• elaw2 Re: zagadki 21.02.05, 11:58
      Jes taka sprawa, że Stanisława - bawi się słowami, jak muzyką czarnoskóry muzyk
      z Języka Troli. Miejsce zdarzenia: szkoła Stasi, do której przyszedł mąż jej
      siostry aby porozmawiać o jej skandalicznym zachowaniu z nauczycielką (Trolla
      nie chciała zdjąć kapelusza). Teraz moje pytanie: imię taty Floriana Górskiego
      (Baltony)?
    • elaw2 Re: zagadki 21.02.05, 12:07
      Syrenką szwagra! Imię ojca Baltony?
      • kasicaaa Re: zagadki 21.02.05, 15:16
        He - ale mi zrobiłaś zagwozdkę... Florian?
        • magda_b Re: zagadki 21.02.05, 15:23
          eee, Florian syn Floriana? Chyba nie... Szóstą klepkę pamiętam słabo, ale
          Bobcia chyba tylko mama wychowywała i o tacie sie specjalnei duzo nie mówiło...
    • elaw2 Re: zagadki 21.02.05, 15:23
      Nie, dodam że pytanie jest podchwytliwe. Rozwiązanie jest w pierwszym tomie
      Jeżycjady!
      • agnieszka_azj Re: zagadki 21.02.05, 20:25
        Qrczę, ale wymysliłaś. "Przeleciałam" całą "Szóstą klepkę" i NIC.
        Wymiękam :-(((

Jedyna wzmanka o ojcu Bobcia brzmi "Się rozwiódł", ale to chyba nie to ;-)
        Błagam, umieram z ciekawości !!!
    • elaw2 Re: zagadki 22.02.05, 08:15
      No i rozwiązanie zagadki jest właśnie takie, że tata Baltony NIE MA IMIENIA! To
      znaczy pewnie i ma, ale w całej dotychczasowej Jeżycjadzie ono nie pada.
      Pisałam przecież, że pytanie jest podchwytliwe. W Kwiecie Kalafiora, w scenie
      sądu rodzinnego nad małoletnim Bobkiem, podsądny sam przyznaje, że tatuś się
      rozwiódł! I imię nie pada! Nigdy! Może dowiemy się w kolejnych tomach? A teraz
      można mnie zlinczować! A jeszcze jedno, internet mam w pracy, dlatego
      odpowiadać mogę tylko do godziny 16, a potem znikam. Czy mogę zadać kolejne
      pytanie?
      • magda_b Re: zagadki 22.02.05, 09:51
        no jasne, dawaj! :)
    • elaw2 Re: zagadki 22.02.05, 10:15
      No, kamień spadł mi z serca. Teraz będzie prościutkie: jak młodsze siostry
      Borejko manifestowały, co zrobiła Ida z potworkami Lisieckimi?
      • magda_b Re: zagadki 22.02.05, 10:21
        hyhyh powkładały sobie szczypioreek za paznokcie :)
        w co grał Tygrysek ze swoimi wujami(oszukując nieco?)
      • kasicaaa Re: zagadki 22.02.05, 10:22
        he he - wkładały szczypiorek pod paznokcie!! i mówiły: "patrzcie jakie mam
        zielone pazurki, jak Lisieccy"

pytanko: czym jest szkoła, prawda??
        • kasicaaa Re: zagadki 22.02.05, 10:23
          hm magda mnie uprzedziła :( tygrys grał w makao - wobec tego zagadka jw.
          • kasicaaa Re: zagadki 23.02.05, 09:44
            skoro nikt nie odpowiada na moją zagadkę, to sama odpowiem: szkoła jest naszym
            wspólnym domem, nieprawda! (to słowa dyrektora Pieroga w Brulionie:))
            • magda_b Re: zagadki 23.02.05, 16:35
              a nowa zagadka gdzie? :)
              to może ja zadam: co robił dziadek Kopiec Arlety?
              • ouisch Re: zagadki 23.02.05, 17:52
                Dziadek Kopiec Arlety sie ślinił ;-DDD
                Czym ratowala się Gabriela przed atakiem mdłości?
                • emusia Re: zagadki 23.02.05, 18:54
                  bukiecikiem koperku :)
                  o czym zawsze marzył profesor dmuchawiec?
                  • agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:10
                    Żeby mu Mozart nie skrzypiał (czy trzeszczał - nie pamietam) - chodziło o
                    adapter Bambino i radość z magnetofonu - prezentu od Kreski i Maćka.

Co Maciek podarował Matyldzie na urodziny (imieniny ???) ???
                    • ouisch Re: zagadki 23.02.05, 21:27
                      Podarował jej bukiet frezji i perfumy "Zielone Jabluszko".
                      Czym malowala sobie rumieńce mała Roma?
                      • agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:35
                        Małe sprostowanie - "Zielone jabłuszko" to była woda toaletowa - cała Polska
                        tym pachniała na początku lat osiemdziesiątych. Ja też :-)))

Rumieńce Roma malowala sobie lakierem do paznokci.

Co podarowali rodzicom na Mikolajki Tocio i Romcia ???
                        • klymenystra Re: zagadki 23.02.05, 21:50
                          pieniążki :)
                          czym palil Bobek na balkonie i ktorej godzinie to bylo?
                          • agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:55
                            Palił angielskie kalki Żaczka, a była 5 rano.

Do jakiego bohatera literackie był podobny Krzysio ???
                            • klymenystra Re: zagadki 23.02.05, 22:43
                              do pana Rochestera z "Dzwinych losow...".
                              do fragmentow jakiej sztuki Szekspira Natalia ulozyla melodie ?
                              • kasicaaa Re: zagadki 24.02.05, 09:45
                                Do "Snu nocy letniej"... Jaki prezent dostali Elka z Tomciem od Bernarda w
                                pamiętną wigilię?
                                • magda_b Re: zagadki 24.02.05, 11:48
                                  obrazki na tekturce, które Bernard zaraz im zabrał (ze względu na pogodę)
                                  na co miała uczulenie Jagienka?
                        • agnieszka_azj Re: zagadki 23.02.05, 21:50
                          Przepraszam za literówkę - oczywiście: TOMCIO i Romcia.
    • parapluie Re: zagadki 24.02.05, 15:30
      na truskawki pryskane.co kupiła Joanna Anieli na urodziny w "kwiecie
      kalafoira"?
      • emusia Re: zagadki 24.02.05, 15:52
        perfumy i ile sie nie myle w modzie polskiej :)
        na co cierpial krzysio?
        • klymenystra Re: zagadki 24.02.05, 16:45
          na dysplazje :)
          jaki jest kierunek na slynne jezioro z "Pulpecji" ?
          • magda_b Re: zagadki 24.02.05, 16:53
            North-east
            co zostawił Tygrys w piekarniku ciotki Almy?
            • bojulka Re: zagadki 24.02.05, 18:26
              omlet, ale nie wyszedł taki pulchniutki jak ten który robiła róża!
              na co chorowała trolla?
    • parapluie Re: zagadki 24.02.05, 21:31
      trolla zdaje sie miała białaczke???chyba to nie jest powiedziane wprost ale
      zasugerowane tym,ze nosiła kapelusz a pod nim nie miała włosów.
      gdzie uczyli się bracia Lelujkowie?

• aura.ranna Re: zagadki 25.02.05, 22:56
        Dlaczego dopiero teraz odkryłam to forum?
        Oczywiście nie przypomnę sobie w tej chwili do jakich poznańskich szkół
        chodzili bracia, niech mi nikt nie mówi, że pamięta ;) Wiem tylko, że do trzech
        różnych ogólniaków, żeby w razie czego nie ponosić zbiorowej odpowiedzialności;)
        Będę zaglądać, pozwolicie? :)
        • refiona Re: zagadki 26.02.05, 00:08
          Pozwolimy, pozwolimy:) A może byś jakąś zagadeczkę zadała? Przy okazji dodam,
          że dziewczyny narzuciły naprawdę wysoki poziom w tych zagadkach> Nie jest
          łatwo, oj nie.
          • eowyn Re: zagadki 26.02.05, 02:45
            jako poznanianka dodam,ze bracia Lelujkowie uczeszczali odpowiednio do liceow o
            numerach II (Darek vel Adrian-w sumie to jak on mial naprawde na imie?Bo
            przeciez Darek to nie jest zdrobnienie od Adriana,chyba ze wiaze sie z tym
            jakas historiaw ksiazkach,ktora przeoczylam), VII (Lucek - swoja droga
            poznanska "siodemka" miesci sie na ulicy Zeromskiego,cos duzo
            tropow "zeromskich" u MM;)), a Wiktor chodzil do liceum ogolnoksztalcacego sw.
            Marii Magdaleny, ktore zadnym numerem obdarzone nie jest. A o LO do ktorego ja
            chodzilam, pani Musierowicz nigdy nigdzie nie wspomniala...
            • klymenystra Re: zagadki 26.02.05, 10:54
              a zagadka ? :)
              to moze ja zadam :]
              wiec- jakiego obrazu bala sie mala Aurelia?
              • emusia Re: zagadki 26.02.05, 15:23
                zupelnie białego z czarną plamą po środku przypominającą nietoperza.
                jaki prezent podarowała kreska lelujce?
                • eowyn Re: zagadki 26.02.05, 16:05
                  wlasnorecznie zrobiona czapke:)
                  a jaka Maciek mial czaszke,wedlug Matyldy?;)
                  • refiona Re: zagadki 26.02.05, 19:26
                    Ha, już było. Ale dla przypomnienia - anglosaską. W takim razie ja też
                    z "Opium...", jak sie nazywała zupa ziemniaczna, którą zajadali się Maciek i
                    jego brat Piotr Ogorzałkowie?
                    • eowyn Re: zagadki 26.02.05, 19:36
                      ojej,przejrzalam pobieznie ten watek i nie zauwazylam:(
                      Zupa sie "Florida" nazywala:)
                      hmm,teraz postaram sie,by pytania nie powtorzyc...
                      Co kupila Cesia na Gwiazdke swojej mamie?
                      • aura.ranna Re: zagadki 27.02.05, 10:00
                        Cesia kupiła parasolkę:)
                        Wpadłam tu dwa dni temu na moment, ale nie miałam czasu poczytać, dopiero
                        dzisiaj zrobię sobie przyjemność i porządnie przeglądnę to forum :)
                        W związku z tym nie zadaję następnej zagadki, żeby nie było przypadkiem
                        powtórki ;)pozdrawiam
                        • aura.ranna Re: zagadki 27.02.05, 11:25
                          Teraz mogę zadać zagadkę.
                          A więc: gdzie rodzina Fryderyka obchodziła urodziny babci?
                          • eowyn Re: zagadki 27.02.05, 15:14
                            w Muzeum Ziemi Średzkiej.
                            Czyje utwory wyspiewywal pod prysznicem Kozio po powrocie z kolonii?
                            • aura.ranna Re: zagadki 28.02.05, 09:54
                              Domniemaną angielszczyzną domniemane utwory grupy Depeche Mode ;)
                              Zagadka: Co było na obrazku, który Cesia mogła wziąć za dobry omen?
                              • aura.ranna Re: zagadki 01.03.05, 21:37
                                Gdzie odpowiedź? Za trudne, nie wierzę...
                              • seala Re: zagadki 01.03.05, 22:44
                                Ja nie wiem, poważnie.
                                • aura.ranna Re: zagadki 02.03.05, 09:28
                                  No dobra, może za bardzo zakręciłam pytanie. Cesia poszła do Hajduka sprawdzić
                                  czemu nie chodzi do szkoły. Na wprost wejścia wisiał pogodny obrazek, na którym
                                  było dziewczę z kotkiem, a okazało się, że Hajduk nie jest w zachęcajacym
                                  nastroju. Podchwytliwe było ;)

zagadka: z czym przyszedł Grzegorz w wigilię do Borejków?
                                  • agnieszka_azj Re: zagadki 02.03.05, 17:48
                                    Z francuzką bombonierką.

Jaki spektakl wystawił Kozio na rynku w Pobiedziskach i jaką otrzymał
                                    zapłatę ???
                                    • aura.ranna Re: zagadki 02.03.05, 21:56
                                      Wystawił Wesele, dostał ruble

Jak nazywał się budynek stojący naprzeciwko miejsca pracy Almy Pyziak?
                                      • emusia Re: zagadki 02.03.05, 22:00
                                        okrąglak? czy jakos tak. nie jestem pewna wiec sie wstrzymuje z pytaniem :)
                                        • aura.ranna Re: zagadki 02.03.05, 22:08
                                          Dobra :)
                                          • aura.ranna Re: zagadki 03.03.05, 09:52
                                            Ja jednak wieczorem jestem nieprzytomna:/
                                            To była dobra odpowiedź.
                                      • kasicaaa Re: zagadki 03.03.05, 10:16
                                        A nie dostał przypadkiem sekatora?? Czy go kupił potem za te ruble? nie
                                        pamiętam :(
                                        • aura.ranna Re: zagadki 03.03.05, 11:06
                                          Wydaje mi się, ze kupił sekator i jakieś nożyce, ale dostał pieniądze.
                                          • agnieszka_azj Re: zagadki 03.03.05, 16:30
                                            Dostał ruble i poczuł się zobowiązany do rewanżu, więc za wszystkie pieniądze
                                            (złotówki znaczy się ;-) kupił nożyce do cięcia gałęzi, które następnie
                                            podarował babci Aurelii.
                                            • aura.ranna Re: zagadki 04.03.05, 10:43
                                              Sprawdziłam w książce. Konrad kupił "nożyczki fryzjerskie oraz duży, ciężki,
                                              żelazny przyrząd, służący- jak mu wyjaśniono na migi- do przycinania gałęzi w
                                              sadzie" :)

Nikt nie zadaje zagadki, to ja zadam.
                                              Skąd Julia miała pieniądze na nowy płaszcz?
                                              • kalokagathia Re: zagadki 05.03.05, 00:29
                                                Za jakąś wystawę z okazji rewolucji październikowej?
                                                • jessy3 Re: zagadki 13.03.05, 09:06
                                                  Gdzie Geniusia włożyła nuumerek w szatni, przychodząc do opery z Matyldą?
                                                  • aura.ranna Re: zagadki 13.03.05, 10:48
                                                    Za gumkę od rajstop.

Ile razy Natalia oblała egzamin na prawo jazdy?
                                                  • monikate Re: zagadki 13.03.05, 15:23
                                                    Pięć razy!
                                                    Pozdrawiam, też dopiero co odkryłam to forum!
                                                    Jak miała na imię babcia Aurelii?
                                                  • jessy3 Re: zagadki 13.03.05, 17:04
                                                    Marta:)

Czego słuchała Ida robiąc gipsowe serduszka?
                                                  • monikate Re: zagadki 13.03.05, 17:43
                                                    Koncertu Brahmsa (przez radio)!

Co Patrycja oglądała nałogowo w tv?
                                                  • slotna Re: zagadki 13.03.05, 19:00
                                                    Krecika. Zadam zagadke w nowym watku, zeby bylo wygodniej, ok?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka