płacę za nie 30-35, ale warto).
                                          • apraw Re: konspekt wizyty 31.08.09, 21:08
                                            W moim pięknym miasteczku za ferrytynę muszę zapłacić 40zł, a za B12
                                            70, więc zaplanowałam po wypłaciesmile. I tak za późno, bo przecież
                                            miałam zrobić miesiąc temu (wiem, wiem...; muszę się nauczyć nie
                                            zwlekać).
                                            Dziękujęsmile
                                            • apraw Nowe wyniki 03.10.09, 20:25
                                              Skopiuję to, co pisałam na forum Choroby tarczycy, prosząc jednocześnie Hassi-tess o wycięcie tamtego wątku (przepraszam...)

Witam i od razu przepraszam Rostedę i Hashi-tess za swoją niecierpliwość, bo powielam wątek (na razie nie mogę pisać na forum Hashimoto, gdzie zaczęłam swój wątek-czekam na akceptację).

Przypomnę wyniki:
                                              20.05.09 TSH=76,4 (0.3-3.6) LETROX 50
                                              30.07.09 TSH=9.64; FT3=2.38 (2.6-5.4)= -7,86%;
                                              FT4=0.668 (0.8-1.7)= -14.67%; 5x Euthyrox75 +2x Lertox50

03.10.09 TSH=17,2; FT3=2.49= -3,93%; FT4=0.921=13,44%

To fakt, za późno zrobiłam wyniki, bo minęło 8 tygodni, ale jestem zaskoczona wyższym niż ostatnio TSH i tak marniutkimi hormonami. W ostatnim tygodniu czułam się nie najlepiej - sił starczało mi na 4 godziny w pracy (ale ledwo ledwo), a w domu, gdzie też siedzę nad robotą(czytaj: zeszyty, sprawdziany, lekcje - jak to w szkole), już nie...Nie mówię już o zwykłych czynnościach domowych.

Że może skakać, wiedziałam, ale że aż tak?
                                              Wiem, trzeba zwiększyć dawkę. Ale do endo idę 26X, więc poradźcie, o ile (mam 75 Euth. na dwa tygodnie, ale w razie czego rodzinna mi wypisze).
                                              Pozdrawiam i przepraszam za wątkowe zamieszanie.

I teraz odpowiedź Milaemalki:

Witaj Poproś rodzinną o 75 i 25 euthyroxu.Do codziennego 75 zacznij dokładać z
                                              25.Nie wiem jak znosisz zwiekszanie dawki .Może zwiększ o 6,25 a po 5 dniach
                                              znów o 6,25.Odczekaj z tydzień i znow zwiększ Coś mi się wydaje,że będziesz
                                              musiała brac 100
                                              • apraw Re: Nowe wyniki 03.10.09, 20:32
                                                Tak właśnie zrobię, ale patrząc na moje powoooooolne zdrowienie, czuję, że i ta setka to pewnie docelowo będzie mało... Ostatnio przeszłam z 50 na 75 z dnia na dzień i obyło się bez sensacji. Jeszcze pomyślę, czy już jutro wziąć 100 czy kombinować z nieco mniejszą dawką. Dziękismile
                                                • hashi-tess Re: Nowe wyniki 03.10.09, 20:36
                                                  z racji dużej niedoczynności
                                                  dawkę zwiększaj powoli.
                                                  • apraw Re: Nowe wyniki 03.10.09, 20:45
                                                    Okej, jutro wezmę 75+12,5. Dziękismile
                                                  • apraw Przeciwciała 06.10.09, 18:28
                                                    Odebrałam dzisiaj wynik przeciwciał (z 3.10.09):
                                                    P/c anty-TG> 400 IU/ml (4.5-115)
                                                    P/c anty-TPO> 600 IU/ml (0-35)

Nic wyjątkowego, zważywszy na wyniki i samopoczucie.
                                                  • apraw NOWE WYNIKI 5.12.09 05.12.09, 12:58
                                                    Od 8 tyg. biorę 100 Euthyroxu. Pod koniec września miałam tsh ponad 17, FT3 poniżej normy, FT4 na poziomie kilkunastu procent.
                                                    Nie czuję objawów nadczynności (a wiem, jakie są, bo kilkakrotnie miałam), a wyniki są, no właśnie, same zobaczcie.

TSH 1,86 (0,3-3,6)
                                                    FT4 2,23 (0,8-1,7) 158,89%
                                                    FT3 5,21 (2,6-5,4) 93,21%

Tak sobie myślę, że jakieś 3 tyg. temu mogłam mieć rzut choroby (ucisk szyi, bóle głowy, uszu, szczęki), ale to tylko gdybanie.

I co teraz? Dziękuję za rady i podpowiedzi.
                                                    Pozdrawiamsmile.
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI 5.12.09 05.12.09, 22:39
                                                    Ależ jestem niecierpliwa, a przecież weekend, a w weekend zawsze na forum mniejszy ruch. Tak sobie myślę, że moja niedoczynność - mimo wysokiego poziomu hormonów- ma się dobrze, a różnica między FT3 a FT4 wzrosła (teraz to około 60%).
                                                    Jaką przyjąć strategię?
                                                  • aleksandra_01 Re: NOWE WYNIKI 5.12.09 05.12.09, 23:13
                                                    Witaj

zdaje się że jesteś na 75+12,5
                                                    być może faktycznie to był rzut choroby.

nie czujesz nadczynności bo tylko ft4 jest takie wysokie,
                                                    gdyby oba były na tym poziomie, wtedy byś czuła.

może wróć do tej 75 i poczekaj, bo jak to był rzut
                                                    to i tak za kilka tygodni hormony się całkiem pozmieniają
                                                    i może się okazać wtedy że będziesz w niedoczynności znów.

a.
                                                  • hashi-tess Re: Przeciwciała 06.12.09, 10:47
                                                    szkoda, że nie wykonałaś TRAB.
                                                  • apraw Re: Przeciwciała 06.12.09, 15:08
                                                    W moim mieście żadne laboratorium nie robi TRAB, nawet nie wysyłają, żeby oznaczyć poziom TRAB.
                                                    Ostatnie wyniki bardzo mnie zdziwiły i też pomyślałam o TRAB, zwłaszcza że przed laty miałam stwierdzoną chorobę G-B na podstawie wytrzeszczu (na szczęście cofnął się wówczas).
                                                  • apraw ferrytyna 10.12.09, 22:01
                                                    W końcu zrobiłam badania - ferrytyna 45,39 (13-150).
                                                    Wciąż dziwię się jak to się stało, że mam tak dużo FT4 i nie czuję prawie żadnej zmiany w samopoczuciu, oprócz tego, że sił jakby więcej (ale i to dużowink.
                                                    Dobrej nocki życzęsmile.
                                                  • apraw NOWE WYNIKI - 28.01.2010 29.01.10, 11:37
                                                    Ostatnio (na początku grudnia) miałam FT3 na poziomie 90%, a FT4 160%. Brałam 100 Euthyroxu, nie czułam objawów nadczynności, dlatego (podejrzewając rzut choroby) nie zmniejszyłam dawki.
                                                    Oto nowe wyniki:
                                                    TSH 2,64 (0,3-3,6)
                                                    FT3 2,97 (2,6-5,4)13,21%
                                                    FT4 1,15 (0,8-1,7) 38,89%

Jakie macie sugestie? podpowiedzi?
                                                    Moja historia dowodzi (zresztą nie tylko moja), że ze zmniejszaniem dawki trzeba uważać. Na szczęście nie zmniejszyłam, ale gdybym tak zrobiła, najprawdopodobniej moje FT3 byłoby ujemne.
                                                    Pozdrawiamsmile
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI - 28.01.2010 29.01.10, 18:11
                                                    Zwiększyć dawkę - o 12,5?
                                                  • aleksandra_01 Re: NOWE WYNIKI - 28.01.2010 29.01.10, 19:08
                                                    > FT3 2,97 (2,6-5,4)13,21%
                                                    > FT4 1,15 (0,8-1,7) 38,89%

to ft3 jest bardzo niskie.
                                                    może poczekaj na tej dawce i spróbuj
                                                    je podciągnąć selenem, żelazem [jeśli masz niską ferrytynę]

a.
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI - 28.01.2010 29.01.10, 19:17
                                                    Ferrytynę robiłam 9XII (45,39 (13-150)); nie jest wysoka, ale nie tragiczna (w porównaniu z wynikami, które na forum najczęściej widać). Selenu jeszcze nie próbowałam-może czas zacząć?

Wielkie dzięki, Aleksandrosmile.
                                                  • aleksandra_01 Re: NOWE WYNIKI - 28.01.2010 29.01.10, 20:36
                                                    > Ferrytynę robiłam 9XII (45,39 (13-150)); nie jest wysoka, ale nie tragiczna (w
                                                    > porównaniu z wynikami, które na forum najczęściej widać). Selenu jeszcze nie p
                                                    > róbowałam-może czas zacząć?

tak to dobry pomysł z selenem,
                                                    żelazo też by się przydało jednak, nawet takie bez recepty.

a.
                                                  • apraw NOWE WYNIKI - 20.03.2010 20.03.10, 12:53
                                                    Ostanio czułam sie nie najlepiej - wróciła opuchlizna twarzy i powiek, sennośc po południu, awersja do wysiłku i obwód w pasie jakby większy (ale nie staję na wagę; ostatnio ważyłam 84kg przy 166cm). Po prostu letarg, ni życie. Zrobiłam wyniki. Jestem na 100 Euthyroxu. Dodatkowo po południu brałam żelazo (ale nie za wiele, Ascofer 3 tbl.)i około obiadu selen (100), żeby wreszcie zadziało się lepiej z przemianą. I oto wyniki:
                                                    TSH 2,15 (0,3-3,6)
                                                    FT3 2,38 (2,6-5,4)= -7,86%
                                                    FT4 1,02 (0,8-1,7)= 24,44%

Leczę się od końca maja 2009. Coś długo trwa u mnie ustawianie hormonów. Dzisiaj jakoś tak szaro za oknem i we mnie.
                                                    Co mam robić? Dzięki za podpowiedzi.
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI - 20.03.2010 21.03.10, 09:32
                                                    Dziewczyny, zwiększę dawkę, na początek o 12,5 przez kilka dni, a potem o 25.

Co może być przyczyną takiego spadku wyników? Chyba nie ascofer utrudnił wchłaniania, bo brałam go ok.17, a Euthyrox o 6 rano.
                                                  • marsjanka1999 Re: NOWE WYNIKI - 20.03.2010 21.03.10, 10:40
                                                    to dobra decyzja

powtórz badania za 6 tyg. - jeśli nadal będziesz miała takie niskie FT3, to
                                                    chyba powinnaś rozważyć włączenie novothyrolu
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI - 20.03.2010 21.03.10, 11:27
                                                    Dzięki za wsparciesmile.
                                                    Też pomyślałam o tym Novo, bo od początku mam kłopot z przemianą, tylko nie wiem, czy mój endo przepiszę. Na razie spróbuję z Euth., selenem, żelazem...

Do objawów doszedł jeszcze paskudny ból pleców i barku...
                                                  • hashi-tess Apraw! 21.03.10, 12:53
                                                    Koniecznie musiałabyś oznaczyć TRAB.
                                                    Zadzwoń do przychodni i zapytaj gdzie
                                                    w Twojej okolicy wykonują te badania.
                                                    Jeśli Ci nie odpowiedzą, to NFZ musi
                                                    Ci wskazać miejsce oznaczenia tych p/ciał.
                                                    Jeśli masz GB, to Twoje leczenie powinno
                                                    trochę inaczej wyglądać.
                                                    Nie możesz wchodzić "na Giewont hormonalny
                                                    i spadać w depresję hormonalną".
                                                    Te Twoje skoki mogą potw. GB, ale musisz
                                                    to potw. badaniami.
                                                  • apraw Re: Apraw! 21.03.10, 14:47
                                                    Hashi Tess, dzięki za potrząśnięciesmile. Muszę się dowiedzieć, gdzie zrobić TRAB. Na pewno w Białymstku. Miałam czekać do wakacji, ale szkoda życia.
                                                  • hashi-tess Re: Apraw! 21.03.10, 18:55
                                                    pewnie, że szkoda.
                                                  • rosteda Re: Apraw! 22.03.10, 00:31
                                                    Moim zdaniem badanie TRAB jest ci nie potrzebne bo jestes w niedoczynnosci.
                                                    (niepotrzebnie wydane pieniadze)
                                                    To badanie jest bardzo istotne gdybys przechodzila raz w nadczynnosc to znowu w
                                                    niedoczynnosc.
                                                    O Nowothyralu na razie nie masz co myslec bo jak masz miec wyzsze fT3 jesli masz
                                                    bardzo niskie fT4 i z czego ma sie tworzyc to fT3?
                                                    Wejdz na dawke teraz 125µg Euthyroxu i za 6 tygodni zrob ponownie TSH, fT3 i fT4.
                                                  • apraw Ból pleców 23.03.10, 09:33
                                                    Z pewnością jestem w niedoczynności, ale jeżeli TRAB (dodatnie) podpowiedziałyby sposób leczenia, to chyba warto wiedzieć. Teraz jednak nie jestem w stanie się ruszyć - mam potworne bóle (jak je nazwać?) stawowo-mięśniowe w prawej połowie pleców; szyja, bark, łopatka, stawy prawej dłoni (z wyjątkiem łokciowego).Dostałam tydzień L4. Rodzinna popatrzyła na mnie jak na symulantkę i przepisała tylko nimesil 2x dziennie. A boli mnie każdy ruch głową, ręką itp.
                                                    Prawdę mówiąc myślałam, że te bóle stawowo-mięśniowe mnie ominęły w niedoczynności, ale przypomniałam sobie wakacje 2-3 lata temu, kiedy bardzo bolały mnie plecy (chociaż nie tak jak teraz).

JAk sobie radziłyście/radziliście z tymi dolegliwościami? Chyba jutro pójdę do rodzinnej i zażądam zastrzyków.

PS Od dzisiaj jestem na 125 Euthyroksu.
                                                  • hashi-tess Re: Ból pleców 23.03.10, 14:52
                                                    chyba jednak powinnaś wybrać się do białegostoku
                                                    bo przejrzałam ponownie Twój wątek i nie zauważyłam,
                                                    abyś wykonała badanie wit. B12.
                                                    A Twoje bóle mogą wynikać z jej braku.
                                                    Doskonale zdaję sobie sprawę, że badania są b. drogie,
                                                    jednak bez nich nic nie zrobisz.
                                                    Sama piszesz, że rodzinna patrzy na Ciebie jak na hipochondryka.

A mając badania w ręku będzie musiała przepisać Ci leczenie.
                                                    Reasumując, powinnaś wykonać badania:
                                                    wit. B12
                                                    kwas foliowy
                                                    wit. D
                                                    i ponownie oznaczyć ferrytynę.
                                                    Ferrytyna jeśli będzie niższa niż poprzednio,
                                                    to masz ewidentne potw. anemii.

Podobno ketonal w maści pomaga doraźnie na takie bóle.
                                                    Spróbuj, może Ci pomoże.

Pzdr
                                                    Tess
                                                  • apraw NOWE WYNIKI - 29.05.2010r. 29.05.10, 12:34
                                                    I czas na nowe wyniki. Biorę od 8 tyg. 125 Euthyroxu. FT4 ładne w porównaniu do ostatnich oznaczeń, ale przemiany nie mam żadnej. Czuję się jednak lepiej - mam więcej siły, nie śpię popołudniami, chociaż skóra nadal sucha i włosy zaczęły znów wypadać.

TSH 0,256 (0.3-3.6)
                                                    FT3 2.65 (2.5-5.4) 1.79%
                                                    FT4 1.29 (0.8-1.7) 54.44%

Biorę 4 tbl. ascoferu od 3 miesięcy i 200 selenu (ale nieregularnie, więc chyba nawet nie powinnam o tym pisać).

Może czas na novo? Wiem, że będzie trudno wydębić receptę.

Pozdrawiamsmile.
                                                  • hashi-tess Re: NOWE WYNIKI - 29.05.2010r. 30.05.10, 10:09
                                                    masz już kogoś kto wypisze Ci novo?
                                                    ale nie zaniedbuj ferrytyny, anemia ma
                                                    podobne objawy do niedoczynności
                                                    i zażywanie novo nie pomoże bo dalej
                                                    będzie Cię coś bolało.
                                                    Teraz zaczęło grzać słoneczko, spróbuj
                                                    z niego skorzystać, aby podnieść wit. D.
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI - 29.05.2010r. 30.05.10, 11:15
                                                    W wakacje idę do endo. Na razie umowa między nami jest taka, że robię badania i "rozsądnie" manipuluję Eut. w zależności od wyników i samopoczucia. Nie liczę na Novo jak na cud. Po pierwsze, nie wiem, czy mi przepisze (będę to dyskutować). Po drugie, muszę skombinowac żelazo na receptę, i tu może by problem (bo teoretyczne wszystko w normie - i ferrytyna, i żelazo, tylko że w niskiej, hemoglobina 12,9 przy normie od 12).

No i będę ze słoneczka korzystać, oczywiściesmile.
                                                  • apraw NOWE WYNIKI - 19.07.2010r. 20.07.10, 22:50
                                                    TSH 0,008 (0,3-3,6)
                                                    FT3 2,6 (2,6-5,4)= 0%
                                                    FT4 1,54 (0,8-1,7)= 82,22%
                                                    Oto moje wyniki na dawce 125 Euthyroksu (jestem na niej pewnie z 4 miesiące).
                                                    Nieustająco mam niski poziom FT3. Do mojego endo nie sposób dostać się przed
                                                    październikiem, byłam więc prywatnie. Pani dr miła, sympatyczna, przeanalizowała
                                                    moje USG (na kalkulatorze skrupulatnie liczyła objętość i stwierdziła, że od
                                                    2000r. moja tarczyca zmalała z 20 do 4,8 cm3, że mam typowe zapalenie tarczycy
                                                    charakterystyczne dla wola niedoczynnego w Podlaskiem po Czarnobylu - wtedy
                                                    uaktywniło się zapalenie rzutami nadczynności, po czym stopniowo zanikała
                                                    tarczyca, stąd obecnie niedoczynność; oczywiście FT3 mam niskie, ale w normie,
                                                    dawkę należy utrzymać i modyfikować w zależności od samopoczucia; paradoksalnie
                                                    -jak powiedziała- mam unikać jodu, ale jeść dużo wszelkiego rodzaju ryb;
                                                    pokazała tabelę norm TSH diagnostyczną na oddziale endokrynologicznym- młode
                                                    kobiety powinny mieć je nie wyższe jak 2,5).Mówiła jeszcze, jak ważne jest
                                                    ustawienie hormonów przed ciążą- niedobory grożą poważną depresją poporodową, a
                                                    nawet psychozą. Mimo że nie dowiedziałam się, co z moim FT3, spędziłam w
                                                    gabinecie co najmniej pół godziny i była to miła rozmowa.
                                                    Oczywiście, liczę na Was, chociaż przypadek mój jest prawie beznadziejnywink. Nie
                                                    robiłam ostatnio ferrytyny i nie brałam selenu (mea culpa). Zrobiłam ogólną
                                                    morfologię, z której może niewiele wynika, ale wpiszę wyniki.
                                                    Leukocyty: 4,87( 4-10)
                                                    Erytrocyty: 4,38 (3,7-5,1)
                                                    Hemoglobina: 13,2 (12-16)
                                                    Hematokryt: 40,4% (37-47)
                                                    MCV: 92,2 (83-103)
                                                    MCH: 30,1 (27-35)
                                                    MCHC: 32,7 (32-37)
                                                    Płytki krwi:222 (140-440)
                                                    RDW: 13,9% (11-16)
                                                    PDW: 13,7 (9-17)
                                                    MPV: 11,2 (9-13)
                                                    P-LCR: 33,4% (13-43)

W każdym razie wszystko w normie, ale może Wasze mądre głowy coś tu wypatrzą.

Samopoczucie całkiem niezłe, nawet książki czytam (co lubię, ale przez ostatnie
                                                    lata nie byłam w stanie). Ciśnienie unormowane. Waga cały czas o 20kg za duża,
                                                    ale nie tyję, co mnie cieszy. Tylko konwersować i udzielać się towarzysko nie
                                                    potrafię. Na wakacyjnych spotkaniach siedzę jak mruk i nijak nie potrafię
                                                    włączyć się w intelektualną czy banalną rozmowę.

Przepraszam za przydługi post i pozdrawiamsmile.
                                                  • milaemalka Re: NOWE WYNIKI - 19.07.2010r. 20.07.10, 23:05
                                                    Moze to miła lekarka ale nie patrzy na Ft3.Pokazałas jej ostatnie
                                                    badania?Przeciez na tej dawce ft4 bardzo poszło w górę( około 30% )a Ft3
                                                    spadło.Na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarza i poprosiła o novo.Albo
                                                    jeśli nie chcesz ,odczekaj dwa tygodnie i zrób badania .Obawiam sie,ze wkrótce
                                                    mozesz mieć ft3 ujemne i objawy depresji
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI - 19.07.2010r. 20.07.10, 23:10
                                                    Pokazałam oczywiście wyniki, wszystkie, ostatnie też. U mnie lekarze chyba nie
                                                    znają takiego leku jak novo. Po prostu przekonałam się, że lekarz (taki) nie
                                                    jest mi potrzebny. Tylko mocy nie mam, aby wypisać sobie odpowiedni lek...

Po prostu śmiać mi się chce, dziewczyny, bo "wynik wprawdzie niski, ale jeszcze
                                                    w normie." W moim miasteczku nie ma lekarza, którzy wypisze novo...
                                                  • kromlek Re: NOWE WYNIKI - 19.07.2010r. 20.07.10, 23:19
                                                    No tak, FT3 w normie, ale jak w normie-na dolnej granicy! Ciekawe,
                                                    czy gdyby było 0,01 poniżej normy, to uznałaby za właściwe dać
                                                    Novothyral.
                                                    A swoją drogą, apraw, to się Tobie dziwię. Męczysz się z tym niskim
                                                    FT3 już tyle czasu, miałaś poniżej normy, później udało Ci się z
                                                    tego wyjść, ale ciągle w dole normy i tak aż do teraz. Nie zrobiłaś
                                                    B12, ferrytynę zrobiłaś w zamierzchłych czasach. Co tu się
                                                    zastanawiać nad Novo, skoro nie wiadomo, czy dajesz sobie szansę,
                                                    aby FT3 mieć odpowiednie.
                                                    Moje zalecenie - natychmiast na badania B12 i ferrytyny. A jak
                                                    następnym razem wpiszesz znów wyniki bez B12 i ferrytyny, to
                                                    dostaniesz lanie (niezależnie od wieku) wink. Powodzenia
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI - 19.07.2010r. 20.07.10, 23:29
                                                    Mm nadzieję, że Twój post podziała motywująco (ferrytynę wykonam, ale B12 w moim
                                                    miasteczku nie robią, więc nie wiem, nie wiem...).
                                                    Jeżeli jednak, hipotetycznie, okazałoby się, że i ferrytynę, i B12 mam
                                                    przyzwoitą, co może hamować przemianę? Wiem, że to pytanie już było zadane, ale
                                                    dogrzebać się nie mogę. Może ktoś z Was ma świeżo w pamięci?
                                                    Pzdr.smile
                                                  • kromlek Re: NOWE WYNIKI - 19.07.2010r. 20.07.10, 23:46
                                                    Milaemalka chyba jest przykładem osoby, która mimo dobrych wyników
                                                    Fe i B12, musiała włączyć Novo.
                                                    Przemianie służą wysokie poziomy ferrytyny, B12 i selen.
                                                  • milaemalka Re: NOWE WYNIKI - 19.07.2010r. 21.07.10, 00:24
                                                    Owszem miałam niską ferrytynę ale ją podbiłam zastrzykami.Teraz jest ponad 100%
                                                    normy.Biore też zastrzyki z Wit b12 ze wzgledu na przeciwciała przeciwko
                                                    czynnikowi Castlea.Czyli witqamie mam w porzadku.Niestety muszę brać novo bo
                                                    przemiany nie ma.Dlatego radzę abyś zrobiła wyniki za dwa tygodnie.U mnie Ft4
                                                    poleciało ponad normę a ft3 spadło poniżej normy.Możesz znalezć sie w takiej
                                                    samej sytuacji.Nic przyjemnego.Jezeli ft3 spadnie pójdziesz do endo i poprosisz
                                                    o novo.Powiesz ze kuzynka miała podobne wyniki i na novo wszystko sie wyrównało
                                                  • apraw FERRYTYNA, B12 i TRAb 09.09.10, 17:31
                                                    Moi drodzy, w końcu wykonałam powyższe wyniki, żeby wiedzieć, skąd ten brak przemiany. I czekam na Wasze pomysły odnośnie mojej sytuacji. Dodam, że obecnie nie biorę żadnych "wspomagaczy" (witamin etc.). Tarczycową trójcę wykonam niebawem, bo już czas. Czuję się ostatnio tak sobie, zbyt sennie, ale może tak reaguję na koniec wakacji?

ferrytyna 66,31ng/ml (4.63-204)
                                                    B12 540 pg/ml (189-883)
                                                    TRAb 2,76 IU/ml (poniżej 1,8 - wynik ujemny, 1.8-2.0 -wynik niejednoznaczny, powyżej 2 - wynik dodatni)

Pozdrawiamsmile
                                                  • apraw Re: FERRYTYNA, B12 i TRAb 12.09.10, 20:25
                                                    Nikt mi nie podpowie?
                                                  • aleksandra_01 Re: FERRYTYNA, B12 i TRAb 12.09.10, 20:41
                                                    > ferrytyna 66,31ng/ml (4.63-204)

tu widać, że potrzebne jest żelazo w tabletkach na receptę.

> B12 540 pg/ml (189-883)

dobry wynik, co najwyżej możesz za jakiś czas powtórzyć dla pewności.

> TRAb 2,76 IU/ml (poniżej 1,8 - wynik ujemny, 1.8-2.0 -wynik niejednoznaczny, po
                                                    > wyżej 2 - wynik dodatni)

wskazuje na chorobę Gravesa-Basedowa. Może obniżać poziom tsh niezależnie
                                                    od ilości branych hormonów, ponieważ przeciwciała atakują receptory dla tsh.
                                                    Może tak być, że ktoś ma wszystkie typy przeciwciał, a leczenie polega
                                                    na wychodzeniu z niedoczynności - jeśli taka jest, lub z nadczynności - jeśli taka jest.
                                                    dobrze, że zrobiłaś te przeciwciała.

a.
                                                  • apraw Wyniczki 02.12.10, 19:42
                                                    Nie miałam dostępu do sieci, więc z pewnym opóźnieniem przedstawiam wyniki z 17.12.br. na dawce 125 Euth.
                                                    TSH 0,088 (0,3--3,6)
                                                    FT3 3,11 (2,6-5,4) 18,21%
                                                    FT4 1.95 (0,8-1,7) 127,78%

Zeszłam nieco z Euth. (dwa razy w tygodniu biorę 100). Marnie widzę moje leczenie bez wspomożenia T3... Nastroje depresyjne, ale i sytuacja życiowa niewesoła, więc nie chcę wszystkiego zwalać na tarczycę.

Dodatkowo zrobiłam podstawową morfologię; powyżej normy MCV [93,3 przy normie 78-93] i MPV [12.1 przy normie 8-10].

Pozdrawiam Was cieplutko i czekam na jakieś słówkosmile
                                                  • rosteda Re: Wyniczki 02.12.10, 23:08
                                                    Witaj Apraw
                                                    Nie jest latwo ustalic leczenia jesli sie ma przeciwciala TRAB i rownoczesnie chorobe Hashimoto.
                                                    Przy obecnosci tych przeciwcial bedziesz ci9agle wpadala z niedoczynnosci w nadczynnosc i musisz byc bardzo czujna aby nie doprowadzic do duzej nadczynnosci.
                                                    Troszke zmniejszylas dawke ale wydaje mi sie ze jak na wynik fT4 127,78% to troche za malo.
                                                    Ja przy takich wynikach zeszla bym na codziennie 100µg Euthyroxu.
                                                    Na niemieckim forum chorzy z obecnoscia i tendencja do wzrostu przeciwciala przeciwko TSH decyduja sie na wyciecie tarczycy aby raz moc sie ustawic na jednej dawce tyroksyny a nie wpadac ciagle z niedoczynnosci w nadczynnosc.
                                                    Wcale sie nie dziwie ze narzekasz na sytuacje zyciowa przy takiej hustawce hormonalnej.
                                                    Twoj stan tez ma wplyw na wiele sytuacji w twoim zyciu.
                                                    Potrzebujesz bardzo dobrego endokrynologa.

• apraw Re: Wyniczki 03.12.10, 14:58
                                                    Dzięki, Rostedo...
                                                    Oj, wiem, że trudno takim miksom jak ja - chyba życie bardziej boliwink. Rzeczywiście, zejdę do 100 codziennie. Z dobrym i dostępnym endokrynologiem jest problem, ale będę szukać.

Pozdrawiamsmile
                                                  • apraw NOWE WYNIKI 4.02.2010 04.02.11, 16:00
                                                    Zrobiłam wyniki na dawce 100 Euthyroxu.
                                                    TSH 0.113 (0.3-3.6)
                                                    FT3 2.58 (2.6-5.4) -1.43%
                                                    FT3 1.38 (0.8-1.7) 64.44%

Jak widać, brak przemiany, i jest tak od baaaardzo długiego czasu. Lekarz nie chce przepisać Novo... Samopoczucie takie sobie - apetyt nieposkromiony, senność, ociężałość.

Pozdrawiamsmile
                                                  • apraw Ból w nadgarstku 01.03.11, 18:26
                                                    Właściwie nic nowego, oprócz tego, że zaczęłam brać prenatal classic, żeby dodać sobie nieco życia w postaci mikroelementów i witamin. Przeanalizowałam morfologię i zauważyłam, że ostatnimi czasy miałam dwa razy MPV powyżej normy. Wyczytałam, że być może mam za mało kwasu foliowego (bo poziom B12 z wakacji zadowalający - ponad 50% normy). I nie powiem, po dwóch tygodniach regularnej suplementacji miałam więcej siły, pracowałam popołudniami i nie spałam. Od kilku dni jednak nieco ze mną gorzej. Pojawił się ból w nadgarstku lewej dłoni. Zapaliło się światełko, że ten ból powraca regularnie, co jakiś czas. Tak sobie gdybam, z czym jest związany - ze spadkiem hormonów? Wiem, że takie gdybanie do niczego nie doprowadzi, ale może macie podobne objawy?

Pozdrawiamsmile
                                                  • aleksandra_01 Re: Ból w nadgarstku 01.03.11, 20:41
                                                    Witaj

może po prostu zbadaj poziom kwasu foliowego, bo jak masz go za mało,
                                                    to trzeba porządnie uzupełniać, a jak masz odpowiedni poziom to nie.

i zbadaj witaminę d, bo nie badałaś. a ona jest bardzo ważna.

myślę, że mimo wszystko jednak powinnaś brać novothyral.
                                                    czy jest sens tak się wykańczać? Czemu endokrynolog nie reaguje
                                                    na poziom ft3, przecież widać, że jest bardzo niski cały czas.
                                                    Może trzeba endokrynologa w prost o to zapytać:
                                                    Dlaczego to jest takie niskie?
                                                    Co to znaczy, że to jest takie niskie?
                                                    Jakie ma dla mnie znaczenie poziom ft3?
                                                    Dlaczego nie chce wypisać novothyralu?
                                                    Co to za lek - novothyral?
                                                    i tak dalej, drążyć temat.

Albo zmień lekarza. Rodzinny, internista itd. też mogą wypisać novothyral.
                                                    Dodam od razu, że nie chodzi tu o całkowite zastąpienie euthyroxu novothyralem,
                                                    tylko o dodanie odrobiny novothyralu w miejsce takiej samej odrobiny euthyroxu.
                                                    Może zaproponuj lekarzowi wypisanie novothyralu na próbę w małej dawce.
                                                    Jeśli lekarz wymiguje się twierdząc, że nie zna takiego leku, to niech
                                                    sprawdzi w swoich leksykonach leków, możesz też wydrukować ulotkę z internetu.

szkoda czasu na złe samopoczucie.

a.
                                                  • apraw NOWE WYNIKI 4.08.11 04.08.11, 19:35
                                                    Właściwie nic się nie zmienia i zapewne bez Novo się nie zmieni, ale dla porządku wpisuję ostatnie wyniki na dawce 125 Euthyroxu. Żaden z lekarzy nie zareagował na prośbę zmiany leku - szkoda gadać. Ostatnio usłyszałam od pani endokrynolog -profesor- że FT3 przy Hashimoto w ogóle nie powinnam się badać i że wyniki wcale nie są miarodajne... Jak zwykle, najczulsze jest TSH i powinnam zmniejszyć dawkę. No cóż...

TSH 0,233 (0.3-3.6)
                                                    FT3 2,31 (2.6-5.4) = -10,36%
                                                    FT4 1,22 (0.8-1.7)= 46.67%

• apraw Re: NOWE WYNIKI 4.08.11 06.08.11, 14:06
                                                    Jestem szczęśliwa, bo stało się to, co uważałam za niemożliwe. Byłam dotąd u 6 endokrynologów i żaden nie zareagował na niskie FT3. Postanowiłam iść do kolejnego, bo trafiła się okazja na wizytę z dnia na dzień na NFZ. Wprawdzie lekarz nie zareagował na niskie FT3, tylko na objawy (wciąż senność, opóźnienie reakcji etc.) - sam zaproponował Novo100, mówiąc, że leczy tym specyfikiem ponad 100 pacjentów.
                                                    To tyle, pozdrawiam Was serdeczniesmile
                                                  • apraw Senność po Novo 16.08.11, 12:53
                                                    Biorę Novo 100 i jestem niesamowicie senna. Z pozytywów - unormowanie ciśnienia (120/80 lub niższe, ale z różnicą między skurczowym a rozkurczowym 40). Serce bije wolno, 65 uderzeń na minutę. Zastanawiam się, czy nie dołożyć 25 Euthyroxu na rozruszanie.
                                                  • hashi-tess Re: Senność po Novo 16.08.11, 14:00
                                                    czy tak po prostu zamieniłaś euthyrox na novo?
                                                    1.03. Aleksandra pisała, że należy część euthyroxu
                                                    zamienić na novo. Szkoda, że nie wzięłaś tego wpisu
                                                    pod uwagę.

Byłaś na dawce 125 euthyroxu /T4/, prawda?
                                                    zamieniłaś to na novo, w którym jest T4 w mniejszej ilości.
                                                    I dlatego wcale się nie dziwię, że tak się czujesz.

Musisz porównać zawartość T4 w euthyroxie i novo,
                                                    i napisz co planujesz zrobić.
                                                  • apraw Re: Senność po Novo 16.08.11, 15:54
                                                    Od jutra dokładam do 100 Novo 25 Euthyroxu, tak więc będzie 25 T3 i 125 T4.
                                                  • hashi-tess Re: Senność po Novo 16.08.11, 16:11
                                                    zapomniałam Cię jeszcze zapytać czy novo bierzesz w jednej dawce
                                                    czy w kilku.
                                                    Jeśli bierzesz ją jednorazowo, to napisz jak się czujesz.
                                                  • hashi-tess Re: Senność po Novo 16.08.11, 16:13
                                                    rozważałaś wycięcie tarczycy?
                                                    omawiałaś to z jakimś endo?
                                                  • apraw Re: Senność po Novo 16.08.11, 22:59
                                                    Novo biorę rano, tak jak Euthyrox. Nie czuję na razie żadnych zmian, z wyjątkiem potężnej senności i spowolnienia (ale pewnie dlatego, że w 100 Novo jest 100T4, a przed zamianą brałam 125). Bałam się reakcji organizmu na T3, ale absolutnie nic nie czuję, żadnego przyspieszenia. Może przyjdzie z czasem, a może mam jeszcze za mało T3 (ostatni wynik to troszkę ponad minus 10 FT3).
                                                    Nikt mi nie proponował wycięcia tarczycy ( z wyjątkiem Ciebie, Hashiwink). Zdaję sobie sprawę, że być może wówczas byłoby łatwiej z doborem dawki i leczeniem.
                                                  • motylek_8403 Re: Senność po Novo 22.01.12, 14:59
                                                    Cześć smile założyłam nowy wątek ale tutaj też się wpiszę smile może szybciej Ktoś odpowie smile

Mam zdiagnozowane hashimoto - leczę się od ponad roku - w ubiegłym roku w lipcu poroniłam 6 - tygodniową ciążę - według endo i gin tarczyca nie miała z tym nic wspólnego bo w tym czasie wszystkie hormony były idealnie opanowane - po prostu przypadek i tyle sad

Na dzień dzisiejszy:

P/c anty TG 529 - norma <115
                                                    P/c anty TPO 202.8 - norma 0.0-34.0

Przy dawce euthyrox N 25 na dzień 23.11.2011:
                                                    TSH 4.67 norma 0.27 do 4.20
                                                    FT3 3.12 - norma 2.57 do 4.43
                                                    FT4 1.0 - norma 0.9 do 1.7

Na dzień 13.01.2012 nadal ta sama dawka euthyrox 25
                                                    TSH 5.16
                                                    FT4 0.9
                                                    od dnia 18.01.2012 dawka euthyrox N 50
                                                    mój prioprytet to ciąża !!!
                                                    proszę o sugestie odnośnie dawki tabletek itp.
                                                    jestem pod opieką 2 endo ale wszystko wskazuje na to, że muszę znaleźć trzeciego ale mądrego crying
                                                    Z góry dziękuję za info smile
                                                  • aleksandra_01 Re: Senność po Novo 22.01.12, 16:20
                                                    motylek_8403 napisała:

> Cześć smile założyłam nowy wątek ale tutaj też się wpiszę smile może szybciej Ktoś od
                                                    > powie smile

tak nie można robić. załóż swój wątek (nie widziałam, żebyś założyła), to jest wątek leczenia innej forumowiczki.

a.
                                                  • motylek_8403 Re: Senność po Novo 22.01.12, 16:29
                                                    Przepraszam za zamieszanie smile a wątek swój mam założony oddzielnie tytuł: Hashimoto smile raz jeszcze przepraszam smile
                                                  • apraw NOWE WYNIKI 25.02.2012 03.03.12, 16:07
                                                    Witam po dłuższej przerwie.
                                                    Od sierpnia byłam na Novo 100 + 25 Euth. Tabletek starczyło na 50 dni - nie robiłam jednak wyników- zaniedbałam sprawę. Następnie nie mogłam dostać się do endo (końcówka roku i brak miejsc), więc przeszłam na Novo 75 plus 50 Euth. (Novo 75 udało mi się odkupić; rodzinna stwierdziła, że nie przepisze Novo). W końcu zrobiłam wyniki przed wizytą u endo. Co do samopoczucia - w sumie nieźle, ale ostatnio miałam wiele stresu w pracy, a moja tarczyca reaguje na tenże natychmiast (powiem tylko, że po jednorazowym stresującym wydarzeniu miałam puls 120, biegunki, drżenie rąk, bezsenność, płaczliwość, czyli klasyka nadczynności). Trwało to krótko, ale niestety w tym mniej więcej czasie robiłam wyniki. I oto one (tsh na zlecenie endo).
                                                    TSH 0,005 (0,3-3,6)
                                                    FT4 1,63 (0.8-1,7) 92,22%

Endo stwierdził, że TSH jest za niskie, na dodatek zbadał puls, drżenie rąk etc. i wszystko mu się zgadzało. Powiedział, że 0,05 jeszcze może być, ale ten wynik nie. Na FT3 i 4 nawet nie chciał spojrzeć. Zapytałam, czy nie jest tak, że przy Novo tsh spada. Potwierdził, ale zaraz dodał, że poziom 0,005 jest mimo wszystko zbyt niski. Przepisał Novo75 i kazał koniecznie przyjść za 2 miesiące (nawet bez zapisów).

Będę wdzięczna za jakiś komentarzsmile.
                                                  • matyldzia38 Re: NOWE WYNIKI 25.02.2012 05.03.12, 18:19
                                                    Witaj Apraw, ja tez mialam wszystkie przeciwciala aktywne, ostatnie badanie wykazalo jednak Trab ujemny co mnie zaskoczylo i ucieszylo jednoczesnie...napisz mi prosze czy badalas ostatnio TRAB, czy nadal sa dodatnie ,?? jak wyglada Twoja tarczyca , ostatnie usg..
                                                    czy caly czas czujesz sie niedoczynnie tzn spiaca i wszystkie te przyjemnosci, czy masz tez oznaki nadczynnosci przy aktywnych trab ???

pozdrawiam Cie serdecznie
                                                    m
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI 25.02.2012 06.03.12, 17:53
                                                    Otóż jak się obecnie sprawa ma z TRAB-ami, nie wiem. Wydaje mi się, że są minimalnie aktywne, bo w ostatnim rzucie lekkiej nadczynności miałam problemy oczne (częste mruganie, mroczki przed oczyma, uczucie wypierania, ale bez wytrzeszczu). Jestem teraz na 75 Novo, czyli biorę aż o 50 T4 mniej niż ostatnio, ale czuję się dobrze, tzn. senność w normie, a rano - gdy się rozchodzę -nawet pewne pobudzenie i lekkie rozedrganie, które szybko mija, na szczęście. Rzuty nadczynne przy suplementacji tyroksyną przebiegają spokojniej niż przy klasycznym GB; wtedy nie mogłam spać, chodzić( ze względu na męczliwość) -istnienie stawało się udręka z powodu wyczerpania i przyspieszenia organizmu. Teraz to taki misz masz objawów nad- i niedoczynności, w sumie dziwne, jeszcze nie zdążyłam się przyzwyczaić.

Co do USG - tarczyca malutka, coś między 3 a 4 ml, pełno zwłóknień, które przed laty były torbielkami; zdecydowanie obniżony przepływ ech.

Pozdrawiam serdeczniesmile
                                                  • apraw Dziwne... 13.03.12, 21:01
                                                    No właśnie, raptem jestem od półtora tygodnia na nowej dawce, zmniejszonej (Novo 75), a czuję się dziwnie. Dopadła mnie okropna płaczliwość i rozchwianie emocjonalne- jak za starych "dobrych" nadczynnościowych czasów. Tachykardii nie mam, spać mogę, ale w chwilach pobudzenia emocjonalnego drżą mi kończyny i pocę się bardziej. Sama nie wiem, jak to interpretować. W sumie biorę o 50 T4 mniej- to chyba dużo. Czy to możliwe, żeby tak dziwnie objawiała się niedoczynność? A może to rzut choroby?
                                                    Chyba najrozsądniej będzie zrobić badania- FT3/FT4, ale czy już teraz, czy jeszcze przeczekać 2 tygodnie?

Dzięki za dobre radysmile
                                                  • apraw Bactrim a tarczyca 05.04.12, 21:41
                                                    W związku z nawracającymi infekcjami (oskrzela, zatoki...) przepisano mi Bactrim. Wyczytałam w ulotce, że należy zachować ostrożność w przypadku chorób tarczycy. Tylko co to znaczy? Jaki ma wpływ przyjmowanie tego leku na np. wchłanianie syntetycznych hormonów? Jeśli ktoś mógłby mnie oświecić, byłabym wdzięczna.
                                                  • procesor Re: Bactrim a tarczyca 05.04.12, 23:32
                                                    takie rzeczy to powinien ci lekarz powiedzieć...
                                                    a w ogóle ten co przepisywał wie że masz Hashi?
                                                    hm...
                                                  • apraw NOWE WYNIKI 02.05.2012 02.05.12, 15:44
                                                    Nie jest dobrze, co zresztą czuję. Po chwilowej nadczynności przyszedł dół, co pokazują wyniki. Nie będę nawet przeliczać na procenty, bo gołym okiem widać, że jest kiepsko. Biorę 75 Novo. Lekarz kieruje tylko na TSH, a wiadomo, jakie jest przy Novo (TSH= 0,054).

FT3= 2,54 (2,6-5,4)
                                                    FT4= 0,863 (0,8-1,7)

Niestety, lekarz nie patrzy na wolne hormony i powie, że jest dobrze, bo TSH odrobinę wzrosło... Ech, życie... Trzymam się go, bo przepisuje Novo (nikt dotąd nie chciał).

Pozdrawiam majowosmile
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI 02.05.2012 14.05.12, 17:15
                                                    Jestem po wizycie u endo. Niestety, dla niego TSH to świętość. Twierdzi, że jestem w NADCZYNNOŚCI. Mówi, że wolne hormony nic nie znaczą przy suplementacji tyroksyną, jedynie oznacza się je u kobiet w ciąży. Zażądałam wyższej dawki, opisując objawy (senność, spowolnienie, tycie, suchą skórę...). Przepisał 100 Novo, ale niechętnie, bo jego zdaniem wpadnę W JESZCZE WIĘKSZĄ NADCZYNNOŚĆ. Powiedział, że 100 Novo = 150 Euth. Dodał, że moje niskie tsh może wynikać z kłopotów z przysadką, ale to łatwo sprawdzić, wystarczy odstawić hormony na 2 tyg. i zrobić tsh. Jeśli będzie niskie, wskaże na kłopoty z przysadką. Jeśli urośnie - wskaże niedoczynność.
                                                    Dziewczyny, czy jest jakieś źródło naukowe potwierdzające fakt, że T3 drastycznie obniża TSH? Chciałabym mu to podsunąć pod nos przy kolejnej wizycie.
                                                  • procesor Re: NOWE WYNIKI 02.05.2012 14.05.12, 23:35
                                                    nie rozumiem czemu trzymasz się tego lekarza
                                                    owszem, mnie też Novo przepisał endokrynolog - ale teraz jak mi potrzeba to normalnie wypisuje mi recepty internista, mam zaświadczenie od endo że jestem pod opieką, a dawki jakie mi sa potrzebne i tak ja podaję interniście

też szukałam takich źródeł ale w końcu odpuściłam douczanie niedouczonego lekarza i leczę się u takiego co słucha pacjenta smile

masz bardzo niskie wyniki, zwiększenie dawki niezbędne
                                                    od kiedy to novo = euthyrox???
                                                    musisz sama dojść do dawki jaka ci jest potrzebna, na podstawie ft4 i ft3 oczywiście
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI 02.05.2012 15.05.12, 18:49
                                                    Trzymam się tego lekarza, bo wypisuje mi Novo. Nie dostałam od niego info do internisty, że ten ma mi przepisać Novo (mam taką o Euth.). Niestety, w moim regionie (czyli na płn. wschodzie Polski) nie znalazłam innego endo, który zaryzykowałby przepisanie Novo. Nie znalazłam takiego też w Białymstoku. Do Warszawy mam 5 godzin drogi... Po prostu korzystam z tego, z czego mogę skorzystać przy minimalnym wysiłku, bo na taki mnie tylko stać.
                                                  • procesor Re: NOWE WYNIKI 02.05.2012 15.05.12, 21:36
                                                    to znajdź myślącego rodzinnego
                                                    sama spróbuj, poproś o receptę na inną dawkę - mnie się nie zdarzyło żeby któryś odmówił
                                                  • procesor Re: NOWE WYNIKI 02.05.2012 15.05.12, 21:53
                                                    zerknęłam na twoje wyniki z sierpnia i lutego

sierpień
                                                    TSH 0,233 (0.3-3.6)
                                                    FT3 2,31 (2.6-5.4) = -10,36%
                                                    FT4 1,22 (0.8-1.7)= 46.67%

to było na 125 euthyrox

luty
                                                    TSH 0,005 (0,3-3,6)
                                                    FT4 1,63 (0.8-1,7) 92,22%

to było na Novo 100 + 25 Euth przez 50 dni, potem na Novo 75 plus 50 Euth. czyli pokazuje efekty tego drugiego dawkowana bo tak było przez długi cza sprzed badaniem

teraz
                                                    (TSH= 0,054).
                                                    FT3= 2,54 (2,6-5,4) - poniżej normy
                                                    FT4= 0,863 (0,8-1,7) na dolnej granicy

samo 75 Novo

jesteś niekonsekwentna
                                                    to TY musisz pilnowac lekarzy i pilnowac siebie
                                                    mnie wygląda na to że dawka 100 Novo była wtedy OK, niepotrzebnie dołożyłaś 25 Euth.
                                                    co gorsza, zamiast domagać się recepty na 100 novo - zamieniłaś na 75 N +50 E - dawałaś mniej potrzebnego T3 a za dużo T4

myślę że 100 Novo to teraz dobry poczatek - wytrzymaj na tej dawce minimum 4 tygodnie albo lepiej 6 i sprawdź wyniki, wtedy na ich podstawie będzie można stwierdzić czy i co trzeba zmienić

i co z ferrytyną i B12? może tu też masz niedobory , to też pogarsza przemianę
                                                  • hashi-tess Re: NOWE WYNIKI 02.05.2012 15.05.12, 22:20
                                                    apraw,
                                                    nie słuchaj tego endo bo on niewiele wie n/t zażywania novo.
                                                    procesor dobrze prawi.
                                                    Powinnaś sama nauczyć się dawkowania hormonów.
                                                    Tu na forum zawsze Ci ktoś pomoże.
                                                    A w/g mnie to żadna filozofia.
                                                  • apraw Re: NOWE WYNIKI 02.05.2012 15.05.12, 22:50
                                                    Dzięki, dzięki, dzięki za pochylenie się nad moimi wynikami i za wnikliwy osąd. Rzeczywiście ferrytyny dawno już nie robiłam, a z B12 nie mam problemu (połowa normy). Od jutra zaczynam 100 Novo i zobaczymy, jak będzie.
                                                  • apraw Reakcja alergiczna na lignokainę 22.05.12, 14:39
                                                    Postanowiłam zacząć robić porządek z zębami. Byłam dzisiaj u dentysty. Wahałam się, czy wziąć znieczulenie, ale nie byłam pewna swojej ósemki i zgodziłam się na zastrzyk. Przez 20 minut było OK i nagle, dosłownie w sekundzie, spuchłam tak, że nie widziałam na oko (połowa twarzy jak balon, na szczęście nie zajęło krtani). Oczywiście szpital, leki odczulające itp. Czy ktoś z Was miał tak? Czy istnieje prawdopodobieństwo, że moje Hashi jakoś się od tego przyczyniło?
                                                    Pozdrawiam cieplutkosmile
                                                  • apraw Depresja 15.08.12, 21:37
                                                    Wertuję ostatnio temat związku niedoczynności z depresją - z marnym jednak skutkiem. Oczywiście ma to związek z moim samopoczuciem. Zastanawiam się nad przyczyną obniżonego nastroju, który trwa i trwa, i - niestety- pogłębia się bardzo. Suplementuję tyroksynę już 3 lata. Fakt, że zmagam się z niskim FT3. Mocno zastanawiam się jednak nad wizytą u psychiatry, ale zanim udam się do specjalisty, wykonam badania hormonów.
                                                    Być może czas przestać się łudzić, że wystarczy wyrównać poziom hormonów, aby wyleczyć się ze smutku. Oczywiście mam na myśli tylko i wyłącznie siebie.

Pozdrawiam Was cieplutkosmile
                                                  • apraw Wyniki 20.08.2012 20.08.12, 16:18
                                                    Wreszcie zrobiłam nowe wyniki (dawka 100 Novo, od początku maja).
                                                    TSH (skierowanie od lekarz) 0,004 (0,3-3,6)
                                                    FT3 3,75 (2,6-5,4) 42,14%
                                                    FT4 1,15 (0,8-1,7) 38,89%

Pierwszy raz, odkąd suplementuję hormony, mam zbliżony poziom FT3 i FT4. Zapewne, dla lepszego samopoczucia, powinnam dodać Novo. Jak myślicie, 25 Novo nie będzie za dużo?
                                                  • hashi-tess Re: Wyniki 20.08.2012 20.08.12, 16:45
                                                    dodaj novo 12,5 i euthyrox 25mikro.

Wcale się nie dziwię, że masz problem z obniżonym
                                                    nastrojem bo uważam, że to nie jest depresja.
                                                    Ja przy takich poziomach hormonów leżę na łóżku
                                                    cały dzień i cierpię również psychicznie.
                                                  • apraw Re: Wyniki 20.08.2012 20.08.12, 18:47
                                                    Dzięki, Tesssmile
                                                    Zacznę od jutra dzielenie tableteczek. I wstrzymam się na razie z lekarzem od duszy. Poczekam na działanie nowej dawki pełna nadziei, że będzie lepiej.
                                                  • apraw Problem ze wzrokiem 23.08.12, 19:23
                                                    Podwyższyłam nieznacznie dawkę- na razie o 12,5 Novo. Niestety, od razu zaczęły się problemy oczne- wypychanie gałki, ból przy poruszaniu okiem. Jutro wrócę do starego dawkowania; chcę zaobserwować, czy ból będzie się utrzymywał, bo może nie ma związku z tarczycą. W każdym razie czuję duży dyskomfort, a co będzie- zobaczymy. Może ktoś z Was też tak miał?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka