Dodaj do ulubionych

Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycjady"

28.02.17, 19:53
O tym, kto mógłby zagrać w filmowej wersji Jeżycjady, już było. Ale zainspirowana wątkiem o śmierci Danuty Szaflarskiej zaczęłam myśleć, jak mogłaby wyglądać obsada ewentualnej ekranizacji, gdyby w rolach bohaterów "Szóstej klepki" czy "Kalamburki" można było obsadzić aktorów sprzed lat. I znalazłam parę ciekawych przypadków.

Pierwszy to oczywiście Hanna Skarżanka jako moja idealna Gizela. Wiekowo taka jak np. w filmie "Ubranie prawie nowe" lub "Agnieszka 46". Dumna, silna kobieta o mocnej urodzie, prosta i niewykształcona, ale pełna wewnętrznej dumy, determinacji i charyzmy. Jak zauważyła tt-ka trochę trudno wyobrazić ją sobie w scenach z Ignacym, ale widzę taką właśnie Gizelę, gdy wyznaje Stefanii, że Mila nie jest jej córką, ale tak naprawdę jest, gdy mówi, że trzeba wziąć za pysk nauczyciela historii, gdy, ranna, patrzy hardo na Ignacego w szpitalu... A także nad morzem, gdy wychodzi z niej kobiecość, bo Skarżanka miała właśnie taki typ trochę męskiej urody, przy którym pierwsze wrażenie to siła i twardość, ale pod nią kryje się piękno i wrażliwość.
Hanna Skarżanka

Dalej - młodziutka Pola Raksa z "Beaty" jako Beata "Bebe". Jeszcze przez zaszufladkowaniem w roli Marusi. Na zdjęciach tego nie widać, ale w filmie Raksa była mocno chłodna i krytyczna, introwertyczna. I dobrze to zgrała. Tylko kolor oczu nie pasuje.
Pola Raksa
https://ocdn.eu/images/pulscms/MDA7MDMsMmU0LDAsMSwx/e5c17f7af622044171a662153142aad6.jpeg

I jeszcze równie młodziutka Anna Prucnal jako Kreska - może przez ilustracje, ale zazwyczaj wyobrażałam sobie Kreskę jako dziewczynę o trochę "elfiej" urodzie, do tego na tyle dziewczęcej i niepozornej, że objawiła się dopiero w odpowiedniej oprawie.
https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-1982-4-300x341.jpg

A może ktoś jeszcze? Np. Aleksandra Śląska jako Ewa?
Obserwuj wątek
    • fornitta69 Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 28.02.17, 20:22
      Mloda Barbara Brylska- moja wizja Laury
    • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 28.02.17, 20:47
      A jako kogo obsadzić by można mojego ukochanego Jerzego Duszyńskiego? Tak z "Zakazanych piosenek", albo ze "Skarbu" - z tamtego czasu? Jakoś zupełnie nie mam pomysłu... :(
      • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 20:48
        Albo młodziutką [i piękną] samą Szaflarską - która poniekąd zainspirowała ten wątek?
      • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 21:56
        vi_san napisała:

> A jako kogo obsadzić by można mojego ukochanego Jerzego Duszyńskiego? Tak z "Za
        > kazanych piosenek", albo ze "Skarbu" - z tamtego czasu? Jakoś zupełnie nie mam
        > pomysłu... :(
        >

Niestety w "Jeżycjadzie" facetów w odpowiednim wieku prawie nie ma, a ci, co są, albo wtapiają się w tło, albo robią za "postacie charakterystyczne". Może Zbysław? Wprawdzie nie został przedstawiony zbyt korzystnie, no ale to głównie opinia zazdrosnego Ignaca.
        • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 23:06
          No fakt, w opisywanym czasie "Duszek" był koło 30.... Nie ma dla niego roli... :( Bo i ten Zbysław tak trochę "na siłę"...
          • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 15.04.17, 18:49
            vi_san napisała:

> No fakt, w opisywanym czasie "Duszek" był koło 30.... Nie ma dla niego roli...

Visanno, wiem, ze naraze Ci sie strasznie, ale "Duszek" z czasow "Skarbu" moglby swietnie zagrac amanta-satrape, czyli Aaaadaaaama. I ja bym to chciala zobaczyc ! Zwlaszcza jak on do Laury zwraca sie per "babo" :)
            • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 15.04.17, 20:24
              Nie narazisz mi się. Naraziłabyś się, gdybyś powiedziała, że Duszek BYŁ podobny do Aaaadaaama. Ale nie był. Był za to świetnym aktorem i mam przekonanie, że Adama by potrafił zagrać bardzo przekonująco.
              Chociaż nie wyobrażam go sobie jak szarpie się narzeczoną, pcha ją pod kran, szoruje gębusię pumeksem, ciągnie za włosy i inne miłe... Duszyński był dżentelmenem... No, ale jako zadanie aktorskie - pewnie by dał radę. :D
    • guineapigs Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 28.02.17, 20:56
      Bebe - moim zdaniem 10/10. Pamiętam Polę Raksę z takiego filmu nomen omen 'Beata' - i tam własnie 'zagrała' kogoś takiego mniej więcej jak Bebe.
      Młoda Marta Lipińska - Fela, a bardzo młoda - Joanna (albo Fela z 'Kalamburki').
      Śp. Ewa Sałacka albo Krystyna Janda - Gaba (?????)
      Krzysztof Majchrzak albo Bronisław Wrocławski - Janusz Pyziak
      Marian Opania - Robrojek
      Anna Ciepielewska albo Emilia Krakowska - Mila
      Wojciech Pokora albo Andrzej Kopiczyński - Ignac
      Joanna Pacuła - Kreska
      Katarzyna Figura - Robaczywa Paulinka
      Śp. Gustaw Lutkiewicz albo - Pieróg
      Iwona Bielska - Ida
      Hanka Bielicka - Babcia Jedwabińska (odkad zobaczyłam, jaką perełkę potrafiła zrobić z roli siostry w Panu Wołodyjowskim to bym Ja obsadzała gdzie się da, i gdzie się nie da - REWELACJA)

Za cholerę nie mogę znaleźć Pulpy i Natalii.

• marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 21:08
        Właśnie o tym filmie pisałam i z niego jest fotka ;-)

Jako Milę z "KK" i "IŚ" (pomijając wzrost, no ale ten się zmieniał ;-) dałabym Annę Milewską, taką jak w "Szaleństwach panny Ewy"
        https://v.wpimg.pl/LTI0NDI2JT1mA358MQN0ZGZZYDM5HDw4ZlFhImZUJTgkH353eh14ZGYJeWt5AHRtfgR-aiNCKw==/

• marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 21:17
          ...za szybko ;-)
          a "mój" Pyziak - opierając się nie na późniejszych opisach, ale na tekstach, że Laura jest do niego podobna - to młody Jan Englert
          https://bi.gazeta.pl/im/79/a1/b8/z12099961O.jpg

I według mnie Pyziak starzałby się jak on ;-)
          • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 21:27
            plus - na koniec - Jerzy Zelnik jako Jurek Hajduk. Patrząc głównie pod kątem warunków zewnętrznych.

Jak pojawi się możliwość edycji postów otworzę coś alkoholowego ;-)
            • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 22:20
              Po mojemu Pyziaka fantastyczne wykreowałby inny Jan - Jan Frycz. Dałby ognia!
              Młody - z czasów "Wielkiego Szu" a teraz starszy, ciała nabrał i szlachetnych worów pod oczami. Pyziak jak malowany.
              Ignacy Machowski jako Czesław - santo subito - Dmuchawiec.
              Ignac właściwy - może Zdzisław Tobiasz dałby radę taką pierdołę odtworzyć, tylko na rudo go przefarbować. Nawet wschodnim L zaciągał.
              Bernard - Bogusz Bilewski. Brzucho, broda, postura - pasuje.
              Gizela - o tu by m leżała Halina Gryglaszewska. Jak spojrzała to aż dreszcz przechodził.
            • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 22:22
              Protestuję! Gromko i do ostatniej kropli krwi! Może dlatego, że nie znoszę Zelnika, dla mnie to taki paskudnie oślizgły typek, cwaniaczek i "mała weszka". Nie prawdziwy gangster, tylko taki właśnie drobny parszywiec. On i Jerzy Bończak. Nie ujmuję nic im jako aktorom, ani [tym bardziej!] jako ludziom, ale tak mam - a Jurka Hajduka kocham. Protestuję przeciwko obsadzaniu w jego roli Zelnika!
              • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 22:36
                Zgadzam się co do ogólnej oceny Zelnika, właśnie dlatego podkreśliłam "zewnętrzność". Taki Zelnik z wczesnej młodości mi na Hajduka pasuje, ponury, duży nos, przystojny ale nie bardzo efektowny, dopóki mu się nie przyjrzeć. Ale rozumiem odrazę skojarzeniową, mam tak ze sporą liczbą aktorów, Nicholas Cage potrafi mi zohydzić każdy film ;-)
                • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 23:13
                  Jako Hajduka prędzej bym obsadziła bardzo młodego Cybulskiego - zanim się nie zmanierował i nie "zgwiazdorzył". Kiedyś widziałam jego zdjęcia, w teatrze Wybrzeże - grał w jakiejś sztuce jako młodziutki chłopak - pasowałby mi. Miał dwadzieścia kilka lat, jeszcze nie był "TYM Cybulskim"... I zewnętrznie dużo bardziej mi pasuje na Hajduka niż Zelnik, który jest [a w każdym razie mi się kojarzy] jako raczej drobny, szczupły facecik.
                  • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 00:18
                    vi_san napisała:

> Jako Hajduka prędzej bym obsadziła bardzo młodego Cybulskiego - zanim się nie z
                    > manierował i nie "zgwiazdorzył".
                    >

Mi Cybulski zawsze kojarzy się z pewną nadwrażliwością, nerwowością, emocjami... Gdyby nie nos ;-) to bym myślała o "Kolumbie" Jerzym Matałowskim
                    A może Jacek Zejdler z serialu "Stawiam na Tolka Banana"?
                    https://1.fwcdn.pl/p/12/12/61212/20599.1.jpg
                    • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 00:36
                      O! Może być.
                      A co do Cybulskiego - jako młody chłopak. Zanim się zmanierował. To, że się kojarzy z pewną pozą "buntownika", "sam przeciw wszystkim" itp - to już efekt jego "imidżu" późniejszego. Te skórzane kurtki, ciemne okulary, bez których się nie pokazywał itd. Poszukałabym tego zdjęcia, które w Wybrzeżu prezentowano, może gdzieś w "jenternetach" jest, ale i tak nie umiem wklejać... :(
                      • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 01:42
                        A może jako Hajduk młodziutki Jan Machulski?

https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-2386-14-300x.jpg
                      • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 09:14
                        vi_san napisała:

>Poszukałabym tego zdjęcia, które w Wybrzeżu prezentowano, może
                        > gdzieś w "jenternetach" jest, ale i tak nie umiem wklejać... :(

Jeśli chodzi o to, to pochodzi z 1959 r., więc nie przedstawia młodego Cybulskiego.
                        https://www.gedanopedia.pl/images/7/77/Zbigniew_Cybulski_w_spektaklu_%E2%80%9EKapelusz_pe%C5%82en_deszczu%E2%80%9D_w_Teatrze_Wybrze%C5%BCe,_1959.JPG

Niestety Cybulski (wbrew pozorom) względnie późno zaczął grać w filmach i większość jego zdjęć pochodzi z okresu 25+.
                        W młodości rzeczywiście bardziej by pasował:
                        https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-3607-3-632x.jpg

https://s.tvp.pl/images2/3/2/b/uid_32b388a85e82504728cb3b3b8f2da2ae1483618227323_width_633_play_0_pos_0_gs_0_height_356.jpg

ale już pierwsze próby w filmie to dość typowy Zbyszek
                        https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-2546-26-632x.jpg
                        1953 r.

Jeśli chcesz, mogę napisać parę słów o wklejaniu zdjęć, przynajmniej tak, jak ja to robię ;-)

• vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 09:24
                          To akurat nie to zdjecie, tamto bylo z jakiegoś spektaklu teatralnego - ponoć młodziutki Cybulski zagrał w teatrze Wybrzeże... Ale właśnie - pamiętajmy, że Jurek Hajduk ma 16 - 17 lat! I moim zdaniem właśnie młody Cybulski byłby świetny.
                          Wklejania zdjęć i tak nie pójdę, już mi próbowali tłumaczyć i bez skutków... Acz jeśli masz czas i ochotę możesz napisać mi instrukcję dla idioty, najlepiej w punktach, i przysłać na gazetowy. ;)
                          • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 09:44
                            Rozedrganego Cybulskiego nie lubie, dla mnie on byl znakomitym i zapoznanym aktorem komediowym - w "Giuseppe w Warszawie" jest nie do pobicia :)
                            Hajduk - mlody Karol Strasburger.
                            Kreska - Teresa Tuszynska
                            Pulpa - Teresa Szmigielowna a. Barbara Kwiatkowska
                            Gizela - Teresa Lipowska (mloda ta z "Rzeczpospolitej babskiej", starsza z "Klanu", no niestety)
                            Ignac - Henryk Bista :)
                            pani Szczepanska - Barbara Ludwizanka
                            Gaba - Torres i od tego nie odstapie ! Wiem, ze on nie dawny i nie z polskiego filmu, i co z tego. (a jesli juz, to moze Aleksandra Zawieruszanka, ta troche pozniejsza, typu kuzynka Edyta)
                            Cybulski, jesli juz koniecznie musi byc, moglby zagrac tombakowego Maciusia.
                            Milicja - Irena Kwiatkowska.
                            Starsza Ida - Hanna Sleszynska. Obie ostatnie z "Upiora w kuchni" :)
                            na Natalie zupelnie nie mam pomyslu, widac zadna filmowa mimoza mi w pamieci nie utkwila
                            • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 10:28
                              O, a mloda Milicje moglaby zagrac mloda Malgorzata Braunek - nie bardzo sliczna, za to wredota juz widoczna :)
                            • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 10:37
                              Wiecie co, zaczyna nam się robić mętlik. Może by tak typować aktorów chronologicznie, zgodnie z Jeżycjadą?
                              Na początek Szósta Klepka

Mam dla Was IDEALNĄ Cesię. Panie, panowie - oto ONA!!! TADAMMMM!

https://e5.pudelek.pl/49f518a37eb634eb76e1fd873cf59a4710db19ba.jpg

Jeśli ktoś nie rozpoznał - to jest Krysia Sienkiewicz. Blondyneczka z okragłą buzią i mnóstwem poczucia humoru. Coś trzeba by zrobić z głosem, ale dubbing to też załatwi.

Mama Żakowa - no co ja zrobię, Zofia Merle mi się nasuwa, tu w momencie gdy Żaczek oznajmia, że dokonano stabilneego czegoś tam z atomami, a ona mówi "Jezus Maria, co za szczęście":
                              https://i.wp.pl/a/f/film/033/59/55/0405559.jpg

Żaczek - młody Stanisław Zaczyk. Typ naukowca, do tego sakramencko przystojny:

https://odeszli-pamietamy.pl/public/img_z/ee67ce7ede1b808de25116fbf3a69340.jpg

Dziadek - bezwzględnie Igor Śmiałowski. I tej kandydatury będę bronić do upadłego.

https://img.discogs.com/bPGWSGNXYplsm5t19zdzgBk9nrI=/fit-in/300x300/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(40)/discogs-images/A-4157484-1426430632-3199.jpeg.jpg

Podrzućcie ciocię Wiesię, Julię, Toleczka, Danusię i ustalcie, kto ma być w końcu Hajdukiem ;)
                              • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 11:36
                                Sienkiewicz wizualnie ok, ale dla mnie nie do przeskoczenia jest jej głos, który kompletnie mi do Cesi nie pasuje.

Dla mnie idealna Danka to młoda Małgorzata Braunek. Podobny styl i nawet trzeci migdał się zgadza
                                https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-P-45-36-300x.jpg

Zaś Julia i od razu mama Żakowa to Anna Dymna w dwóch odsłonach ;-)

https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-P-49-32-632x.jpg
                                https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRN3Qac8uJrD9Y60LH2nClncFRaKo8Gouwo1DQ4GKnJ4RwOXw8Gyg
                                • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 13:08
                                  marutax napisała:

> Sienkiewicz wizualnie ok, ale dla mnie nie do przeskoczenia jest jej głos, któr
                                  > y kompletnie mi do Cesi nie pasuje.

Dubbing sie zorbi i po krzyku. Chyba że nasz casting wyłoni lepszą kandydaturę.

> Dla mnie idealna Danka to młoda Małgorzata Braunek. Podobny styl i nawet trzeci
                                  > migdał się zgadza

BINGO!
                                  >
                                  > Zaś Julia i od razu mama Żakowa to Anna Dymna w dwóch odsłonach ;-)

No fakt, też mogą być.
                                  • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 18:08
                                    pi.asia napisała:

> marutax napisała:
                                    >
                                    > > Sienkiewicz wizualnie ok, ale dla mnie nie do przeskoczenia jest jej głos
                                    > , któr
                                    > > y kompletnie mi do Cesi nie pasuje.
                                    >
                                    > Dubbing sie zorbi i po krzyku. Chyba że nasz casting wyłoni lepszą kandydaturę.
                                    >
                                    >
                                    > > Dla mnie idealna Danka to młoda Małgorzata Braunek. Podobny styl i nawet
                                    > trzeci
                                    > > migdał się zgadza
                                    >
                                    >
                                    > BINGO!
                                    > >
                                    > > Zaś Julia i od razu mama Żakowa to Anna Dymna w dwóch odsłonach ;-)
                                    >
                                    > No fakt, też mogą być.

To ja dorzucę propozycję Toleczka, mianowicie Leszka Herdegena. Postura niewielka, osobowość i głos za to potężne.
                                    • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 18:20
                                      bupu napisała:

> To ja dorzucę propozycję Toleczka, mianowicie Leszka Herdegena. Postura niewiel
                                      > ka, osobowość i głos za to potężne.

Eeeee? Zawsze mialam wrazenie, ze Herdegen byl wysoki...a jesli nie byl, to byl jeszcze bardziej utalentowany, niz sadzilam - potrafil zagrac wysokiego bedac niewielkim :)
                                      Niemniej protestuje - "taki smieszny krasnoludek z odstajacymi uszami" to w zadnym wypadku Herdegen! Mlodego Klosowskiego bym tu widziala, mlodego Kotysa...
                                      A propos, a Pierog ? Kto Pieroga ?
                                      • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 18:38
                                        tt-tka napisała:

> bupu napisała:
                                        >
                                        >
                                        > > To ja dorzucę propozycję Toleczka, mianowicie Leszka Herdegena. Postura n
                                        > iewiel
                                        > > ka, osobowość i głos za to potężne.
                                        >
                                        > Eeeee? Zawsze mialam wrazenie, ze Herdegen byl wysoki...a jesli nie byl, to byl
                                        > jeszcze bardziej utalentowany, niz sadzilam - potrafil zagrac wysokiego bedac
                                        > niewielkim :)
                                        > Niemniej protestuje - "taki smieszny krasnoludek z odstajacymi uszami" to w zad
                                        > nym wypadku Herdegen! Mlodego Klosowskiego bym tu widziala, mlodego Kotysa...
                                        > A propos, a Pierog ? Kto Pieroga ?

Ani Kotys, ani Roman Kłosowski nie mówili basem. A Toleczek mówił. Leszek Herdegen zaś, tak jak mówiłam, miał wielką osobowość, a nie wzrost :D
                                        • mariami Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 11.04.17, 23:01
                                          Herdegen był wysoki. Absolutnie do Tolusia nie pasujący. Może Barciś. moze Zamachowski...
                                          • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 11.04.17, 23:12
                                            dzizas, kto proponowal Herdegena na Toleczka ?!
                                            Ja pisalam o nim jako o Herr Frycu
                                            • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 11.04.17, 23:17
                                              A, juz wiem, ale i tak jestem przeciw. Toleczek mial osobowosc i gleboki glos, ale przy tym wyglad smiesznego krasnoludka. Niezaleznie od tego, jak wysoki/niski byl Herdegen, smieszny ani krasnoludkowaty nie byl.
                                          • iskrzy_54 Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 12.04.17, 23:34
                                            Może Barciś. moze Zamachowski

Błagam, nie Zamachowski, może młody Opania starszy?
                                            • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 13.04.17, 14:54
                                              Na Toleczka proponowałam młodego Jerzego Turka. Niski, szczupły, odstające uszy ;)
                                              A od Herdegena łapy trzymać z daleka!!! Uwielbiam tego aktora, i zawsze miałam na jego widok dysonans poznawczy, bo przystojny jest jak diabli i niesamowicie męski, a z reguły grał esesmanów. Albo podłego kapłana w Faraonie.
                                              • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 13.04.17, 15:43
                                                pi.asia napisała:

> Na Toleczka proponowałam młodego Jerzego Turka. Niski, szczupły, odstające uszy
                                                > ;)
                                                > A od Herdegena łapy trzymać z daleka!!! Uwielbiam tego aktora, i zawsze miałam
                                                > na jego widok dysonans poznawczy, bo przystojny jest jak diabli i niesamowicie
                                                > męski, a z reguły grał esesmanów. Albo podłego kapłana w Faraonie.

Turek odpada, nie mówi basem. A Herdegen mówi!
                                                • guineapigs Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 13.04.17, 21:57
                                                  Dostrzegam problem Toleczka. Ma to być ktoś, kto wyglada niby nijako a nawet poniżej normy, ale jak się odezwie - to klękajcie wszystkie panny na wydaniu.
                                                  I mam kogoś takiego: Dustin Hoffman. Ja wiem, że pewna międzynarodowa frakcja sieje propagandę, że DH jest po prostu ideałem wymarzonym, i ja wiem, że polski odłam tej frakcji chce się masowo wydać za DH - ale to tylko świadczy o tym, że DH jest aktorem absolutnym i zagranie takiego Toleczka to dla niego małe piwko przed sniadaniem.
                                                  PS. Nie mam pojęcia, jaki jest mój ideał mężczyzny, ale jakby DH jakoś skierował swój wzrok na mię - to prawdopodobnie pobiegłabym tak, że bym buty zgubiła. I naprawdę, uwierzcie, nie o kasę tu idzie sprawa.
                                          • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 13.04.17, 22:19
                                            mariami napisała:

> Herdegen był wysoki. Absolutnie do Tolusia nie pasujący. Może Barciś. moze Zama
                                            > chowski...

https://rarefilm.net/wp-content/uploads/2016/09/Faraon-1966-2.jpg

Taaak, Herdegen był całkiem tak samo wysoki jak Zelnik. Który jest wzrostu siedzącego psa. Leszek Hedegen miał charyzmę wielką, ale wzrost raczej nikły. Nie, żeby mu to urody i seksapilu ujmowało.
                                            • berrin Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 07:20
                                              Ale umiał bardzo przekonująco ZAGRAĆ wysokiego...😉
                                              • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 08:21
                                                Bo dobry aktor...
                                                • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 09:39
                                                  Nawet w przedaktorskich czasach... czytalam wspominki jego kolegi szkolnego (czy nie Mrozka?), z okresu tuz pookupacyjnego o Herdegenie niezwyklym, juz posiadajacym narzeczona, motocykiel i WYSOKIM...
                                                  • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 11:51
                                                    tt-tka napisała:

> Nawet w przedaktorskich czasach... czytalam wspominki jego kolegi szkolnego (cz
                                                    > y nie Mrozka?), z okresu tuz pookupacyjnego o Herdegenie niezwyklym, juz posiad
                                                    > ajacym narzeczona, motocykiel i WYSOKIM...

Bo miał charyzmę i osobowość, takie, że wszystkim się zdało, że olbrzyma widzą, chociaż patrzyli na hobbita. Znam osobiście taki jeden egzemplarz, co choć postury mizernej, osobowością i charyzmą nadrabia we wszystkie strony.
                                                  • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 13:16
                                                    A jak śpiewał.... ludzie, dreszcze po plecach chodzą....

I tak, ja też byłam przekonana, że Herdegen jest prawie tak wysoki jak Wiktor Zborowski.
                                                  • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 14:10
                                                    Matko jedyna, to Herdegen ? Zawsze bylam przekonana, ze piesn o malym rycerzu spiewa Gustaw Lutkiewicz !
                                                  • berrin Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 14:30
                                                    A ja, że Fetting. A tu niespodzianka, to faktycznie Herdegen.
                                                  • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 15:06
                                                    Co Wy z tym niewysokim Herdegenem?
                                                    Tu obok Kowalewskiego, no jeżeli Kowalewski jest niewysoki, to ja już nie wiem kto na miano wysokiego oprócz Zborowskiego i Voita zasługuje.

https://www.cyfraplus.pl/ms_galeria/galeria/17669_9.jpg
                                                  • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 17:11
                                                    3piota napisał(a):

> Co Wy z tym niewysokim Herdegenem?
                                                    > Tu obok Kowalewskiego, no jeżeli Kowalewski jest niewysoki, to ja już nie wiem
                                                    > kto na miano wysokiego oprócz Zborowskiego i Voita zasługuje.
                                                    >
                                                    > https://www.cyfraplus.pl/ms_galeria/galeria/17669_9.jpg

3pioto, skad ten fotos, wiesz ? Bo mnie sie z jakas stara Kobra kojarzy, ale nie wiem, czy slusznie...
                                                  • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 19:56
                                                    tt-tka napisała:
                                                    > 3pioto, skad ten fotos, wiesz ?

Film "Godzina szczytu". Można w sieci obejrzeć.
                                                    Był też spektakl pod tym samym tytułem z Zapasiewiczem w roli głównej.
                                                  • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 19:18
                                                    3piota napisał(a):

> Co Wy z tym niewysokim Herdegenem?
                                                    > Tu obok Kowalewskiego, no jeżeli Kowalewski jest niewysoki, to ja już nie wiem
                                                    > kto na miano wysokiego oprócz Zborowskiego i Voita zasługuje.

Jak zademonstrowałam jest równy wzrostem z Zelnikiem, któren jest z metra cięty. A w Potopie faktycznie wysokiemu Teleszyńskiemu-Radziwiłłowi Herdegen-Sakowicz do pół ucha sięgał. Krzysztof Kowalewski natomiast ma coś 178 cm wzrostu, może nawet mniej, bo jest ciut niższy od Szyca, który do takiej właśnie wysokości się przyznaje.

Dziewczyny i chłopacy, ja kocham Leszka Herdegena miłością namiętną od dawna, ale wybaczcie, wysoki to on nijak nie był.
                                                  • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 19:38
                                                    bupu napisała:

> Jak zademonstrowałam jest równy wzrostem z Zelnikiem, któren jest z metra cięty

To ja poprosze ich od stop do glow. Moze kaplan byl boso albo w plaskich sandalach, a syn faraona wrecz przeciwnie ? :)

> . A w Potopie faktycznie wysokiemu Teleszyńskiemu-Radziwiłłowi Herdegen-Sakowic
                                                    > z do pół ucha sięgał. Krzysztof Kowalewski natomiast ma coś 178 cm wzrostu, moż
                                                    > e nawet mniej, bo jest ciut niższy od Szyca, który do takiej właśnie wysokości
                                                    > się przyznaje.

Na fotce 3pioty Herdegen jest od Kowalewskiego wyzszy - mozna liczyc ponad 1.80 m. Czyli na owczesna srednia wysoki.

> Dziewczyny i chłopacy, ja kocham Leszka Herdegena miłością namiętną od dawna, a
                                                    > le wybaczcie, wysoki to on nijak nie był.

Kocham Herdegena tak samo jak Ty i naprawde niezaleznie od wzrostu, ale dla mnie on byl wysoki. No nijak go niskiego nie widze. I nie zobacze.
                                                  • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 20:11
                                                    bupu napisała:
                                                    > Dziewczyny i chłopacy, ja kocham Leszka Herdegena miłością namiętną od dawna, a
                                                    > le wybaczcie, wysoki to on nijak nie był.

Można Zelnika nie trawić, mnie też zdołał zbrzydzić, ale z metra cięty to on nie jest.
                                                    Z metra cięty to Barciś, Talar, Damięccy (starzy) nie mówiąc o Kłosowskim czy stary Opania.
                                                    A ten fotos z "Faraona" to na piachu a nie na sztywnym podłożu.
                                                    Czy Kowalewski jest równy wzrostem z Szycem - nie wiem, może teraz tak, ale on za chwilę osiemdziesiątki dobiega i kręgosłup już mu dawno siada. W czasach gdy go Bareja do filmów angażował to było chłop wzrostu słusznego. W dwóch odcinkach "Czterdziestolatka" wystąpił stojąc przy Kopiczyńskim i też był wyższy od niego. Kopiczyński raczej kurduplem nie był.
                                                  • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 21:15
                                                    3piota napisał(a):

> A ten fotos z "Faraona" to na piachu a nie na sztywnym podłożu.
                                                    > Czy Kowalewski jest równy wzrostem z Szycem - nie wiem, może teraz tak, ale on
                                                    > za chwilę osiemdziesiątki dobiega i kręgosłup już mu dawno siada.

Khem.

https://i1.fdbimg.pl/mg71daq1/590x314_mf90fn.jpg

Olbrychski Daniel, jedne 175 cm faceta. Biorąc poprawkę na potężną czapę pana starosty oszmiańskiego, parda, Herdegena, można stwierdzić, że jest deko niższy od rudego. I sporo niższy od faktycznie wysokiego Teleszyńskiego, nawet z poprawką na bujną perukę tego ostatniego.

s.tvp.pl/images/8/b/1/uid_8b1cc0062661c2aa31b7552b8d3f222f1476353396421_width_633_play_0_pos_3_gs_0.jpg" border="0" alt="https://s.tvp.pl/images/8/b/1/uid_8b1cc0062661c2aa31b7552b8d3f222f1476353396421_width_633_play_0_pos_3_gs_0.jpg">

A z Kopiczyńskiego żaden wielkolud, jest niższy od Zamachowskiego. Znaczy, kurde, był...
                                                  • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 21:16
                                                    https://s.tvp.pl/images/8/b/1/uid_8b1cc0062661c2aa31b7552b8d3f222f1476353396421_width_633_play_0_pos_3_gs_0.jpg

Jeszcze raz zdjęcie, bo nie weszło było.
                                                  • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 22:37
                                                    Też nie bardzo widać kto tam na czym stoi.
                                                    Wyczytałam że Pazura ma 185 cm wzrostu.
                                                    Tu obok Kowalewskiego.
                                                    https://s.tvp.pl/images/5/7/1/uid_571bb1d3dfad97f9cf2afedce7b9df1b1371725224954_width_700_play_0_pos_3_gs_0.jpg
                                                    Nawet zakładając, że też stoją na piachu, że jeden trochę bliżej a drugi dalej, że Pazura w ruchu, co też przekłamuje obraz, ale biorąc to wszystko pod uwagę, no to Kowalewski tak czy siak na konusa mi nie patrzy. A w tym filmie Kowalewski jest o blisko 25 lat młodszy. Teraz na pewno już mierzy mniej. I jeżeli na poprzednim fotosie stoją z Herdegenem wizawi, a Kowalewski na głowę by mu raczej nie napluł, to o wysoki wzrost Herdegena jestem spokojna.
                                                    A może ustalmy, co to znaczy wysoki. Bo jeżeli wysoki ma mierzyć minimum 190 cm, no to ja mówię pas. I przyznaję, ze Herdegen był taki sobie średniak.
                                                  • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 16.04.17, 15:32
                                                    3piota napisał(a):

> A może ustalmy, co to znaczy wysoki. Bo jeżeli wysoki ma mierzyć minimum 190 cm
                                                    > , no to ja mówię pas. I przyznaję, ze Herdegen był taki sobie średniak.

Po co ustalac ? na potrzeby jezycjady mamy to powiedziane. Juz pomine nieszczesnego Mareczka 1,68 m, we Febliku wysokiego :))))
                                                    ale
                                                    mamy OwR i Gabriele, 1,75, na ktora wpada na schodach Maciek. I Gaba opisuje go Kresce nastepujacymi slowy "wysoki byl, mojego wzrostu i skafandrem szelescil".

Uznajemy za pewnik, ze Herdegen w dowolnej jezycjadowej roli BYL wysoki ?
                                                  • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 16.04.17, 15:35
                                                    tt-tka napisała:

> mamy OwR i Gabriele, 1,75, na ktora wpada na schodach Maciek. I Gaba opisuje go
                                                    > Kresce nastepujacymi slowy "wysoki byl, mojego wzrostu i skafand
                                                    > rem szelescil".
                                                    >
                                                    > Uznajemy za pewnik, ze Herdegen w dowolnej jezycjadowej roli BYL wysoki ?

No dobra, 175 cm wzrostu Herdegenowi daję, więc wedle reguł Jeżywersum był wysoki. Amen.
                                                  • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 20:17
                                                    Fetting to o deszczach niespokojnych śpiewał, co sad potargały. Do "Czterech Pancernych i psa" piosenkę. :)
                                                  • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 20:27
                                                    Do "Prawa i piesci" tez Fetting. A jesli sie komu uda znalezc ballade pt (chyba) "nie szukalismy smierci" w wykonaniu Fettinga...
                                                  • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 23:09
                                                    tt-tka napisała:

> Do "Prawa i piesci" tez Fetting. A jesli sie komu uda znalezc ballade pt (chyba
                                                    > ) "nie szukalismy smierci" w wykonaniu Fettinga...

Mówisz masz

• pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 23:11
                                                    Mniam mniam.... tylko ten wredny mundur....

https://v.wpimg.pl/MTY3NDE2JD12fGFwcAI1YmkDYS1rRT16KV9hJWpUYjIwXyNrdQF-e2kDYXN9HX1gbQR2dHUcJyQ-/
                                                  • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 23:24
                                                    pi.asia napisała:
                                                    > Mniam mniam....

Chrup, Chrup!
                                                    Mniam mniam mniammmmm!

A jeżeli chceta Toleczka z odstającymi uszami to mata tu: młody Linde- Lubaszenko

https://i.iplsc.com/edward-linde-lubaszenko-aktor-to-zawod-fizyczny/0004CHWZR48VQ37Q-C322-F4.jpg

Niemazaco.
                                                  • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 15.04.17, 00:24
                                                    Za ballade dzieki !
                                                    Za Linde-L. powsciagliwiej...uszy ma jak trzeba, ale na Toleczka i tak mi nie pasuje. On byl kudlaty, blondynkowaty i krasnoludkowaty. I na pierwszy rzut oka smieszny, dopiero po chwili przebijala i przycmiewala pierwsze wrazenie jego osobowosc.
                                                    Nie wiem, mnie by mlody (bardzo mlody) Kotys pasowal...
                                                  • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 14.04.17, 23:03
                                                    vi_san napisała:

> Fetting to o deszczach niespokojnych śpiewał, co sad potargały. Do "Czterech Pa
                                                    > ncernych i psa" piosenkę. :)
                                                    >

A dyć kumo stosowne videło zamieściłam ze cztery posty temu nazad....
                                      • kkokos Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 18:52
                                        kurczę, rzeczywiście, ja też byłam przekonana, że to był bardzo wysoki facet, a tu proszę:

z joanną żółkowską, która wysoka jakoś strasznie nie jest
                                        www.e-teatr.pl/pl/realizacje/zdjecia/2012_09/40314/it_t_77295.jpg

www.cyfraplus.pl/ms_galeria/galeria/17669_9.jpg
                                        www.leszek-herdegen.mementi.pl/photo/big/21/211/2116.jpg
                                        • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 18:56
                                          Do krasnoludka nie jest podobny na zadnym ujeciu, nie ten typ urody. I nie robi wrazenia smiesznego.
                                          Niech bedzie Klosowski z glosem Herdegena, OK ?
                            • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 22:45
                              Cybulskiego też nie kocham zdecydowanie. Ale jako młody, bardzo młody chłopak - na nastoletniego Hajduka by mi pasował. A Strasburger - jak dla mnie był za smukły [zresztą szczupłość zachował, czego mu pozazdrościć można]. Jakoś Hajduk mi się kojarzy jako mocno zbudowany, może nie krępy, ale jednak obszerny w barach. Wzrostu się nie czepiam, Strasburger jest wysoki, a Jerzy jest opisywany jako wysoki.
                              Cybulski na Maćka kompletnie nie pasuje. Mi znaczy. Prędzej Strasburger, po przefarbowaniu na blond, chociaż bardzo go sobie jako blondyna nie wyobrażam... :D
                              • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 23:04
                                U mnie utrwaliła się wysoka, szczupła sylwetka z orlim nosem i podłużną twarzą:
                                https://pu.i.wp.pl/k,NzA1NzEyOTIsNDc2MzkxMjc=,f,Jerzy_Hajduk.jpg
                                https://68.media.tumblr.com/230f561fb87ee815b484e514ec044ea8/tumblr_mw9ps0l6MJ1slhjcgo1_500.jpg

Owszem, bardziej męska niż Pawełek, ale zarazem mocno chłopięca. Niestety trudno znaleźć zdjęcia aktorów w takim wieku, ten Radziwiłowicz poniżej też jest z 7 lat starszy niż Hajduk...
                                • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 23:45
                                  marutax napisała:

> U mnie utrwaliła się wysoka, szczupła sylwetka z orlim nosem i podłużną twarzą:
                                  > https://pu.i.wp.pl/k,NzA1NzEyOTIsNDc2MzkxMjc=,f,Jerzy_Hajduk.jpg
                                  > https://68.media.tumblr.com/230f561fb87ee815b484e514ec044ea8/tumblr_mw9ps0
> l6MJ1slhjcgo1_500.jpg
                                  >
                                  > Owszem, bardziej męska niż Pawełek, ale zarazem mocno chłopięca. Niestety trudn
                                  > o znaleźć zdjęcia aktorów w takim wieku, ten Radziwiłowicz poniżej też jest z 7
                                  > lat starszy niż Hajduk...

Ja tez zawsze widzialam Jurka szczuplego, nie barczystego ani krepego, o takiej troche chmurnej urodzie. Moze mlody Jerzy Matalowski by sie nadal, mimo braku orlego nosa ?
                                  • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 02.03.17, 01:00
                                    Macie Hajduka:

https://www.e-teatr.pl/pl/zdjecia/film/historia/polska/filmy/wilcze_echa_perepeczko_film_polski.jpg
                                • kkokos Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 03.03.17, 19:35
                                  marutax napisała:

> U mnie utrwaliła się wysoka, szczupła sylwetka z orlim nosem i podłużną twarzą:

>
                                  > Owszem, bardziej męska niż Pawełek, ale zarazem mocno chłopięca. Niestety trudn
                                  > o znaleźć zdjęcia aktorów w takim wieku, ten Radziwiłowicz poniżej też jest z 7
                                  > lat starszy niż Hajduk...

no tak, na rysunkach powyżej jest pociągła twarz z wielkim nosem i sporo włosów.
                                  w opisie zaś:

"ponure oblicze niejakiego jerzego hajduka i jego okrągłą, krótko ostrzyżoną głowę"
                                  "wysoki dryblas (...) przeprosił uprzejmym basem (...) zgarbiony, zamyślony (...)"
                                  "było coś znajomego w tej dryblasowatej sylwetce i powolnych ruchach, pełnych namysłu (...) był ponadto krótko ostrzyżony"
                                  "jasne oczy łyskały mu gniewnie"

nawet biorąc pod uwagę, że włosy krótkie w latach 70. to trochę co innego niż w 2017, to chyba i tak na obrazku widzimy co innego niż w opisie. czemu to nie dziwi?
                                  • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 04.03.17, 19:06
                                    Janusz Kłosiński zdecydowanie NIE. Po pierwsze, on ma jakąś taką dobroć w twarzy, podczas gdy Pieróg jest surowy a potem wręcz antypatyczny. Po drugie - Kłosiński zawsze będzie mi się kojarzył z "jakimś ruskim generałem", a po trzecie - widzę Kłosińskiego w innej roli, w którymś z następnych tomów Jeżycjady.

Natomiast Tym sprawdzi się zatrówno w roli młodego, surowego ale jeszcze nieco przyjaznego uczniom fizyka,
                                    https://culture.pl/sites/default/files/styles/gallery_embed_thumb/public/images/imported/film/portrety/_galerie%20sylwetek%20filmowych/gl%20tym%20stanislaw%20w%20filmach/fo_tym_stanislaw_portret_en_03_49234.jpg?itok=yUgUHMXF

jak i bezwzględnego aparatczyka. Uwielbiam scenę z BBB, gdy Pieróg na wywiadówce zwraca się do rodziców:
                                    "- Zabolało mnie - zabolało Pieroga. - (że coś tam coś tam)"
                                    Bolejący Pieróg wygląda tak:
                                    https://www.e-teatr.pl/pl/zdjecia/warszawa/aktorzy/s-u/tym1.jpg

Została nam ciocia Wiesia, ale ją może grać ktokolwiek, bp Wiesia nie jest dokładnie opisana.

No i Toleczek, niezbyt atrakcyjny. Może Lubaszenko?
                                    https://bi.gazeta.pl/im/19/1f/d9/z14229273Q.jpg
                                    • ciotka_scholastyka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 11.03.17, 18:56
                                      Ja jako Pieroga zawsze widzę Sławomira Orzechowskiego.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/e5cktkpTURBXy84MGFlNjRlNjM4ODI0YzIzYzM4OTAzM2FlYWEyZDFkOC5qcGeSlQMAzQGvzQkJzQUVkwXNAzLNAcw
                          • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 12:08
                            vi_san napisała:

> z jeśli masz czas i ochotę możesz napisać mi instrukcję dla idioty, najlepiej w
                            > punktach, i przysłać na gazetowy. ;)

OK, wyślij mi swój adres marutax@gazeta.pl

• pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 13:01
                              marutax napisała:

> vi_san napisała:
                              >
                              > > z jeśli masz czas i ochotę możesz napisać mi instrukcję dla idioty, najle
                              > piej w
                              > > punktach, i przysłać na gazetowy. ;)
                              >
                              > OK, wyślij mi swój adres marutax@gazeta.pl
                              >

Ja już vi_sanowi wysłałam bo mam u niej dług za przysłanie mi tego co Ty wiesz, a ja rozumiem ;)
                              • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 03.03.17, 12:03
                                Pi.asiu! Dzięki za instrukcję dla komputerowego debila!!! Chiba mi się udało! :D
                                • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 03.03.17, 14:47
                                  vi_san napisała:

> Pi.asiu! Dzięki za instrukcję dla komputerowego debila!!! Chiba mi się udało! :
                                  > D
                                  >

To ja tez poprosze, mozna ?
                                  podpisano
                                  debil komp. do kwadratu
          • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 21:29
            Świetny typ! I wcale by mnie nie zdziwiło, że te koszykarki tak na te drętwe gadki leciały - jakby mi Englert mówił cokolwiek - też bym leciała. Ba, nawet gdybym wiedziała, że łga... Jemu wybacza się wszystko i dla niego wszystko. I jeszcze jedno - gdyby Pyziak się tak zestarzał jak On, to nawet te szlochanie Gaby zaczyna być zrozumiałe w ćwierć wieku po tym jak odszedł...
            • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.02.17, 22:01
              vi_san napisała:

> Świetny typ! I wcale by mnie nie zdziwiło, że te koszykarki tak na te drętwe ga
              > dki leciały - jakby mi Englert mówił cokolwiek - też bym leciała. Ba, nawet gdy
              > bym wiedziała, że łga... Jemu wybacza się wszystko i dla niego wszystko. I jesz
              > cze jedno - gdyby Pyziak się tak zestarzał jak On, to nawet te szlochanie Gaby
              > zaczyna być zrozumiałe w ćwierć wieku po tym jak odszedł...

Och, tak, koszykarki lecące na wytarte liczmany Jasia stalyby się absolutnie zrozumiałe. Po prostu Jasiu mów mi jeszcze, nie przestawaj.
              Szlochanie Gaby też by nabrało sensu :D
    • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 28.02.17, 22:04
      Wizja może dzika, ale jako Ignac z okresu KK i IS wizualizuje mi się Jeremi Przybora. Rudy ci on wprawdzie nie był, za to uduchowione oblicze posiadał, plus tonę uroku osobistego, który to urok wyjaśniałby, czemu jeszcze nikt Ignacego nie zabił. Zwyczajnie, jak Ignac kogo wkurzył, to zaraz potem rozbrajał tym marzycielskim spojrzeniem i ciepłym uśmiechem.
    • dobry_duszek3103 Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 28.02.17, 23:40
      Nieśmiało się witam ☺ i proszę o jelitko powitalne
      Jako Idę widzę moją ukochaną Jadwigę Barańską - filmową Barbarę Niechcic.
      Bogusz Bilewski jako Bernard - przecudowny ☺
      Pulpa... Może Magdalena Zawadzka? A Nutria? Młodziutka Anna Dymna pasuje (i jej cudna barwa głosu
      Pyziak - młody Leszek Teleszyński,
      Robrojek - Jerzy Janeczek (Witia z Samych Swoich)
      Milicja - Beata Tyszkiewicz
      Ignacy - Franciszek Pieczka
      • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 08:07
        Spieszę z jelitkiem powitalnym i herbatką w niebieskim kubku. Rozsiądź się wygodnie na ławie pod oknem. O, tu, na talerzyku jeszcze ciasto - częstuj się bezpiecznie, produkt nie rąk Nutrii, więc nie blade i grząskie! :D
    • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 00:02
      Protestuję przeciwko Bilewskiemu w roli Bernarda! Ja wiem, że mocno zakorzenił się jego "Kwiczołowaty" wizerunek, ale Bernarda poznajemy jako dwudziestoparolatka i już wygląda jak sfilcowany niedźwiedź.Tymczasem Bilewski w tym wieku to był przystojniak i to bardzo męski.
      https://v.wpimg.pl/OTY5Nzc5JiN2VGEcTFMmODQafklQGnxndgN9VVMBfGJqBn1UCUUo/
      https://www.twojebieszczady.net/film/rancho530.jpg

Niestety
      • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 00:06
        Ja wiem czy "niestety"? Na miejscu jego potencjalnych partnerek - to jak najbardziej "stety" chyba? Ja bym tam wzięła bez obrzydzenia na kilka weekendów...
        • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 00:20
          Mialo być "niestety się zmienił" ;-) W każdym razie kompletnie nie widzę go jako Bernarda.
          • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 00:32
            Aaa... W tym sensie to tak, niestety... Jako Bernarda piekącego torty dla Laury i tych tam, co im "wiosną pieniądze rosną" - ewentualnie. Chociaż i tak nie - ja go lubię, a Bernarda nie znoszę... :D
      • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 21:23
        marutax napisał(a):

> Protestuję przeciwko Bilewskiemu w roli Bernarda! Ja wiem, że mocno zakorzenił
        > się jego "Kwiczołowaty" wizerunek, ale Bernarda poznajemy jako dwudziestoparola
        > tka i już wygląda jak sfilcowany niedźwiedź.Tymczasem Bilewski w tym wieku to b
        > ył przystojniak i to bardzo męski.

Nie chodzi o kwiczołowatość ale akurat z Bilewskim dobrze się komponowała obfita broda.
        Nie tylko w "Janosiku" był brodaty.
        No i organizm miał słusznej wagi.
        Trudno w roli Bernarda obsadzić kogoś postury Pyrkosza.
        • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 21:32
          Ale nie mówimy o Bilewskim po 50-tce, tylko przed 30-tką. Takim, jak na zdjęciach. Próbuję wyobrazić go sobie z brodą i nadal wychodzi przystojny, dobrze zbudowany, ale raczej szczupły facet. W stroju i charakteryzacji "na Bernarda" wyglądałby idiotycznie. Ogólnie - trzeba jak najbardziej dopasować aktora wiekiem do postaci. Bez sensu zakładać, że jeśli Bilewski w "Znachorze" czy "Janosiku" był gruby i zarośnięty, to w młodości musiał wyglądać mniej więcej tak samo (tylko młodziej).
          • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 21:51
            A może Bernard był przystojny? Coś tam Aniella w nim dostrzegła.
            To, że go ne lubimy to inna sprawa.
            Z innych opcji - Dariusz Gnatowski. Lepszy jako Bernard?
            • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 22:07
              3piota napisał(a):

> A może Bernard był przystojny? Coś tam Aniella w nim dostrzegła.
              > To, że go ne lubimy to inna sprawa.

Bernard z ilustracji to... wiadomo.
              Bernard z opisu to "mężczyzna dwudziestokilkuletni, wielki i potężnie zbudowany, z rozłożystą brodą i włosami ciemnymi, związanymi nad karkiem w sporą kitkę.", któremu "kitelek w sposób bardzo rozległy otwiera się na brzuchu." Do tego ma "oczka małe i poczciwe, odrobinę tylko szalone." i grube nogi.

A pytanie co Aniela w nim dostrzegła zajęło już kupę miejsca na forum ;-)
          • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 21:54
            marutax napisała:

> Ale nie mówimy o Bilewskim po 50-tce, tylko przed 30-tką. Takim, jak na zdjęcia
            > ch. Próbuję wyobrazić go sobie z brodą i nadal wychodzi przystojny, dobrze zbud
            > owany, ale raczej szczupły facet. W stroju i charakteryzacji "na Bernarda" wygl
            > ądałby idiotycznie. Ogólnie - trzeba jak najbardziej dopasować aktora wiekiem d
            > o postaci. Bez sensu zakładać, że jeśli Bilewski w "Znachorze" czy "Janosiku" b
            > ył gruby i zarośnięty, to w młodości musiał wyglądać mniej więcej tak samo (tyl
            > ko młodziej).

W "Znachorze" był gruby i zarośnięty Bińczycki, a nie Bilewski.
            • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 22:08
              Rzeczywiście, rumienię się ze wstydu ;-/
    • truscaveczka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 12:09
      Miągwa?
      https://i.iplsc.com/krzysztof-janczar-w-serialu-wojna-domowa/0001Q3ZXXXVOPLR6-C122-F4.jpg
      Ja wiem, że jako Paweł prezentował zupełnie inną osobowość, ale urodowo mi pasuje :)
      • pi.asia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 13:05
        truscaveczka napisała:

> Miągwa?
        > https://i.iplsc.com/krzysztof-janczar-w-serialu-wojna-domowa/0001Q3ZXXXVOPL
> R6-C122-F4.jpg
        > Ja wiem, że jako Paweł prezentował zupełnie inną osobowość, ale urodowo mi pasu
        > je :)
        >

Zaraz, jaki miągwa i jaki Paweł? Jesteśmy przy Szóstej Klepce! poza tym jako miągwa nikt nie będzie lepszy niż Filip Łobodziński czyli Duduś Fąferski z "Podróży za jeden uśmiech". To jest kandydat idealny, podejrzewam wręcz, że MM stworzyła postać Ignasia własnie na wzór Dudusia.
        • truscaveczka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 13:18
          A to ja się zagalopowałam :D
          • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 16:59
            Cesia moglaby byc Elzbieta Czyzewska (kiedy ogladalam sobie wczoraj "Godzine pasowej rozy", nagle zobaczylam w niej Cesie :)), tylko ona miala niestety te sama maniere mowienia cienkim, dziecinnym glosikiem co Sienkiewicz. Taka szkola, zdaje sie wszystkie dziewczyny z esteesu tak mowily, a nie wszystkie sie tego wyzbyly.
            • marutax Cesia 01.03.17, 17:53
              Czyżewska czy Sienkiewicz? Czyżewska ma tę przewagę, że pasuje figurą - zgrabna, ale na tyle przy kości, że byłaby prawdopodobna jako nastolatka z kompleksami. Sienkewicz natomiast pasuje do zdania, które wypowiada Dmuchawiec - że mogłaby zagrać Puka, ale nie Gertrudę.
              https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-2642-162-632x.jpg
              https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-2484-2158-632x.jpg
              • vi_san Re: Cesia 03.03.17, 12:07
                https://theflickeringmoment.files.wordpress.com/2013/03/ewa-krzyzewska.jpg

Ja bym jeszcze dorzuciła możliwa Cesię... Ewa Krzyżewska. Buzia na tyle okrągła, że kompleksy by miec mogła, a równocześnie dziewczyna ładna niewątpliwie. :)
                • marutax Re: Cesia 03.03.17, 13:29
                  Gratulacje ;-)

Dla mnie Krzyżewska to raczej klasyczna posągowa piękność, tyle że w starym stylu. Coś a la Gina Lollobrigida albo Betty Grable, które pomimo swej urody dziś zostałyby uznane za niemodne. Cesię zawsze wyobrażałam sobie jako dziewczynę o takiej swojskiej urodzie "dziewczyny z sąsiedztwa", którą można łatwo zlekceważyć.
      • paniusia.aniusia Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 26.03.17, 09:10
        Protestuje przeciwko myśleniu o Pawelku,ze pasuje na Miagwe ;)
    • marutax SZÓSTA KLEPKA 01.03.17, 18:05
      Rzeczywiście robi się bałagan, więc może kandydatury do każdego tomu podpisujmy pod oddzielnym pod-wątkiem? Bo jeśli uprzemy się, żeby nie zaczynać "Kłamczuchy" nim nie skończymy z "Szóstą klepką" to zatniemy się na amen ;-)

Podsumowując, jeśli chodzi o "Szóstą klepkę" na tę chwilę mamy kandydatury"

Cesia - Krystyna Sienkiewicz lub Elżbieta Czyżewska
      Danka - Małgorzata Braunek
      Hajduk - Jerzy Zelnik, Zbigniew Cybulski, Jerzy Matałowski, Jacek Zejdler, Jan Machulski, Karol Strasburger
      Mama Żakowa - Zofia Merle albo dojrzała Anna Dymna
      Julia - młodziutka Anna Dymna
      Żaczek - Stanisław Zaczyk
      Dziadek Żak - Igor Śmiałowski
      Dmuchawiec - Ignacy Machowski

Pawełek był dobry w ekranizacji "Kłamczuchy", jakoś nie czuję potrzeby go zmieniać.

Powyżej sporo zdjęć do wglądu ;-)
      • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 01.03.17, 19:01
        Dochodzi
        Tolek - Leszek Herdegen, Roman Kłosowski, Ryszard Kotys
        • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 02.03.17, 09:23
          Podsumowanie kandydatów na Hajduka, który budzi chyba najwięcej emocji:
          Jerzy Zelnik, Zbigniew Cybulski, Jerzy Matałowski, Jacek Zejdler, Jan Machulski, Karol Strasburger, Jerzy Radziwiłowicz, Marek Perepeczko, Józef Duriasz
          • pi.asia Re: SZÓSTA KLEPKA 02.03.17, 11:37
            Zaproponowałam Perepeczkę i Machulskiego, ale skłaniam się ku Jerzemu Radziwiłłowiczowi. Nos, chmurna mina, włosy, sylwetka, imię i nawet sweter ma jak Hajduk.
            • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 02.03.17, 12:00
              Czyli Radziwiłowicz zdecydowanie na prowadzeniu, z czterema głosami na TAK ;-)

A jak z pozostałymi kandydaturami? Sienkiewicz czy Czyżewska? Merle czy Dymna?
              • vi_san Re: SZÓSTA KLEPKA 02.03.17, 13:40
                Ja bym głosowała zdecydowanie na Dymną - ale trudno byłoby nakręcić... Młodą Dymną jako Juleczkę i równolegle starszą jako mamę Żakową... :D Ale w sumie nie mój problem - jestem za Dymną! :D
                • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 02.03.17, 18:37
                  Mi Zofia Merle NIE pasuje właśnie z powodu Julii. Wg. "Szóstej klepki" Julia to "o połowę chudsza kopia" mamy Żakowej. Przy Dymnej (-ych) to świetnie działa - szczupła dziewczyna ze skłonnością do tuszy. Zresztą w "Noelce" Julia jest już mocno tęga. Tymczasem Merle prawie zawsze wyglądała tak samo - mocna, przy kości. Nie umiem wyobrazić sobie młodej Merle jako Julii.
                  • pi.asia Re: SZÓSTA KLEPKA 03.03.17, 11:23
                    No i zapomniałyśmy o Pierogu i Dmuchawcu. Mam fajnych kandydatów:
                    Dmuchawiec - Gustaw Holoubek albo Aleksander Bardini

Pieróg - Stanisław Tym (he, he)
                    • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 03.03.17, 11:34
                      pi.asia napisała:

> Dmuchawiec - Gustaw Holoubek albo Aleksander Bardini

Myślałam o Holoubku, bo niedawno widziałam go w "Tajemnicy dzikiego szybu", gdzie grał właśnie nauczyciela, w ciut podobnym typie jak Dmuchawiec. Ale mam problem z wyobrażeniem sobie Holoubka jako Dmuchawca starszego ;-)
                    • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 03.03.17, 13:31
                      A może Janusz Kłosiński na Pieroga? Wprawdzie kojarzy się raczej sympatycznie, ale ten początkowy Pieróg nie jest tak jednoznacznie wredny jak ten z "BBB".

https://antonio76.cba.pl/foto_o/Janusz%20Klosinski.jpg
                      • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 03.03.17, 13:57
                        Chyba zjadło obrazek

https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-P-377-11-632x.jpg
                    • marutax Re: SZÓSTA KLEPKA 05.03.17, 20:12
                      Lubaszenko "z twarzy" świetnie pasuje, ale facet ma 179 cm, a w młodości był szczuplutki. Nie znamy wzrostu Pieroga, jednak Tym ze swoimi 183 cm górowałby pewnie nad niemal wszystkimi. Poza wzrostem obaj pasują.

No i nie zapominajmy o Bobciu! Tutaj przyznam się do czegoś, co przez wielbicielki Baltony może zostać odczytane jako bluźnierstwo ;-) Otóż od jakiegoś czasu Bobcio to dla mnie Marek Kondrat z "Historii żółtej ciżemki":
                      https://culture.pl/sites/default/files/styles/galeria_style/public/images/imported/film/portrety/_galerie%20sylwetek%20filmowych/gl%20marek%20kondrat%20role%20filmowe/kondrat%20marek%20role%20filmowe%201_6039399.jpg?itok=-GYRQlqO

Tak się do tej myśli przyzwyczaiłam, że i Baltonę widzę jako Kondrata... Wprawdzie aktor ten grał niemal zawsze dużo bardziej "wygładzone" role, ale... czy nie tak zobaczyła Floriana Elka? Bez kostiumu Baltona objawił się jako bezbarwny "grzeczny, bladawy domator".
                      https://zboralski.cba.pl/wp-content/uploads/2013/10/marek-kondrat-02.jpg

Niestety (a może na szczęście?) przy Flobrym wyobraźnia z krzykiem odmawia posłuszeństwa...

• pi.asia Re: SZÓSTA KLEPKA 05.03.17, 22:49
                        Śliczny Bobcio! I ten pełen wdzięku spryt na buzi! Kupuję bez pytania.

A co do Toleczka - może młodziutki Roman Kłosowski (156cm)?

https://1.bp.blogspot.com/-lDEN6gvDMAc/VdLqlmhs0XI/AAAAAAAAQDw/7QKao9uhNao/s1600/klosowski.jpg

Albo Jerzy Turek

https://www.akademiapolskiegofilmu.pl/cache/images/resizeCrop_211x300/files/PL/Historia_Polskiego_Filmu/AKTORZY/Turek_Jerzy/1-F-285-51.jpg

Turek nawet bardziej, bo ma odstające uszy :)

Wzrost Tyma nie wydaje mi się żadną przeszkodą. W końcu ma ledwo 6 cm więcej ode mnie, i jak na faceta wcale nie jest jakiejś niezwykłej postury. Co innego Wiktor Zborowski ;)
    • kkokos Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 18:34
      a może taka gaba? na tym zdjęciu jest prawie tak dobra jak torres:
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/s960x960/16664936_1267216296689290_3726556179192590718_o.jpg?oh=ee6bff0920602d09818ef2aa293adb56&oe=596F7C1E
      • fornitta69 Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 18:38
        Bardzo gabowata Gaba- 9/10. (10/10 to wciaz niepokonany Torres)
      • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 19:07
        kkokos napisała:

> a może taka gaba? na tym zdjęciu jest prawie tak dobra jak torres:
        > https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/s960x960/16664936_126721629
> 6689290_3726556179192590718_o.jpg?oh=ee6bff0920602d09818ef2aa293adb56&oe=596F7C
> 1E

Och, nie, prosze ! twarz (na tym zdjeciu) tak, ale cala reszta, sylwetka, ruchy ? Ona nigdy, przenigdy nie wygladala jak duzy zaniedbany chlopak.
        • kkokos Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 20:00
          > Och, nie, prosze ! twarz (na tym zdjeciu) tak, ale cala reszta, sylwetka, ruchy
          > ? Ona nigdy, przenigdy nie wygladala jak duzy zaniedbany chlopak.

oczywiście, że nie! ale na tym zdjęciu wygląda bardzo gabowato.
          wklejam jeszcze raz, bo zeżarło

https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-405-5-632x.jpg
    • kkokos Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 01.03.17, 18:40
      nie wiem, dlaczego uparcie obsadzacie w roli hajduka przystojnych facetów - wyraźnie jest napisane, że miał okrągłą głowę na dryblasowatym ciele i pryszcze. no gdzie młody zelnik, który był po prostu piękną mężczyzną (ja wiem, że obleśny typ, zgadzam się w zupełności, niestety obleśni też bywają przystojni)
      • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 19:11
        kkokos napisała:

> nie wiem, dlaczego uparcie obsadzacie w roli hajduka przystojnych facetów - wyr
        > aźnie jest napisane, że miał okrągłą głowę na dryblasowatym ciele

Jozef Duriasz ?
        PS uwazam go za przystojnego, ale na Hajduka mi pasuje :)
        • 3piota Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 21:14
          A może Jerzy Radziwiłowicz jest Hajdukowaty?
          Nawet imię się zgadza.
          • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 21:54
            Radziwiłowicz to bardzo dobry pomysł, jako 23-latek wyglądał mniej więcej tak:
            https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-1643-127-632x.jpg

Popieram kandydaturę ;-)
            • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 23:43
              Też popieram! Podoba mnie się. A do tego świetny aktor.
      • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 21:25
        A mnie przede wszystkim zaskakuje, że "typy" na Hajduka są w większości drobni, a co najmniej wysmukli. Zelnik nie dość, że postury komara, to najdelikatniej mówiąc niewysoki, Strasburger młody po pierwsze bardzo przystojny, po drugie właśnie smukły. Jakoś mi się Hajduk jawi jako mocno zbudowany, bardziej krępy, a nie wiotka trzcinka? Cybulski smukły nie był, a właśnie taki bardziej... No, konkretny. Z tym, że [ponieważ Cybulski to mój typ] podkreślam, że tylko bardzo, bardzo młody, z okresu przed zgwiazdorzenia.
        A Zelnik jest dla mnie obrzydliwy i obleśny bez śladu atrakcyjności. :P No, ale ja go po prostu organicznie nie znoszę. On i Jerzy Bończak. O, i jeszcze Artur Barciś. Tych trzech to mój top trendy od końca, zawsze i w każdej konfiguracji. Podkreślam - żadnego z panów nie znam osobiście, nie oceniam tez ich aktorskiego talentu - po prostu fizycznie budzą we mnie uczucia takie koszmarnie niemiłe, że nie jestem w stanie...
        • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 01.03.17, 21:41
          vi_san napisała:

> A mnie przede wszystkim zaskakuje, że "typy" na Hajduka są w większości drobni,
          > a co najmniej wysmukli.

Nie wypowiadam się co do wzrostu, bo go nie potrafię oceniać. To zresztą względne w przypadku nastolatków. Ale Hajduk opisywany jest jako "wysoki dryblas", a na ilustracjach wygląda mocno szczupło.
          • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 03.03.17, 14:35
            No i co poradzę, że słysząc "wysoki dryblas" mam w oczach sylwetkę nie koszykarza, a raczej... hokeisty? :D
            Tym bardziej protest przeciwko Zelnikowi, który oprócz tego, że budzi mój żywiołowy wstręt to do tego jest wzrostu siedzącego jamnika. albo wręcz leżącego.
            A co do Strasburgera - to nawet bym się sylwetki nie czepiała - ale raczej urody. Bo młody Strasburger był bardzo atrakcyjny i to w sposób bezdyskusyjny i oczywisty. A Jurek Hajduk na pewno nie, na pierwszy rzut oka...
            • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 04.03.17, 19:52
              vi_san napisała:

> A co do Strasburgera - to nawet bym się sylwetki nie czepiała - ale raczej urod
              > y. Bo młody Strasburger był bardzo atrakcyjny i to w sposób bezdyskusyjny i ocz
              > ywisty. A Jurek Hajduk na pewno nie, na pierwszy rzut oka...

Ja protestuję przeciwko młodemu Strasburgerowi jako Hajdukowi, gdyż młody Strasburger to jest Tolibowski. Tak mnie się już na wiek wieki kojarzyć będzie, jak kica w świątecznym ubranku do bajora po nenufary. I nijak nie chce inaczej. A wyobraża sobie ktoś Hajduka kicającego po nenufary?
            • pavvka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 10.03.17, 18:20
              vi_san napisała:

> No i co poradzę, że słysząc "wysoki dryblas" mam w oczach sylwetkę nie koszykar
              > za, a raczej... hokeisty? :D

Wg słownika dryblas to "wysoki, niezgrabny chłopak lub młody mężczyzna". Dla mnie to taki kościsty typ z długimi rękami i nogami któremu się oneż plączą, na pewno nie mięśniak.
              • guineapigs Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 10.03.17, 19:59
                No to ani koszykarz, ani hokeista - jakoś nie wyobrażam sobie sportowca, nawet amatora czy juniora ale zaangażowanego, jako kogoś, komu się nogi i ręce plączą. na boisku, na tafli itp to się decyzje: 'co zrobić z reką czy nogą?' podejmuje w ułamku sekundy. A swoją drogą, dryblas versus drybling - dryblas nie byłby w stanie 'zrobić' dryblingu.
                I tu przypomina mi się Boniek, nie Zibi, a nasz swojski Boniek - łomatulu, łomatko, łolaboga - co ten facet potrafił wyczarować na murawie to po prostu nie wiem, jak nazwać.

Natomiast mam świę(t)nego kandydata na Dmuchawca - Panie i Panowie: w TEJ roli Karol Wojtyła.
                W końcu parał się aktorstwem, innit?
                • pavvka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 13.03.17, 18:00
                  guineapigs napisała:

> No to ani koszykarz, ani hokeista - jakoś nie wyobrażam sobie sportowca, nawet
                  > amatora czy juniora ale zaangażowanego, jako kogoś, komu się nogi i ręce plączą
                  > . na boisku, na tafli itp to się decyzje: 'co zrobić z reką czy nogą?' podejmuj
                  > e w ułamku sekundy.

Imo bardziej chodzi o wrażenie wizualne niż o faktyczny brak koordynacji ruchowej. Np. takim dryblasem był nastoletni Usain Bolt, zanim zbudował potężną makulaturę. A już wtedy był zdecydowanie najszybszy na świecie w swojej kategorii wiekowej.
    • marutax KWIAT KALAFIORA 01.03.17, 18:56
      Kandydatury do "Kwiata kalafiora"

Mila: Anna Ciepielewska, Emilia Krakowska, Jadwiga Barańska, Anna Milewska, Irena Kwiatkowska, Beata Tyszkiewicz
      Ignacy: Wojciech Pokora, Andrzej Kopiczyński, Zdzisław Tobiasz, Henryk Bista, Jeremi Przybora, Franciszek Pieczka
      Gaba: Ewa Sałacka, Krystyna Janda, Torres, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Ewa Błaszczyk, Aleksandra Zawieruszanka
      Ida: Hanna Śleszyńska, Jadwiga Barańska
      Natalia:
      Pulpa:Teresa Szmigielownaa. Barbara Kwiatkowska, Magdalena Zawadzka
      Janusz Pyziak: Jan Englert, Leszek Teleszyński
      pani Szczepanska - Barbara Ludwizanka

Jeśli uznać Ignacego za osobnika sympatycznego, tyle że ofermę życiową, to pasowałby mi Władysław Kowalski.

• marutax Re: KWIAT KALAFIORA 01.03.17, 19:15
        Na Pulpę może Urszula Modrzyńska? Tylko że ona z wiekiem chudła ;-)
        https://www.dziennikteatralny.pl/upload/article/oryginal/modrzynska_u_01.jpg
      • fornitta69 Re: KWIAT KALAFIORA 01.03.17, 22:30
        marutax napisała:

> Kandydatury do "Kwiata kalafiora"
        > a nie do "kwiatu"? ;)
        • marutax Re: KWIAT KALAFIORA 01.03.17, 22:38
          Prawidłowo tak, potoczność lokalna mnie dopadła ;-)
          • fornitta69 Re: KWIAT KALAFIORA 01.03.17, 22:56
            Dlatego zapytalam,bo czasem forma,ktora mnie zadziwia okazuje sie byc prawidłowa :)
            • marutax Re: KWIAT KALAFIORA 01.03.17, 23:12
              Mam podobnie, zwłaszcza, że w moich rejonach używało się nie tyle gwary, co formy potocznej pewnych słów. Staram się z tym walczyć, ale czasem mi się wymsknie taki "kwiatek" ;-) Choć i tak nic nie przebije chwili, gdy na olimpiadzie z polskiego kłóciłam się, że forma "zmemłać kawę" jest prawidłowa jako wariacja słowa "mielić"...
    • vi_san Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 03.03.17, 12:01
      https://bi.gazeta.pl/im/8/11730/z11730998IH,Teresa-Tuszynska.jpg

1. Myślę o Aurelii z OwR.
      2. Aktorka którą typuję to Teresa Tuszyńska.
      3. Pierwsza próba wklejenia zdjęcia - trzymajcie kciuki! :D
    • zuzudanslemetro Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 06.03.17, 15:44
      To ja też się pobawię, a co!
      Szósta klepka:
      Cesia - Elżbieta Czyżewska (młodziutka) lub młodziutka Joanna Żółkowska
      Julia - młoda Małgorzata Pieczyńska albo młoda Marzena Trybała
      mama Żakowa - dojrzała Anna Dymna
      Żaczek - Wiesław Michnikowski (taki w średnim wieku) albo Wojciech Pokora
      dziadek Żak - Wiesław Michnikowski późno-dojrzały lub takiż Dudek Dziewoński
      Brodacz Zygmunt - Bartosz Opania
      Hajduk - młody Michał Anioł (aktor, nie rzeźbiarz)
      Danka - młoda Brylska
      Dmuchawiec - Michałowski

Kłamczucha:
      W zasadzie obsada filmowa mi się podoba, zmieniłabym reżysera i scenarzystę ;)

Kwiat Kalafiora:
      Mama Borejko - Milewska
      tata Borejko - może Bista?...
      Gabson - Jankowska-Cieślak
      Ida - Bernadetta Machała
      Nutria i Pulpa to dzieci więc sobie nie zawracam głowy i tak się robi specjalny cast na dzieci
      pani Szczepańska - Kwiatkowska
      Pyziak - Robert Gonera
      Robrojek - młodziutki Opania (ojciec, nie syn)
      pozostali jak wyżej

Ida Sierpniowa
      Ida - j.w.
      Gabson i rodzina - j.w.
      Pyziak - j.w.
      Pan Paszkiet - Voit był ok
      atletyczny Krzyś - może Artur Dziurman jak był młody?...
      robaczywa Paulinka - Maria Probosz
      Basia - Bielicka
      Lisiecka - Śląska

Opium w Rosole
      postaci stałe jak wyżej
      Maciuś - Jan Jankowski
      Kreska - mogła by być Prucnal faktycznie
      Lelujka - młody Majchrzak
      Jedwabińska - Ewa Wiśniewska

dalej pomysły mam, ale nie chce mi się na razie pisać :)
    • fornitta69 Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 27.03.17, 18:47
      A moze mloda Joanna Szczepkowska jako Pulpa?
      • guineapigs Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 27.03.17, 21:16
        Nijak mi się nie widzi. Tzn. nie 'zupełnie nijak', bo z rola pewnie by sobie poradziła - ale chronologia nie pasuje za nic. Pulpa urodziła się gdzieś na początku lat 70., Joanna Szczepkowska - w 1953. Za nic nie da rady.
        Pulpą może/mogłaby być być Katarzyna Figura. Oczywiście Pulpą dorosła lub młodziezową, nie dzieckiem. Osiem lat (z grubsza biorąc) da się zatuszować graniem i makijażem. Uważam KF za aktorkę bardzo dobra, ale zaszufladkowaną i przez to niedocenioną. Chyba nie ma nic gorszego dla aktorki jak być tą 'piękna i seksowną'. Niby role są - ale jakby ich nie było.
        KF pokazała swój warsztat w 'żurku'. Zagrała tam lepiej niż na Oscara. Naprawdę, jak To zobaczyłam, to dosłownie zaniemówiłam. Jedyne, co mogę porówać, to rola Chwalibóg w 'Kobiecie samotnej'. Figura potrafi więcej, niz myślimy.
        • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 27.03.17, 22:05
          guineapigs napisała:

> Nijak mi się nie widzi. Tzn. nie 'zupełnie nijak', bo z rola pewnie by sobie po
          > radziła - ale chronologia nie pasuje za nic. Pulpa urodziła się gdzieś na pocz
          > ątku lat 70., Joanna Szczepkowska - w 1953. Za nic nie da rady.

Ale to właśnie o to chodzi, by odpuścić sobie chronologię i ramy czasowe ;-) Równie dobrze można zaproponować jako Pulpę przerobioną na blond Zulę Pogorzelską (oryginalną, nie tę z serialu "Bodo"):
          https://culture.pl/sites/default/files/images/imported/film/portrety/Pogorzelska_Zula/zula_pogorzelska1.jpg

• guineapigs Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.03.17, 22:12
            Marutax, masz absolutną rację. Jakies mroczki mie się na oczy rzuciły że nie załapałam sensu czy co? Lecę przepraszać Fornittę.
        • zuzudanslemetro Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 30.03.17, 10:33
          guineapigs napisała:

. Uważam KF za aktorkę bardzo dobra, ale zaszufladkowaną i przez to n
          > iedocenioną. Chyba nie ma nic gorszego dla aktorki jak być tą 'piękna i seksown
          > ą'. Niby role są - ale jakby ich nie było.
          > KF pokazała swój warsztat w 'żurku'. Zagrała tam lepiej niż na Oscara. Naprawdę
          > , jak To zobaczyłam, to dosłownie zaniemówiłam. Jedyne, co mogę porówać, to rol
          > a Chwalibóg w 'Kobiecie samotnej'. Figura potrafi więcej, niz myślimy.

Figura faktycznie jest doskonałą aktorką. Miałam okazję widzieć ją parę razy w teatrze i też mi mowę odjęło, tak jak przy "Żurku", z tym że jednak Chwalibóg (piękna kobieta, jakby nie było) u Holland dała lepszy popis. Ale Chwalibóg miała lepszych partnerów. Linda na przykład - też rola niby nie "jego" a doskonała. Chyba jego najlepsza.
      • guineapigs Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.03.17, 22:35
        Fornitta, przepraszam. Coś mię się na 'ómysł' rzuciło niechybnie, że zaprotestowałam przeciwko Twej propozycji Pulpy, wytaczając argument :'data urodzenia'. Wybacz, kumo, bom nie wiedziała, co pisałam.
        A swoja drogą, JSz kojarzę bardzo słabo (wstyd straszny, sromota okrutna). Głównie pamiętam ją z 'Con Amore' i 'Czterdziestolatka', w teatrze widziałam Ja chyba w Ślubach Panieńskich, aha, z filmów to jeszcze 'Kronika wypadków miłosnych', 'Dom' i 'Cudzoziemka'. Mało jak na taką aktorkę, ale co poradzić - takie mam czółko, jakie mi Pambuk dał.
        I jakoś JSz widzi mi sie jako Natalia lub Ida bardziej, nie Pulpa.
        Ale oczywiście wybór kumy szanuję i nawet ciekawa jestem JSz jako Pulpy - wizualnie odpowiada (niby okrąglutka, ale uroda oczywista), ale tzw. amplua jakoś mię nie pasi....
        • jottka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 28.03.17, 23:56
          Zula Pogorzelska to moim zdaniem świetna kandydatka:)
          • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 30.03.17, 22:11
            jottka napisała:

> Zula Pogorzelska to moim zdaniem świetna kandydatka:)

Bo przy niej wiarygodne staje się wielkie powodzenie Patrycji ;-)

Okazuje się, że najtrudniej chyba znaleźć kandydatki do roli Natalii... Ida jeszcze ujdzie - dla mnie przez długi czas idealną Idusią z czasów młodości była Adrianna Biedrzyńska. Wprawdzie nie miała małych oczek, ale poza tym pasowała mi idealnie. Miała taki specyficzny typ urody, która może zabłysnąć lub całkowicie się skryć.:
            https://fototeka.fn.org.pl/public/cache/1-F-2042-1-300x341.jpg

Biedrzyńska pasuje mi też do Idy-jędzy z ostatnich tomów, ale gorzej z etapem seksbomby...

Ale to i tak nic w porównaniu z Natalią. Może dlatego, że by aktorka została zapamiętana musi mieć silną osobowość, a Nutria kojarzy się z czymś wręcz przeciwnym? W każdym razie jedyna aktorka, która przychodzi mi na myśl, to młoda Maria Ciunelis, ze względu na dziewczęcość, delikatność i poetyckie rozmarzenie.
            • zmija_w_niebieskim Natalia: Anna Romantowska 15.04.17, 17:40
              Anna Romantowska na Natalię - i to w każdym wieku. I uroda, i łamagowata osobowość pasują. Poźniej poszukam zdjęć.
              • zmija_w_niebieskim Re: Natalia: Anna Romantowska 15.04.17, 17:46
                https://chomikuj.pl/ImagePreview.aspx?e=B8PV4JDv-JYFWl9lT7ltiw&pv=2

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWIDTTmaqw73hlZtFhEZpf7XnQ9YvomM3Y81WTDIzXhjds0l36-A
                • tt-tka Re: Natalia: Anna Romantowska 15.04.17, 18:15
                  Uch, jak ja nie cierpie Romantowskiej ! Tzn postaci przez nia granych. Ale Natalii od pewnego czasu tez nie lubie - aprobatur :)
        • fornitta69 Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 31.03.17, 11:19
          guineapigs napisała:

> Fornitta, przepraszam.
          Nie ma za co przepraszac, naprawde! :)
          > A swoja drogą, JSz kojarzę bardzo słabo (wstyd straszny, sromota okrutna). Głów
          > nie pamiętam ją z 'Con Amore' i 'Czterdziestolatka', w teatrze widziałam Ja chy
          Przyznam,ze ja kojarze ja jeszcze slabiej. Po prostu przegladalam w Internecie jej zdjecia z mlodosci (Zeby porownac ja z jedna z jej corek) i trafilam na jedno czarno-biale zdjecie, na ktorym wydala mi sie bardzo podobna do Pulpy z ilustracji. Niestety,nie potrafie wklejac zdjec,ale w google grafice ta fotografia wyswietla sie jako jedna z pierwszych,kiedy w pisze sie: "mloda Joanna Szczepkowska".
          • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Je 31.03.17, 11:45
            Szczepkowska pamietam z kilku sztuk Teatru Telewizji, grala m.in. w "Skizie" i w "Kobiecie bez skazy" - w tej pierwszej sztuce mloda, kaprysna osoba, w drugiej juz cokolwiek doswiadczona przez los, ale nie ustepujaca z zycia nawet na krok ! Pasowalaby :)
            Ta pierwsza idealnie z czasow, gdy byly podchody Baltony i do Baltony, z calym tym bagazem rozterek, goracej checi, ktora strach sobie uswiadomic, porcja egoizmu, (juz) bezwzglednoscia, rzucaniem sie z glowa w swoja milosc - no, nic dodac, nic ujac. Jesli komus uda sie te sztuke odszukac i obejrzec/zgrac, goraco polecam.
    • tt-tka Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 15.04.17, 23:44
      Poznego Pyziaczka, tego z ostatnich tomow, wlasnie zobaczylam jako Ryszarda Rynkowskiego :)
      kiedy spiewal "Czego moze chciec od zycia taki gosc jak ja" w 1989, taaaak. Z lajtmotivem "wypijmy za bledy"...
    • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 20.04.17, 13:59
      Znalazłam Nutrię Idealną. Śliczna urodą delikatną, o uduchowionym obliczu, w dodatku ruda jak marchew i naturalnie piegowata. Mesdames et Messieurs, przed wami Marlene Jobert!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/21/62/4b/21624bf463e0911d4f5a56b2b9802421.jpg

https://mag.lesgrandsducs.com/wp-content/uploads/2016/10/Marlene-Jobert-7.jpg

I nawet ma stosowne siekacze!

https://php88.free.fr/bdff/film/2000/0076/02/Marlene%20Jobert%20(3).jpg
      • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 20.04.17, 17:40
        Owszem, ale typ urody raczej zdecydowany i ekstrawertyczny ;-)
        Jeśli już we Francji jesteśmy, to charakterologicznie do Nutrii pasuje mi bardziej Isabelle Huppert (pomijając kształt twarzy)
        https://www.schirn.de/fileadmin/SCHIRN/Magazin/Kontext/2013/ISABELLE_HUPPERT/2.jpg
        • bupu Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 20.04.17, 19:43
          marutax napisała:

> Owszem, ale typ urody raczej zdecydowany i ekstrawertyczny ;-)
          > Jeśli już we Francji jesteśmy, to charakterologicznie do Nutrii pasuje mi bardz
          > iej Isabelle Huppert (pomijając kształt twarzy)

Nutria była uduchowiona, a nie rozmamłana.

No sama popatrz, no:

https://borejkowie.blog.onet.pl/wp-content/blogs.dir/598427/files/blog_cd_3442698_5368205_tr_nutria.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/63/40/a5/6340a59d7a04258cd5bfdf6a5789a977.jpg

Nutria jak żywa!
          • marutax Re: Aktorzy z dawnych lat jako bhaterowie "Jeżycj 20.04.17, 19:55
            Jak widać, opinia zależy od postrzegania postaci... Natalia dla mnie była i uduchowiona i rozmamłana, zwłaszcza uczuciowo. Ta jej bezwolność w związkach, poddawanie się woli innych, niepewność w życiu codziennym, niestabilność emocjonalna... Plus okazyjne wybuchy. Nie wyobrażam sobie Marlene Jobert wyznającej, że boi się Laury ani w rozmowie z Pyzą o kawalerce, którą chce kupić, ale nie chce się przyznać rodzinie. Nutria tak bardzo nie chce zranić lub urazić innych, że wydaje się niemal zastraszona. To coś, co mogłaby pokazać Huppert.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka