marutax
10.04.18, 13:11
Zakładam osobny wątek, bo Agnieszka pojawia się przy wielu okazjach i w różnym kontekście. Sama mam co do niej mieszane uczucia. Lubiłam tę postać w pierwszej części "Feblika" - owszem, miała wady, bywała irytująca, ale też wydawała się żywa. Po przyjeździe do Floplicowa MM podmieniła ją na mimozę, której główną cechą jest elegancja i która traci nagle głos (kiedy Ignaś za nią odpowiadał miałam ochotę go udusić).
W CZ Aga jest postacią mocno dyskusyjną.
Pierwszy związany z nią wątek - sprawa ciąży - to jakiś koszmar. Bohaterka zostaje przedstawiona jako idiotka, nieodpowiedzialna, niezrównoważona i bezmyślna.
Drugi wątek - Aga jako żona Ignasia - jest już mniej jednoznaczny (pomijam dziwaczny pomysł "odziedziczenia" przez IGS mieszkania). Z jednej strony Aga wychodzi na egoistkę, osobę narzucającą wszystkim swoje zdanie, nie szanującą innych. Z drugiej - Aga jako jedyna dostrzega problem psychologicznego dręczenia Ignasia i coś z tym robi. Pokazuje też normalne, nielukrowane oblicze: nie czuje potrzeby mieszkania z teściami, nie staje się idealną matką z chwilą ujrzenia twarzy swego dziecka... Choć oczywiście MM musi choć częściowo zniweczyć jej autonomię (portrecik na tablicę).
Jaka jest Aga? Czy to postać w miarę realistyczna (choć chwilami zwyczajnie głupia) i różna od postaci z borejkowskiej sztancy? Czy też to kolejna bohaterka pozornie inna, negująca świat Borejków tylko po to, by przyznać się do błędu i w rezultacie podkreślić jego wspaniałość?