Dodaj do ulubionych

Adwokat Rzeszów

12.01.24, 07:58
Chciałbym, aby klienci i adwokaci oraz radcy prawni z Rzeszowa podzielili się swoimi doświadczeniami zamieszczając opisy oraz dane poszczególnych Kancelarii z Rzeszowa. Mile widziane są zdjęcia Kancelarii lub też samych prawników.

W odpowiedzi proszę o podawanie nazw Kancelarii, danych kontaktowych takich jak numer telefonu, adres e-mail, adres strony internetowej oraz adres siedziby.

Na początek chciałbym dodać dane i opis Kancelarii, w której pracuje wraz ze zdjęciem właściciela - adwokata Piotra Czyżyńskiego. Opis pochodzi bezpośrednio od Kancelarii.

Kancelaria adwokacka Piotra Czyżyńskiego znajduje się w Rzeszowie . znajduje się w centrum naszego pięknego miasta. Problemy prawne często bywają nieprzyjemne. Każdy chciałby nie mieć konieczności korzystania z usług prawnych, ale jeżeli powstanie problem nie mamy wyboru. Przedsiębiorcy muszą ponadto spełnić wiele wymogów prawa, aby móc legalnie prowadzić swój biznes. Niezależnie od tego czy twoja sprawa jest związana z życiem osobistym, czy zawodowym jako adwokat postaram Ci się pomóc. Wspólnie znajdziemy rozwiązanie Twojego problemu, jeżeli takie istnieje. Do każdej sprawy podchodzę w taki sposób, jaki chciałbym, aby podchodzono do moich spraw. Często sykam się z tragediami życiowymi i muszę zachować emocje na wodzy, aby działać precyzyjnie i skutecznie. Adwokat ma przede wszystkim pomagać ludziom i między innymi dlatego wybrałem ten, a nie inny zawód. Jeżeli udałoby mi się komuś pomóc, to stanowi to najlepszą nagrodę i satysfakcję. Nie pracuje oczywiście bezpłatnie, za moje usługi jest należne wynagrodzenie, ale staram się, aby nie było wygórowane tylko realnie pokrywające koszty mojej pracy i prowadzenia własnej Kancelarii.

Jeżeli informuje o prowadzeniu Kancelarii adwokackiej w Rzeszowie warto wspomnieć jakimi sprawami się zajmuje. Do spraw takich należą takie sprawy jak:
sprawy o rozwód,
sprawy o opiekę,
sprawy o zasiedzenie,
sprawy spadkowe .
Oczywiście nie jest to katalog zamknięty. Zajmuje się także wieloma innymi sprawami, a te które podałem mają jedynie charakter przykładowy.

Sprawy rozwodowe

Sprawy o rozwód można podzielić ze względu na dwa kryteria. Pierwszym z nich jest to, czy małżonkowie zgodnie wnoszą o tym, aby Sąd nie orzekał o tym, kto jest winny rozpadu pożycia małżeńskiego. W ramach tego kryterium można wyróżnić sprawy o rozwód z orzekaniem o winie i sprawy o rozwód bez orzekania o winie. Drugim kryterium jest to, czy małżonkowie posiadają wspólne dzieci. Istotne jest to, że oboje muszą być prawnymi rodzicami tych dzieci. W sytuacji bowiem gdy jeden z rodziców jest matką lub ojcem dziecka, a dla drugiego dziecko to jest pasierbem to Sąd nie będzie orzekał w sprawach dotyczących tego dziecka w postępowaniu rozwodowym. Jeżeli chodzi o to kryterium można sprawy rozwodowe podzielić na te, w których przedmiotem rozstrzygnięcia będą sprawy dotyczące małoletnich dzieci oraz sprawy, w których Sąd wyda rozstrzygnięcie które dotyczyć będzie tylko małżonków.

Sprawy o opiekę nad dzieckiem

Formalnie Sąd nie wydaje rozstrzygnięcia w sprawie opieki nad dzieckiem. Sąd rozstrzyga komu w jakim zakresie będzie przysługiwać władza rodzicielska oraz gdzie dziecko zamieszka. Oczywiście w praktyce to rodzic, z którym dziecko zamieszkuje będzie wykonywał bieżącą opiekę nad tym dzieckiem. Nie oznacza to jednak, że będzie mógł samodzielnie podejmować decyzję sprawach dziecka, gdyż o tym przesądza to kto dysponuje władzą rodzicielską. Co do zasady władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom. W wyjątkowych sytuacjach władza ta może zostać ograniczona albo zawieszona, natomiast w skrajnych przypadkach rodzic może zostać pozbawiony tej władzy. Rodzic posiada też odrębne prawo do utrzymywania kontaktów dzieckiem. Jeżeli rodzice nie mogą dojść do porozumienia zasady wykonywania kontaktów rodzica z dzieckiem zostaną ustalone przez Sąd.

Sprawy o zasiedzenie

Celem zasiedzenia jest zalegalizowanie stanu niezgodnego z prawem jakim jest posiadanie samoistnej nieruchomości lub ruchomości przez osobę, która nie jest jej właścicielem, w przypadku, gdy właściciel tej nieruchomości nie posiada władztwa nad rzeczą. W praktyce sprawy o zasiedzenie najczęściej dotyczą nieruchomości, którymi ich właściciele się nie interesują albo nieruchomości, które są objęte wspólnością spadkową. Rzeczy powinny być użytkowane zgodnie z ich przeznaczeniem, dlatego też, jeżeli właściciel tego nie robi i nie zadbał o utrzymanie lub uzyskanie władztwa nad rzeczą jego prawo własności może zostać zabrane na rzecz posiadacza samoistnego, który użytkował tę rzecz lub oddał ją w posiadanie zależne przez odpowiednio długi czas.

Prowadzenie sprawy spadkowej przez adwokata z Rzeszowa

Jako adwokat reprezentuje spadkobierców oraz wierzycieli spadkodawców w sprawach o stwierdzenie nabycia spadku oraz działu spadku. W ramach pomocy przygotuje wszelkie dokumenty, w tym uzyskany akt zgonu, akt małżeństwa lub urodzenia oraz złożę wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do Sądu. W drugim etapie złożę wniosek o dokonanie działu spadku, do którego dołączę, w szczególności dowody potwierdzające jakie składniki majątkowe należą do spadku. Dowodami takimi są między innymi odpisy z ksiąg wieczystych, akty nadania ziemi, dowody rejestracyjne samochodu, faktury za zakup nieruchomości takich jak meble czy sprzęt AGD lub RTV. W toku sprawy mogę negocjować z pozostałymi spadkobiercami wysokość spłat czy formę podziału majątku spadkowego. Jeżeli chodzi o sprawy spadkowe dokonuje się też niezbędnych zgłoszeń do Urzędu Skarbowego oraz Wydziału Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego Rzeszowie. Jako adwokat reprezentuje także uprawnionych i zobowiązanych w sprawie o zachowek. Osoba, która nie dostała nic od rodziców w ramach spadku lub darowizny, w przypadku, gdy np. jej rodzeństwo takie korzyści uzyskało może domagać się od spadkobierców lub obdarowanych przez rodziców zapłaty odpowiedniej sumy tytułem zachowku. Wysokość zachowku jest zależna od tego czy spadkobierca jest pełnoletni i zdolny do pracy. Jeżeli tak należy mu się zachowek, którego wartość odpowiada połowie wartości spadku, który przysługiwałby mu w przypadku dziedziczenia. Jeżeli natomiast uprawniony jest niezdolny do pracy lub małoletni wysokość zachowku odpowiada wartości 2/3 tego udziału. Ważne jest aby złożyć powództwo o zachowek przed upływem jego przedawnienia, który aktualnie wynosi 5 lat od dnia otwarcia spadku. Wniesienie pozwu po upływie tego terminu będzie skutkować jego oddaleniem. Termin ten nie może zostać przywrócony. Nie warto odkładać dochodzenia zachowku na ostatnią chwilę, gdyż może okazać się za późno, tym bardziej, że sporządzenie pozwu może potrwać nawet kilka tygodni. Warto także zaznaczyć, że bieg terminu nie jest uzależniony od stwierdzenia nabycia spadku.

Adwokat Piotr Czyżyński Kancelaria adwokacka w Rzeszowie
ul. Piłsudskiego 17/5, 45-074 Rzeszów
tel.: +48 721 943 242
adwokat-rzeszow24.pl
NIP: 6621805341
REGON: 381264034
godziny otwarcia:
poniedziałek: 08:00 - 16:00
wtorek: 08:00 - 16:00
środa: 08:00 - 16:00
czwartek: 08:00 - 16:00
piątek: 08:00 - 16:00
sobota: nieczynne
niedziela: nieczynne
święta i inne dni ustawowo wolne od pracy: nieczynne
Obserwuj wątek
    • Gość: zuzaglik@wp.pl Re: Adwokat Rzeszów IP: *.toya.net.pl 09.04.24, 21:50
      Pani adwokat Magdalena Chróścielewska została mi polecona i to było najlepsze co mnie w tamtym czasie spotkało. Wszystkie pochwały na Jej temat z którymi się spotkałam nie są przesadzone. Pani mecenas jest fantastycznym prawnikiem i przemiłym człowiekiem. Z czystym sumieniem polecam. Do tego prowadzi sprawy OSOBIŚCIE i WYGRYWA.
      A i tu Panią mecenas znalazłam:
      www.skuteczny-adwokat.com/directory/adwokat-magdalena-chroscielewska/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka