jan.kran 10.11.14, 18:34 Ciekawa jestem czy pamietacie ten dzień , wizytę Kohla w Polsce , mszę w Krzyżowej , upadek Muru ? Czy dla ematki to prehistoria dawno zapomniana? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: Mur Berliński 25 lat. 10.11.14, 18:44 Miałam zamieścić ten post na ematce PP Ale tu też chętnie posłucham co macie do napisania Odpowiedz Link
aqua48 Re: Mur Berliński 25 lat. 10.11.14, 20:23 Siedziałam w domu z nowonarodzonym pierworodnym i przecierałam oczy ze zdumienia patrząc w telewizor przy karmieniu oseska (mała czerwona ruska Junost), bo nie wierzyłam w to co widzę. Wcześniej do głowy mi nie przyszło, że dożyję takich czasów. Układ wydawał się tak mocno trzymać, a okazał się kolosem na glinianych nogach... Odpowiedz Link
margotka28 Re: Mur Berliński 25 lat. 10.11.14, 22:51 pamiętam, ale bardziej utkwił mi w pamięci sierpień 89, obrady okrągłego stołu i pierwszy rząd Mazowieckiego. Szczerze? Wtedy miałam w dupie co się stanie z murem berlińskim. Odpowiedz Link
karra-mia Re: Mur Berliński 25 lat. 11.11.14, 11:24 Miałam 7 lat coś pamiętam, ale niewiele. Ale nadrobilam wszystkie luki w wiadomościach, bo podzielony Berlin do dziś mnie fascynuje. Ostatnio widziałam gdzieś zdjęcie satelitarne Berlina, na którym do dziś widać wyraźną różnicę między Berlinem wschodnim a zachodnim Odpowiedz Link
beata985 Re: Mur Berliński 25 lat. 11.11.14, 15:09 pamiętam sam fakt, co do szczegółów politycznych niestety-wtedy jeszcze guzik mnie obchodziło co się dzieje... za to wczoraj obejrzałam fajny film na ten temat tan nie o uadku tylko o powstawaniu muru.... Tunel do wolności.. i inny o zyciu w tamtych czasach-Życie na podsłuchu.... Odpowiedz Link
aqua48 Re: Mur Berliński 25 lat. 12.11.14, 18:05 beata985 napisała: > za to wczoraj obejrzałam fajny film na ten temat > i inny o zyciu w tamtych czasach-Życie na podsłuchu.... > No fajne to życie na podsłuchu raczej nie było.. Odpowiedz Link
beata985 Re: Mur Berliński 25 lat. 12.11.14, 18:13 no samo życie i podsłuchy to nie, chodzi mi oto, że z zaciekawieniem obejrzałam film o tym co działo sie w tamtych czasach...w tym sensie.. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Mur Berliński 25 lat. 11.11.14, 20:23 Nie pamietam kompletnie, ale Berlin kocham wielka miłoscią, bardzo mi sie to miasto podoba Aha 25 lat temu miałam 9 lat Odpowiedz Link
dlania Re: Mur Berliński 25 lat. 12.11.14, 19:07 Ja miałam 12 i nie pamiętam. Tzn. na pewno oglądałam w tv i widziałam co się dzieje, choć pewnie nie zdawałam sobie sprawy z historycznej doniosłości wydarzenia. Ale bez ściemy, nie przeżywałam tego, bo interesował mnie wtedy new kids of the block, Patryk w I klatki, pierwsza miesiączka i klasówka z chemii. Odpowiedz Link
dorcia1234 Re: Mur Berliński 25 lat. 12.11.14, 20:22 ja miałam 17 i zdecydowanie bardzie interesowały mnie manifestacje przeciwko budowie elektrowni jądrowej w Żarnowcu. Ale w tym roku byłam w Berlinie i muszę przyznać, że pozostałości muru berlińskiego i wkomponowanie go w architekturę miasta robią wrażenie. Odpowiedz Link
robbea1 Re: Mur Berliński 25 lat. 13.11.14, 09:19 Pamiętam dość dokładnie jak z koleżanką rozmawiałyśmy na ten temat i nie mogłysmy uwierzyć że to się dzieje naprawdę. Potem widziałam w telewizji jak ludzie rozwalali mur i tą radość i padanie w ramiona. Odpowiedz Link
nowi-jka Re: Mur Berliński 25 lat. 13.11.14, 09:43 tego dnia miałam 9 urodziny ale nie pamietam ani urodzin ani upadku muru Odpowiedz Link