Dodaj do ulubionych

remont kuchni

04.02.14, 14:27
Podpowiedzcie proszę: jaki kolor ścian byście wybrały do kuchni (z oknem - południe, 7mkw).
Nowe meble będą jasne (jasne drewno), z blatem: jasne aluminium. Sprzęt AGD jest biały.
I tak dumam, nie mam pomysłu.
No i drugie pytanie: myślę o szarym zlewozmywaku granitowym. Dobry pomysł? Macie jakieś doświadczenia?
No i na koniec: malować będziemy sami - o czym muszę pamiętać, jakieś złote rady?
Obserwuj wątek
    • jk3377 Re: remont kuchni 04.02.14, 15:09
      ja mam kuchnie czerwowno -czarną, ściany szare jasny.
      a zlewozmywak mam z fragranitu- moze o tym pomyśl-jest swietny nic go nie rusza. jest drozszy, ja kupowalam przez net w euro rtv/agd. mam czarny smile
    • olinka20 Re: remont kuchni 04.02.14, 15:31
      Jasnoszary? Jasny lawendowy?
      Granitowe zlewozmywaki mi sie bardzo podobają, ale doswiadczenia nie mam zadnego wiec nie pomoge wink
    • guderianka Re: remont kuchni 04.02.14, 15:31
      Sciany jasny popiel ?
      Zieleń mi nie pasuje do kuchni (mam takie meble wrrrrr), czerwony zbyt agresywny, czarny zbyt "sztywny" niebieski nie kuchenny
      Ja nie lubię zlewaków granitowych-kwestia gustu, podobają mi się zwykłe nierdzewne szare

Malować sami-ale co teraz jest na ścianach, malować czym, będą płytki (płyta) w obszarze zlewu i kuchenki (fajna sprawa)
      • aqua48 Re: remont kuchni 04.02.14, 16:35
        ja lubię pomarańczowe kuchnie. Mam na ścianie taki bardzo, bardzo rozbielony pomarańcz, świetnie wygląda i nie jest agresywny. A poza tym ładnie się "starzeje".
        • dlania Re: remont kuchni 04.02.14, 18:53
          Ja lubie w ogóle pomarancze, żółcie i brązywink Kuchnie mam żółtą rozświetloną. Czerwony czy ciemny do mąłej kuchni to troche dół.
          Farba koniecznie zmywalna.
          • jk3377 Re: remont kuchni 04.02.14, 19:39
            no, wypraszam sobie, tez mam nieiwelką kuchnie i wlasnie czerwono-czarna i nie ma dołu. jest cudna, wszystkim sie podoba a nam szczegolnie, wiec niech kazdy mowi za siebie ok?
            • anetchen2306 Re: remont kuchni 04.02.14, 20:24
              Tez mialam jedna sciane w kuchni cala czerwona (malinowy odcien czerwieni). Fajnie wygladalo, inne sciany byly w kolorze kremowym.
              Teraz dwie sciany mam w kolorze "szampanskim" a dwie pozostale (raczej poltora= w kolorze piaskowym. Meble to jasna sosna, kafle brazowe (takie opalane).
              Na wiosne bede lakierowac mable na bialo. O reszcie musze tez jeszcze pomyslec. Bo mi sie kolory juz znudziy.
            • dlania Re: remont kuchni 04.02.14, 21:27
              Uwierzę, jak dasz zdjęciawink
              • jk3377 Re: remont kuchni 04.02.14, 22:14
                nie zalezy mi zebys mi uwierzyła hahahh nie znam cie i nie zalezy mi na twojej opinii. wiem co mam i jak mam. wiem bo slysze co mowia rozne osoby o roznych gustach, szczere i nieszczere heheh jest po prostu wow! a zdjecia tylkozaufanym, wiec sorybig_grin
                • dlania Re: remont kuchni 04.02.14, 22:29
                  Haha, ale ubawbig_grin
                  • jk3377 Re: remont kuchni 05.02.14, 10:07
                    no haha, zgadzam się. kurcze, jak niewiele potrzebujesz zeby sie dobrze bawicuncertain ciesze sie,ze ci radosci dostarczylam wink
                    ja mimo wszystko potrzebuje wiekszych bodzców do dobrej zabawysmile
                    • dlania Re: remont kuchni 05.02.14, 10:10
                      jk3377 napisała:

> ja mimo wszystko potrzebuje wiekszych bodzców do dobrej zabawysmile

Np. czerwonej kuchni, idź cos pogotuj, może sie podniecisz.
                      • dlania Re: remont kuchni 05.02.14, 10:10
                        a przepraszam, zapomniałam dodać: haha
                      • jk3377 Re: remont kuchni 05.02.14, 12:34
                        czyli twoja wczesniejsza wypowiedz to był efekt podniecenia moim wpisem??? ech, ludzie jednak sie od siebie znacznie roznia hehehe
                        a gotowac raczej nie lubie, choc umiem, a podniecam sie zupelnie czym innym niz sugerujesz smile
                • pszczolaasia Re: remont kuchni 05.02.14, 10:11
                  a... szkoda. bo bylam ciekawa. wiecej czerwieni czy czerni masz? bardziej blyszczace matowe? jakie?
                  • opium74 Re: remont kuchni 05.02.14, 11:36
                    ja mam czerwony MDF błyszczacy z drobinkami brokatu, do tego blat czarny w kwiatki też prawie czarne. Kafle na podłodze grafitowe big_grin
                    wiem ze brzmi dziwnie ale nie wygląda oczojebnie wbrew pozorom i jest bardzo energetycznie.
                    • pszczolaasia Re: remont kuchni 05.02.14, 11:43
                      fota bo nie uwierze....
                      big_grin
                      • opium74 Re: remont kuchni 05.02.14, 12:00
                        nie zwykłam zamieszczać prywatnych fot w sieci ale jak bedę miec posprzatane to może gdzieś wrzucę na chwile smile
            • pszczolaasia jotka 05.02.14, 10:09
              poka foty cio?
              moja kuzynka ma mala kuchnie jak ja- mieszkam nad nia- i ma grafitowo-po0maranczowa i jak dla mnie wyglada to yyyy....zle.
              okno mamy na zachod. mala i waska kuchnia.
              ja chce zrobic biale meble. takie jakby drewniane ale biale albo bardzo jasne. aktualnie mam jakby w korku i sa po prostu za ciemne.
              albo kremowe zrobie... jeszcze troche czasu mam do kuchni...na szczescie.
              • jk3377 Re: jotka 05.02.14, 12:31
                ano maszsmile na jeden dzien moge wrzucićwink
                picasaweb.google.com/106410723921144944757/Dom?authkey=Gv1sRgCJH1nbXw86_xiQE#
                p.s. Dlania-czy mój czarny kibelek tez chcesz zobaczyc? wink aha, i wole hehe niz haha big_grin
                • pszczolaasia Re: jotka 05.02.14, 12:41
                  te czeresnie robia klimatbig_grin nie moja bajka ale jak kto lubi to i fajnie moze bycwink
                  ja wiem zem nie dlania ale tez mam taki ciemny kibel?
                  mialam ciemny kibelek keidys i tyle co sie na szmacie nalatalam zeby byl czysty to teraz dziekuje. choc sa sliczne....
                  pracowalam drzewiej w sklepie z glazura i terakota (wloska! jak moj szef lubil podkreslac wloska glazura i terakota!) i sie napatrzalam na cuuuuudneee zestawy lazienkowe wlasnie ciemne. potem sie wyleczylam. a sa naprawde piekne!!!! coponiektoresmile
                • nagako Re: jotka 05.02.14, 13:47
                  Super i odważnie, ale nie w moich klimatach. czułabym się przytłoczona.
                  • jk3377 Re: jotka 05.02.14, 14:18
                    no wlasnie, a mnie mdli jak są beże, brązy i żółcie... moja rodzona siostra była zachwycona moją, ale w zyciu sama by sobie takiej nie zrobila, tak jak i ja jejsmile
    • nagako Re: remont kuchni 04.02.14, 18:34
      Dziękuję za odpowiedzi.
      Zapomniałam o ważnym elemencie - na jednej ścianie są płytki (kuchenka, zlew) jasny beż, podobnie podłoga - to zostaje.
      Obecnie na ścianach jest zwykła farba (poza płytkami) Bardzo jasny beżowy.
      • guderianka Re: remont kuchni 04.02.14, 19:40
        no to fajnie by wyglądal mocniejszy kolor- ale to już zależy z jakim Ty się dobrze czujesz
        • opium74 Re: remont kuchni 04.02.14, 20:05
          Ale jakie jasne drewno?? Może być ciepła wpadająca w żółty sosna albo zimny bielony dąb. To robi kolosalna różnice.
          • nagako Re: remont kuchni 04.02.14, 20:59
            To taki ciepły kolor - Nie pamiętam nazwy...
            • opium74 Re: remont kuchni 05.02.14, 07:57
              Wiec już masz 4 kolory:
              Meble w kolorze ciepłego drewna
              Blat w kolorze aluminium
              AGD białe
              Kafle na ścianie beżowe
              Na podłodze są takie same czy inne??
              Bo na dość małej przestrzeni użycie zbyt wielu barw i faktur robi nieładnie zamieszanie.
              Na razie wg mnie nie masz nic co by to wszystko spinalo. Masz odcienie ciepłe: meble, kafle oraz zimne: szary blat i białe AGD.
              Spróbuj może wrzucić jakieś zdjęcia.
              Może zapytaj na "wnętrza mieszkań"
              Cieżko radzić kolor ścian jak się nie widzi kolorów innych
              • nagako Re: remont kuchni 05.02.14, 09:44
                To będzie trudne - bo najpierw muszę pomalować a później wchodzi gość z meblami.
              • opium74 Re: remont kuchni 05.02.14, 09:46
                https://www.kominek.com.pl/sites/default/files/nowoczesne/Piano_buk_jasny.jpg
                to taki kolor drewna?
                Tu masz dużą jasna kuchnię a zobacz jak oszczędnie dawali kolory.
                Ja ponieważ lubię odważne kolory poszukałabym czegoś z limonką do tego zestawienia - ale zielony to trudny kolor i łatwo przedobrzyć.
                Możesz zobaczyć jakby się komponował taki szaro-bezowy chyba Decoral takie miał...
                • nagako Re: remont kuchni 05.02.14, 12:00
                  Ciut jaśniejsze.
                  Dzięki za porady. Przymierzam się właśnie do szarości.
                  • opium74 Re: remont kuchni 05.02.14, 12:23
                    zobacz Dulux stepy Bengalu - taki pośredni między szarym a bezowym - oni na stronie maja fajny poradnik wyboru kolorów. Ten bengal to zmywalna z dzialu "kuchnia i lazienka"
                    • nagako Re: remont kuchni 05.02.14, 13:50
                      sprawdziłam sobie, hmm coś w tym stylu by mi chyba odpowiadało. Tylko jeszcze chłopa trzeba przekonać - ale to nie problem. [już widzę minę jego siostry dla której wszytsko musi być radosne i kolorowe wink ]
                      • opium74 Re: remont kuchni 05.02.14, 14:14
                        po pierwsze to nie kuchnia siostry. Ja też lubie ostre i intensywne kolory co nie znaczy że wszyscy tak mają mieć smile
                        kolor i szaleństwo możesz sobie dać w dodatkach. Np. kolorowy czajnik:
                        https://www.g6q5eh6mp8gp.az.pl/akord14/czaja1.jpg
                        lub ściereczki kuchenne czy inne akcesoria stojące na blacie - np.limonkowa doniczka z bazylią
                        Do takiej łagodnej bazy powinien w dodatkach pasowac i limonkowy i cytrynowy i morski-turkus
                        https://czerwonamaszyna.pl/images/products/aquanova/dozownik-do-mydla-aquanova-taco-limonka-4315,61986_0.jpg
                        np. taki dozownik do płynu do naczyń.
                        Dzięki temu będziesz mogła tańszym kosztem niż malowanie całości zmienić co jakiś czas wystrój kuchni smile
                        • nagako Re: remont kuchni 05.02.14, 14:21
                          Ja rak sobie zgryźliwie żartuję z tej siostry (to nie miałby być mocny kolor tylko taki jasny, słoneczny) - czasem wychodzi ze mnie zołza ale stwierdziłam że na złość komuś na czarno kuchni nie pomaluję wink
                          Dzięki za podpowiedzi smile
    • solejrolia Re: remont kuchni 04.02.14, 22:29
      jasne, błękitne lub bardzo jasno szare,
      lubię świeże, jasne i przestronne wnętrza.
      ( ciemne, i/lub ostre kolory pomniejszają wizualnie przestrzeń, więc jeśli kuchnia mała, to nie maluj tak)
      • mamaoskarka18 Re: remont kuchni 05.02.14, 09:38
        Ja mam trzy ściany pomalowane Dekoralem na orzeźwiająca limonka a na czwartej bardzo wąskiej szpachelką porobiłam z gipsu maziaje i pomalowałam na malinowo
    • jk3377 Re: remont kuchni 05.02.14, 12:17
      no i masz, juz jakis sęp wyczul sprawe heheh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka