Dodaj do ulubionych

Modlitwa Tekli B.

07.06.11, 13:10
magazynwaw.com/tekst/modlitwa-tekli-b/
Nie miałam wtedy pojęcia, że dziewczyna (w końcu kiedy zmarła, miała 27 lat, choć zdążyła wcześniej urodzić piątkę dzieci) PRAWDOPODOBNIE – bo nie jest to potwierdzone na sto procent – mieszkała w okolicy cyrkułu na Nalewkach, gdzie jej ojciec za carskich czasów był komisarzem policji. I że ktoś, czyli grupa pomysłowych radnych, zechce uhonorować domniemane miejsce jej narodzin akurat w Okrąglaku, bo tak nazywa się w lokalnym slangu okrągłe, najładniejsze podwórko na Muranowie. To nie przejdzie – uspokajałam samą siebie. Zwłaszcza, że pomysł entuzjastów miał niewielu, także wśród samych mieszkańców Okrąglaka. A poza tym nazwać cokolwiek w centrum miasta to-nie-takie-proste-mój-drogi: tony dokumentów, dyskusje, pozwolenia.

Dlatego kilka tygodni temu na widok niebieskiej tablicy z nazwą „Skwer Tekli Bądarzewskiej”, ustawionej w ekspresowym tempie pośrodku najładniejszego muranowskiego podwórka, najpierw zatrzęsło mną ze złości.
Obserwuj wątek
    • el_condorpasa Re: Modlitwa Tekli B. 07.06.11, 13:53
      Warszawianko ale masz zapłon. Skwer nazwali (umieścili tabliczkę 29.03.2011r.) ale się obudziłaś z tym postem :)

Więcej było na forum w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,25199,119933784,119933784,Bedzie_nowa_nazwa_trawnika_na_muranowie_Zobaczymy.html
      nawet się w nim udzielałaś
      • warszawianka_jedna Re: Modlitwa Tekli B. 07.06.11, 14:05
        oczywiście!
        cytuję fragment artykułu Beaty Chomątowskiej, w linku jest całość nie tylko o Tekli B.
        polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka