warszawianka_jedna 15.12.06, 11:32 macie może jakies orginalne i łatwe przepisy na dania wigilijne? ze mnie kucharka "taka sobie", podrzućcie parę pomysłów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warszawianka_jedna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 13:00 sloag napisała: > spryciula... :) hm, chyba nie znam takiej potrawy. Z czym to się je? ;-) Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 13:14 barszcz czerwony :) Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 13:44 niegrzeczna_czarna napisała: > barszcz czerwony :) KRAKUS, HORTEX? widzę, że tu same kucharki ;-) vvevsna pewnie będzie miała ciekawe pomysły. Odpowiedz Link
sloag Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:15 o jejku ale się czepiasz, np. bigos potrafię! :) Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:19 skoro nie barszczyk, to śledzie ;)))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
dwa-filary Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:25 kutia,pierogi z kapustą i grzybami,karp w sosie piwnym,karp w galarecie,śledzie w sosie musztardowym i----rapacholin Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:32 spotkałam się też z ziemniakami z cebulką, kiedyś :) Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:39 dwa-filary napisała: > kutia,pierogi z kapustą i grzybami,karp w sosie piwnym,karp w galarecie,śledzi > e > w sosie musztardowym i----rapacholin to podaj przepis na śledzia w sosie musztardowym Odpowiedz Link
dwa-filary Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:52 Sledz-Mariasy.Sos: bardzo drono pokrojona cebula, śol ,pieprz .w oddzielnej miseczce 3 łyżki śmietany i 1 łyżka musztardy/musztarda zależy od upodobania smakowego-łagodna lub ostra/ sos wynieszać z cebulką i polać śledzie.Ostatnio robiłam z musztardą francuską-pycha .Udekorować natką.Smacznego Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak wyśmienite śledzie w sosie musztardowym 15.12.06, 16:37 są sprzedawane na wagę w Bomi ;) na stoisku rybnym... Odpowiedz Link
dwa-filary Re: wyśmienite śledzie w sosie musztardowym 15.12.06, 16:41 ale to nie to co domowe!!!!! Odpowiedz Link
vvesna Re: przepisy na dania wigilijne 17.12.06, 19:58 > vvevsna pewnie będzie miała ciekawe pomysły. Oj, z dań tradycyjnych jestem kiepska, a z wigilijnych to już całkiem. Od paru lat przyjeżdżam na święta do mojej rodziny późno i zupełnie "na gotowe". A że większość z 12 dań podawanych w mojej rodzinie to są takie specyficznie wigilije i robi się jeden raz w roku, to jakoś nie mam okazji podejrzeć, jak to się robi. Odpowiedz Link
sugarbox Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:30 ...listek miętowy...oczywiście na koniec:) Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 15:36 sugarbox napisała: > ...listek miętowy...oczywiście na koniec:) koniecznie! Odpowiedz Link
kocio-kocio Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 16:18 Ula, proste przepisy to na co dzień. Na Wigilię to się orobi same wymyślne. Barszczyk na zakwasie? Nie ma sprawy. Pierogi? Luzzz. Kapusta z grzybami? Kutia? Co tylko chcesz, ale to nie proste i szybkie dania niestety. No chyba, że wszystko z kartonu lub mrożonki :o) Odpowiedz Link
niegrzeczna_czarna Re: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 16:43 A tak na poważnie, to karpik smażony. Łatwy i smaczny, a jak się tej fiszki nie lubi, może być przecież każda inna, nawet z kostka czy filecik :))))))Jeszcze zależy czy zapraszasz gości. Osobiście nie rozumiem tej całej bieganiny, spędzania całego tygodnia w kuchni, robienia 12 czy iluś tam dań, ale jeśli chcesz dobrze wypaść, to pierogi obowiązkowe, bigos z grzybem, barszcz czerwony, krokiety, ryba smażona, w galarecie,kutia i pewnie coś jeszcze ale nie jestem znawcą w tym temacie. Odpowiedz Link
aankaa może nie oryginalne ale bardzo proste - śledzie 15.12.06, 18:02 pierwsze układać warstwowo - najlepiej w przezroczystym naczyniu > przeciśnięte przez praskę (ugotowane) ziemniaki > majonez (można "rozwodnić" jogurtem) > pokrojone śledzie > majonez (itd) > utarte (gotowane) buraczki (można kupić gotowe) > majonez (itd) > przybrać pokrojonym w krążki porem następne polujesz na śledzie pt "przysmak warszawski" - są koloru łososiowego dodajesz drobniutko pokrojoną cebulę i posiekany koperek i jeszcze jedne wymieszane z drobno pokrojonym łososiem wędzonym i ananasem w kawałkach. Powinny być raczej w sosie śmietanowym kapusta z grzybami - w Arkadii (Carrefour) można kupić mrożone grzyby na wagę. Rewelacja za psi grosz. Wrzucasz do pichcącej się kapusty. Zero moczenia i babrania się. No i nie zapomnij o jednym: kapusta im częściej podgrzewana tym lepsza. Warto zacząć kilka dni wcześniej. Na noc możesz gar wystawić na balkon. Nie zaszkodzi jej nawet przemrożenie (ba, nawet pomoże) Odpowiedz Link
warszawianka_jedna tu są: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 19:44 kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=6 do wyboru do koloru. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: tu są: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 22:39 aanka napisała: kapusta z grzybami - w Arkadii (Carrefour) można kupić mrożone grzyby na wagę. Rewelacja za psi grosz. ze wsadem ro.............bakowym wczesniej mozna je wydłubać na następny dzień zupka marzenie dla tych co nie lubią kalorii.hihiiiiiiii. Taki dzień jest raz w roku preferuję dania własnego wyrobu,a że czasami nie wyjdzie to nie szkodzi zawsze jest powód do obgadania.Osobiście uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami w tym roku nazbierałam ich bardzo dużo i będą pierogi z grzybami i niewielką ilością kapusty. Iwony syn zrobił kiedyś pierogi z samymi grzybami piszę wam rewelacja niebo w gębie może też to zrobię . Odpowiedz Link
aankaa Re: tu są: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 23:21 > nie wszyscy uwielbiają zbierać grzyby > niektórym brak na to czasu > jak nie pasuje Ci wrzucanie gotowej mrożonki zawsze możesz rozrmrozić, namoczyć, odcedzić itp gusła nad sitkiem odprawiać :P ps - Kościół zezwolił na jedzenie mięsa w Wigilię - czego oczy nie widzą, to serce nie boli (tu: mały robaczek w garze) - u mnie nie podaje się/nie jada kapusty z grzybami ... A jak czytam forum "kuchnia" to wiele osób zastanawia się jaki tort (!) przygotować na wigilijny wieczór ... Odpowiedz Link
aankaa obecnych, wigilijnych, horrorów cd 15.12.06, 23:27 pojawiają się też przepisy na ... smażony filet (kostka mrożona) w panierce + ziemniaki z wody ot, tradycja i (internetowa) współczesność ;) Odpowiedz Link
marylalysiak Re: obecnych, wigilijnych, horrorów cd 15.12.06, 23:31 A co pwiecie na Karpia po Grecku, a tam nie karp tylko panga. Odpowiedz Link
aankaa jakakolwiek ryba "po grecku" 15.12.06, 23:35 Grecy nawet nie wpadli na pomysł żeby tak ją przyrządzić ;) Odpowiedz Link
marylalysiak Re: tu są: przepisy na dania wigilijne 15.12.06, 23:27 Przepraszam nie chciałm Cię urazić. Odpowiedz Link
aankaa na forum kuchnia 15.12.06, 23:45 znalazłam nawet pomysł, żeby do pieczonego karpia podać sałatkę jarzynową ... jeszcze ze 2/3 lata a Wigilia będzie przypominała "firmową kolację" zakończoną tańcami i karaoke Odpowiedz Link
kocio-kocio Re: na forum kuchnia 16.12.06, 08:36 Wiesz, modyfikacje typu sałatka jarzynowa, to też już tradycja. U nas też się ją w Wigilię jada. Bo jeszcze kilkanaście lat temu to było bardzo eleganckie danie podawane wyłącznie na przyjęciach. A że postna to i na Wigilię się załapuje. Karp i inne ryby rzeczne zostały zastąpione przez ryby morskie, bo nikt "śmierdzącej mułem ryby jeść nie będzie". I gites. Za to barszczyk mamy zawsze na zakwasie (no chyba że wypada kolej na grzybową), pierogi mama lepi sama, a kapusta z grzybami już zaczyna się gotować u babci. Odpowiedz Link