Dodaj do ulubionych

pub w Krakowie

IP: 149.156.62.* 21.02.05, 15:49
Mam fundusze na rozpoczęcie działalności gospodarczej i myślałem o otwarciu
nowego pubu w Krakowie. Mam oryginalny pomysł na wystrój i charakter lokalu
jednakże konkurencja jest bardzo duża i mam obawy czy to jest w tej chwili
opłacalne. Co o tym sądzicie?
Pozdr.
Progress
Obserwuj wątek
    • spiral_architect Re: pub w Krakowie 22.02.05, 11:02
      Gość portalu: Progress napisał(a):

> Mam fundusze na rozpoczęcie działalności gospodarczej i myślałem o otwarciu
      > nowego pubu w Krakowie. Mam oryginalny pomysł na wystrój i charakter lokalu
      > jednakże konkurencja jest bardzo duża i mam obawy czy to jest w tej chwili
      > opłacalne. Co o tym sądzicie?
      > Pozdr.
      > Progress

Przede wszystkim miejsce - jesli ma to byc Plac Nowy na kazimierzu to
      przychodzic beda do Ciebie bez dwoch zdan - to oczywiste. Jesli ul. Dajwor, czy
      Bozego Ciala, to trzeba bedzie sie niezle nagimnastykowac, zeby zdobyc klientow.
      Zastanawiales sie do jakiej grupy ludzi adresowany jest Twoj wystroj i
      charakter? Czym chcesz przyciagnac ludzi, czego nie maja inni, lub jest tego w
      Krakowie niewiele.

Radze zastanowic sie nad aspektami proksemicznymi, czyli zagosopdarowaniem
      przestrzeni: mozna isc w strone dosc duzej intymnosci (Singer, jak mysle), czy
      tez wrecz przeciwnie - Les Couleurs. Ustawienie stolikow, ich ksztalt, kolor
      moze miec b. duze znaczenie. Co do aspektow proksemicznych, sprobuj przeczytac
      ukryty wymiar Halla.

czy masz cos na ksztalt "programu" czyli innych atrakcji poza spozywaniem
      drinkow i piwa?

Proces wyrabiania sobie marki trwa latami i opiera sie nie tylko na racjonalnych
      zasadach i przemysleniach. czesto decyduja emocje, przyzwyczajenia, opinia
      innych (czesto znieksztalcona). czyli innymi slowy, zawsze pozostana czynniki,
      (1) ktore maja wieksze znaczenie niz przypuszczasz, (2) ktore pojawia sie po
      otwarciu lokalu.

Ludzi przyciaga sie albo dobrze rozumiana i realizowana odmiennoscia, a nawet
      ekstrawagancja, albo takim doskonalym sie w obowiazujace trendy. Ale mozna tez
      jednym i drugim i o ile kazda droga samodzielnie, jest duzym wyzwaniem, to
      polaczenie ich obu i stworzenie czegos w "oparciu" o te dwa jest juz mistrzostwem.
      • Gość: Progress Re: pub w Krakowie IP: 149.156.62.* 22.02.05, 15:09
        Jeśli chodzi o grupy ludzi do ktorych adresowany jest bar to bardzo roznie ale
        generalnie studenci, ludzie wyksztalceni, ciekawi nowych atrakcji, turysci. Mam
        duzo pomyslow, ktore chce zrealizowac jednak bedzie to wymagalo sporych
        nakladow finansowych. Chcialbym uskutecznic roznorodne imprezy tematyczne ale
        wszystko w dobrym smaku - kultura elitarna ale tez masowa. Zaplanowalem kilka
        mniejszych pokoi i jedna wieksza sale tak aby mogly odbywac sie kameralne
        koncery. Kazda z sal bedzie miala swoj odrebny, charakterystyczny klimat.
        Co do lokalizacji to jest najwiekszy problem bo nie mam wlasnego lokalu.
        Pozostaje mi wynajecie od prywatnego wlasciciela (wiadomo duze ryzyko) lub od
        gminy (i tu szansa na jakas sensowniejsza umowe, tak mysle). W Rynku Glownym
        koszty wynajecia sa kosmiczne dlatego wolalbym w innym miejscu. Co do
        Kazimierza - tam jest juz spory przesyt lokali.
    • Gość: chaco posso - KrK Re: pub w Krakowie IP: *.spine.pl 22.02.05, 15:56
      Witam. Myśle , że na Kazimierzu jest za duży "tłok " więc nie warto tam
      inwestować.
      • Gość: Progress Re: pub w Krakowie IP: 149.156.62.* 23.02.05, 09:08
        Moze ktos ma jakies sugestie, gdzie mozna otworzyc bar w Krakowie? Oprocz Rynku
        i Kazimierza myslalem tez o Starym Podgórzu.
        Progress
        • Gość: Mika Re: pub w Krakowie IP: 149.156.62.* 23.02.05, 14:51
          A jaki ma byc ten bar konkretnie?
        • spiral_architect Re: pub w Krakowie 25.02.05, 19:58
          Masz chyba bardzo fajny pomysl i - powiem szczerze - chyba myslimy podobnie. Ja
          mam rowniez zamiar otworzyc taki lokal, lecz w znacznie dalszej przyszlosci :)
          bowiem na razie studiuje i wlasciwie moja wizja jest bardzo podobna, choc zdaje
          sobie sprawe, ze swoja przedstawiles dosc ogolnie.

Nie wiem co sadzic o Starym Podgorzu, ale intuicyjnie nie podoba mi sie ten
          pomysl - przynajmniej na obecna chwile. Kazimierz jest wciaz lepszy, choc wiele,
          jak pisalem zalezy od miejsca/ulicy. W tym momencie musisz spojrzec w przyszlosc
          - sprobowac "zwizualizowac" jakie sa perspektywy rozwoju kazdego z
          miejsc/dzielnic o ktorych myslales, by tam zaczac dzialac. To troszke jak
          wrozenie z fusow, bo wszystko sie moze zdarzyc, ale co do Kazimierz mysle ze za
          kilka lat beda tam wlasciwie same lokale (wlasciwie juz jest nie inaczej :) ).

Powiedziano mi, ze otwarcie jednego z nowszych lokali na Kazimierzu - "Brewerie"
          kosztowalo 150tys PLN. Kosztow wynajmu nie znam.

Sztuka jest potem zyskanie swoistego statusu "kultowosci" i nalezy to chyba
          czynic przez odroznienie sie od innych w dobrym rozumieniu tych slow. Biorac pod
          uwage chociazby dyscypline jaka studiuje, mysle ze sa na to sposoby :).

Znajomy ma lokal poza centrum, kaimierzem i Podgorzem - wystroj jest taki,ze
          moglby bez problemu funkcjonowac w miejscach o duzej "przepustowosci" ludzkiej,
          tych najczesciej uczeszczanych i kojarzonych z lokalami. Plany byly szczytne,
          jednak okazalo sie ze wciaz jest to same towarzystwo: mlodociani poldresiarze i
          starsi półżule, a on spodziewal sie czegos troszke innego i inne mial plany oraz
          zamiary.
    • Gość: krakow Re: pub w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 15:20
      najwazniejsza jest lokalizacja!! ja propnuje okolice dworca głównego, gdzie
      obecnie tworzy sie spore przedsiewziecie, przez co ceny wynajmu pewnie beda
      jeszcze wieksze!
    • Gość: Progress Re: pub w Krakowie IP: 149.156.62.* 04.03.05, 09:45
      Dzieki za opinie.
      Wyczytalem gdzies na forum, ze jakies mafie chodza po knajpach w Krakowie i
      sciagaja haracze, ze niektore knajpy upadly z tego powodu. Nie wiem co o tym
      myslec. Oplacenie ochrony to oczywiscie podstawa i mam zamiar wliczyc to w
      koszty ale nie wiem czy to rozwiazuje problem.
      • Gość: ja Re: pub w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:49
        Mam pub poza Krakowem, mam opłaconą ochronę. Szefowie biur ochrony to starzy
        policjanci najczęściej, środowiskio przestępcze mają w małym palcu, a po haracz
        to najczęściej wybiera się Poldek Misiak, a nie prawdziwy mafiozo, bo ten
        interesy robi na większą skalę.
        • Gość: Progress Re: pub w Krakowie IP: 149.156.62.* 07.03.05, 14:51
          Czy moglbys podac ile taka przyjemnosc kosztuje? Zatrudniasz ochroniarza czy
          masz jakas umowe z biurem ochrony i w razie czego przyjezdzaja?
          • Gość: ja Re: pub w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:16
            Mam podpisaną umowę z agencją, podjeżdżają raz dziennie, w weekendy dwa razy,
            poza tym są na każde zawołanie z interwencją, mam też z nimi łącze przez pilota
            takiego jak do bramy garażowej, jest to alarm antywłamaniowy, płacę 250 zł na
            miesiąc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka