Dodaj do ulubionych

zastoj moczu...

22.08.06, 18:22
witam!od pewnego czasu meczy mnie bardzo bol w okolicach ledzwiowych (sadze ze
to nerki)i brzucha...ze wzgledu na brzuch zrobilam usg i okazalo sie ze mam
zastoj moczu w obydwóch nerkach.Zrobilam badanie moczu ale wyszlo prawidlowe a
nerki mnie bola niesamowicie.Slyszalam jednak ze sa jakies inne szczegolowe
badania dotyczace nerek.Z czym moze byc zwiazany taki zastoj moczu w obydwoch
nerkach?i jakie badania wykonuje sie na nerki oprocz ogolnego badania
moczu?pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • tara34 Re: zastoj moczu... 16.06.07, 12:59
      mogą to być kamienie,jednak należałoby wykonać urografię .Nie należy z tym
      długo zwlekać bo zastój może spowodowac zakażenie i przyczynic sie do wielu
      problemów.Trzeba to sprawdzic
      • elios1 Re: zastoj moczu... 16.07.07, 17:55
        Tez to czasem mam. Najprawdopodbniej moze byc to wiekszy konkrement (kamien, lub jego pozstalosc? ew. zalegajace zloza pisaku) w moczowodzie, ktory zmniejsza jego swaitlo tym samym chamujac pelny odplyw moczu. Ja tak czesto mam. A co do innych badan to dla swietego spokoju zrob sobie Kreatynine, mocznik, zwykla morfologie, ob, oraz poziom elektrolitow (Na - sód, K - potas, Cl - chlor) oraz poziom wapnia Ca we krwi. Podczas leczenia u nefrologa, bo tam i do urologa takze powinnas trafic. Moze zlecic dobowa zbiorke moczy i okreslenie wydalania z nim powyzszych substancji oraz fosforu (P). Jesli chcialabys dociekac tez przyczyny (jak sadze prawdopodbnej kamicy) powinnas okreslic u siebie tez poziom Parathormonu (PTH) - wytwarzany jest przez przytarczyce do krwi a nastepnie powoduje uwalnianie wapnia z kosci. Jego podwyzszony poziom powduje nadmierne uwalnianie wapnia, co skutkuje jego odkladaniem w nerkach podczas filtracji moczu - tak wlasnie najczesciej tworza sie zlogi (kamienie).

To chyba wszystko co przychodzi mi do glowy z badan. Moze tez byc urografia, ale to juz jest specjalistyczne badanie kontrastwe, na ktore zgode musi wyrazic lekarz. W gruncie rzeczy to opisalem ci tu caly wachlarz badan ;-P hehe. No ale to bynajmniej wszystko co powinnas na wstepie wiedziec ;-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka