kanaga Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 07.11.07, 00:29 witaj avroml... czy ta trasa ktora podales dojazdu do rumunii jest nadal aktualna, i czy wiesz moze jak bardzo ceny sie zmienily? musze sie dostac do brasov lub do bukaresztu jak najtanszym sposobem, bardzo to dla mnie pilne i wazne,pozdrawiam, gosia Odpowiedz Link Zgłoś
avroml zmiany 28.11.07, 09:41 witaj, podałem kilka tras, niektóre się zmieniły. Np. zlikwidowano pociąg Przemyśl - Czerniowce, pozostały jedynie połaczenia ze Lwowa do Czerniowiec, których cena nieznacznie wzrosła: 30 - 50 hrywni, w zależności od klasy wagonu. Kontrabanda-taksiarze w Czerniowcach mogą śpiewać sobie nieco więcej, niż 10 dolca - nie wykluczam, że się "przewalutowali" na ojro. Natomiast pociąg, a dokładniej dwa wagony z Krakowa do Bukaresztu jeżdżą nadal, z tym, że przez Budapeszt. Cena bywa różna, zależy jak zakombinujesz. Najtańszy nadal pozostaje wariant z kupowaniem w Polskiej kasie międzynarodowej jedynie biletów na odcinki graniczne, tj między Muszyną a Plavcem, Koszycami a Hidasnemeti, Lököshaza a Curtici, a bilety właściwe kupować u konduktorów. Wymaga to jednak posiadania gotówki w różnych walutach, a nie potrafię podać Ci konkretnej ceny tych biletów. Jeszcze inny tani wariant to samolot albo autobus do Budapesztu, a stamtąd jest bodaj 5 czy 6 pociągów do Bukaresztu przez Brasov. Dalej znów kupujesz od granicy do granicy, przy czym na stronie www.cfr.ro możesz sobie sprawdzić cenę biletu na odcinek rumuński, a na Węgrzech zapłacić kartą. Rozważ także kupno biletu City Star: to dla wygodnych. Bilet jest w obie strony, ma stałą cenę niezależnie od miejsca wyjazdu i przyjazdu. Jest ważny miesiąc. Cenę sprawdź na stronach PKP, MAV albo CFR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: 89.35.80.* 07.12.07, 12:06 Czy wiecie cos na temat zmiany odnosnie pociagu Bukareszt - Krakow? Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 07.12.07, 15:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=28506990&a=72612591 Pociag zmienil trase i jedzie przez Budapeszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:26 Szukam sposobu dojechania do Rumuni i znalazłam takie połączenie: Lwów-Sołotwini 20.23 - 10.07, przejscie piesze przez granicę do Sygietu. Proszę bardzo o opinie. To będzie moja pierwsza podróż do Rumunii,myślałam o "łatwiźnie" jaką jest autobus Przemyśl- Suczawa ale nie wiem czy to jest wciąż aktualne.Zresztą wolę pociąg. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 02:21 avroml, pisales cos o kupowaniu biletu w polsce tylko na odcinki graniczne, jesli sie jedzie pociagiem z kakowa. Mozesz podac orietacyjna kwote jaka trzeba wydac na podroz tym sposobem? z gory dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 07.02.08, 17:30 nie wiem, sam nie trenowałem, przyznam się. Być może jednak taki wariant okaże się "przekombinowany", w sytuacji, gdy bilet City-Star z Tarnowa do Bukaresztu i z powrotem kosztuje ok. 300 zł. Albo jeszcze taniej: Tarnów-Budapeszt ok. 100 złotych, a stamtąd busikiem do Klużu, czy Satu-Mare za ok. 100 lei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cristina Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.net.autocom.pl 10.02.08, 11:16 Witam, Mam prosbe. Czy moglbys Avromil powiedziec cos wiecej o tej opcji z City Star. Czy to jest poloczenie pocigiem? Probowalam znalesc cos na necie i znalazlam tez tanie linie lotnicze o tej nazwie. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.sds.uw.edu.pl 10.02.08, 22:32 Dziekuje slicznie za informacje. W takim razie wiesz moze ile kosztuje taki bus do Kluz, jak długo jedzie i gdzie go wogole tam szukac? Bede bardzo wdzieczny za pomoc. P.S. moze ktos sie wybiera do Rumunii w srode/ czwartek? Nie bedzie mi tak nudno;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.sds.uw.edu.pl 11.02.08, 14:04 Witam serdecznie! Niestety bilet z Tarnowa do Bukaresztu i s powrotem kosztuje 614!!!a tu juz nie tak milo. Natomiast prawda jest, ze bilet z wwa do Budapesztu kosztuje niewiele ponad 100, dokładnie 106,14PLN. Pociag z Budapesztu do Cluj-Napoca kosztuje 44,60€ według kursu forinta do euro. Wychodzi nie za ciekawie, bo chcac dojechac do Bukaresztu należy jeszcze doliczyć cenę biletu z Cluj do stolicy a to bedzie w najlepszym wypadku okolo 60 lei. Odpowiedz Link Zgłoś
alpinus6 Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 08.05.08, 00:05 Skąd Ci wyszło ze z Wwy do Budapesztu tylko 100 zł ?? Mi powiedziano w kasach że ok 300 zł w jedna stronę !!! W 2 strony chyba jest jakas ulga.... Odpowiedz Link Zgłoś
quleczka Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 13.05.08, 16:21 jakim cudem akurat 100 to ja tez nie wiem... ale na pewno wychodzi spoooro taniej jak sie kupuje "kombinowany" osobno na pojedyncze kraje, a nie od razu caly miedzynarodowy w kasie :) wtedy w 200-250zl zamyka sie przejazd w obie strony z Warszawy do Budapesztu, a dla studentow jeszcze mniej :) www.odyssei.com/forum/index.php?showtopic=92324&view=findpost&p=912992 UWAGA: podana w tym poscie cena obejmowala juz nocleg w hostelu przez 2 noce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elegia Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 23:18 znalazłam autokar z Łodzi do Bukaresztu - za 499 zł w dwie strony. Korzystaliscie kiedys z Centrali autobusowej? Tak się zastanawiam - bo na stronie orbisu tego polaczenia nie moge znalezc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.sds.uw.edu.pl 19.06.08, 19:43 ja nie jeździłem jeszcze, to chyba to nowe połączynie, które miało się pojawić, Iubire mea mi o tym mówiła, ciekawe jak długo jedzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elegia Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 23:07 Już sprawdziłam w biurze orbisu :) Faktycznie jest. Koszt 499zł, jedzie się 24 godziny (z Łodzi), wiec da się przezyc! Zdaje się, że wyjazdy są też z Częstochowy, Katowic, Krakowa i Warszawy. W biurze wyrabiają też kartę euro 26 - myslę, że to przydatna rzecz:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anial_ek Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 20.06.08, 16:53 499 zl w jedna czy dwie strony? Odpowiedz Link Zgłoś
anial_ek Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 20.06.08, 17:01 to sama sobie odpowiem, bo wlasnie zadzwonilam do orbisu, a moze ktos jeszcze ciekawy:) pytalam o polaczenie warszawa-bukareszt, autobus jezdzi w srody o 9.30, w bukareszcie jest 13.30 nastepnego dnia. bilet w jedna strone kosztuje 299 zl, w dwie 499. no coz, nie jest to jakas rewelacja, no ale zawsze jakas alternatywa:) Odpowiedz Link Zgłoś
elegia_o Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 21.06.08, 00:12 Tak, tak - w obie - widocznie przeoczyłam tę informację. Podróż trwa praktycznie 24 h - ale jest jeden srodek transportu i to duzo tanszy niz samolot!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anial_ek Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 21.06.08, 15:29 no tak, ale to jednak autobus... nogi puchna, wstac sie nie da, spac sie nie da, a przy takiej pogodzie to pewnie klimatyzacja, o ile jest, niewiele daje. pociagiem przez budapeszt jedzie sie 26h z warszawy do bukaresztu i kosztuje to 577zl dla jednej osoby, taniej jesli jedzie ich wiecej, no a komfort jazdy jednak zupelnie inny. zadzwonie tam jeszcze zapytac czy maja znizki studenckie, jak nie to zostaje przy pociagu, no chyba, ze cos ciekawego-(malo)kombinowanego znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
elegia_o Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 22.06.08, 20:40 Prawda, wygoda ... powiedzmy średnia, ale już jechałam 26 godzin do Lyonu i przeżyłam to do Bucarestu też dam radę :D:D:D Jeśli chodzi o zniżki, to są dla studentów poniżej 26 roku życia ... ja się już niestety nie załapię na nie :( Nie wiem ile te zniżki wynoszą - warto tam zadzwonić!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quleczka Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 13.05.08, 16:11 > pociag z Budapesztu do Cluj-Napoca kosztuje > 44,60€ według kursu forinta do euro. pociag z budapesztu do cluj jest zupelnie bez sensu :) na tej trasie jest mnostwo prywatnych firm z busikami za ok 70zl chociazby www.kameleon.ro/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.mielec253.tnp.pl 05.08.08, 09:33 bez sensu, hmm, chyba dla kogoś komu zupełnie nie zalezy na komforcie podróży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sibiu-Krakow-Sibiu Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: 93.113.107.* 06.10.08, 12:15 Zapraszam do przejazdu busem siedmio osobowym kusujacym raz w tygodniu miedzy Sibiu-Krakow-Sibiu wyjazdy w czwartki z Sibiu godzina 8.00,wyjazd z Krakowa tego samego dnia o godzinie 22.00 planowany czas podrozy 10-12 godzin Koszt 85 Euro od osoby lub 300 lei , w przypadku grupy siedmio osobowej mozliwosc negocjacji cen. Rezerwacje tylko telefoniczne minimum 4 dni przed wyjazdem tel kontaktowy od 10.00 do 20.00 siedem dni w tygodniu + 40 740683230 Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Samolotem z Berlina 05.07.09, 22:46 To raczej dla podróżujących z zachodniej Polski: tanie linie z Berlina do Bukaresztu to aktualnie (lato 2009) Blueair oraz Germanwings. Blueair jest linią rumuńską, lata 4 razy w tygodniu z lotniska Tegel, bilety są bardzo tanie, niekiedy udaje się kupić za 20 euro w jedną stronę. Germanwings to spółka zależna Lufthansy (kapelusze i płaszcze trzymać przy sobie;), latają 2-3 razy w tygodniu z lotniska Schoenefeld, ceny ok. 40-50 euro w jedną stronę. Obie linie lądują w Bukareszcie na lotnisku Baneasa. Standard usług jest przyzwoity. Transfer na berlińskie lotniska z większości miast zachodniej Polski oferują liczne firmy transportowe, wystarczy wyguglać. Z Poznania taka przyjemność kosztuje 20 euro, ze Szczecina 10. O połowę taniej jest okazją - ale tu trzeba mieć szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaaa Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! IP: *.mtvk.pl 13.11.08, 18:14 Macie jakieś pomysły jak najtaniej dojechać do Cluj-Napoca z Katowic???? Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! 26.11.08, 09:35 Sprawdź połączenia przez Budapeszt. Z Katowic nie powinno być problemu, by się tam dostać. Natomiast z Budapesztu są regularne połączenia autobusowe z Klużem, kilka razy dziennie, np. firma Kolumbus (www.kolumbus.com - jest wersja angielska, można rezerwować) Wyjazdy są z dworca autobusowego Népliget, oraz z lotniska Ferihegy. Oprócz tego można połączeniem kolejowym, także z przesiadką w Budapeszcie. Kupując bilet w międzynarodowej kasie proś o ofertę "City Star". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgos Re: Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 22:23 czolem podroznicy!:) w ciagu najblizszego tygodnia musze sie dostac z lublina do constanty. prosze doradzcie jak, zwlaszcza biorac pod uwage ze jestem dziewczyna i bede jechac sama. czytalam o pociagu krk-bukareszt, ale tez znalazlam opinie ze nie jest zbyt bezpieczny- co wy na to? autobusy orbisu jezdza tzlko w sezonie. ale moze jakas opcja kombinowana z przesiadka w budapeszcie? samolot odpada, raz sobie pozwolilam na ten luksus, ale tym razem za droga impreza;) bede wdzieczna za pomoc! pozdro dla wielbicieli Rumunii:D Odpowiedz Link Zgłoś
karolinawaga Re: Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! 30.12.08, 22:40 Pociąg z Krakowa do Bukaresztu jeżdzi tylko w okresie wakacyjnym. W zeszłym tygodniu mój chłopak jechal do Rumunii przez Cluj pociągiem z Krakowa do Budapesztu i w Budapeszcie przesiadka na intercity do Cluj, cena 560zł. Niestety na węgrzech były protesty i pociąg nie dojechał do budapesztu wiec od granicy slowacko-wegierskiej jechali jakims podstawionym busem a w budapeszcie znalazl 3 innych Rumunów i złozyli sie na taksowke do granicy z Rumunia. Generalnie połaczenie fajne bo na przesiadke czeka sie 15 min ale drogie i niewiem jak teraz ale lepiej sie upewnic ze nie ma zadnych strajków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgos Re: Najtaniej do Constanty - pomóżcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:02 dzwonilam na PKP i powiedziano mi ze bilet w dwie strony Warszawa-Constanta kosztuje 970 zl!!!!! myslalam ze padne. a to i tak z jakas specjalna znizka 30%, i oczywiscie dochodza koszty wszelkich rezerwacji, kuszetek etc. pomocy!!! moze ktos zna jakas tansza opcje?? pytalam o City Star = pani nei byla zbyt zorientowana ale powiedziala ze teraz jest city star tylko na Austrie (jakas zmiana przepisow miala miejsce po 12 XII) A co z ta opcja aby kupowac bilety u konduktorow? a w kasie tylko na odcinki graniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
catrinel Ekspres Cracovia 03.01.09, 20:27 Jechałam w sierpniu 2008 Cracovia (do Aradu), cena 350 PLN w obie strony. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to miałam trochę strachu, bo jechałam SAMA w wagonie ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziberro Re: Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! IP: 212.33.76.* 07.01.09, 09:21 Malgos: ja lecę do Konstancji 1go marca za 139 zł z przesiadką w Bolonii. Teraz pewnie zapłacisz nieco więcej, ale wciąż poniżej 200 zł. Jeżeli nie zależy Ci na konkretnych datach i dni podróży masz raczej elastyczne to polecam taką trasę: Warszawa - Bolonia Wizzair'em (wciąż jest sporo biletów po 79 zł), a potem Ryanair'em do Konstancji za 20 euro bezpośrednio z Bolonii lub z nie tak daleko oddalonej Pisy (masz dzień na przesiadkę, więc można sobie pozwiedzać przy okazji nieco Toskanii). Druga opcja to pociąg w taryfie SparDay do Wiednia za 29 euro, stamtąd tanie (dla studentów i osób >26) autobusy Orange Ways do Budapesztu skąd masz samolot wizzair'a do transylwańskiego Targu Mures za 19 lei. Stamtąd raz dziennie jeżdzą bezpośrednie pociągi do Konstancji (ale zawsze można przecież przesiąść się w Bukareszcie). pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
pressya Re: Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! 06.04.09, 19:56 jeśli komuś zależy tanio lecieć do Bukaresztu to z Berlina są loty ,można wyczaić już bilety za 250 zl z oplatami i bagażem (Germanwings) , lub też Lot ma promocję na lato za 560 zl w obie strony z warszawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
a-ana Re: Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! 19.04.09, 19:45 hmm a ktos moze wie jak najlepiej najtaniej..najszybciej z lodzi dostac sie do bukaresztu...albo moze jakies tanie linie lotnicze..?? hmm z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziberro Re: Najtaniej do Cluj-Napoca - pomóżcie! IP: 212.33.76.* 23.04.09, 09:49 Ryanairem lecisz do Londynu Stansted (z odpowiednim wyprzedzeniem jakieś 70 zł) i dojeżdżasz na Luton skąd WIZZair ma 2 loty dziennie (wieczorny jest dosyć pózno, ale przynajmniej masz trochę zapasu na przesiadkę) za ok. 129 zł. Wylot z Łodzi 15.25, przylot do Bukaresztu 01.55 - koszt ok. 200 zł + autobus wahadłowy między Stansted a Luton (jakieś 10-12 funtów). Odpowiedz Link Zgłoś
wolfnorth Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 30.05.09, 15:02 Jesli chodzi o pociag to podobno duzo duzo taniej wychodzi kupujac bilety od granicy do granicy, ale osobiscie tego niesprawdzalem. Wiem tylko ze w katowicach kupujac bilet do devy z przesiadka w budapeszcie zaplacil bym 550zl ale postanowilem zaryzykowac i kupilem najpierw do budapesztu a puzniej z budapesztu drugi do devy i wyszlo 100zl taniej, wiec wnioskuje ze na raty napewno taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spb ile kosztuje? IP: 94.254.238.* 08.06.09, 14:36 ile mniej więcej obecnie kosztuje przejazd przez węgry i słowację od granicy do granicy Odpowiedz Link Zgłoś
wolfnorth Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 07.07.09, 11:19 Witam Bardzo czesto jezdze samochodem osobowym z Rumunii do Polski i odwrotnie. Mam zawsze dwa miejsca wolne. Jesli ktos za niewielka odplata chce "sie zabrac" prosze o kontakt. gg 6541345 skype wolfnorth88 lub mail wolfnorth@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anial_ek samolotem (naj?)taniej 30.08.09, 19:55 można dolecieć z Warszawy do Bukaresztu Malevem (z przesiadką w Budapeszcie, ale bez specjalnie długiego czekania na lotnisku - 1,5 i 2 godz) bilet w 2 strony można kupić od ok 430 zł, więc wychodzi o połowę taniej niż LOT, to także mniej niż pociąg i autobus, a czasowo wychodzi znacznie korzystniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronald Cybulski Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 19:01 Cześć! Kiedy byłeś ostatni raz w Rumunii? Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii 10.03.10, 12:21 Jeśli to pytanie do mnie, to odpowiadam: ciągle jestem w Rumunii, ostatnio podróżowałem samolotem, przed trzema tygodniami. A o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.13, 15:31 Cześć, ile płaciłeś za samolot do Rumunii? Są jakieś loty w rozsądnych cenach (tak do 500zł w obie strony)? Szukałem trochę ale najtańsze loty po 400 w jedną stronę. Interesowały by mnie bardziej miasta na północy kraju niż Bukareszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert W. Re: najtanszy sposob dojechania do Rumunii IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 07:43 postanowilem w tym roku leciec sobie na wakacja gdzies na południe. Szukajac stronki z biletami lotniczymi(podobno najtaniej jest) kumpel z pracy powiedział zebym w googlach poszukal na haslo loty online. Sprawdziłem i znalazlem stronke www.eloty.pl/ jako że nie do konca sie dobrze znam na internecie to poprosiłem szwagra o pomoc. Powiedzał mi ze takich przegladarek lotów jest wiele ale ze ta wydaje sie ok-jakos to sprwadzil;-)nie wiem czarna magia dla mnie. Zadzwoniłem do nich zamowiłem bilecik i przyszlo wszystko na e-mail. Mysłe ze jakby ktos mial obawy to ja moge powiedziec ze mnie nie oszukali;-)wiec chyba sa porzadni;-)chociaz zakupilem tylko 2 bilety. ale za to bez problemu.;-) Odpowiedz Link Zgłoś