Dodaj do ulubionych

Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT

19.04.05, 05:00
Czy nasi parlamentarzyści potrafią mysleć chyba maja trudności nawet sądząc o
przepisach dotyczących samochodów ciężarowych. Prosze wyjaśnić dlaczego mam
płacić podatek VAT kiedy wysyłam 3 osoby na serwis w samochodzie z 4
miejscami. Czy naprawdę nie jest lepiej określić że samochody o cenie do 100
000 zł brutto mogą być samochodami ciężarowymi i przysługuje pełne odliczenie
podatku a pozostałe tak jak w ustawie. Obowiązujące przepisy to utrudnianie
funkcjonownaia małych firm a nie mnaiejsze dochody do budżetu. Jak mam
oszukiwać to i odliczać podatek VAT od zakupów części i paliwa to zawsze
można to zrobić wystarczy kupic wrak Zuka czy UAZ-a za 1000 złotych i już
mogę podatek VAT odliczać od paliwa. Trochę trzeba mysleć parlamentarzysci z
prawej strony zgadając się na obowiażujące przepsiy mają gdzieś małych
przedsiębiorców a tylko hidstoryczą zawiść w głosie i pęd do stanowisk.
Obserwuj wątek
    • franzmaurer I znowu będą jaja.... 19.04.05, 05:49
      Że też się tej urzędniczo-fiskalnej bandzie to nie znudzi...

Znowu będzie kombinowanie, kiedy kupić, jak odliczyć, co jak naciągnąć w
      "nowej definicji samochodu" jaką wydumały kmiotki w tym pseudoparlamencie...

Zgroza...
      • t324911 Paranoja 19.04.05, 06:10
        Kogo obchodzi jaki samochod uzywam do biznesu ??. Jak mnie stac na mercedesa to
        jezdze mercedesem a jak nie to fiatem czy czyms innym . Dwu drzwiowy czy cztero
        drzwiowy kratka czy bez kratki to paranoja . Niech wezma wzor z innych krajow i
        wprowadza limit na cene czy oplaty lisingowe i dadza spokoj przedsiebiorcom .
        Cala banda urzednikow i pOslow nie robi nic tylko komplikuje innym zycie w imie
        czego ??. Zawisci ??.
        • Gość: Antysejm A sejmowe pierdzistołki-urzędasy dalej obradują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 07:12
          A sejmowe pierdzistołki-urzędasy dalej obradują pod hasłem: CO BY TU JESZCZE
          SPIEPRZYĆ? Naprawdę formuła sejmu już się wyczerpała, mniejsze straty byłyby
          gdyby ten sejmik definitywnie rozgonić i nie powoływać nowego.
          • Gość: Andrzej Re: Polacy WSZYSTKO komplikują. Tacy już są. IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.05, 12:27

Polacy WSZYSTKO komplikują. Tacy już są. Pomyślałby kto, że zdrowy na umyśle
            dorosły człowiek potrafi odróżnić ciężarówkę od samochodu osobowego bez
            Dziennika Ustaw. Na całym świecie pewnie tak, w Polsce oczywiście nie.
            Biurokracja i korupcja - tylko z nich wynika niechęć do prostych rozwiązań.
        • Gość: kwak Re: Paranoja IP: *.insite.pl 19.04.05, 09:13
          Może kogoś obchodzi, ale nie o tym chciałem mówić.
          Trzeba się zastanowić do cczego w firmie potrzebny jest samochód. Ja pracuję w
          tzw "serwisie" nie muszę wozić niczego co nie mieści sie w teczce z
          narzędziemi albo w bagażniku kompaktowego samochodu. To niby dlaczego mam
          jeżdzić Żukiem albo innym podobnych rozmiarów wynalazkiem. A samochód to moje
          narzędzie pracy takie samo jak śrubokręt - więc chyba wg idei podatku VAT
          powinienem móc korzystać z pełnego odliczenia. Próba określenia górnej granicy
          ceny też nie do końca mi się podoba, bo może się okazać że mogę sobie jeżdzić
          Seic entem, a po przejechani nim 300 km w letni dzień będę się nadawał do
          kąpieli i odpoczynku a nie do pracy - więc może lepiej i w sumie taniej dla
          moich klientów, żebym mógł mieć orobinę kompfortu w podróży.
          Dla zainteresowanych - jeżdżę kombiakiem z kratką
        • Gość: Bobsley 100% racja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.05, 18:48
          martwi mnie tylko ze tak naprawde to po wyborach niewiele sie w tym sejmie zmieni :( ale moze sie myle... OBY!!!
    • Gość: Sęczyna Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.chello.pl 19.04.05, 06:11
      Beznadzieja
      • Gość: byznesmen VAT-podatek neutralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 07:36
        Widac ze panowie politycy świetnie się bawią próbujac znowu coś spiepszyć!!!
        Przedsiębiorca zamiast inwestwac czas i kasę w biznes -musi,zeby nie stracić-
        zajmiwac się pierdołami wymyślanymi przez debili.
        KOGO obchodzi jakim samochodem pracuję w firmie??? stać mnie to i 200 sobie mogę
        kupić i odliczyć vat!!!!! wkońcu prowadze działalność gospodarczą!!
        Ciekawostką jest że wszystkie panienki z MF twierdzą że VAT to podatek
        "neutralny" dla przedsiębiorców!! Dobre!!!

Po co nam SEJM i SENAT - już wiem że do wyborów nie pójdę bo to pokolenie
        złodziei okragłostołowych musi wymrzeć!!!!!! Inaczej będzie powtórka z rozrywki
        tylko na prawą nóżkę!!!!

• Gość: Krzysiek Re: VAT-podatek neutralny IP: *.welnowiec.net 19.04.05, 08:39
          Akurat to że nie pójdziesz do wyborów utrwala sytuację której nie chcesz. Wiesz
          dlaczego tak jest? Bo zdyscyplinowany elektorat lewicy poszedł jak jeden mąż do
          wyborów i ostatnie wybory wygrali, a ty pewnie nie poszedłeś do wyborów, "bo
          cóż znaczy mój głos". Okazuje się, że znaczy. Po prostu sprawdź która z partii
          ma w programie, to co ci odpowiada i na nią zagłosuj. Nie ma innego sposobu.
          Nie idąc na wybory pozwalasz by tobą rządzono. Czy o to ci chodzi? Sam jestem
          przedsiębiorcą. I po prostu już ogarnia mnie pusty śmiech gdy widzę Hausnera
          reformatora, który popadł w skrajne samozadowolenie. Niestety administracja,
          której nie cierpię jest złem koniecznym, jeżeli ją zniesiemy będzie gorzej. Za
          to można ją ograniczyć i o to trzeba walczyć. I nie dopuszczać by takie
          oszołomy jak Hausner i lewica dochodziły do władzy.
    • Gość: marcin.k Re: polaczki tylko dzadostwo myśli o kombinowaniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 08:31
      i bardzo dobrze że tak wymyślają,wy pseudobiznesmeni okradacie ten kraj kupując
      samochody od których możecie odliczać Vat.nie stać was dziady na kupno
      samochodu na zasadach ogólnych!bo te kupowane na firmy i tak służą wam do
      prywatnego życia,śmieszą mnie ci nowobogadzcy biedacy przyjeżdzający do
      rodzin,do kościołów samochodami osobowymi z kratką,dumni tacy jak w chu...a
      robią ten kraj.dziadostwo i tyle.A swoją drogą błazny z wiejskiej nie powinni
      wysilać swoich gładkich mózgów do wymyślania jakiś ulg,stać Cie to kupujesz
      pojazd i jeżdzisz nim jak nie to PKS I PKP i tyle.pozdrawiam zapenionych
      polaczków kombinatorów z bożej łaski i właśnie przez was wygląda ten kraj od
      stuleci tak jak wygląda!
      • michalfront 100% racji! 19.04.05, 08:42
        Odliczeniu powinny podlegac tylko auta dostawcze czy ciężarowe - żadnego
        montowania kratek w zwyczajnych samochodach osobowych. Niby dlaczego ktoś kto
        ma firmę ma dostać odliczenie za samochód, którego i tak używa w większości do
        celów prywatnych, a jego pracownik nie mający działalności gospodarczej za taki
        sam samochód płaci pełną stawkę?
        Nie ma nic głupszego niż ciężarowe Seicento czy inna Fabia - od razu widać że
        to oszustwo.
        Ale w tym kraju kombinatorstwo jest premiowane - chcesz żyć uczciwie i
        normalnie to lepiej zmień miejsce zamieszkania bo w naszej Polsce tylko cwaniak
        albo złodziej żyje na jakim-takim poziomie.
        • jorn Re: 100% racji! 19.04.05, 09:33
          Dla ciebie, podobnie jak dla autorów tych przepisów, firma, to musi być
          fabryka, huta, czy coś podobnego, co wytwarza produkty nie mieszczące się w
          samochodzie osobowym. Czas skończyć z tym 'myśleniem' i w końcu zrozumieć, że
          nowoczesna gospodarka opiera się nie na przemyśle, tylko na usługach (i dlatego
          bywa nazywana 'postindustrialną'), bo produkcja jest w ChRL. Coraz więcej firm
          nie potrzebuje ciężarówek, za to potrzebuje mobilnych pracowników (handlowcy,
          serwisanci, agenci ubezpieceniowi itp.), których warsztatem pracy są ich
          umiejętności, komputer mieszczący się w teczce i właśnie samochód, który jak
          najbardziej służy do wykonywania działalności gospodarczej, chociaż przewozi
          wyłącznie ludzi i podręczny bagaż.

P.S. Pytanie do urzędników MF: czy jak księgowy jedzie do urzędu skarbowego, to
          też ma brać Stara?
      • emu123 OOO maj słit dżisas !!!!! 19.04.05, 09:26
        Nie zazdrość ! zakładaj firme i wal ten kraj jak bysnesmeni :))) kup se
        szafrolete s kratko i odliczaj, odliczaj, odliczaj :))). Po 3 miesiącach
        sielanki zaczną ci się trząść ręce na widok urzednika - zawsze uczciwego!...
      • Gość: Piotrek Re: polaczki tylko dzadostwo myśli o kombinowaniu IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 23.04.05, 10:14
        Noy tak, jeżdząc PKS napewno będzie dużo czasu na zatrudnianie
        takich baraynów jak przedmówca. Co do kratek to się zgadzam , są
        bez sensu - KAŻDY SAMOCHÓD SŁUŻĄCY DLA POTRZEB FIRMY POWINIEN MÓC BYĆ
        W PEŁNI WRZUCANY W KOSZTY FIRMY. A co do złodziei to jest nim np
        prokurator, przeciwko któremu jest sprawo w sądzie , nic nie robi a
        pobiera połowę wypłaty, urzędnik jeżdżący służbowym samochodem na
        wakacje, minister kupujący luksusowe samochody, ZUS budujący pałace i
        to wszystko za pieniądze właśnie tych którzy chcą mieć prawo do
        odliczweń tego co wydaje się na firmę. Ponadto takimi samochodami
        często jeżdzą pracownicy np przedstawiciele handlowi- czy uważasz , że
        powinni jeżdzić żukami albo kamazami?
    • Gość: Emeryt Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.telsten.com / *.telsten.com 19.04.05, 08:47
      Juz czas skonczyc z tym absurdem jakim jest obnizka VAT-u dla firm.Samochod to
      samochod i nie widze powodu dla ktorego ja emeryt mamplacic wiecej za swoje
      auto niz biznesmen.Czesto widze luksusowe limuzyny z kratka.Przeciez to cud
      gospodarczy.Wiecej przyzwoitosci,ludzie.Czas skonczyc z oszustwem w swietle
      prawa.
      • Gość: Piotrek Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 23.04.05, 10:04
        Zgadzam się pod warunkiem że firmy nie będą płatnikami vatu lub
        emeryci będą musieli płacić od swoich emerytur vat i wtedy będą
        mieli prawo do odliczenia vatu tak jak przedsiębiorcy. Pasuje?
    • Gość: gm Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.net / 83.16.165.* 19.04.05, 09:53
      Socjal i "sprawiedliwość społeczna" w genach. Podstawowy argument : dlaczego on
      ma odliczać VAT od samochodua ja nie . A dlaczago odpisywać VAT od długopisu .
      Przecież mozna nim pisać prywatne listy do kochanki . A telefon : mozna nim
      dzwonić ( tez do kochanki). A czy pracownicy MF i posłowie dzwonią ze swoich
      służbowych telefonów tylko służbowo . A LUBLIN KOMBI to luksusowa limuzyna ?
      • Gość: zima000 Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.05, 11:54
        No i wlasnie jest to super argument za zlikwidowaniem tego typu ulg. Konia z
        rzedem temu kto oddzieli co bylo wykorzystane dla firmy a co prywatnie. Zadnych
        odliczen na samochody, komorki za to mniejszy podatek dochodowy od dzialalnosci
        gosp. i gra jest czysta dla obu stron.
    • Gość: TGD Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:10
      Planowałem na jesień zakup toyoty corolli verso w wersji ciężarowej. Cholera by
      wzięła tych debili. Niech się wezma za służbę zdrowia! :>
    • Gość: Zige Do kościoła z kratką IP: *.p.lodz.pl 19.04.05, 11:33
      Zapyziałe biznesmeny, to dzięki Wam to Państwo jak wygląda. Krętacze i oszuści.
      Oczywiście paliwko też na firmę i odliczyć VAT. Wstydu nie macie głąby.
      • Gość: Andrzej Re: od paliwa VAT się nie odlicza. IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.05, 12:36

Od paliwa VAT się akurat nie odlicza. Niby dlaczego wliczanie paliwa do kosztów
        prowadzenia działalności gospodarczej to coś złego? Koszt paliwa jest przecież
        w cenie każdego produktu w sklepie. Mali przedsiębiorcy ponoszą koszty i muszą
        je móc odliczać. Chore jest robienie z Matiza czy terenowego Mercedesa
        ciężarówki. To jest kompletny nonsens możliwy tylko w Polsce.
        • Gość: Piotrek Re: od paliwa VAT się nie odlicza. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 22.04.05, 23:08
          Od kiedy się nie odlicza vatyu w paliwie?
      • Gość: Kelo Re: Do kościoła z kratką IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.05, 13:54
        Widać socjalistyczny beton dobrze się trzyma w mateczniku pana Millera.Wy
        widzicie w ludziach prowadzących własną działalność gospodarczą wrogów
        klasowych ,obszarników i wyzyskiwacaczy.Tymczasem to my właśnie utrzymujemy was
        darmozjadów:urzędasów i polityków.To my ryzykujemy własnym majątkiem, zdrowiem
        i piświęcamy czas na ciężką pracę po 18 godz.na dodę.
      • ktosiek.ktoskowaty Re: Do kościoła z kratką 22.04.05, 14:26
        Misiu, idź robić coś bardziej konstruktywnego na Politechnice Łódzkiej niż pisanie banialuków. Jak się nie znasz na mechanizmach rynkowych i nie widzisz, że kombinowanie bierze się z niejasnych przepisów, bzdurnych regulacji, kretyńskich interpretacji i betonu urzędniczego, to nie zabieraj głosu.

A najlepiej, tak jak to piszą inni, załóż firmę i zobacz jak to fajnie odliczać VAT od samochodu ciężarowego. Na pewno będziesz wniebowzięty.
      • Gość: Piotrek Re: Do kościoła z kratką IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 23.04.05, 10:17
        Płać vat od swojej wypłaty i też odliczaj vat od kosztów. Fajnie
        by było gdyby tak sejm uchwalił, co?
        • Gość: olek Re: VAT od wyplaty? IP: *.gla.ac.uk 25.04.05, 18:49
          Zastanowcie sie mocno co mowicie podajac takie argumenty. Pracownik dostajac wyplate juz zaplacil od
          niej podatek do kasy panstwowej, byc moze wyzszy nawet procent niz procent VAT (choc tego nie
          jestem pewien bo nie pracuje i nie mieszkam w Polsce). VAT jest tzw podatkiem dodanym liczonym od
          wartosci sprzedanych towarow, jest kontynuacja starozytnych chyba podatkow jakie pobieral krol, czy
          inny 'rzad', od handlu, zawsze istnial i bedzie istnial by panstwo moglo budowac szkoly, szpitale, drogi
          i parki (dla wszystkich, takze dzieci przedsiebiorcow), a takze utrzymac armie, itp. To od was zalezy
          jaki parlament wybierzecie, komu zaufacie, kto bedzie potem wydawal te podatkowe pieniadze; niestety
          nie rzadko prywatne interesy osob w to zamieszanych biora gore nad interesem obywateli...
          A wracajac do odliczania VATu za samochod uzywany do dzialalnosci gospodarczej, to jak najbardziej
          powinno to istniec, kwestia tylko jak zrobic to uczciwie, jest to na pewno skomplikowane, stad mysle,
          ze gorny limit na odliczanie od samochodow nie-ciezarowych, nie-dostawczych ma jakis sens. Bo tak
          jestem ciekaw, niech sie prosze koledzy przedsiebiorcy wypowiedza, ilu z was nie uzywa takiego
          samochodu w zyciu prywatnym?
          W krajach zachodnich moze te sprawy sa rozwiazane inaczej, ale tez nie ma tak zeby sie nic nie placilo.
          O ile wiem w Wielkiej Brytanii jezeli pracownik otrzyma samochod sluzbowy do wykonywania swej pracy
          to jezeli chce go uzywac prywatnie to musi placic za to pewien ustalony podatek, niekoniecznie to sie
          oplaca. Z drugiej strony, to nie wiem jak oni to tu kontroluja, i czy w ogole mozna nie placic takiego
          podatku...
          • Gość: Piotrek Re: VAT od wyplaty? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 26.04.05, 21:06
            Widać że kolega nie mieszka w Polsce . Otóż przedsiębiorca płaci te
            podatki o którzch była mowa w poprzednim wątku ( PIT lub CIT ) a
            oprócz tego vat. Poza tym samochodami z kratką jeździ więcej
            pracowników niź pracodawców
    • Gość: jaworzanin DJA Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 08:49
      niby proste, a znów pogmatwane, czy nie lepiej jak posłowie wezmą dzieci do
      pisania uchwał.
    • Gość: Pawel Re: Zanim kupisz samochód - pomyśl o podatku VAT IP: *.unregistered.media-com.com.pl 27.04.05, 22:44
      Wg ustawy nowelizacja punktu dotyczacego definicji samochodu "z kratką" wejdzie
      w zycie dopiero w 90 dni od dnia ogloszenia Ustawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka