terenia123456
07.03.11, 10:55
3 lata wstecz otrzyamliśmy z mężem 8 000 zł od jego rodziców. Pieniądze, zgodnie z obowiązującym prawem nie podlegały opodatkowaniu ani obowiązkowi zgłoszenia do US. Miesiąc temu rodzice znów nas obdarowali, tym razem kwotą 7000, co łąćznei daje 15 000 w ciągu 5 lat, więc podleag obowiązkowi zgłoszenia do US. W związku z tym, że obowiązek zgłoszenia, powstaje dopiero po zsumowaniu darowizn, nie mamy żadnego "zaświadczenia", że były to darowizny, a z tego co się orientuję US, uznaje tylko darowizny na konto w przypadku kwot przekraczających, ustawowy próg opadatkowania 9000 z hakiem, natomiast nie wiem jak wyglaa sprawa w przypadku darowizn mniejszych, czy one również w rozumieniu US muszą być na konto?? W jaki sposób wtedy zgłosić darowiznę? Mogło by byc również tak ,że np. co miesiąc dostaje od rodziców jakąś kwotę pieniędzy np. 500 zł po 4 latach, kwota ta przekroczy 9500 i teoretycznie powinnam zgłosić, bo pieniądze oszczędzałam na koncie i cały czas tam sam, jednka nie mam jak udokumentowac darowizny, bo były to kwoty tak "drobne", że dostawałam je w gotówce. Co wtedy???