Dodaj do ulubionych

Zupa krem potrzebna od zaraz

22.01.14, 23:25
Dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na zupę krem. Syn ma w niedzielę urodziny, trzeba mi czegoś ciepłego z grzankami lub groszkiem. Ostatnio miałam z pieczarek. Słyszałam o brokułach i marchwi z mleczkiem kokosowym. Trza mi czegoś nie skomplikowanego i żeby dobre było... wink
Obserwuj wątek
    • kwintesencja_patologii Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 22.01.14, 23:53
      Ja robię czasami taką:

Zupa marchewkowo-pomarańczowa

0,5 kg marchwi
      1 średnia cebula
      750 ml bulionu warzywnego
      sok z 2 pomarańczy
      starta skórka z połówki pomarańczy
      2 łyżki posiekanej mięty
      2 łyżki oliwy

Umyć, obrać marchewkę i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić cebulę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchewkę. Lekko podsmażyć. Zalać bulionem, wrzucić miętę, skórkę, gotować ok. 20 minut, aż marchewka będzie bardzo miękka. Dolać sok pomarańczowy, przyprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować. Można podawać z łyżką gęstego greckiego jogurtu. Posypać miętą pokrojoną w paseczki lub odrobiną startej skórki pomarańczowej.

Brzmi kontrowersyjnie, ale smakuje wspaniale smile
    • magjug Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 07:59
      ja robię zupę - krem z pietruszki, tej białej części, dokłądny przepis jutro podam, bo w firmie siedzę. A podaje się toto z wędzonym łososiem, genialnesmile i zapychasmile
    • wilma1970 Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 09:09
      Ja robię brokułową wg Gordona Ramsaya, poszukaj w necie jest filmik.
      Robię tak: do osolonej gotującej się wody wrzucam brokuła, pokrojonego na kawałki, ale całego, razem z głąbem, głąb potem wyrzucam, bo jest za włóknisty, ale gotując się oddaje smak do wywaru. Woda musi być wrząca, inaczej brokuł straci kolor.
      Gotuję chwilkę (nie umiem podać czasu...aż nóżki brokuła zmiękną, a "kwiatki" nie rozgotują się na pulpę). Potem do blendera wrzucam warzywa z wodą spod brokuła imiksuję, regulując gęstość kremu przez dolewanie wody. Warto najpierw wlać mniej i potem po trochu dolewać, niż wlać na początku za dużo...ale to oczywiste. Podrasowuję zupę dodając do niej plaster koziego sera (Gordon radził, by przed krojeniem ogrzewać nóż w wodzie - łatwiej przechodzi przez kleisty ser), posypuję prażonymi płatkami migdałów albo orzechów włoskich. I włala!
      Lubię też zupę selerową.
      1 seler (dla nas taki wielkości pięści Hulka) pokrojony w kosteczkę podsmażam na maśle z cebulą, potem przykrywam i duszę ok. 10 minut. Zalewam gorącym bulionem warzywnym (gdy karmię wegetarian z naszej rodziny) albo mięsnym. Napomykam tylko, że buliony nie z kostki, tylko z mego potu, krwi i łez robione tymi ręcami! Nie patrzę na garnek, wiadomo, że obserwowana woda gotuje się dłużej, więc podziwiam widoczki za oknem wink
      Potem wszystko miksuję. Dodaję śmietanki, czasem żółko, ok 100 g sera roquefort ew danish blue i biały pieprz.
      • bebe52 Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 10:03
        ja polecam ten przepis,zupa wychodzi pyyyyyyyyyyyyyyychotka
        www.wielkiezarcie.com/recipe8263.html
        • opium74 Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 10:08
          - z zielonego ogórka
          - z dyni
          - chleobowo-czosnkowa
        • beautywomen Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 16:30
          bebe52 napisała:

> ja polecam ten przepis,zupa wychodzi pyyyyyyyyyyyyyyychotka
          > www.wielkiezarcie.com/recipe8263.html

Dzięki dziewczyny jesteście jak zwykle nieocenione wink
          Wykorzystam na najbliższych urodzinach przepis bebe53, bo chodziły za mną te brokuły. Wszystkie następne będę testować...
          Życzcie smacznego wink
      • mathiola Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 18:24
        Wilma dzięki, tego selera jutro opatentuję, nie wpadłam na to smile
      • szarsz Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 21:47
        Ja robię praktycznie identyczne kremy, do brokułów dodaję łyżkę masła. Brokuł + masło + prażone płatki migdałów, moje ulubione smile

A ten selerowy to już w ogóle cud miód, najlepiej ze słodką, tłustą śmietanką.
    • olinka20 Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 10:34
      OStatnio odkryłam kalarepke na nowo i skremiłam ją do zupy wink
      Kalarepki w kawałki, ze 2 ziemniaki tez, przesmazyc na oliwie, zalac bulionem warzywnym, gotowac do miekkosci, zmiksowac.
      W trakcie gotowania podsypac przyprawami jakie lubisz, u mnie najczesciej chili, papryka ostra, imbir, lubie ostre zarcie.
      • cudko1 Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 13:19
        ha to już wiem czemu cię lubię pomimo tych kotów wink uwielbiam ostre żarcie suspicious
    • mme_marsupilami Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 12:01
      Jak krem to wiadomo ze zupa sportowa smile
      • little_fish Re: Zupa krem potrzebna od zaraz 23.01.14, 17:49
        z selera, z odrobiną śmietanki i siekanymi orzechami włoskimi. Mniam
    • mathiola najszybsza 23.01.14, 18:16
      z zielonego groszku z puszki. Cebulę pokroić, poddusić z czosnkiem, zalać wodą, dodać ziemniaka albo dwa, na koniec wrzucić groszek z puszki albo dwóch. Zmiksować, doprawić. Można zabielić śmietaną. Roboty na tyle, ile gotuje się ziemniak.
      Jak moje dzieci jedzą, to znaczy że jest dobra smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka