paulina0050
29.09.13, 14:57
Witam.
Chciałam prosić o pomoc. Otóż otrzymałam dotację z Urzędu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej 20 tys zł. Otworzyłam szkołę językową. Nie jestem VATowcem, rozliczam się na zasadach ogólnych. Wiem, że dotacja nie jest przychodem, samochód o wartości 9000,- który zakupiłam nie może być amortyzowany i nkup, natomiast wyposażenie i materiały dydaktyczne które sfinansowała dotacja mogę zaliczyć w koszty. Moje pytania są takie:
- skoro jestem zwolniona z pod.VAT to wiadomo VAT jest kosztem ale czy w wypadku dotacji również powinnam wartość brutto uwzględnić w kosztach? Nie zobowiązałam się do zwrotu Vatu do Urzędu pracy więc dla mnie logiczne wydaje się być wyjście, że wartość brutto jest kosztem.
- czy jednorazową licencję wartości 5000 zł bezterminową (mogę na niej stworzyć 5 placówek, jeśli otowożę koleją będzie jakby dokupienie licencji) powinnam traktować jako wartość niematerialną i prawną i powinna być amortyzowana- jednak w moim wypadku sfinansowana z dotacji tylko wprowadzona do ewidencji ŚrT?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.