Dodaj do ulubionych

Herbatki i inne

20.06.06, 14:18
Czy ktoras z Was podaje dziecku do picia coś innego oprócz granulowanych
herbatek i soków. Chodzi mi np. o jakies herbaty parzone? Chciałabym
ograniczyć herbaty granulowane, bo wiem z doświadczenia moich bratanic, ze
można się do nich uzależnić na długie lata.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Herbatki i inne 20.06.06, 14:20
      daje wode mineralna "zywiec". o herbatach granulowanych bardzo zle mowia na
      oddziale, na ktorym lezy kajtek.... zdziwilam sie, bo sami kajtkowi przyniesli
      ZWYKLA czarna poslodzona herbate. wylalam do zlewu.wole podac granulowany
      rumianek albo wspomniana wode. soki kajtek pije okazjonalnie jako dodatek do
      deseru.
      • magalik Re: Herbatki i inne 20.06.06, 14:26
        w aptekach sa herbatki firmy PhytoPharm (albo cos takiego), np owocowe rubinki -
        pomaranczowa i cytrynowa, spokojny brzuszek, senne oczka, zatkany nosek itp. sa
        owocowo ziolwe wlasnie do parzenia - 20sz ok 6zl kosztuje.
        • wandalina Re: Herbatki i inne 20.06.06, 14:29
          A słodzisz te herbatki?
    • wandalina Re: Herbatki i inne 20.06.06, 14:28
      A gotujesz "Żywca"? Czytalam, ze ta woda mineralna ma przekroczone nromy, jesli
      chodzi o bakterie. Nie wiem, czy dotyczy to tez innych. Chcialabym dawac jakas
      wode mineralna Malej, ale nie wiem jaka.
      • magalik Re: Herbatki i inne 20.06.06, 14:33
        nie slodze, sama ich probowalam i ja wolalabym dosladzana ale malej nie slodze i
        pije. w przepisie jest ze jedna saszetka na 250ml ale ja rozrzedzam bardziej bo
        dosc mocne sa.
        sama sprobujsmile
        co do gotowania wody - uzywam primavery bo tansza.
        tak wogole to ostatnio czytalam ze wszystkie niskozmineralizowane sie nadaja -
        np dpbrawa i jeszce kilka innych, a od bodajze 9 mies mozna juz
        sredniozmineralizowane tez podac.
        gotuje wode az sienie zagotuje, kiedys gotowalam 5 min od zagotowania, teraz juz
        nie.
        a co do zywca to w tel byl jakis reportaz ze nawet nie byla badana ta woda,
        zaplacili i maja rekomendacje - i komu tu wierzyc?
      • maretina Re: Herbatki i inne 20.06.06, 14:35
        nie gotuje. nawet mleko podaje na niegotowanym zywcu. w cieple dni kajtek
        cieplego do ust nie wezmie.
        • azja811 Re: Herbatki i inne 20.06.06, 16:02
          maretina napisała:

> nie gotuje. nawet mleko podaje na niegotowanym zywcu. w cieple dni kajtek
          > cieplego do ust nie wezmie.

ja również nie gotuje.i z tego co slyszalam nie powinno sie gotować,ale też
          czytalam,ze faktycznie "Zywiec" ma przekroczona norme bakterii.Ale pomyślalam
          ze jak od urodzenia mu nic niema to teraz juz chyba nie bardzo ma sens jej
          nagle gotować (głównie tu chodzi o moje lenistwo).
          Poza tym daje młodemu zielona herbatę,nie slodzoną,soczki rozrzedzane i
          herbatki Hippa,ale przede wszystkim samą wodę.
    • wandalina Re: Herbatki i inne 20.06.06, 14:40
      Dzieki za podpowiedz. Mam nadzieje, ze znajde te owocowe rubinki w jakiejs
      aptece i ze moja potworzyca bedzie chciala to wypic. A granulkom powiemy nie...
      • pati775 Re: co do gotowania wody 20.06.06, 20:12
        jak mielismy problemy z rotawirusem to pierwsze co mi pani pediatryczka
        powiedziala to, zeby koniecznie gotowac wode kazda (kranowa czy butelkowa
        mineralna) wlasnie jeszcze 5 minut po zagotowania

i ze wode dla malucha powinno sie gotowac tak jak kiedys w garnuszku (chodzi o
        ta dlugosc gotowania sie po zagotowaniu wlasnie)

ja tez bylam taka liberalna jak Wy dawalam jak mi sie chcialo ale po tygodniu
        walki z mega biegunka juz mi nie ciezko zagotowac ta glupia wode

gotuje czajnik wody a po jakiejs godzinie jak mi sie przypomni gotuje drugi raz
        i odlewam do dzbanka dla malego

jakos tak mnie choroba malego uwrazliwila smile ale to nie dziwne smile
    • pani30 Re: Herbatki i inne 20.06.06, 16:48
      Ja Domasowi do picia daję wodę mineralną albo gotowaną!!!On ich nie lubi woli kompociki babci!!Mój starszy syn je pił a teraz pije miętę albo wodę!!
      pozdrawiam
      • paulinka84 Re: Herbatki i inne 20.06.06, 19:31
        Ja mojemu synkowi od początku podaję granulowane herbatki. Tylko w razie
        potrzeby rumianek zaparzam w saszetkach. Gdy mały miał biegunkę i gorączkę
        pediatra kazała podać zwykłą parzoną herbatę i też chętnie pił. Podaję też
        soczki gotowe np. hippa, bobovity czy gerbera. Soczek z marchewki robię sama,
        bo jest o wiele smaczniejszy świeżo wyciśnięty niż gotowy.
        Do herbatek uzywam zwykłej wody gotowanej 5 minut od wrzenia. Od samego
        początku i do mleka i do herbatek uzywałam zwykłej wody. Myślę, że zwykła
        gotowana 5 minut niwiele się rózni od butelkowych (nie oszukujmy się !!!!!).
        Wczoraj dałam kompocik z truskawek rozcieńczony wodą i mały też chętnie piłsmile
        Dodam jeszcze, że jeśli już coś muszę słodzić to tylko glukozą, nigdy cukrem.
    • kolagulka Re: Herbatki i inne 20.06.06, 20:03
      Ja podaję synkowi tylko soczki Gerbera. No i nadal cyca.
      Herbatek nie stosowałam nigdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka