elaw2 Re: zagadki 21.02.05, 11:58 Jes taka sprawa, że Stanisława - bawi się słowami, jak muzyką czarnoskóry muzyk z Języka Troli. Miejsce zdarzenia: szkoła Stasi, do której przyszedł mąż jej siostry aby porozmawiać o jej skandalicznym zachowaniu z nauczycielką (Trolla nie chciała zdjąć kapelusza). Teraz moje pytanie: imię taty Floriana Górskiego (Baltony)? Odpowiedz Link
magda_b Re: zagadki 21.02.05, 15:23 eee, Florian syn Floriana? Chyba nie... Szóstą klepkę pamiętam słabo, ale Bobcia chyba tylko mama wychowywała i o tacie sie specjalnei duzo nie mówiło... Odpowiedz Link
elaw2 Re: zagadki 21.02.05, 15:23 Nie, dodam że pytanie jest podchwytliwe. Rozwiązanie jest w pierwszym tomie Jeżycjady! Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: zagadki 21.02.05, 20:25 Qrczę, ale wymysliłaś. "Przeleciałam" całą "Szóstą klepkę" i NIC. Wymiękam :-((( Jedyna wzmanka o ojcu Bobcia brzmi "Się rozwiódł", ale to chyba nie to ;-) Błagam, umieram z ciekawości !!! Odpowiedz Link
elaw2 Re: zagadki 22.02.05, 08:15 No i rozwiązanie zagadki jest właśnie takie, że tata Baltony NIE MA IMIENIA! To znaczy pewnie i ma, ale w całej dotychczasowej Jeżycjadzie ono nie pada. Pisałam przecież, że pytanie jest podchwytliwe. W Kwiecie Kalafiora, w scenie sądu rodzinnego nad małoletnim Bobkiem, podsądny sam przyznaje, że tatuś się rozwiódł! I imię nie pada! Nigdy! Może dowiemy się w kolejnych tomach? A teraz można mnie zlinczować! A jeszcze jedno, internet mam w pracy, dlatego odpowiadać mogę tylko do godziny 16, a potem znikam. Czy mogę zadać kolejne pytanie? Odpowiedz Link
elaw2 Re: zagadki 22.02.05, 10:15 No, kamień spadł mi z serca. Teraz będzie prościutkie: jak młodsze siostry Borejko manifestowały, co zrobiła Ida z potworkami Lisieckimi? Odpowiedz Link
magda_b Re: zagadki 22.02.05, 10:21 hyhyh powkładały sobie szczypioreek za paznokcie :) w co grał Tygrysek ze swoimi wujami(oszukując nieco?) Odpowiedz Link
kasicaaa Re: zagadki 22.02.05, 10:22 he he - wkładały szczypiorek pod paznokcie!! i mówiły: "patrzcie jakie mam zielone pazurki, jak Lisieccy" pytanko: czym jest szkoła, prawda?? Odpowiedz Link
kasicaaa Re: zagadki 22.02.05, 10:23 hm magda mnie uprzedziła :( tygrys grał w makao - wobec tego zagadka jw. Odpowiedz Link
kasicaaa Re: zagadki 23.02.05, 09:44 skoro nikt nie odpowiada na moją zagadkę, to sama odpowiem: szkoła jest naszym wspólnym domem, nieprawda! (to słowa dyrektora Pieroga w Brulionie:)) Odpowiedz Link
magda_b Re: zagadki 23.02.05, 16:35 a nowa zagadka gdzie? :) to może ja zadam: co robił dziadek Kopiec Arlety? Odpowiedz Link
ouisch Re: zagadki 23.02.05, 17:52 Dziadek Kopiec Arlety sie ślinił ;-DDD Czym ratowala się Gabriela przed atakiem mdłości? Odpowiedz Link
emusia Re: zagadki 23.02.05, 18:54 bukiecikiem koperku :) o czym zawsze marzył profesor dmuchawiec? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:10 Żeby mu Mozart nie skrzypiał (czy trzeszczał - nie pamietam) - chodziło o adapter Bambino i radość z magnetofonu - prezentu od Kreski i Maćka. Co Maciek podarował Matyldzie na urodziny (imieniny ???) ??? Odpowiedz Link
ouisch Re: zagadki 23.02.05, 21:27 Podarował jej bukiet frezji i perfumy "Zielone Jabluszko". Czym malowala sobie rumieńce mała Roma? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:35 Małe sprostowanie - "Zielone jabłuszko" to była woda toaletowa - cała Polska tym pachniała na początku lat osiemdziesiątych. Ja też :-))) Rumieńce Roma malowala sobie lakierem do paznokci. Co podarowali rodzicom na Mikolajki Tocio i Romcia ??? Odpowiedz Link
klymenystra Re: zagadki 23.02.05, 21:50 pieniążki :) czym palil Bobek na balkonie i ktorej godzinie to bylo? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:55 Palił angielskie kalki Żaczka, a była 5 rano. Do jakiego bohatera literackie był podobny Krzysio ??? Odpowiedz Link
klymenystra Re: zagadki 23.02.05, 22:43 do pana Rochestera z "Dzwinych losow...". do fragmentow jakiej sztuki Szekspira Natalia ulozyla melodie ? Odpowiedz Link
kasicaaa Re: zagadki 24.02.05, 09:45 Do "Snu nocy letniej"... Jaki prezent dostali Elka z Tomciem od Bernarda w pamiętną wigilię? Odpowiedz Link
magda_b Re: zagadki 24.02.05, 11:48 obrazki na tekturce, które Bernard zaraz im zabrał (ze względu na pogodę) na co miała uczulenie Jagienka? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:50 Przepraszam za literówkę - oczywiście: TOMCIO i Romcia. Odpowiedz Link
parapluie Re: zagadki 24.02.05, 15:30 na truskawki pryskane.co kupiła Joanna Anieli na urodziny w "kwiecie kalafoira"? Odpowiedz Link
emusia Re: zagadki 24.02.05, 15:52 perfumy i ile sie nie myle w modzie polskiej :) na co cierpial krzysio? Odpowiedz Link
klymenystra Re: zagadki 24.02.05, 16:45 na dysplazje :) jaki jest kierunek na slynne jezioro z "Pulpecji" ? Odpowiedz Link
magda_b Re: zagadki 24.02.05, 16:53 North-east co zostawił Tygrys w piekarniku ciotki Almy? Odpowiedz Link
bojulka Re: zagadki 24.02.05, 18:26 omlet, ale nie wyszedł taki pulchniutki jak ten który robiła róża! na co chorowała trolla? Odpowiedz Link
parapluie Re: zagadki 24.02.05, 21:31 trolla zdaje sie miała białaczke???chyba to nie jest powiedziane wprost ale zasugerowane tym,ze nosiła kapelusz a pod nim nie miała włosów. gdzie uczyli się bracia Lelujkowie? Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 25.02.05, 22:56 Dlaczego dopiero teraz odkryłam to forum? Oczywiście nie przypomnę sobie w tej chwili do jakich poznańskich szkół chodzili bracia, niech mi nikt nie mówi, że pamięta ;) Wiem tylko, że do trzech różnych ogólniaków, żeby w razie czego nie ponosić zbiorowej odpowiedzialności;) Będę zaglądać, pozwolicie? :) Odpowiedz Link
refiona Re: zagadki 26.02.05, 00:08 Pozwolimy, pozwolimy:) A może byś jakąś zagadeczkę zadała? Przy okazji dodam, że dziewczyny narzuciły naprawdę wysoki poziom w tych zagadkach> Nie jest łatwo, oj nie. Odpowiedz Link
eowyn Re: zagadki 26.02.05, 02:45 jako poznanianka dodam,ze bracia Lelujkowie uczeszczali odpowiednio do liceow o numerach II (Darek vel Adrian-w sumie to jak on mial naprawde na imie?Bo przeciez Darek to nie jest zdrobnienie od Adriana,chyba ze wiaze sie z tym jakas historiaw ksiazkach,ktora przeoczylam), VII (Lucek - swoja droga poznanska "siodemka" miesci sie na ulicy Zeromskiego,cos duzo tropow "zeromskich" u MM;)), a Wiktor chodzil do liceum ogolnoksztalcacego sw. Marii Magdaleny, ktore zadnym numerem obdarzone nie jest. A o LO do ktorego ja chodzilam, pani Musierowicz nigdy nigdzie nie wspomniala... Odpowiedz Link
klymenystra Re: zagadki 26.02.05, 10:54 a zagadka ? :) to moze ja zadam :] wiec- jakiego obrazu bala sie mala Aurelia? Odpowiedz Link
emusia Re: zagadki 26.02.05, 15:23 zupelnie białego z czarną plamą po środku przypominającą nietoperza. jaki prezent podarowała kreska lelujce? Odpowiedz Link
eowyn Re: zagadki 26.02.05, 16:05 wlasnorecznie zrobiona czapke:) a jaka Maciek mial czaszke,wedlug Matyldy?;) Odpowiedz Link
refiona Re: zagadki 26.02.05, 19:26 Ha, już było. Ale dla przypomnienia - anglosaską. W takim razie ja też z "Opium...", jak sie nazywała zupa ziemniaczna, którą zajadali się Maciek i jego brat Piotr Ogorzałkowie? Odpowiedz Link
eowyn Re: zagadki 26.02.05, 19:36 ojej,przejrzalam pobieznie ten watek i nie zauwazylam:( Zupa sie "Florida" nazywala:) hmm,teraz postaram sie,by pytania nie powtorzyc... Co kupila Cesia na Gwiazdke swojej mamie? Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 27.02.05, 10:00 Cesia kupiła parasolkę:) Wpadłam tu dwa dni temu na moment, ale nie miałam czasu poczytać, dopiero dzisiaj zrobię sobie przyjemność i porządnie przeglądnę to forum :) W związku z tym nie zadaję następnej zagadki, żeby nie było przypadkiem powtórki ;)pozdrawiam Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 27.02.05, 11:25 Teraz mogę zadać zagadkę. A więc: gdzie rodzina Fryderyka obchodziła urodziny babci? Odpowiedz Link
eowyn Re: zagadki 27.02.05, 15:14 w Muzeum Ziemi Średzkiej. Czyje utwory wyspiewywal pod prysznicem Kozio po powrocie z kolonii? Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 28.02.05, 09:54 Domniemaną angielszczyzną domniemane utwory grupy Depeche Mode ;) Zagadka: Co było na obrazku, który Cesia mogła wziąć za dobry omen? Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 02.03.05, 09:28 No dobra, może za bardzo zakręciłam pytanie. Cesia poszła do Hajduka sprawdzić czemu nie chodzi do szkoły. Na wprost wejścia wisiał pogodny obrazek, na którym było dziewczę z kotkiem, a okazało się, że Hajduk nie jest w zachęcajacym nastroju. Podchwytliwe było ;) zagadka: z czym przyszedł Grzegorz w wigilię do Borejków? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: zagadki 02.03.05, 17:48 Z francuzką bombonierką. Jaki spektakl wystawił Kozio na rynku w Pobiedziskach i jaką otrzymał zapłatę ??? Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 02.03.05, 21:56 Wystawił Wesele, dostał ruble Jak nazywał się budynek stojący naprzeciwko miejsca pracy Almy Pyziak? Odpowiedz Link
emusia Re: zagadki 02.03.05, 22:00 okrąglak? czy jakos tak. nie jestem pewna wiec sie wstrzymuje z pytaniem :) Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 03.03.05, 09:52 Ja jednak wieczorem jestem nieprzytomna:/ To była dobra odpowiedź. Odpowiedz Link
kasicaaa Re: zagadki 03.03.05, 10:16 A nie dostał przypadkiem sekatora?? Czy go kupił potem za te ruble? nie pamiętam :( Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 03.03.05, 11:06 Wydaje mi się, ze kupił sekator i jakieś nożyce, ale dostał pieniądze. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: zagadki 03.03.05, 16:30 Dostał ruble i poczuł się zobowiązany do rewanżu, więc za wszystkie pieniądze (złotówki znaczy się ;-) kupił nożyce do cięcia gałęzi, które następnie podarował babci Aurelii. Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 04.03.05, 10:43 Sprawdziłam w książce. Konrad kupił "nożyczki fryzjerskie oraz duży, ciężki, żelazny przyrząd, służący- jak mu wyjaśniono na migi- do przycinania gałęzi w sadzie" :) Nikt nie zadaje zagadki, to ja zadam. Skąd Julia miała pieniądze na nowy płaszcz? Odpowiedz Link
kalokagathia Re: zagadki 05.03.05, 00:29 Za jakąś wystawę z okazji rewolucji październikowej? Odpowiedz Link
jessy3 Re: zagadki 13.03.05, 09:06 Gdzie Geniusia włożyła nuumerek w szatni, przychodząc do opery z Matyldą? Odpowiedz Link
aura.ranna Re: zagadki 13.03.05, 10:48 Za gumkę od rajstop. Ile razy Natalia oblała egzamin na prawo jazdy? Odpowiedz Link
monikate Re: zagadki 13.03.05, 15:23 Pięć razy! Pozdrawiam, też dopiero co odkryłam to forum! Jak miała na imię babcia Aurelii? Odpowiedz Link
jessy3 Re: zagadki 13.03.05, 17:04 Marta:) Czego słuchała Ida robiąc gipsowe serduszka? Odpowiedz Link
monikate Re: zagadki 13.03.05, 17:43 Koncertu Brahmsa (przez radio)! Co Patrycja oglądała nałogowo w tv? Odpowiedz Link
slotna Re: zagadki 13.03.05, 19:00 Krecika. Zadam zagadke w nowym watku, zeby bylo wygodniej, ok? Odpowiedz Link