aleksandrah
15.04.11, 18:25
Dzień dobry!
Mam problem dotyczący faktury VAT, a oto historia: jedna z sieci hipermarketów sprzedaje rowery po 199 zł brutto zaś po ich zakupie wydaj w bonach do wykorzystania w owym markecie 60 zł. W związku z prowadzoną działalnością (jestem płatnikiem VAT) potrzebuję owych rowerów w ilości 6 sztuk i tyle zakupiłam. Po zakupie udałam się do informacji po odbiór bonów i poprosiłam o fakturę VAT. I tu zaczęły się problemy. Uzyskałam informację iż faktury nie dostanę ponieważ promocja jest dla osób fizycznych zaś jako potwierdzenie tej informacji otrzymałam jedynie do wglądu korespondencję mailową pomiędzy dyrektorami hipermarketów że faktur dla firm nie wystawiamy. Przy chęci zabrania owego „dokumentu” pojawił się przede mna rosły ochroniarz oskarżył o kradzież i zagroził wezwaniem Policji. Lekko zdezorientowana oddałam owy „dokument” i wyszłam bez FV oczywiście. Po drodze do domu pojechałam do Urzędu Skarbowego z zapytaniem czy jest to zgodne z prawem, tam sympatyczna pani wyjaśniła mi co było dla mnie od początku oczywiste że zgodnie z Ordynacją Podatkową taka fakturę muszę otrzymać ale ona nie wie jak ją wymóc. Zadzwoniłam do KIP i tam Pani też potwierdziła że FV być musi i mogę ewentualnie zadzwonić do centrali hipermarketu z prośba o FV… zadzwoniłam i dowiedziałam się że faktury nie dostanę bo regulamin nie pozwala :) Czy ma ktoś pomysł jak wymóc na hipermarkecie FV, dodam że rozmowa z kierownikiem i zagrożenie kontrolą nic nie dały.