altena
02.11.04, 09:22
Kochani ! może wskazecie mi drogę gdzie mam się udac lub kogo zatrudnić (proszę o okrślenie stanowiska ktore ta osoba by miała zajmować) chodzi o to że nie mogę patrzeć jak moja rodzinna firma się rozkłada. Piszę rodzinna bo pracuje w niej 3 osoby z mej najbliższej rodziny (Ojciec, mąż, brat) i zatrudniamy oficjalnie 9 pracowników. Z dziedzi ktorą się zajmujemy napewno da się żyć i utrzymać ponieważ produkt ten cieszy się powodzeniem. Własciwie patrząc na to można zapytać czego ja jeszcze chce prawda ? ano wlasnie swojego czasu (ok. 3-4 lata temu) wpadlismy w długi z powodu nie wyplacenia pieniędzy nam naleznych przez 2 spore firmy ktore delikatnie mówiąć ogłosiły upadłość -są to spore pieniądze ponieważ chodziło to o razem ok. 430 tys.zł PLn-dużo czy mało to zalezy jaka firma prawda ? nam to generalnie zachwiało naszą płynność finansową. Nie możemy od tego czsu regularnie opłacać tego co Bóg kazał (ZUS-PODATKI) nie mozemy bo musimy wybrać albo kupimy materiał do produkcji albo opłacimy pracownikom ich wynagrodzenie albo uregulujemy te "święte" obowiązki albo inne co miesieczne koszta. Te problemy wplywają na nas tak że napewno się nie rozwijamy lecz siedzimy w jakims codziennym marazmie . W obecnym czasie napewno są możliwości ktore można by było zastosowac w naszej firmie ale z racji iż musimy "ganiać" w raz z pracownikami za każdym dniem aby się utrzymac nie ma mozliwosci zbyt odciagnąść się od codziennej pogoni i poszukać konkretnego rozwiązania. Napewno rozwiązaniem jest uderzenie w reklamę(ulotki itp.) - to jestem w stanie sama zrobić i z tym nie ma zadnego problemu ale jeszcze tu jest coś lub ktoś potrzebny. Moze prawnik ? bo napewno trzeba firmę ktora ma tyle długów na sobie zamknąć a pracowników mądrze przejąć - mogłabym to sama zrobić(otworzyc nową firmę) ale sam prawnik nie rozwiąże sprawy rozwoju firmy. Proszę poradzcie mi coś, jakiego powinnam speca poszukać i czego od niego oczekiwać aby aby pomógł mi wynieśc firmę która ma ponad 20 lat "zycia" w górę ? Zaznaczę ze nasza firma nie ma długow w postaci kredytów hipotecznych ponieważ moj szanowny ojciec uwazał ze zawsze mógł się bez nich obyć i tak faktycznie było zawsze pieniądz był i nim się obracało ale teraz, to co wyprawia się obecnie napewno zmusi nas do pomyslenia o tym aby sensownie popchnąć rozwój firmy, a może coś z Unii ? kazdy teraz coś dostaje, czy w takiej sytuacji o coś mogę się starać ? powiedzmy ze wykazę się majątkiem firmy czy na tej podstawie jestem partnerem do rozmowy dla dotacji z unii ?
Przepraszam ze to tak długie wyszło ale chciałam jak najasniej choć w skrócie przedstawić sytuację firmy. Znacie teraz moją sytuację więc jesli komuś wpadnie do głowy jakiś pomysł na speca od takich rozwiążąn to prosze podzielcie się bo chcę kogoś zatrudić ale nie wiem kogo masz szukać, nie wiem jakie okreslić stanowisko, nie wiem czego wymagać a tym bardziej nie mam pojęcia ile takiemu człowiekowi muszę zapłacić.
A może inne porady ?
pzdr i dziękuję Altena