27.02.06, 18:29
Zastanawiam się po jakim czasie od zabiegu mogę zacząć chodzić na basen.
Wiem - bez przesady - trochę muszę wyluzować, ale jak myślicie miesiąc
wystarczy?
No i drugie pytanie (wiem że będą komentarze). Po jakim czasie mogę pójść na
solarium? Chodzi oczywiście o blizny po zabiegu. Nie mam na myśli spiekania
się na skwarkę, ale lubię leciutką opaleniznę, a poza tym po zimie brak mi
ciepełka i słoneczka a solarium znakomicie poprawia mi nastrój.
No i może mój post wprowadzi trochę życia na tym forum.
Pozdrawiam ciepło :)
Obserwuj wątek
    • calineczka79 Re: basen... 27.02.06, 23:17
      co do 1 pytania to najważniejsze aby blizna się wygoiła żebyś jakiegoś
      zakażenia nie złapała - myślę że po miesiącu bęzie ok i to nawet tak z
      naddatkiem dla ostrożności ;-)

co do pytania nr 2 to muszę Cię zmartwić :-/ bo niby nie ma kjakiegoś większego
      przeciwskazania co do opalania poza tym że jak za wcześnie wsytawisz blizny na
      słonko to zostaną Ci czerwone plamy :-/ blizna musi zupełnie zbioeleć być
      idelanie taka jak kolor skóry i dopiero wtedy możesz opalać - jedyne co mogę
      poradzić (ja tak walczyłam kilka lat :-/) to zakrywanie okolic blizn bo reszte
      można opalać :-)

PS. Dlaczego mają być komentarze? w końcu my też ludzie ;-) powiem Ci więcej ja
      się opalałam już w szpitalnym parku chyba z 3-4tyg. po zabiegu :-) tylko tak
      jak pisze bez brzucha :-)
      • stonogga Re: basen... 28.02.06, 10:20
        Co do pierwszego, to zgadzam sie z Calinka, o zakazenie w basenie łatwo.

Co do drugiego to: nie bedzie komentarzy, bo nie jestesmy tu by oceniac,i
        powiem Ci wiecej ze ja byłam w solarium krótko po zdjeciu szwów.Zakryłam
        dziurki płatkami do zmywania oczu,i potem chodziłam juz cały czas bo było
        lato,pracuje cały dzionek, chciałam byc ładna,i na urlopie nie zabic kogos na
        plazy swoja bladoscia;-)))
        Pzdr.
        • moniazy Re: basen... 28.02.06, 13:24
          Oj lepiej mi lepiej :)
          Z basenem jeszcze poczekam, ale na solarium to przyszłym tygodniu już ruszę ( w
          końcu w czwartek minie już cztery tygodnie od zabiegu)
          • junga Re: basen... 10.04.06, 16:25
            To skoro tak, to i ja dorzucę nurtujące mnie pytanie: przed zabiegiem laparo
            chodziłam ze znajomymi raz w tygodniu na saunę i bicze wodne, tak dla
            odstresowania. Też zdaję sobie sprawę, że od razu po to sie nie da, no ale
            właśnie: ile powinnam odczekać? Nie chciałabym rezygnować, bo po prostu to
            lubię. Może bicze to za agresywne, więc moge poczekac dłużej, ale sauna? Jak
            sądzicie?
            • calineczka79 Re: basen... 10.04.06, 18:00
              ja sądzę że takie dokładne i jakby nie patrzeć wybujałe pytania to należy
              lekarzowi zadać ;-) generalnie z sauną jest tak że osłabia więc jeśli jeszcze
              jesteś osłabiona po zabiegu to możesz np. zemdleć a tego byśmy nie chciały?
              myślę że te 11 dni (dobrze pamiętam?) to stanowczo za mało na takie
              eksperymenty!
              • junga Re: basen... 11.04.06, 14:43
                Nie, no oczywiście, że 11 dni to za szybko. Myślałam o jakichś trzech
                miesiącach. A wam jak szybko udalo się powrocic do formy fizycznej?
                • calineczka79 Re: basen... 12.04.06, 11:30
                  ja napiszę Ci tak - ale z zaznaczeniem że nie jestem odpowiednim przypadkiem do
                  naśladowania ;-)

zabieg miałam w kwietniu ale u mnie nie skończyło się na laparo - miałam też
                  tradycyjny zabieg wraz z odbudową przewodów żółciowych (w związku z czym do
                  końca czerwca chodziłam z drenem) a więc do tego czasu basen oraz każdy inny
                  wysiłek był zabroniony :-/ ale po wyjęciu tego nieszczęsnego orurowania (jakoś
                  właśnie na sam koniec czerwca) w połowie lipca brykałam już na basenie ;-) i
                  pod koniec lipca pozwoliłam sobie na pierwsze prawdziwe lody ;-) (wcześniej
                  tylko te z soku lub mleczne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka