Dodaj do ulubionych

logopedia UG - test predyspozycji

05.05.09, 08:48
Witam wszystkich, planuję rozpocząć studia logopedyczne na Uniwersytecie Gdańskim, ale zanim w ogóle złożę dokumenty, chciałabym się dowiedzieć na czym dokladnie polega test predyspozycji do wykonywania zawodu, który jest jednym z etapów rekrutacji? Mam pewne przypuszczenia jak to może wyglądać, ale zależy mi na szczegółach - co konkretnie sprawdza komisja? Jeśli coś wiecie na ten temat, bardzo proszę o informacje.
Obserwuj wątek
    • linka_3 Re: logopedia UG - test predyspozycji 05.05.09, 18:59
      test predyspozycji do zawodu na UAM wyglądał następująco: wizyta w szpitalu, gdzie najpierw odbywały się badania u logopedy, a później po zakwalifikowaniu przez logopedę (m.in badanie wymowy i sprawności aparatu artykulacyjnego, pamięci słuchowej itp.) byłyśmy kierowane do foniatry ( tu odbyło się m.in sprawdzanie rezonatorów i nieprzyjemne badanie fałdów głosowych). Tu znajdziesz więcej informacji www.plock.edu.pl/prv/logopeda/pomoce/narzedzia/foniatryczna/foniatryczna.html wpisz jeszcze w wyszukiwarkę grafiki google fałdy głosowe badanie i będziesz miała tam pierwsze zdjęcie - tak wygląda jedno z badań u foniatry.
      Nie wiem czy podobnie wyglądają badania w Gdańsku, ale mam nadzieję że chociaż troszkę naświetliłam temat. Pozdrawiam i życzę powodzenia smile
      • fianna_319 Re: logopedia UG - test predyspozycji 05.05.09, 20:24
        BARDZO dziękuję smile to już jest coś. dowiedziałam się właśnie, że po moim kierunku studiów mogę spokojnie składać dokumenty na podyplomówkę z logopedii, a tutaj ocena z testu predyspozycji oznacza moje być albo nie być, tak więc każda informacja jest dla mnie na wagę złota (nie chcę sobie robić niepotrzebnych nadziei, a przyznam, że zależy mi na dalszym kształceniu właśnie w tym kierunku).
        jeśli ktoś jeszcze chciałby sie podzielić swoimi doświadczeniami z tego tajemniczego egzaminu, to zapraszam serdecznie - na pewno jest więcej osób, które zastanawiają się czego można się spodziewać na takim teście. (czy to prawda, że trzeba potrafić złożyć język w rurkę albo dotknąć językiem nosa? wink) )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka