Dodaj do ulubionych

Czy można stracić pracę przez Facebooka lub blo...

06.02.11, 10:26
Pracodawcy NIC do tego, co robię po godzinach, o ile jest to w miarę zgodne z prawem. Alkohol? Wstrząsające! Impreza? Zło wcielone! Zdjęcie w gaciach na plaży? Co najwyżej niezbyt atrakcyjne...

Jeżeli sumiennie wywiązuję się z obowiązków, nie przychodzę do roboty na kacu/przepiciu, to pracodawcy NIC do tego, czy po godzinach walę gorzałę pod blokiem, manifestuję poglądy polityczne czy robię na drutach...

Nie dajmy się zwariować i wtłoczyć każdej sfery w korporacyjne normy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Czy można stracić pracę przez Facebooka lub blo... IP: *.centertel.pl 06.02.11, 10:41
      Jesli nigdzie w twoich wpisach nie pojawia sie nazwa twojego pracoawcy to owszem masz absolutna racje. Natomiast jesli na przyklad pracujesz w zakladzie pogrzebowym, bedzie o tym info w twoim profilu i zamiescisz fotki z targow trumien i okuc na ktorych bedziesz paradowal "niestosownie" (co by to znaczyc mialo) ubrany i z drinkiem z palemka w reku to mysle, ze pracodawca moglby stwierdzic, ze reprezentujesz firme w sposob niezgodny z jego wizja i standardami pokazywania sie klientom.
      Acha. Umowmy sie ze na te targach byles prywatnie bo odbywaly sie o 2 rzuty kamieniem od tego kurortu na Bahamach w ktorym przypadkiem byles.
      • disintegrator81 Re: Czy można stracić pracę przez Facebooka lub b 06.02.11, 12:36
        Do pewnego stopnia jestem w stanie się zgodzić, ale mimo wszystko twierdzę, że pracodawcy NIC do tego, co robię po pracy. Przykład z przedsiębiorcą pogrzebowym owszem, trafiony, bo akurat w tej sferze ludzie nie tolerują żartów i mogłoby się to negatywnie odbić na firmie. Dodam jednak, że dawno temu, jeszcze przed erą FB, miałem krótki epizod z pracą w dużej firmie pogrzebowej i muszę przyznać, że z wszystkich miejsc w których pracowałem (a trochę tego było), to właśnie tam byłą najsympatyczniejsza atmosfera i największe jaja :)

• northyorkshire Na Szajsbuku 06.02.11, 13:43
          i Waszej Klasie (nie mojej, ja szkołę skończyłem już jakiś czas temu) swoje profile, konta mają ludzie niedocenieni, z małą samooceną, bez przyjaciół, nie mający zielonego pojęcia co zrobić w wolnym czasie. Szkoda mi ich, naprawdę. To zagubione istoty wierzące iż, pięciuset znajomych na szajsbuku podbuduje ich prestiż, ego... wymasuje je codzienna dawka komentarzy: Ach jak ładnie wyglądasz Joasiu na plaży w GRECJI! albo Ale wtedy popiliście na tej imprezie, Andrzejku!
          Ludzie mają to do siebie iż, wrzeszczą o prywatności, a sami stają na forum publicznym ze spuszczonymi gaciami... o Was, szajsbukowych i klasowych fanach jest ten tekst:
          Przybyło stołów bilardowych
          i na ulicach Ameryka
          Dokoła podgolone głowy
          i disco polo gra muzyka
          a w telewizji jakiś młodzik
          nie wiedzą diabli skąd się wziął
          w zasadzie nic mu nie wychodzi
          za to co chwilę krzyczy wow !
          Wow ! Talk show
          Ktoś przed kamerą spodnie zdjął
          Nie wstydzi żadnej się rozmowy
          i jest niezwykle kontaktowy
          wow ! Talk show
          ktoś przed kamerą spodnie zdjął
          powiedział ile razy może
          i z kim od wczoraj dzieli łoże
          Europejczyk a nie jakiś koł
          wow ! talk show
          A moja córka gdzieś w kąciku
          nad ważnym się zdaniem poci
          i nagle pyta mnie po cichu :
          tatusiu co ta za idioci
          więc myślę sobie głupia sprawa
          zaczynam bredzić coś o pracy
          wreszcie uczciwie odpowiadam
          to nasi córciu są rodacy
          Wow ! Talk show.....
    • Gość: na-plus -> Social Network obecnie rządzi <- IP: *.netfala.pl 06.02.11, 10:45
      Czy tego chcecie, czy nie, obecnie trwa hossa na rynku Social Network. Faktem jest to, że jeśli chcesz zaistnieć na szerszą skalę w sieci, bez znaczenia czy chodzi o firmę, czy małego szarego człowieczka, to MUSISZ być na Facebook'u - to Ci daje bardzo duży potencjał i możliwość skupienia wokół siebie sporej ilości osób ...

"na plus"
      na-plus.blogspot.com
      • Gość: świadomy konsument Re: -> Social Network obecnie rządzi <- IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 06.02.11, 14:12
        Wy marketingowcy to świata poza FB nie widzicie. Stworzyć stronę, wpisywać posty zachwalające swoje produkty, rzucić od czasu do czasu jakiś konkurs - i wszystko. Myślą, że założą stronę i klienci będą walić drzwiami i oknami!
    • Gość: aurelis07 Re: Czy można stracić pracę przez Facebooka lub b IP: *.mmj.pl 06.02.11, 12:42
      Szczerze? Jeżeli dowiedziałabym się, że mój pracownik większość czasu spędza na balangach zakrapianych alkoholem, to przy pierwszej możliwej okazji go zwolnię. Dlaczego mam trzymać kogoś, kto jest o krok od nałogu, zwolnień lekarskich z powodu przedłużającego się kaca lub zatrucia alkoholowego, kto zwiększa swoje szanse na zachorowanie? Bez sensu. Część pracodawców boi się zatrudnić kobiety, gdyż może zajść w ciążę, a nie boją się zatrudnić faceta, który 1/3 życia jest pijany/skacowany, zmniejsza wydajność pracy i wcześniej czy później dorobi się poważnego schorzenia, które pod względem długości całkowicie zakasuje okazjonalne l-4 poświęcone na dochodzenie do siebie po imprezie? Przykro mi, dla mnie takie podejście się nie kalkuluje. A jeżeli ktoś jest na tyle głupi, aby dawać mi gratisowo informacje o swoim zachowaniu- tym bardziej nie ma dla niego miejsca.
    • Gość: konsument Re: Czy można stracić pracę przez Facebooka lub b IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 06.02.11, 14:04
      Nie mam konta na Facebooku, nie gram w durne gierki typu farma, nie dodaję do swojego profilu jakiś stron produktów które lubię i mam głęboko to co mówią jacyś marketingowcy, którzy uważają Facebooka za super-hiper-ekstra-coś tam medium. Facebook i cała reszta tcy społecznościówek to tylko pożeracze czasu.
      • Gość: konsument Re: Czy można stracić pracę przez Facebooka lub b IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 06.02.11, 14:05
        *-tych
    • Gość: K. Szczepanowski Błąd merytoryczny w leadzie. IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 14:06
      Ja nie wiem. Jak to jest, że wszyscy powtarzają tego samego babola.

8mln użytkowników odwiedziło serwis. Aktywnych (czytaj zarejestrowanych i zalogowanych) jest niespełna 5,3 mln. Źródło: SocialBakers
    • Gość: mec Re: Czy można stracić pracę przez Facebooka lub b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 14:47
      Najwyżej nie będziesz miał klientów jak się zbłaźnisz w sieci. I zbankrutujesz.
    • anx78 to ja bedę przygotowywać teraz laurkę - 06.02.11, 14:53
      = że pracodawca od momentu podpisania umowy nie będzie ingerował kiedykolwiek w wolność wypowiedzi.
      (zgodną np. z obecnym prawem prasowym)

poza tym jak odbiera się prawo - to znaczy że albo w strachu albo zamordyzm.
      sam interes pracownika leży w tym żeby keep the mouth shut kiedy trzeba, np. tajemnice produkcji czy kontrahentów, bo nie zarobi - ale powinien scream wild kiedy rękę maszyna może upieprzyć ładnie.

żle to świadczy o pracodawcy jak na dyskusję z pracownikiem nie ma czasu....
    • jogibaboo Wirtualny ekshibicjonizm. 06.02.11, 16:57
      Zlikwidowałem konto na FB i nie mam zamiaru nigdy powracać na ich stronę, jak również uczestniczyć w żadnych innych serwisach społecznościowych.
    • Gość: trefle Czy można stracić pracę przez Facebooka lub blo... IP: *.toya.net.pl 14.02.11, 09:39
      Czy Gazecie pracują jacyś korektorzy? Może warto zatrudnić, nie mam zaufania do tekstu, w którym jest kilka błędów (brak wyrazu, nielogiczne powtórzenie). Zachęcam autorów do czytania swoich tekstów choć raz, na głos, przed publikacją.
    • Gość: willy jak to "Polacy oszaleli"? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.02.11, 12:13
      ja nie znam nikogo kto by prowadzil jakies blogi a ze znajomych jest tylko jedna osoba na pejsbuku. przyslala mi zaproszenie to wywalilem do kosza. na co mi to? nie jestem juz pryszczatym 15-latkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka