Dodaj do ulubionych

Korygowanie wady wymowy

07.04.11, 18:43
po "p" wystepuje spółgłoska to "p" przekształca w "b" np.błot zamiast płot.
poza tym równiez literka 'g' jest przekształcana w 'd'....
jak mogę mu pomóc w domu? jestem po studiach pedagogicznych, miałam na jednym semestrze zajecia z logopedii...ale jakos nie potrafię zdobytej wiedzy teoretycznej zastosować w praktyce...
prosze o pomoc, jakies ćwiczenia itp.
Dziękuję z góry za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • kasian88 Re: Korygowanie wady wymowy 07.04.11, 18:47
      Przepraszam, nie dodałam całego tekstu....gdzies zapodziałam początek.

Otóż, potrzebuje pomocy przy korygowaniu wady wymowy u czterolatka.
      Nie wymawia poprawnie sz,cz,dż,ż, ma problemy równiez z "k" zamiast tego wypowiada "t".
      w wyrazach, w któwych po "p" ...
      • maja_sara Re: Korygowanie wady wymowy 07.04.11, 19:17
        Proszę udać się do logopedy.
        Poza tym czterolatek nie wymawia /sz/, /ż/, /cz/, /dż/ i jest to zgodne z normą rozwojową /chyba, że te sgłoski realizuje w sposób zdeformowany, ale reedukacją zajmie się logopeda po przeprowadzeniu diagnozy/.
        • kasian88 Re: Korygowanie wady wymowy 07.04.11, 19:48
          a czy sa jakies cwiczenia ktore moglabym z nim sama w domu przeprowadzac, regularnie? jak juz wspomnialam sama jestem po studiach pedagogicznych, mialam rowniez logopedie na studiach, ale niestety to bylo kilka lat temu, i od tamtej pory z logopedia nie mialam zbyt duzo wspolnego... moj maluch jest bardzo nieufny, oje sie ze nie bedzie chcial z logopeda cwiczyc...
          • maja_sara Re: Korygowanie wady wymowy 07.04.11, 19:58
            Myślę, że logopeda pracujacy z małymi dziećmi z pewnością będzie umiał nawiązać kontakt z dzieckiem. Nawet tym nieufnym, czy onieśmielonym wink To jego paraca w końcu wink Ćwiczenia powinny być w foramie zabaw i gier, czasem nawet wygłupów, więc synek na pewno się "rozkręci" i polubi logopedę.
            Poza tym na pewno wytłumaczy pani, co jest niepokojące, a co jest normą u synka.
            I zada ćwiczenia do domu. Indywidualnie dobrane, specjanie dla tego konkretnego dziecka. Przynajmniej powinien. Jeśli nie zada takowych, zawsze można o to poprosić, jak równie z poprosić o dokładne instrukcje, co i jak robić samemu w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka