Dodaj do ulubionych

import zabawek

IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 09:47
witam pana bardzo serdecznie
mam takie pytanie.chciałabym założyc DG i sprzedawac uzywane zabawki z UK i nowe ciuchy.chciałabym zeby ktos mi je tam kupował i wysyłał do Polski.niestety nie miałabym na to faktury tylko rachunek.czy jest taka możliwośc?bardzo prosze o odpowioedz.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ifirma-bok Re: import zabawek 07.12.10, 15:05
      Witam,

może Pani założyć działalność gospodarczą, której profilem będzie handel towarami pochodzącymi z importu. Rozpoczynając działalność gospodarczą może Pani skorzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT. Sprzedaż dokumentuje Pani wówczas rachunkami. Obowiązek rejestracji VAT nastąpi, gdy wartość sprzedaży w 2010 roku przekroczy kwotę 100.000zł (w 2011r. limit będzie wynosił 150 000zł). Jeżeli osoba rozpoczyna działalność w trakcie roku, to limit ten jest wyliczany w odpowiedniej proporcji.
      Korzystając jednak ze zwolnienia z VAT, zobowiązana będzie Pani od osiągniętych przychodów wyliczać zaliczki na podatek dochodowy wg zasad opodatkowania, jakie zostaną wybrane. Dokonując zakupu towarów, które będą przedmiotem odsprzedaży w ramach działalności gospodarczej, przedsiębiorca musi mieć na uwadze to, aby transakcja zakupu była poprawnie udokumentowana. Od tego zależy, czy wystąpią dodatkowe obowiązki ciążące na nabywcy. Zgodnie z obowiązującymi przepisami dokumentami księgowymi są mi.n faktury VAT, rachunki bądź umowy sprzedaży (w praktyce nazywane umowami kupna-sprzedaży). Każdy z dokumentów wystawiany jest przez inny podmiot. W przypadku zakupu towarów od kontrahenta, mającego siedzibę w UE, który jest płatnikiem VAT sprzedaż zostanie udokumentowana fakturą VAT. Należy mieć przy tym na uwadze możliwość wystąpienia wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów. Wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów u nabywcy-nievatowca wystąpi w przypadku, gdy całkowita wartość wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów na terytorium kraju przekroczy w trakcie roku podatkowym kwotę 50.000 zł. Powstaje tutaj zatem obowiązek zarejestrowania się nabywcy do VAT UE i rozliczenia podatku VAT z tytułu WNT. Jako, że temat WNT jest szeroki, na potrzeby tej odpowiedzi ograniczę się tylko do poinformowania, że taka sytuacja może zaistnieć.
      W przypadku, gdy sprzedawcą będzie dostawca zwolniony podmiotowo z VAT w swoim kraju, a więc nievatowiec - dokumentem zakupu będzie rachunek. Jeżeli zakupi Pani towar od osoby, która nie prowadzi działalności gospodarczej, transakcję należy udokumentować umową kupna-sprzedaży. Zakup towarów udokumentowany w jeden z powyższych sposobów jest podstawą do ujęcia towarów w ewidencjach. Towar handlowy, na którego zakup podatnik nie posiada dokumentu zakupu można wnieść do firmy tylko remanentem początkowym na 01.01 danego roku, lub na dzień otwarcia działalności jeśli otwierana jest w trakcie roku.
      Jeżeli przekroczy Pani limit sprzedaży, który nakłada obowiązek rejestracji jako czynny płatnik VAT w kraju, sprzedaż towarów używanych będzie podlegała pod system VAT-marża.

Podstawa prawna:
      Ustawa z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2004r. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.),
      Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie prowadzenia Podatkowej Księgi Przychodów i Rozchodów (Dz.U. z 2000r. Nr 14, poz. 176. z późn. zm.).

Pozdrawiam
      Justyna Zastawna
      BOK serwisu małej księgowości internetowej ifirma.pl
      • Gość: emma Re: import zabawek IP: *.przemysl.hypnet.pl 08.12.10, 09:46
        bardzo dziekuje pani za odpowiedz.ale muszę niestety jeszcze zadac pare pytań :)
        nie chce byc vatowcem.wybrałabym chyba ryczałt.

1)np ktos kupuje mi w angli uzywane zabawki i mimo ze jest to sklep(czyli zapewne płatnik vat) nikt nie da na to faktury tylko paragon.czy ten paragon bedzie uznawany w urzedzie skarbowym?
        2) kupuje na aukcjach internetowych od osoby niebedącej firmą.tutaj jako dowód bedzie chyba umowa kupna-sprzedazy.
        w obydwu przypadkach nie mam mozliwości dostania faktury.czy nie bedzie problemu z urzedem skarbowym?

3) i jeszcze jedno nie będąc płatnikiem vatu nie moge przekroczyc zakupów w danym kraju 50.000zł na rok podatkowy?bo jesli przekrocze to będę musiała ten Vat odprowadzac .jak ten vat bedzie mi naliczany jesli nie bede miała faktury, z paragonów i umów kupna sprzedazy czy tak?
        bardzo prosze o wytłumaczenie laikowi czy to wszytsko ma sens?pozdrawiam serdecznie
        • ifirma-bok Re: import zabawek 08.12.10, 15:40
          Witam,

podatek VAT a podatki dochodowe (zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne lub podatek dochodowy od osób fizycznych) to dwa rodzaje podatków. Można rozliczać się na ryczałcie i być jednocześnie płatnikiem VAT; płatnikiem VAT stajemy się po przekroczeniu limitu do VAT, który w 2010r. wynosi 100 000zł. Wybierając formę opodatkowania ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, przy wyliczeniu zryczałtowanego podatku dochodowego nie uwzględnia się poniesionych kosztów. Podatek płaci od uzyskanych przychodów.
          Jak wspomniałam wcześniej prawidłowo udokumentowany zakup to zakup na fakturę VAT, rachunek lub umowę sprzedaży. Każdy z dokumentów może wystawić podmiot, który ma odpowiedni status, np. firma X będąca Vatowcem na sprzedaż towaru dla firmy Y nie wystawi umowy, czy rachunku tyko fakturę VAT. Dokonując zakupu jako firma, sprzedawcy należy podać dane firmy - jeśli sprzedawca jest płatnikiem VAT wystawi fakturę VAT na firmę. Często zdarza się, że osoba dokonująca zakupu nie poda sprzedawcy tych danych (sprzedawca nie ma obowiązku wypytywać nabywcę jaki posiada status), wtedy nabywca traktowany jest jako osoba, która nie prowadzi działalności, takiej osobie wydaje się tylko paragon. Niestety paragon nie jest dowodem księgowym, na podstawie którego można wnieść towar na stan firmy.
          Nawiązując do drugiego pytania, przy zakupie od osoby, która nie prowadzi działalności gospodarczej transakcję sprzedaży należy udokumentować umową kupna-sprzedaży między osobą, która sprzedaje a Pani firmą - jako nabywcą. Analogicznie do powyższego, osoba która nie prowadzi działalności i nie jest Vatowcem nie wystawi faktury VAT.
          Jeżeli chodzi o obowiązek rozliczenia wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, w przypadku gdy będzie Pani korzystała ze zwolnienia podmiotowego z VAT w Polsce, a wartość wszystkich WNT w danym roku podatkowym przekroczy kwotę 50 000zł, powstanie obowiązek rozliczenia wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów. Do tej wartości wlicza się zakupy od dostawców z UE, którzy są podatnikami w świetle ustawy o VAT. W związku z czym do limitu nie wlicza się zakupionych towarów od osób, które nie prowadzą działalności gospodarczej czy od osób, które korzystają ze zwolnienia podmiotowego z VAT (nievatowców).
          Przedstawię jeszcze rozliczenie WNT u osoby, korzystającej ze zwolnienia podmiotowego z VAT.
          Aby rozliczyć WNT, nabywca zobowiązany jest w pierwszej kolejności do zarejestrowania się jako podatnik od wartości dodanej, w tym celu w US składa deklarację VAT-R, zaznaczając pola w części C.3, na tej podstawie zostaje mu nadany prefix PL. Rozliczenie WNT polega na wystawieniu faktury wewnętrznej, w której określa się podstawę opodatkowania i nalicza podatek VAT wg stawki jaką opodatkowany jest towar w Polsce. Naliczony VAT nievatowiec wykazuje na deklaracji VAT-8. którą składa w US w terminie do 25 dnia miesiąca, po miesiącu w którym powstał obowiązek rozliczenia WNT. W tym terminie wpłaca także należny na deklaracji VAT-8 podatek VAT. Zapłacony VAT jest kosztem uzyskania przychodów w dacie zapłaty (tylko u osób rozliczających się w oparciu o KPiR). Transakcję WNT wykazuje również na informacji podsumowującej VAT UE, tryb składania VAT UE uzależniony jest od wartości dokonanych transakcji w danym okresie rozliczeniowym.

Pozdrawiam
          Justyna Zastawna
          BOK serwisu małej księgowości internetowej ifirma.pl
          • ifirma-bok Re: import zabawek 08.12.10, 16:26
            Chciałabym sprostować jedną kwestię, a mianowicie nabycia zaliczane do limitu WNT. Do limitu wlicza się zakupy, przy których dostawcą jest podatnik o którym mowa w art. 15 ustawy o VAT, czyli osoba prawna, jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej oraz osoba fizyczna, wykonująca samodzielnie działalność gospodarczą, bez względu na cel lub rezultat takiej działalności. Czyli także nabycia od podatników, korzystających ze zwolnienia podmiotowego z VAT (nievatowców).

Pozdrawiam
            Justyna Zastawna
            • Gość: emma Re: import zabawek IP: *.przemysl.hypnet.pl 08.12.10, 16:57
              a jeski to bedzie osoba prywatna nie posiadająca DG? to tez jakis limit zakupów jest?
              • ifirma-bok Re: import zabawek 09.12.10, 14:26
                Obowiązek rozliczenia WNT u podatników, korzystających ze zwolnienia podmiotowego z VAT wystąpi w przypadku przekroczenia limitu nabyć od podatników. Nabycia od osób, które nie prowadzą działalności nie są wliczane do limitu dla WNT. W związku z czym bez względu na wartość zakupionych towarów od osób, które nie prowadzą działalności - nabywca nie będzie miał dodatkowych obowiązków w zakresie VAT.

Pozdrawiam
                Justyna Zastawna
                • Gość: emma Re: import zabawek IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.12.10, 16:41
                  dziekuje Pani za odpowiedzi.
                  sprawe z uzywanymi zabawkami w miare zrozumiałam.
                  mam jeszcze takie pytanie.
                  chciałabym takze sprzedawac rzeczy z Primarku (to taka siec sklepów w UK z bardzo tanimi rzeczami).Sa tam ciuchy buty bizuteria-słowem duzo i tanio.ale wiadomo sklep faktury nie wyda tylko paragon.wiem ze tu juz WNT wchodzi w gre.ale czy te paragony będa respektowane do rozliczania w Polsce.Sklep na pewno jest vatowcem ale faktury nie wydadzą.
                  Jak rozwiązac taki problem?
                  to juz moje ostatnie pytanie.i bardzo dziekuje za pomoc.pozdrawiam
                  • ifirma-bok Re: import zabawek 10.12.10, 13:54
                    Witam,

jak już wspomniałam wcześniej podstawą do ujęcia towarów handlowych, czy innych wydatków w ewidencjach jest faktura VAT, rachunek, umowa sprzedaży lub inny dowód wymieniony w Rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (Dz.U. z 2003 Nr 152, poz. 1475 z późn.zm.). Rozporządzenie wyjaśnia również, w jakich sytuacjach paragon może być podstawą do zaksięgowania wydatku, są to nieliczne przypadki, które niestety nie obejmują zakupu towarów handlowych.
                    Jeżeli sprzedawca jest płatnikiem podatku VAT przy transakcji, której nabywcą jest firma, sprzedaż powinien potwierdzić fakturą VAT. Po stronie nabywcy leży obowiązek uzyskania poprawnego dokumentu zakupu.

Pozdrawiam
                    Justyna Zastawna
                    • Gość: emma Re: import zabawek IP: *.przemysl.hypnet.pl 10.12.10, 14:16
                      witam
                      bardzo dziekuje za odpowiedz.
                      szkoda, bo z tego co wiem sklep ten nie wyda faktury bo juz duzo ludzi sie o to pytało.pozostaje mi chyba znalesc jakąs firme która kupi mi ten towar i wystawi fakture.tylko nie bardzo mi sie to opłaci :(
                      myslałam ze jakos bez vaktury by sie obyło, bo duzo tego na Allegro, tylko ludzie ci chyba firm nie prowadzą.jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi
                      • Gość: emma Re: import zabawek IP: *.przemysl.hypnet.pl 10.12.10, 15:22
                        jeszcze jedno pytanie zadam zeby sie upewnic.czy jesli kupie towar np na allegro od osoby nie bedącej firmą to wystarczy umowa kupna sprzedazy?czy jezeli kupie od osoby nie bedącej firmą to umowa kupna sprzedazy bedzie np wyciąg z konta?czy ja jako firma moge kupowac ciągle towar od nie firmy?chce byc na ryczałcie wiec i tak rachunki do niczego nie bedą mi potrzebne.pozdrawiam
                        • ifirma-bok Re: import zabawek 14.12.10, 14:07
                          Witam,

prawidłowo udokumentowany zakup towarów od osób prywatnych, to zakup (sprzedaż) na podstawie umowy kupna-sprzedaży. Umowa kupna-sprzedaży to zobowiązanie przeniesienia na kupującego własność rzeczy, wydanie mu jej a kupującego zapłacenie za rzecz i odebranie jej. Umowa taka dla celów księgowych powinna być sporządzona w formie pisemnej, musi być w niej zawarte określenie przedmiotu sprzedaży, data, cena, podmioty - strony oraz dodatkowe deklaracje np. potwierdzenie świadomości stanu technicznego przedmiotu. Umowa kupna-sprzedaży powinna być sporządzona w dwóch jednakowo brzmiących egzemplarzach, po egzemplarzu dla każdej ze stron. Umowa ta powinna zawierać także dane każdej ze stron, tj. dane nabywcy takie jak nazwa firmy, imię i nazwisko, adres, NIP oraz dane sprzedawcy.
                          Ze względu na zakres naszych odpowiedzi, które opierają się głównie na ustawie o VAT i updof odsyłam do Kodeksu Cywilnego, który reguluję kwestię sprzedaży.
                          Nie ma przeciwwskazań do tego, aby dokonywała Pani zakupów od osób, które nie prowadzą działalności gospodarczej. Istotne jest aby otrzymać od tej osoby prawidłowy dokument zakupu.

Pozdrawiam
                          Justyna Zastawna
                          • Gość: emma Re: import zabawek IP: *.przemysl.hypnet.pl 14.12.10, 18:17
                            bardzo dziekuje za wszytskie odpowiedzi.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka